Image by master1305 on Freepik

Κάθε φορά που γράφω ή διαβάζω κάτι σχετικό με το θηλασμό σχεδόν πάντα θα υπάρχει από κάτω τουλάχιστον ένα σχόλιο που θα λέει πάνω-κάτω: «δηλαδή εμείς που δε θηλάσαμε, δεν είμαστε καλές μάνες;»… και κάπως έτσι ξεκινάει σχεδόν πάντα ένα πολιτισμένο  ιντερνετικό μαλλιοτράβηγμα..

Για σταθείτε βρε κορίτσια, από πότε ξεκίνησε ο διαγωνισμός της καλύτερης μαμάς;

Γιατί δεν το πήρα χαμπάρι κι αφού τα παιδιά μου μεγάλωσαν ΠΟΛΥ πια, μάλλον θα βγω τελευταία κι ας θήλασα συνολικά 4,5 χρόνια τα παιδιά μου!

Όχι στ’ αλήθεια τώρα, πρέπει να μου πείτε, ποιος είναι ο ορισμός της καλής μαμάς;

Ποια είναι τα κριτήρια;

Ποιες οι προδιαγραφές;

Μήπως υπάρχει και όριο ηλικίας;

Σας έχει πει κάποιος ότι ένα από τα κριτήρια είναι το αν θα θηλάσετε ή όχι;

Επειδή οι γυναίκες που θηλάζουν το λένε και το καμαρώνουν, ή περιγράφουν πώς ξεπέρασαν τις δυσκολίες τους, πρέπει απαραιτήτως όλες οι υπόλοιπες να μην καλές μάνες;

Από πού κι ως πού;

Και ειλικρινά, εγώ τίποτα δεν διάβασα για το θηλασμό τόσα χρόνια που να περιγράφει το θηλασμό σαν κάτι πολύ εύκολο, ρόδινο και απλό. Αντιθέτως, διαβάζω τόσα χρόνια και εκπαιδεύομαι στο να λύνω τα προβλήματα του θηλασμού. Για να βοηθήσω κάθε γυναίκα που έχει κάνει την επιλογή να θηλάσει και ζητάει βοήθεια. Ακριβώς γιατί ο θηλασμός δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση.

Γιατί όλη η καλή πρόθεση του κόσμου δεν θα βοηθήσει μια γυναίκα που έχει πληγωμένες θηλές επειδή το μωρό της δεν πιάνει σωστά το στήθος.

Ή μια μητέρα που της έχουν πει, σχεδόν πάντα λανθασμένα, ότι θα πρέπει να σταματήσει το θηλασμό εξαιτίας κάποιων φαρμάκων που πρέπει να πάρει.

Ή μια μητέρα που η παραγωγή της δεν είναι αρκετή γιατί δεν είχε τις σωστές πληροφορίες. (Ας μη γελιόμαστε – οι συμβουλές των επαγγελματιών υγείας είναι η πιο συχνή αιτία αποτυχίας και διακοπής του θηλασμού)!

Αλλά συγνώμη κιόλας, επειδή κάποιες γυναίκες που δε θήλασαν νιώθουν ενοχές, θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να μη μιλάμε γι’ αυτό το θέμα για να μην τις κάνουμε να νιώθουν άσχημα;

Είναι δηλαδή λογικό, πχ. να μη μιλάμε για τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ για να μη νιώθουν τύψεις οι χιλιάδες άνθρωποι που πίνουν γύρω μας;

Παράδειγμα τραβηγμένο θα μου πείτε, αλλά το χρησιμοποιώ για να καταλάβετε για τι μιλάμε. Το να ΜΗΝ πίνουμε αλκοόλ είναι το φυσιολογικό. Ο θηλασμός είναι επίσης το φυσιολογικό.

Όχι η καλύτερη διατροφή για το μωρό, όχι ένας ισχυρός ανοσοποιητικός παράγοντας, όχι προστατευτικός για πολλές ασθένειες, απλά ο πιο φυσικός τρόπος διατροφής του μωρού.

Εάν όμως οι μητέρες έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση και βοήθεια για τον θηλασμό, αλλά καταλάβουν ότι ο θηλασμός δεν τους ταιριάζει, δεν αισθάνονται ένοχες. Έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή.

