Όπως ξέρεις, η (γυναικεία) ηθική είναι μια από τις πιο σημαντικές αξίες της κοινωνίας μας.

Εκτός κι αν είσαι μοντέλο που φωτογραφίζεται για περιοδικά ή για διαφημίσεις στην τηλεόραση, η έκθεση του στήθους σου δημοσίως είναι εντελώς απαγορευμένη.

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το γυναικείο στήθος είναι βασικά ένα μεγάλο αιδοίο και μόνο εσύ και ο σύζυγός σου θα πρέπει να το βλέπετε.

Το ότι το στήθος σου είναι γεμάτο γάλα για το μωρό σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το επιδεικνύεις παντού.

«Μα δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου στήθος όταν θηλάζω».

Αυτή είναι μια συνηθισμένη δικαιολογία των μαμάδων που θέλουν να επιδεικνύονται.

Θα πρέπει να ξέρεις ότι οι θηλές σου μπορεί να γίνουν ορατές οποιαδήποτε στιγμή ενώ θηλάζεις, κι αυτό είναι προσβλητικό ή/και βάζει σε πειρασμό τους άντρες.

Ως γνωστόν, κανείς δεν ουρεί δημοσίως και φυσικά η δημόσια ούρηση και ο δημόσιος θηλασμός είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αφού και στις δύο περιπτώσεις βγαίνει υγρό από το σώμα μας.

Τα δάκρυα δεν βρίσκονται στην ίδια κατηγορία γιατί βγαίνουν από σημείο του σώματος που είναι πάνω από το λαιμό.

Εάν μπορείτε να θηλάσετε από τα μάτια σας, τότε πολύ ευχαρίστως να το δεχτούμε.

Παρακάτω θα διαβάσετε κάποιες από τις μεθόδους που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μην αισθάνονται άβολα οι υπόλοιποι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω σας.

1. Χρησιμοποιήστε κάλυμμα όταν θηλάζετε.

Κάθε φορά. Υπάρχουν πάρα πολύ όμορφα καλύμματα θηλασμού στην αγορά.

Οι έρευνες δείχνουν ότι όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ όμορφα όταν είναι περιορισμένοι. Το ίδιο ισχύει και για τα μωρά.

Προσωπικά τρώω πολύ συχνά κάτω από ένα χαλαρό σεντόνι, στο υπνοδωμάτιό μου και το βρίσκω πολύ απολαυστικό.

Και παρακαλώ μη χρησιμοποιείτε το καλοκαίρι και την ζέστη ως δικαιολογία για να εκθέσετε σε δημόσια θέα το στήθος σας.

Και μην γελιέστε, η ανακύκλωση του αέρα δεν είναι και τόσο σημαντική τελικά. Μάλλον έχει υπερεκτιμηθεί από τους επιστήμονες.

Τα περισσότερα μωρά απολαμβάνουν την αίσθηση του διοξειδίου του άνθρακα όταν αναπνέουν. Και φυσικά υπάρχουν γυναίκες που καταφέρνουν να θηλάσουν χωρίς κανείς να το καταλάβει. Εάν μπορούν αυτές, μπορείτε κι εσείς, εφόσον όλα τα μωρά είναι ίδια.

Εάν ωστόσο έχετε ένα ζωηρό/κακό παιδί, το οποίο τραβάει το σκέπασμα στην προσπάθειά του να πάρει καθαρό αέρα και να δει τον κόσμο γύρω του, μάλλον θα πρέπει να το εκπαιδεύσετε καλύτερα.

Είναι δική σας δουλειά να του μάθετε το σωστό και το λάθος.

Εάν και πάλι αρνείται να συμμορφωθεί, βάλτε στα ρουθούνια του δύο καλαμάκια ώστε να μπορεί να αναπνεύσει καθαρό αέρα κάτω από το κάλυμμα, χωρίς να υποχρεωθούμε όλοι εμείς να δούμε το στήθος σου.

2. Χρησιμοποίησε την τουαλέτα.

Ποιος δεν ενθουσιάζεται να τρώει σε μια δημόσια τουαλέτα, γεμάτη από αρώματα και ήχους;

Την επόμενη φορά που το μωρό σας θα θελήσει να θηλάσει, τρέξτε στην πιο κοντινή τουαλέτα.

Θηλάζοντας όρθια και προσπαθώντας να αποφύγουμε τις βρωμιές και τα μικρόβια, εκτός των άλλων έχει και το πλεονέκτημα του να ενδυναμώνουμε τους μυες μας και να κάνουμε το σώμα μας ακόμα πιο ελκυστικό για τους άντρες.

