Η ψυχολόγος και μαμά Σάντυ Κουτσοσταμάτη έγραψε προχθές στο Facebook:

“Προχθές ήμουν το πρωί στο Cosmos μαζί με την μικρή μου. Είχε πολύ λίγο κόσμο και κάθισα σε ένα από τα παγκάκια να την θηλάσω έχοντας σκεπαστεί με ένα κασκόλ που είχα μαζί.

Μετά από λίγα λεπτά με πλησιάζει ένας από τους Security και μου λέει με ειρωνικό ύφος “Υπάρχει ειδικός χώρος για να θηλάσετε, εδώ περνάει κόσμος” (άσχετα αν ο μόνος εκεί γύρω ήταν εκείνος…)

Τον ρώτησα αν θεωρεί προκλητικό τον θηλασμό και μου απάντησε “Ε, όσο να ναι“.

Ένιωσα απογοήτευση και οργή. Θεωρώ ότι έχω αρκετά αντικειμενικά κριτήρια για το τι είναι προκλητικό και τι όχι. Είμαι σίγουρη οτι η εικόνα μου εκείνη την στιγμή κάθε άλλο παρά προκλητική ήταν. Ίσως μια κοπέλα με ένα κοντό σορτσάκι και ένα ανοιχτό μπλουζάκι να ήταν πραγματικά προκλητική όμως κανείς δεν την υποχρέωσε να κρυφτεί σε κάποιον ειδικό χώρο. Και όλο αυτό επειδή θήλαζα την μικρή μου… Τι κρίμα!!…”

Η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου απάντησε στη σελίδα μου στο Facebook Thilasmos – Θηλασμος:

Αναφορικά με τον θηλασμό στους κοινόχρηστους χώρους του εμπορικού κέντρου θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η διεύθυνση του Mediterranean Cosmos υποστηρίζει το θηλασμό σε δημόσιο χώρο, συνεπώς δεν υπάρχει κάποια τέτοια οδηγία προς την ομάδας φύλαξης, παρά μόνο να ενημερώνουν για την διευκόλυνση των μητέρων που θηλάζουν ότι υπάρχουν δύο ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στην περίπτωση που το επιθυμούν.

Ζητούμε συγνώμη για το λάθος ανθρώπινο χειρισμό από την πλευρά του συγκεκριμένου ατόμου της ομάδας φύλαξης και να γνωρίζετε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συστάσεις και διευκρινίσεις προς τον υπεύθυνο της ομάδας φύλαξης.

Επιπλέον, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το εμπορικό κέντρο απευθύνθηκε με επιστολή του προσωπικά στην κυρία Σάντυ Κουτσοσταμάτη ζητώντας συγγνώμη για την τυχόν αναστάτωση που έχει προκαλέσει το εν λόγω περιστατικό

Παρ’ ολ’ αυτά, σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 στις 16:00, θηλάζουσες μαμάδες της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν στο εμπορικό κέντρο (στο εσωτερικό σιντριβάνι), για να θηλάσουν όλες μαζί δημοσίως τα μωρά τους, όχι μόνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μα πάνω απ’ όλα για απόδειξη του αυτονόητου: ένα μωρό έχει δικαίωμα να θηλάζει όποτε και όπου θέλει.

Ο θηλασμός δεν είναι προκλητικός, ούτε ντροπιαστικός.

Όσες μανούλες θέλετε και μπορείτε, να είστε εκεί!

This Post Has 3 Comments

  1. Δημητρα Μπαρτζη

    Γεγομαι Δημητρα και μενω στη Ξανθη.Συμφωνω απολυτως με το δημοσιο θηλασμο.Εχω μια κορουλα σχεδον 6 μηνων κ τη θηλαζω οπουδηποτε…!!!!!!Μαγαζια, εστιατορια,καφετεριες,πλατειες κτλ…Οχι μονο δεν ειναι ντροπη για τη μητερα αλλα και τους περαστικους η εικονα αυτη, αλλα θα πρεπει να αποτελεσει παραδειγμα για ολες της μανουλες οι οποιες ψαχνουν απεγνωσμενα ενα μερος να θηλασουν,ενω δεν υπαρχει πιο απλος και συντομος δρομος απο τον “ΑΜΕΣΟ ΘΗΛΑΣΜΟ”..Ετσι θελω να τον ονομαζω….Ειναι ευτυχια και χαρα να νιωθει και το ιδιο το παιδι απενοχωποιημενο επειδη πειναει!!!!!! Μ αυτο το τροπο σκεφτειτε πως στο μελλον θα τρωει ανετα και δε θα κρυβεται,εχοντας αποτυπωθει αυτη η αισθηση στο υποσυνειδητο του….Χαιρομαι που κανεις μεχρι τωρα δεν εχει νιωσει αβολα μ αυτη μου τη πραξη, αλλα ακομα και αν βρεθω σε μια τετοια κατασταση ξερω πως θα απαντησω:το στηθος αγαπητη/ε μου δεν ειναι σεξουαλικο οργανο, οπως θελησαν να περασει με το καιρο…ειναι μεσο διατροφης..Ειναι ετσι σχεδιασμενο απο το δημιουργο ωστε να προοριζεται για το θηλασμο..Σας ευχαριστω πολυ για το χρονο που μου διαθεσαται.!!!!

  2. Φιλιώ

    είναι πραγματικά λυπηρό το συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβει στην Κα Κουτσοσταμάτη.Εννοείται πως τα κοριτσάκια με τα μινι, τα σορτσάκια κλπ (να υπογραμμίσω οτι δεν εχω κατι εναντίων οποιουδήποτε αναφορικά με τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις) αποτελούν κύρια attraction ως γνωστό σε πολλούς χώρους, ειναι μεγάλη ευκαιρία για δωρεάν οφθαλμόλουτρο..! δεν ήξερα πάντως οτι για να φάει κάποιος θα πρέπει να πάει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δηλαδή δεν υπάρχουν μόνο κλειστά εστιατόρια…υπάρχουν και καντίνες αγαπητέ σεκιουριτά! τα μωρά είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ για όσους δεν το γνωρίζουν…έχω ένα κοριτσάκι 22 μηνών, θήλασα οπουδήποτε μπορούσα και οποιαδήποτε ώρα πεινούσε ή ήθελε παρηγοριά, σε πολύ κεντρικούς δρόμους της πόλης. Πολλοί με κοίταζαν περίεργα αλλά η αντίδρασή μου ήταν να τους χαμογελάσω! Άλλα πράγματα προσβάλλουν τη δημόσια αιδώ.
    Επίσης θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για την επικιδυνότητα των (ελλειπών) πεζοδρομίων. Στην περιοχή που μένω δεν μπορεις να χρησιμοποιήσεις καρότσι.

Αφήστε μια απάντηση