Και ειλικρινά δεν έχω τίποτα εναντίον του ξένου γάλακτος. Ευτυχώς που υπάρχει.

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι πολλές φορές μερικά μπουκάλια ξένου γάλακτος έχουν σώσει το θηλασμό.

Επίσης είναι πολύ χρήσιμο όταν μια μητέρα αποφασίσει συνειδητά να μην θηλάσει, ή όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας στη μητέρα ή στο μωρό.

Αλλά δεν είναι λογικό να αναγάγουμε το υποκατάστατο-αγελαδινό γάλα σε φυσιολογικό και το μητρικό σαν αυτό που το δίνουν μόνο μερικές τρελές που δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν. 

Είναι παράλογο το καταλαβαίνετε;

Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται και να ενθαρρύνονται να θηλάσουν και όλες θα πρέπει να έχουν την καλύτερη υποστήριξη για να αρχίσουν να θηλάζουν αμέσως μόλις γεννηθεί το μωρό τους.

Το αν θα τα καταφέρουν και αν θα αποφασίσουν να το συνεχίσουν, είναι μια τελείως προσωπική απόφαση που δεν κάνει καμιά μαμά καλύτερη ή χειρότερη από την άλλη.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

This Post Has 24 Comments

  1. Natasa

    Να συμπληρώσω στο ” Επίσης είναι πολύ χρήσιμο ( υποκατάστατο-αγελαδινό γάλα) όταν μια μητέρα αποφασίσει συνειδητά να μην θηλάσει” ότι ο θηλασμός είναι δικαίωμα του παιδιού που κάποιοι επιλέγουν να του το στερήσουν! Και μιλάω για τη συνειδητή επιλογή και όχι για μια αποτυχία θηλασμού λόγω των γνωστών τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στα μαιευτήρια όλης της χώρας και όχι μόνο και ούτε φυσικά για σοβαρά προβλήματα υγείας κτλ!

  2. Dimitra

    Καλησπέρα. Είμαι κι εγώ μητέρα ενός 6μηνου αγοριού. Θήλασα το μωρό μου πολύ λίγο, 20 μέρες; Ένα μήνα;; Θα σας γελάσω.. Συνειδητά και χωρίς πολλά πολλά ένιωσα πως δεν “το’χω” για διάφορους λόγους, όπως κακή ενημέρωση, αναγκαστική επιστροφή στην εργασία μου κλπ.. Εν πάση περιπτώσει δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το γεγονός πως δεν αισθάνθηκα ούτε μια φορά ότι υστερώ ως μάνα. Ευτυχώς δε βρέθηκε και κανείς ούτε στο συγγενικό ούτε στο φιλικό περιβάλλον να με κρίνει γι’ αυτό. Αλλά και να το έκανε, εγώ μέσα μου ένιωθα καλά και ήμουν τόσο ευτυχισμένη- και είμαι- με το μωράκι μου, που δεκάρα δε θα έδινα για οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο. Φυσικά θαυμάζω πολύ τις μητέρες που θηλάζουν, είμαι υπέρ τους και πολύ μαλιστα, σε βαθμό που όταν μια φίλη ή γνωστή θηλάζει θα είμαι από αυτές που θα ενθαρρύνουν προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθειά τους! Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω αυτήν την εμπάθεια, που ομολογουμένως την έχω διαπιστώσει στο διαδικτυο, προς τις θηλάζουσες μητέρες, αντιμετωπίζοντάς τες σαν αναχρονιστικό φαινόμενο.. Και περαιτέρω δεν μπορώ επίσης να καταλάβω γενικά τον ανταγωνισμό μεταξύ μανάδων για να κερδίσουν τα εύσημα ή το έπαθλο της καλύτερης μητέρας. Τέλοσπάντων, πιστεύω πως πρέπει να είμαστε ευγνόμωνες και μόνο που βιώνουμε τη μητρότητα, τη στιγμή που πολλές γυναίκες εκεί έξω παλεύουν γι’ αυτο. Πρέπει να είμαστε ευγνόμωνες που έχουμε γερά παιδιά, που γεννήθηκαν στο δυτικό κόσμο και δεν υπάρχει πρόβλημα σιτισμού, τη στιγμή που στις χώρες του τρίτου κόσμου- και όχι μόνο -ύπάρχουν παιδιά που από τον υποσιτισμό μόλις και μετά βίας συμπληρώνουν τον ένα χρόνο ζωής. Αυτή είναι η ουσία για μένα και το δίλημμα θηλασμός ή όχι είναι λεπτομέρεια..