Στο κάτω-κάτω, καλοκαίρι είναι, ώρα για μπικίνι!

Κι αν δεν έχεις πού να κρεμάσεις την τσάντα σου, μην ανησυχείς. Άφησέ την κάτω στο πάτωμα. Όταν θα γυρίσεις στο σπίτι, πλύνε την με χλώριο για να εξολοθρεύσεις τα μικρόβια.

Αν έχεις χρησιμοποιήσεις την μήτρα σου πάνω από μία φορά και έχεις κι ένα δεύτερο, ή ακόμα χειρότερα, ένα τρίτο παιδί, θα πρέπει να σε ακολουθήσουν στην τουαλέτα. Κάτι σαν πάρτυ! Μην ανησυχείς καθόλου γιατί αν τα έχεις μεγαλώσει σωστά, δεν θα αγγίξουν τίποτα όσο εσύ θηλάζεις.

Μην ξεχνάς ότι τα μωρά θηλάζουν γύρω στα 10-15 λεπτά, άρα θα είσαι έξω από την τουαλέτα πριν καν το καταλάβεις. Αν όμως έχεις ένα μωρό που θηλάζει για 20 λεπτά ή και περισσότερο, σταμάτα το θηλασμό εγκαίρως. Μ’ αυτό τον τρόπο θα του μάθεις να είναι πιο γρήγορο σε όλα.

Ως γνωστόν, τα μωρά είναι για να τα βλέπουμε κι όχι για να τα ακούμε, αλλά αν έχεις το θράσος να φέρνεις ένα μωρό σε ένα εστιατόριο, είναι δική σου ευθύνη να φύγεις από το τραπέζι και να πας να θηλάσεις στην τουαλέτα. Το γεύμα σου μπορεί να περιμένει μέχρι να επιστρέψεις. Εάν η όρεξη σου έχει κοπεί, σκέψου τις θερμίδες που δεν κατανάλωσες! Θα είσαι υπέροχη σ’ εκείνο το μπικίνι!

Το μήνυμα είναι απλό: ότι κι αν κάνεις όταν είσαι έξω από το σπίτι σου, σταμάτα το και πήγαινε σε κάποιον ιδιωτικό χώρο. Στο αυτοκίνητό σου, στην τουαλέτα, οπουδήποτε. Σκέψου λίγο και τους άλλους.

Νο3. ‘Οταν βγαίνεις από το σπίτι σου, δώσε στο μωρό σου μπιμπερό.

Εάν το μωρό δεν έχει συνηθίσει να τρώει από αυτό, ντροπή σου που δεν προετοίμασες το μωρό σου για τον αληθινό κόσμο.

Όλοι ξέρουν ότι είναι πολύ εύκολο για τα μωρά να πηγαίνουν από το στήθος στο μπιμπερό και το αντίθετο και ότι αυτό δεν επηρεάζει καθόλου την ικανότητά τους να θηλάζουν σε έναν πιο κατάλληλο χώρο.

Επίσης, η άντληση γάλακτος είναι κάτι πολύ εύκολο και γρήγορο. Οι καλές μητέρες ξέρουν πώς να αντλήσουν αρκετό γάλα σε μερικά λεπτά.

Εάν χρειαστεί να βγεις από το σπίτι, πάρε λίγο γάλα που έχεις ήδη αντλήσεις μαζί σου.

Εάν το στήθος σου πρηστεί και πονάει λόγω του ότι δεν μπορείς να θηλάσεις δημοσίως, σκέψου ότι αυτό γίνεται για το καλό της ανθρωπότητας!

Και φυσικά το υποκατάστατο είναι μια εξίσου εφικτή λύση και καθόλου ακριβή.

Τα μπιμπερό επίσης δίνουν την δυνατότητα και σε άλλους ανθρώπους να ταΐσουν το μωρό σου. Σταμάτα να είσαι εγωίστρια και να θέλεις να ταΐζεις το μωρό μόνο με το στήθος σου.

Το να έχεις ένα μωρό σημαίνει ότι επιτρέπεις και στους άλλους να αισθάνονται καλά. Δώσε το μωρό σε όποιον το θέλει, όπως μια μπάλα, και απόλαυσε τα σχόλια και τα κομπλιμέντα.

Εάν το μωρό αρνείται να πιει από το μπιμπερό, συνέχισε να προσπαθείς. Θα το μάθει στο τέλος. Εάν όχι, δες το νο4.

