ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

ΕΥΡΥΔΙΚΗ – «Μεικτή» διατροφή

 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ

Η Ευρυδίκη γεννήθηκε στις 17-4-2010 (40η εβδομάδα συμπληρωμένη) στις 10.20’ με καισαρική τομή. Έφτασε κοντά μου στις 13.00’ νωχελική, ίσως από την αναισθησία ή το γάλα που είχε ήδη πιει.

Δεν την έβαλα στο στήθος αμέσως (δεν με παρακίνησε κάποιος να το κάνω) και εγώ προσωπικά πίστευα ότι θα κάνω κακό στο μωρό λόγω των φαρμάκων αν το θηλάσω.

Τελικά θήλασα πρώτη φορά στις 17.00΄ – 7 ώρες μετά τη γέννα – για λίγα λεπτά και η μαία που μου έδειχνε πώς να θηλάσω έσπευσε να μου φέρει ψευδοθηλές γιατί οι θηλές μου ήταν επίπεδες.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ

Το μωρό ερχόταν κοντά μου κάθε 4 ώρες (συνήθως ταϊσμένο). Ακολούθησα τις προτροπές της γιατρού μου και των μαιών για χρονικό περιορισμό στο θηλασμό και σταδιακά αυξανόμενο χρόνο (3’, 6’, 9’ κλπ). Την 3η ημέρα από τη γέννα, όταν κατέβηκε το γάλα, το στήθος πρήστηκε και το προσωπικό της κλινικής μου προμήθευσε το θήλαστρο για να μην πετρώσει (το πιο χρήσιμο φυσικά θα ήταν να έχω το μωρό να θηλάζει συνεχώς).

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΝΥΧΤΕΣ

Ζητούσα να μου φέρουν το μωρό και κατά τις βραδινές ώρες για να το θηλάσω. Τις νύχτες δηλαδή που ήμουν στην κλινική ερχόταν κοντά μου κάθε τρεις ώρες και θήλαζε για ορισμένο μόνον χρονικό διάστημα.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 60 ΜΕΡΕΣ    

Έπειτα από προτροπή της μαίας που είχα «προσλάβει», έδινα συμπλήρωμα γάλακτος ήδη από την πρώτη μέρα που γύρισα σπίτι. Έδινα και πιπίλα. Συνέχισα να θηλάζω με ψευδοθηλές (δίνοντας μειωμένο ερέθισμα στο στήθος).

Θήλαζα γενικώς με ωράριο και θήλαζα και από τα δύο στήθη εναλλάξ, με αποτέλεσμα το μωρό να παίρνει μόνο το πρώτο πιο υδαρές γάλα και όχι το πιο θρεπτικό και το στήθος να μην «αδειάζει» εντελώς ώστε να «ξαναγεμίσει». Αμέσως μετά έδινα γάλα όπως με είχε συμβουλέψει η μαία, αντί να θηλάσω κι άλλο. Επίσης, έδινα γάλα συμπληρωματικά μετά το βραδινό θηλασμό για να μην ξυπνήσει το μωρό και εγώ να «ξεκουραστώ»,  και κάποιες φορές τσαγάκι, με αποτέλεσμα το στήθος να παίρνει τελικά μειωμένο ερέθισμα για παραγωγή γάλακτος και το μωρό λιγότερο βάρος.

*** Το γεγονός ότι η Ευρυδίκη έκανε μεικτή διατροφή εξ αρχής, είχε σαν αποτέλεσμα τη δική μου μειωμένη παραγωγή γάλακτος και τη ελλιπή πρόσληψη βάρους της. Εξ αιτίας αυτού έγινε εισαγωγή στέρεων τροφών πρόωρα –στον 5ο μήνα- αντί να θηλάσει αποκλειστικά για 6 μήνες που θα ήταν το ιδανικό για την υγεία της και για εμένα. Τελικά, μετά από προσωπική αναζήτηση και τη στήριξη πιστοποιημένης συμβούλου θηλασμού IBCLC κατόρθωσα να κόψω το συμπλήρωμα και να θηλάσω την κόρη μου 15 μήνες – μέχρι που ήμουν δηλαδή έγκυος 4 μηνών στο γιό μου.

ΓΙΩΡΓΗΣ – Αποκλειστικός θηλασμός

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ

Ο Γιώργης γεννήθηκε στις 27-12-2011 (38η εβδομάδα συμπληρωμένη) στις 11:20 με καισαρική τομή λόγω προηγηθείσης καισαρικής. Παρόλο που ζήτησα να μου δοθεί το μωρό αμέσως για να το βάλω στο στήθος, κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό. Διευκρίνισα ξεκάθαρα ότι θέλω αποκλειστικό θηλασμό. Έφτασε κοντά μου στις 13.00’ (90’ μετά τη γέννα) με τα μάτια ορθάνοιχτα. Τον πλησίασα κατευθείαν στο στήθος μου, εκείνος άνοιξε το στόμα και άρχισε να θηλάζει λαίμαργα. Χωρίς ψευδοθηλές αυτή τη φορά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ

Είχα το μωρό στο δωμάτιό μου (rooming – in). Όποτε ζητούσε να θηλάσει –σχεδόν συνέχεια δηλαδή– του πρόσφερα το στήθος. Πολύ συχνά αποκοιμιόταν από την κούραση και μετά από λίγο ξαναζητούσε να θηλάσει μέχρι να «χορτάσει» και να κοιμηθεί βαθιά. Επειδή λίγες ώρες μετά τη γέννηση χρειάστηκε να μπει στη θερμοκοιτίδα, ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία το θήλαστρο και έκανα αντλήσεις κάθε 2 ώρες για 5-10’ σε κάθε στήθος για ένα 24ωρο ώστε να μην χάσει το στήθος το απαραίτητο ερέθισμα.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΝΥΧΤΕΣ

Θήλαζα ξαπλωμένη σε πλάγια στάση λόγω της καισαρικής όποτε και για όσο χρόνο ήθελε το μωρό. Έτσι καταλήγαμε να κοιμόμαστε μαζί, κάτι που ενίσχυσε το δεσμό μας από την πρώτη στιγμή.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 60 ΜΕΡΕΣ

Θήλαζα συνεχώς το μωρό, συνήθως 11-12 φορές, κάποιες μέρες φτάσαμε και τις 13-14. Αποκοιμιόταν λίγο από την κούραση, ή σταματούσε και μετά από λίγο συνεχίζαμε το θηλασμό από το άλλο στήθος, μέχρι την 20η μέρα ώστε να κατέβει πολύ γάλα. Όταν κοιμόταν βαθιά, το ξυπνούσα κατά τη διάρκεια της ημέρας κάθε 2 ώρες από την έναρξη του προηγούμενου θηλασμού και κάθε 3 ώρες τη νύχτα. Μετά την 20η μέρα, αφού παρατήρησα ότι τα κακά του μωρού είναι επαρκή σε ποσότητα και σωστά σε σύσταση (σαν μουστάρδα με σποράκια), και ότι το μωρό βαραίνει, άρχισα να θηλάζω ένα στήθος σε κάθε γεύμα. Δεν ζύγισα ποτέ το μωρό.

Σιγά – σιγά το μωρό άρχισε να ξυπνάει λιγότερο συχνά και στους 2 μήνες περίπου να κοιμάται ως το πρωί. Δεν έδωσα στο μωρό τίποτε άλλο να πιει εκτός από το δικό μου γάλα, ούτε του έδωσα πιπίλα για να μην επηρεαστεί η παραγωγή μου λόγω μειωμένου ερεθίσματος.

*** Την τέταρτη μέρα από τη γέννα ο Γιώργης έχοντας ίκτερο ήταν ληθαργικός και ήταν αδύνατον να θηλάσει. Το στήθος είχε σχεδόν πετρώσει. Αντιμετώπισα την κατάσταση με την καθοδήγηση πιστοποιημένης συμβούλου IBCLC τοποθετώντας εναλλάξ κρύες και ζεστές κομπρέσες (κρύες ανάμεσα στους θηλασμούς και ζεστές λίγο πριν), έκανα μασάζ με λάδι και «άδειαζα» το στήθος μετά από κάθε (αναποτελεσματικό) θηλασμό του μωρού. Επειδή λόγω του πρηξίματος το μωρό αδυνατούσε να πιάσει τη θηλή και εκνευριζόταν, κατέφυγα στις ψευδοθηλές που με βοήθησαν εκείνες τις μέρες και στη συνέχεια δεν τις χρειάστηκα ποτέ ξανά.

Ο Γιώργης είναι σήμερα 11 μηνών και θηλάζει ελεύθερα και κατά βούληση.

Δήμητρα, μητέρα της Ευρυδίκης και του Γιώργη

Aν θέλετε να μοιραστείτε τη δική  σας ιστορία θηλασμού μαζί μου και με τις άλλες μαμάδες, την περιμένω στο info@thilasmos.com

Αυτό το άρθρο έχει ένα σχόλιο

  1. Οι περισσότερες μητέρες – συνήθως με λανθασμένη οδηγία επαγγελματία υγείας – θα έδιναν σε αυτό το σημείο συμπλήρωμα ξένου γάλακτος με μπιμπερό. Κάποιες θα προσπαθούσαν να επαναφέρουν το μωρό στο στήθος, με σημαντικές συχνά δυσκολίες, εφόσον το παιδί κλαίει και παλεύει να το πιάσει. Λίγες λεχώνες θα αναγνώριζαν τα πρώιμα σημάδια πείνας του παιδιού τους, θα αψηφούσαν το ρολόι τους και το γεγονός ότι μόλις θήλασε και θα έκαναν το σωστό, να επαναφέρουν δηλαδή το μωρό τους στο στήθος με σωστή τεχνική, πέντε λεπτά μετά τον τελευταίο θηλασμό.

Αφήστε μια απάντηση