  3. Αρετή

    Συγχαρητήρια!!!
    Εξαιρετικό και άκρως αντιπροσωπευτικό το άρθρο για όσες θηλάζουμε! Δυστυχώς είναι πολύ συχνό το φαινόμενο που περιγράφετε, της επιθετικής συχνά αντιμετώπισης από τις μητέρες που δε θήλασαν.

  4. Το μόνο που έχω να πω είναι Θερμά Συγχαρητήρια για όλα όσα γράφεις!!!!! Κι εγώ θηλάζω εδώ και 18 μήνες και ίσως έχει έρθει ο καιρός να το σταματήσω αλλά μου είναι τόσο μα τόσο δύσκολο!!!!! Από την μια η μικρή μου που κλαίει αν δεν της δώσω στήθος 100 φορές την μέρα και από την άλλη δεν θέλω να σταματήσουν τα χάδια που μου κάνει όσο θηλάζει!!!!!
    Και πάλι μπράβο σου !!!!!

  5. Αλλά συγνώμη κιόλας, επειδή κάποιες γυναίκες που δε θήλασαν νιώθουν ενοχές, θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να μη μιλάμε γι’ αυτό το θέμα για να μην τις κάνουμε να νιώθουν άσχημα;

    Επειδή όπως λέτε έχετε εντοπίσει αρκετά ιντερνετικά μαλλιοτραβήγματα αποκλείεται να μην έχει πέσει στην αντίληψή σας ότι 9 φορές στις 10 τέτοια σκηνικά ξεκινάνε από κάποιες που επειδή θήλασαν θεωρούν εαυτόν ανώτερο εξου και οι ενοχές-αν υπάρχουν-από εκείνες που θήλασαν λιγότερο ή καθόλου. Όταν αντιμετωπίζεσαι ως κακή εγωπαθής και άχρηστη μάνα που δεν θήλασε επειδή “κοίταξε τη βολή της” από απανταχού κομπλεξικές πλην θηλάζουσες είναι λογικό και να απολογηθείς και να αμυνθείς. Προσωπικά δεν έχω δεί καμία μη θηλάζουσα-ούτε στο ίντερνετ ούτε εκτός- να μην θέλει να γίνονται αναφορές στον θηλασμό ή να θεωρεί τον θηλασμό κάτι που κάνουν οι τρελλοί. Είναι πολύ ωραίο ως επιχείρημα και δικαιολογία για την απαράδεκτη συμπεριφορά από ορισμένες θηλάζουσες αλλά δεν ισχύει. Αντιθέτως έχω δεί πολλές θηλάζουσες να θεωρούν τον θηλασμό απόδειξη μητρικής αγάπης επειδή οι ίδιες νιώθουν ότι δεν επαρκούν στους υπόλοιπους τομείς της ζωής τους.Μια βόλτα σε διάφορα site θα σας πείσουν……