Νο4. Μείνε στο σπίτι.

Θα είναι πιο εύκολο και για σένα και για όλους εμάς εάν μείνεις στον ιδιωτικό σου χώρο. Όχι για πάντα. Μόνο μέχρι το μωρό να μάθει να πίνει από το μπιμπερό ή να τρώει τροφές που δεν προέρχονται από το στήθος σου.

Έχεις άλλωστε τόσα πολλά να κάνεις στο σπίτι: τηλεόραση, μαγείρεμα, καθάρισμα, πλυντήριο, σιδέρωμα και φυσικά, το Facebook!

Όμως σε παρακαλώ, μην ανεβάζεις φωτογραφίες θηλασμού στο ίντερνετ. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να βλέπουμε στο ίντερνετ είναι οι δήθεν αθώες φωτογραφίες του στήθους σου. Είναι τελείως αποκρουστικό.

Νο5: Να είσαι ηθική.

Κάνεις έρωτα δημοσίως; Όχι. Τότε γιατί θα πρέπει να βγάζεις το στήθος σου (το οποίο είναι σεξουαλικό όργανο) δημοσίως; Επειδή κάτι είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι όλοι θέλουν να το βλέπουν.

Ναι, υπάρχουν γυμνά στήθη παντού γύρω μας, σε όλα τα περιοδικά και στην τηλεόραση, αλλά αυτό είναι διαφορετικό. Τα στήθη είναι μια χαρά εάν συνυπάρχει οικονομική συναλλαγή. Εάν το μωρό σου δεν σε πληρώνει, καλύψου.

Τελικά, ο δημόσιος θηλασμός είναι για τεμπέλες, επιδειξιομανείς, ανήθικες, αντροχωρίστρες μητέρες που δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να μας αναγκάζουν να τις βλέπουμε με αποτροπιασμό.

Άρα, καλύψου….

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Πηγή

This Post Has 3 Comments

  1. Alexandros vourlakos

    Για να μη λέτε πως κρύβομαι πίσω από ανωνυμία σας λέω επώνυμα ότι θα πρεπε να ντρέπεστε για αυτό το άρθρο και το σαιτ που το φιλοξενεί και εσείς κυρία μου που το γράψατε. Γεμάτο σεξισμο, κόμπλεξ και πουριτανισμο. Δικαίωμα σας, άποψη σας αλλά αν εσείς μεγαλώσατε σε οικογένεια με προβλήματα και ταμπού εμείς δε φταίμε σε κάτι. Είναι ντροπή εν ετει 2014. Και σας το λέει ένας άνθρωπος 21 χρονών με μηδέν πατρικό ένστικτο. Αλίμονο πόσο θα μπορούσε να προσβληθεί μια γυναίκα ή ένας πατέρας.

    1. ΒΙΚΥ

      Αγαπητέ Αλέξανδρε,
      καταρχήν ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να διαβάσεις και να σχολιάσεις αυτό το άρθρο, αν και δεν είσαι ακόμα πατέρας ο ίδιος και που μπήκες στον κόπο επίσης να υπερασπιστείς τις γυναίκες και το θηλασμό με τόσο πάθος.
      Θα ήθελα να σου πω ότι αυτό το άρθρο είναι απλώς ένα σατιρικό κείμενο για το δημόσιο θηλασμό και για όλα αυτά που ακούμε εμείς οι γυναίκες όταν θηλάζουμε δημοσίως τα παιδιά μας.
      Αν έκανες τον κόπο να έριχνες μια ματιά στο blog μου, και στα υπόλοιπα άρθρα μου, θα καταλάβαινες είμαι σίγουρη ότι ως σύμβουλος θηλασμού δεν υπήρχε καμία περίπτωση να λέω τέτοια πράγματα και να τα εννοώ…
      Είμαι σίγουρη ότι θα γίνεις ένας υπέροχος και υποστηρικτικός πατέρας για την γυναίκα σου και τα παιδιά σου και ελπίζω να μπορέσω να σας βοηθήσω στο ταξίδι του θηλασμού αν ποτέ με χρειαστείτε!

      Με εκτίμηση,

  2. Alexandros vourlakos

    Μετά από προσεκτικοτερη ανάγνωση είδα ότι το κείμενο είναι ειρωνικό και μεταφρασμένο, οπότε με συγχωρείτε για τους χαρακτηρισμους 🙂

Αφήστε μια απάντηση