    1. magissakirki έχεις απόλυτο δίκιο ! είσαι ακριβώς μέσα στο μυαλό μου , όπως ακριβώς έχω αντιληφθεί ότι ξεκινούν και εξελίσσονται οι σχετικές συζητήσεις !! τον πρώτο γιο μου τον θήλασα με συμπλήρωμα περίπου για 40 μέρες, και μετά τα παράτησα λόγω κούρασης γιατί νόμιζα ότι δεν του φτάνει το γάλα μου ! αλλά κανείς δεν μου έδειξε πως πρέπει να τρώει το μωρό και όχι απλά να πιπιλάει ! τσάμπα λοιπόν η κούραση , αφού είχα το μωρό εκεί και πιπίλαγε χωρίς να τρώει, και μόλις πέρναγε μισή ώρα πείναγε ! επίσης κανείς δεν μου είπε ότι αν δίνεις και ξένο, η παραγωγή σου δεν πρόκειται να αυξηθεί! δεν είχα ιδέα ότι ο θηλασμός θέλει ειδική ενημέρωση και υποστήριξη ! κανείς δεν μου είχε μιλήσει για ‘συμβούλους γαλουχίας’ κλπ !! δεν νιώθω ενοχές που δεν τον θήλασα , αλλά -τώρα που έχω γνωρίσει το μεγαλείο του θηλασμού- λύπη που του στέρησα αυτό το δώρο ζωής, και πάρα πολύ θυμό για τους επαγγελματίες (γυναικολόγο, μαία, παιδίατρο, μαιευτήριο) που είχα γύρω μου και με άφησαν στο ‘σκοτάδι’ !! τον δεύτερο γιο μου τον θηλάζω τώρα αποκλειστικά με επιτυχία (παίρνει βάρος, κοιμάται χορτάτος και γαλήνιος τα βράδια) γιατί πριν γεννήσω είχα την τύχη να μιλήσω με θηλάζουσα κοντινή φίλη , που με ‘έπεισε’ ότι δεν είναι ‘θέμα οργανισμού’ της κάθε γυναίκας η επιτυχία του θηλασμού ! έτσι λοιπόν, ήμουν αποφασισμένη να τα καταφέρω από την αρχή ! φυσικά , είχα άλλη παιδίατρο (100% υπέρμαχο του θηλασμού), και άλλη γυναικολόγο και φο-βε-ρή μαία !

    2. Δεν συμφωνούμε. Έχω διαβάσει παρα πολλά κείμενα και σχόλια και δεν ίσχυει σε καμιά περίπτωση το ότι 9/10 ξεκινάει από θηλάζουσες!!
      Το ίδιο συμβαίνει και όταν μια κοπέλα γράψει ότι αισθάνεται πχ “πιο ολοκληρωμένη” σαν γυναίκα και μητέρα επειδή θήλασε ή επειδη γεννησε φυσιολογικα. Τότε αμέσως εμφανίζονται απο κάτω τέτοιου είδους σχόλια!!
      Άλλο το να κρίνεις τους γύρω σου και άλλο το να σου απαγορεύτεται να εκφράσεις τα ΔΙΚΑ σου συναισθήματά, το πως νιώθεις ΕΣΥ.
      ΑΑν δηλαδή κάποια γυναίκα νιώθει πράγματι “πιο ολοκληρωμένη” δεν θα πρέπει να το εκφράσει γιατί κάποιες το παίρνουν προσωπικά;
      Όχι βέβαια. Μην βλέπουμε παντού φανταστικούς εχθρούς….

  6. Αδαμαντία

    μεγάλο πρόβλημα οι μανάδες που δεν θήλασαν ή που θήλασαν για λίγο. γιατί να πρέπει να νιώθω εγώ άσχημα που το παιδί μου είναι 10 μηνών και θηλάζω ακόμα και να μην νιώσει εκείνη άσχημα που το θήλασε μόνο 30 μέρες, τρεις μήνες επειδή “δεν είχε αρκετό γάλα” ή έξι μήνες επειδή μετά το γάλα της μάνας “νερουλιάζει” και δεν καλύπτει τις ανάγκες του! για όνομα του θεού, πως είναι δυνατόν όταν μαθαίνουν ότι την θηλάζω ακόμα, να λένε με στραβό βλέμμα “ακόμα θηλάζεις? αφού δεν του προσφέρει τίποτα πλέον”, λες και κάνω έγκλημα! εγώ νιώθω ηπερήφανη που κάνω το φυσιολογικό. δεν κάνω χάρη στο παιδί μου, δεν κάνω θυσίες, απλά κάνω αυτό που πρέπει να κάνω σαν… θηλαστικό που είμαι !!!
    έχω βέβαια ένα θέμα, το οποίο το αντιμετόπισα και στους οκτω μήνες. έπινε λίγο γάλα απο το στήθος, έπρεπε να φύγω για την δουλειά ( επέστρεψα το νοσοκομειακό θήλαστρο που ενοικίαζα) και η κόρη μου με δοκιμή που έκανα με ξένο γάλα, έπινε μετά απο λίγο με μπιμπερό 200Ml. με πολ΄΄υ προσπάθεια και λίγη τύχη, αύξησα την παραγωγή γάλακτος με έξτρα γεύματα πριν την καθορισμένη ώρα και για 2 μήνες΄΄ημασταν εντάξει. τώρα πάλι τα ίδια. φοβάμαι πως θα “χάσω” το πρωινό΄γεύμα. έχω σκοπό να θηλάσω μέχρι το έτος. να το προσπαθήσω; απελπίζομαι στην ιδέα πως θα πρέπει να αρχίσω να βγάζω γάλα με το μικρό medela swing για να τις δίνω το πρωινό με μπουκάλι. πως μπορώ να την κάνω να τρώει κανονικα? δεν θέλω να σταματήσω… βοήθεια!

    1. ΒΙΚΥ

      Αδαμαντία η αλήθεια είναι πως δεν καταλαβαίνω την ερώτηση… Αφού το μωρό σου είναι 10 μηνών, τρώει πια κανονικά τις στέρεες τροφές, έτσι δεν είναι; Αν υποθέτω σωστά, το μωρό τρώει φαγητά τις ώρες που λείπεις και θηλάζει όταν είστε μαζί. Τι εννοείς “πώς μπορώ να την κάνω να τρώει κανονικά” και γιατί πιστεύεις ότι πρέπει να σταματήσεις το θηλασμό;

      1. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

        ‘Οντως το διατύπωσα λάθος. (10 μηνών κορίτσι) την θηλάζω πρωί και βράδυ, 2 γεύματα λοιπόν την ημέρα. τα υπόλοιπα γεύματα τρώει στερεές τροφές. το πρωί, Όσο αφορά το βραδυνό θηλασμό, για λίγες μέρες, είχα πρόβλημα. έπινε ελάχιστο και μετά χαλαρή, πιπίλιζε χωρίς να πίνει. μετά απο 40’ στο στήθος, ήταν νηστική και κάποια βράδια της έδωσα συμπλήρωμα και ήπιε περισσότερο απο 200ml. τώρα, της έδωσα 3 απογεύματα στήθος αντι κρέμα με σκοπό να αυξήσω την ροή και μάλλον έπιασε, γιατί εδώ και 3 μέρες ο βραδινός θηλασμός την καλύπτει.

        Σημείωση, κοιμάτε όλο το βράδυ, 21:00-07:30 / 08:30 το αργότερο, φεύγω απο το σπίτι για την δουλειά. προβλήματα:
        1) Εδώ και 2 εβδομάδες περίπου, πίνει λίγο, δίχνει χορτασμένη και αρχίζει τα παιχνίδια. επειδή μετά απο λίγο είναι ανήσυχη, ειδικά όταν με βλέπει να φεύγω και έχοντας υπόψιν οτι είπιε λίγο γάλα, της δίνω συμπλήρωμα και πίνει πάνω απο 190ml. πριν της δώσω συμπλήρωμα, την ξαναβάζω πάντα στο στήθος, πιπιλίζει, πίνει μια δυο ρουφιές και το αφήνει.
        Tο θήλαστρο που έχω, δεν με εξυπηρετεί για να βγάζω γάλα για να το αφήνω στην γυναίκα (medela swing) και χρειάζομαι πραγματικά ισχυρή ώθηση για να αρχίσω να βγάζω πάλι γάλα.

        2) Η παιδίατρος, με στήριζε μέχρι τώρα. πλέον μου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να αγχώνομαι και ας συνεχίσω με μικτό μέχρι τον χρόνο (χωρίς να προτείνει μάρκα)

        3) και σημαντικότερο. ο συζυγός μου θεωρεί ότι καλά έκανα και την θήλαζα έως 6 άντε 8 μηνών, αλλά απο εκεί και πέρα, είναι λέει υπερβολή. του είπα οτι θα το κάνω μέχρι τον 1 χρόνο. τι να κάνω για να το παώ έως 1 1/2? είναι πολύ κουραστικό να με δίχνει ο κόσμος με το δάχτυλο (!) αλλά αν με στηρίζει ο άντρας μου, δεν κολλάω πουθενά.

        1. Natasa

          Πάντως οι κινήσεις σου σε οδηγούν σε σίγουρο αποθηλασμό. Αν συνεχίσεις να δίνεις συμπλήρωμα σύντομα δεν θα έχεις γάλα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχείς … το παιδί είναι μεγάλο και τρώει τόσα φαγητάκια γιατί να δώσεις συμπλήρωμα ξένο γάλα; απλά προσπάθησε να αυξήσεις τους θηλασμούς στην διάρκεια της ημέρας ώστε να αυξηθεί και η παραγωγή σου και δεν έχει σημασία αν έχει φάει ή είναι να φάει στερεές εσύ να του προσφέρεις το στήθος. Και καλά κάνεις κ θέλεις να συνεχίσεις το θηλασμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστείνει θηλασμό ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι τα 2 χρόνια και μετά κατά απαίτηση παιδιού-μαμάς, όσο για τον κόσμο τόσα ξέρει τόσα λέει, κλείσε τα αυτιά σου γιατί εσύ κάνεις το καλύτερο για το παιδί σου! Μπράβο και συνέχισε! Όσο για το θήλαστρο αν θέλεις να κάνεις ικανοποιητικές αντλήσεις και να σε βοηθήσει ίσως και στην αύξηση της παραγωγής μήπως θα έπρεπε να νοικιάσεις ένα νοσοκομειακό θήλαστρο; (symphony της medella) .. Καλή συνέχεια!:

          1. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

            Αυτές τις μέρες, αυτές τις μέρες που της δίνω ξένο γάλα, παίζει ο νους μου. Αυτό που τις δίνω, δεν είναι γάλα, αλλά νερό με σκόνη!!!
            Εχθές το βράδυ ενώ την θήλαζα σκεφτόμουν. -Για την νοοτροπία της Ελλάδας πάντα- Για κάποιους που συμφωνούν με τον θηλασμό, έχω φτάσει στο μέγιστο χρονικό όριο αποθηλασμό, ενώ στην πραγματικότητα είναι το κατώτερο!!! Είναι τραγικό!!!
            Δεν ξέρω πότε θα κόψω τον θηλασμό, όμως θα είναι πραγματικά δύσκολο να της δίνω αυτό το νεροζούμι. ‘Επειτα είναι και τα χάδια της, τα βλέμματά της και τα χαμογελάκια της κατα τον θηλασμό που είναι δώρα για εμένα! και οι δυο μας κερδίζουμε πολλά από τον θηλασμό.
            κάτι πρέπει να γίνει πάντως. μια καμπάνια κάτι. σε συνεργασία με εκπομπές υγείας τηλεόρασης, εκπομπές που οι παρουσιάστριες θήλασαν, εκπομπές που θέλουν να γεμίσουν τηλεοπτικό χρόνο έστω. Μια φίλη μου θηλάζει τον γιο της που είναι σχεδόν 2 χρονών και δεν φαντάζεστε τι ακούει καθημερινά.
            Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. θα προσπαθήσω να συνεχίσω.

        2. ΒΙΚΥ

          Αδαμαντία, συμφωνώ με τη Νατάσα. Αλλά κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεσαι θήλαστρο. Μόνο θήλαζε και μη δίνεις καθόλου ξένο. Μόνο στέρεες τροφές, νερό και χυμούς.

    2. Ρούλα

      10 μηνών ήταν ο γιος μου όταν άρχισα ξανά τη δουλειά… δεν έδωσα συμπλήρωμα, ούτε άφησα γεύματα από δικό μου… το παιδί μια χαρά έτρωγε τα γεύματά του μέσα στην ημέρα και θήλαζε από την ώρα που επέστρεφα από τη δουλειά μέχρι την άλλη μέρα το πρωί που έφευγα για τη δουλειά. Κι εννοείται τα σ/κ όσο και όποτε ήθελε. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει στους 31 μήνες σχεδόν και θηλάζει ακόμα…

  7. semertzidou sofia

    μανούλες που δεν θηλάσατε μην απογοητεύεστε και μη νιωθετε ενοχές! εγώ το πρώτο μου παιδάκι δεν κατάφερα να το θηλάσω, το δεύτερο το θηλασα 3 μήνες και τώρα το τρίτο που είναι 8 μηνών το θηλάζω ακόμη! Μπορεί να μην τα καταφέρετε στο πρώτο παιδάκι, έχετε όμως και άλλες ευκαιρείες! και μην ξεχνάμε πως στο θηλασμό υπάρχουν 2 άτομα, το μωρό και η μαμά. Μπορεί η μαμά να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να θηλάσει το μωρό, όμως εκείνο να μην ανταποκρίνεται.

    1. Natasa

      Αν το μωρό δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά της μαμάς για θηλασμό, σίγουρα δεν είναι γιατί δεν θέλει το γάλα της και σίγουρα υπάρχει λύση. Οι λόγοι είναι συνήθως γνωστές λανθασμένες πρακτικές, ξένο γάλα στο μαιευτήριο, σύγχυση θηλών, άγνοια της μητέρας για τη σωστή τοποθέτηση του μωρού, νωχελικό μωρό λόγω ικτέρου, μητέρα που δεν φρόντισε την παραγωγή της για όσο έδιναν ξένο με αποτέλεσμα να μην έχει εγκαταστήσει την παραγωγή της και άλλα πολλά πολλά!!!!Γι’αυτό και το μόνο που λέμε είναι ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ πριν τη γέννα προκειμένου να τα καταφέρει μια μανούλα που θέλει να θηλάσει καθώς τα εμπόδια που της βάζουν είναι πάρα πολλά.

  8. Ματινούλα-Μανούλα

    magissakirki συμφωνώ μέχρι ένα σημείο ότι κάποιες θηλάζουσες κάνουν τις κοπέλες με τη σκόνη να νοιώθουν κατώτερες. Αλλά… άμα έχεις επιλέξει συνειδητά κάτι, κανείς δε θα μπορούσε να σε κάνει να νοιώσεις άσχημα και να αποκαλείς ”κομπλεξική” μια μάνα επειδή έβαλε το παιδί της πάνω από όλους και όλα, για να νοιώσεις καλύτερα που δε θήλασες… Επίσης δε μπορεί καμιά να χαρακτηρίζει κομπλεξικές ΟΛΕΣ τις θηλάζουσες. Και θα σου πω από προσωπική εμπειρία, παρόλο που δεν έχω κόλλημα με το θηλασμό, έχω δεχτεί πολλές φορές επίθεση μόνο με την απάντηση ”δε δίνω σκόνη,θηλάζω”… Μια φίλη μου – μάνα διδύμων με έκραξε επειδή ήθελα να θηλάσω πάνω από 40 μέρες και όποτε με έπαιρνε τηλέφωνο το μόνο που άκουγα ”ε,ΧΩΣΕ και κανένα μπουκάλι”. Μέχρι ότι είμαι δυστυχισμένη και αποτυχημένη σύζυγος επειδή δεν αφήνω το 4 μηνών παιδί μου στις γιαγιάδες για να πάω 5 ώρες για καφέ με τον άντρα μου άκουσα από μάνες… πολλές μάνες…Λες και ένας καφές είναι η ουσία της σχέσης μας!!!Να άκουγες και τι λένε στον άντρα μου στη δουλειά του.Μέχρι ότι η σκόνη είναι καλύτερη και ότι είμαι χαζή που παιδεύομαι με το θηλασμό… Γι’αυτό σου λέω…έχει ξεφύγει το πράγμα και από τις 2 μεριές…..

    1. Ματινούλα-Μανούλα ειλικρινά νομίζω πως πρέπει ν’ αλλάξεις περιβάλλον και φίλες!! Πιστεύω πως θήλαζες δε θήλαζες τα ίδια θα έλεγαν, είναι στη φύση κάποιων ανθρώπων να κρίνουν ούτως ή άλλως. Για να είμαστε όμως και απόλυτα σωστές σ’ αυτά που λέμε, ταπεινή μου γνώμη αλλά η δήλωσή σου “επειδή έβαλε το παιδί της πάνω από όλους και όλα, για να νοιώσεις καλύτερα που δε θήλασες… ” είναι εντελώς άστοχη. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά εννοείς πως όποια μάνα δε θηλάζει δε βάζει πάνω απ’ όλους και όλα το παιδί της; Άτοπος συλλογισμός.. και όταν μια μανούλα αναγκάζεται να επιστρέψει στην εργασία της σε 15 μέρες, αφού γέννησε, γιατί δε γίνεται αλλιώς; Και αφήνει το μωράκι της ώρες; Γιατί αν δεν δουλέψει πώς θα μεγαλώσει το παιδί της; Τότε αυτήν η μανούλα δε βάζει πάνω απ’ όλους και όλα το παιδί της; Οι εποχές μας είναι δύσκολες. Ας προσέχουμε τι γράφουμε και τι εννοουμε.. Όλες οι μανούλες, ΟΛΕΣ, βάζουμε πάνω απ’ όλους και όλα το παιδί μας, θηλάζουμε δε θηλάζουμε.

  9. georgina

    Είμαι και εγώ μια απο εσάς που επέλεξα να θηλάσω την κόρη μου τρία χρόνια.Σ’ αυτα τα τρία χρόνια μου κόπηκε το γάλα 7 φορες,συνέχισα όμως να το βάζω στο στήθος με αποτέλεσμα να ξανακατεβάζω γάλα.Ολες οι μητέρες είναι άξιες είτε θηλάζουν είτε όχι,εκείνο που ενοχλεί είναι η αρνητική αντιμετώπιση μας απο τις μητέρες που δεν θήλασαν δηλ.είναι λάθος που θηλάζεις τόσο πολύ ή δεν προσφέρεις τίποτα καλό στο παιδί,το κάνεις μαμάκια κ.α.π.Επίσης βαρέθηκα να ακούω αυτές που δεν θήλασαν να λένε:ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΓΑΛΑ,η φύση μας προικίζει όλες με γάλα,αν λοιπόν θηλάζουμε όπως ορίζει η φύση (δηλ. οποτέ επιθυμεί το παιδί και όχι καθε τρείς ώρες) η παραγώγή του γάλατος δεν σταματαει και αν σταματήσει εξαιτίας αλλών παραγόντων και συνεχίσεις την επαφή του παιδιού με το στήθος επανέρχεται…Σταματήστε λοιπόν να είστε αρνητικές και θαυμάστε κάποια που το κάνει γιατι είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού και είναι το μόνο που μπορεί να το προσφέρει η μάνα και κανένας άλλος!!!!

  10. Θηλασα τριαμιση χρονια, και δεν ηταν ευκολο. Θα συνεχιζα, αλλα βαρεθηκε το παιδι!!!! Εχω ακουσει τοσες φορες τα εξ αμαξης, και ακομη τα ακουω, που λυπαμαι, δεν μπορω να συμπονεσω οσες δεν θηλασαν και διαμαρτυρονται που τις κραζουν. Τι να κανουμε, ετσι ειναι η ζωη.

  11. Elena

    Καλησπέρα σε όλες τις μαμάδες!

    Ονομάζομαι Έλενα, είμαι 23 ετών κι έχω ένα αγοράκι 18 μηνών. Έχω κι εγώ πρόβλημα με το θηλασμό… Από όταν ήμουν έγκυος είχα αποφασίσει ότι αν μπορώ θα θηλάζω. Ο σύζυγός συμφώνησε αμέσως γιατί πιστεύει κι εκείνος ότι ο θηλασμός έχει πάρα πολλά οφέλη για τα βρέφη, αλλά και το δέσιμο μαμάς-παιδιού. Ξεκίνησα λοιπόν να θηλάζω με το που μου έφεραν το μικρούλη στο μαιευτήριο κι από τότε δεν έχω σταματήσει. Ο γιος μου δεν ξέρει καν πως είναι το μπιμπερό… Ακόμα κι όταν άρχισε να πίνει νερό, έμαθε με το καλαμάκι. Το θέμα είναι πως είναι εξαρτημένος. Ξυπνάει το βράδυ για να θηλάσει, όποτε νυστάζει μου σηκώνει την μπλούζα για να φάει ώστε να νανουριστεί, αν κάτι τον ενοχλήσει έρχεται αμέσως να φάει… Εγώ όμως έχω κουραστεί πια… Δεν ξέρω τι να κάνω για να το κόψω. Μου είπε ο παιδίατρος ότι όσο λιγότερο θηλάζει, τόσο λιγότερο γάλα θα έχω και θα κοπεί τελικά μόνο του. Ο μικρός μου όμως στεναχωριέται πολύ αν δεν τον αφησω μα θηλάσει και δεν το αντέχω… Σπαράζει η καρδιά μου… Χρειάζομαι λοιπόν τη βοήθειά σας… Με ποιο τρόπο θα μπορέσω να κόψω το θηλασμό χωρίς να στεναχωρώ το παιδί μου; Χωρίς να νιώσει απόρριψη με το να είναι στο κρεβάτι του (επιτέλους) και να μην θηλάζει;

    Ευχαριστώ πολύ..

Αφήστε μια απάντηση