Το παρακάτω άρθρο έχει για μένα ιδιαίτερη σημασία, γιατί είναι γραμμένο από έναν άντρα και όχι από μια “θηλάζουσα ναζί”, όπως μας αποκαλούν:

“Τι στο καλό μας συμβαίνει;

Έχουμε κάνει το πορνό μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων, χρησιμοποιούμε το σεξ για τα πάντα, από τις διαφημίσεις των φαστ φουντ μέχρι και τα οικογενειακά τηλεοπτικά σόου, επιτρέπουμε στις κόρες μας να θεοποιούν έφηβες ποπ σταρ που ντύνονται σας πόρνες και τραγουδούν για την σεξουαλική πράξη.

Είμαστε μια κοινωνία ανεκτική, υπερσεξουαλική και απροκάλυπτα ηδονιστική, ωστόσο, παρόλα αυτά, ο δημόσιος θηλασμός θεωρείται προσβλητικός!

Προφανώς πάσχουμε από μια ειδική μορφή παράνοιας, τόσο μοναδικής που χρειάζεται το δικό της ιδιαίτερο όνομα: Προοδευτικός Πουριτανισμός.

Περνάμε τον περισσότερο καιρό μας σαν να ζούμε στα Σόδομα και τα Γόμορα, αλλά αν κάποια γυναίκα αποφασίσει να ταΐσει το παιδί της μπροστά σε άλλους ανθρώπους, ξαφνικά γινόμαστε σεμνότυφοι Βικτωριανοί.

Είναι απολύτως τρελό!

Τις τελευταίες μέρες έχω διαβάσει αρκετές ιστορίες σχετικά με την «διαμάχη» γύρω από τον δημόσιο θηλασμό. Σε κάποια γυναίκα στο Τέξας της έγινε διάλεξη περί ηθικής από το προσωπικό ενός κέντρου, γιατί θήλαζε το μωρό της την ώρα που παρακολουθούσε το μάθημα χορού της μεγαλύτερης κόρης της.

Άλλο ένα περιστατικό συνέβη σε μια πτήση της American Airlines, όπου η μητέρα ντροπιάστηκε από την αεροσυνοδό ενώ θήλαζε διακριτικά το μωρό της μέσα στο αεροπλάνο.

Φαντάζομαι ότι το σωστό θα ήταν να πάει να ταΐσει το μωρό της μέσα στην 2χ2 τουαλέτα του αεροπλάνου, όπου όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες αφοδεύουν, αφού αυτά τα δύο είναι απολύτως όμοια.

Λοιπόν, μερικές σκέψεις για το θέμα του θηλασμού:

1) Ο θηλασμός δεν είναι σεξουαλικός. Όποιος το βλέπει έτσι, έχει πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα. Πρόβλημα που χρειάζεται ψυχιατρική αντιμετώπιση.

Κάποιος μου είπε σήμερα ότι οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να θηλάζουν τα παιδιά τους δημοσίως, για τον ίδιο λόγο που δεν πρέπει να τα συλλαμβάνουν δημοσίως. Και πάλι, εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποιον που έχει σοβαρό πρόβλημα.

2) Έχω δει πολλές γυναίκες να θηλάζουν δημόσια. Καμία, όμως καμία ποτέ, δεν έβγαλε έξω το στήθος της φωνάζοντας μέσα στο πλήθος «Κοιτάξτε με! Θηλάζω!». Δεν το έχω δει να συμβαίνει ποτέ.

Είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι δεν το έχω δει γιατί πραγματικά δεν συνέβη ποτέ στην παγκόσμια ιστορία.

Επίσης, ποτέ δεν μου έτυχε κάποια μητέρα να μου βάλει το πιστόλι στον κρόταφο και να μου φωνάξει: «Θα με παρακολουθείς να θηλάζω αλλιώς θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα. Κοίτα με ή πεθαίνεις!».

Με άλλα λόγια, ποτέ δεν εξαναγκάστηκα να παρακολουθήσω κάποια γυναίκα να θηλάζει. Με τον τρόπο που το παρουσιάζουν όλοι αυτοί οι σεμνότυφοι πουριτανοί, είναι σαν να τους υποχρεώνει κάποιος να βλέπουν παρά τη θέληση τους.

Προσωπικά, όποτε συναντώ μια γυναίκα να θηλάζει σκέφτομαι «Α, μια μητέρα που ταΐζει το παιδί της. ΟΚ, ας συνεχίσω τη δουλειά μου».

3) Τι ακριβώς είναι τόσο προκλητικό στο θηλασμό; Είναι το πόσο μέρος του στήθος είναι εκτεθειμένο; Μου είναι δύσκολο να το πάρω αυτό στα σοβαρά.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκατομμύρια μπαμπάδες επιτρέπουν στις κόρες τους να βγουν από το σπίτι φορώντας ρούχα σχεδιασμένα να αναδεικνύουν και να εκθέτουν αυτό το συγκεκριμένο σημείο του σώματός τους.

Μάλλον θα έπρεπε να καταδικάσουμε αυτούς, παρά τις μητέρες που κάνουν αυτό για το οποίο ο Θεός  τις προόρισε.

Αλλά αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, ας σκεφτούμε πόση από αυτή την απαγορευμένη περιοχή εκτίθεται πραγματικά όταν η μητέρα έχει το μωρό της στο στήθος; Όχι και πολύ.

Αν κάποια γυναίκα είναι επιδειξίας, μπορεί να φορέσει ένα από αυτά τα εκατομμύρια σέξυ ρούχα που πολλές γυναίκες φορούν στη δουλειά τους σε καθημερινή βάση.

4) Τι είδους μήνυμα περνάμε όταν λέμε στις μητέρες να κρύβονται σε σκοτεινές γωνίες ή να καλύπτουν το σώμα τους όταν θέλουν να ταΐσουν φυσιολογικά το παιδί τους;

Ξέρουμε καλά ποιο είναι το μήνυμα: Ο θηλασμός είναι βρώμικος, ντροπιαστικός, ενοχλητικός.

Απολαμβάνω πολύ τους ενήλικες άντρες που ξαφνικά μετατρέπονται σε σχολιαρόπαιδα όταν η συζήτηση έρχεται στο θηλασμό: «Ε, μακριά από μένα! Αυτό είναι αλλόκοτο!».

Θεέ μου. Ενηλικιωθείτε επιτέλους!

Με δεδομένο το παράδοξο της γενικότερης ανεκτικής μας στάσης απέναντι στο σεξ, σε αντίθεση με την σεμνοτυφία μας για το θηλασμό, ανατριχιάζω και μόνο στη σκέψη του τι άλλες ανακολουθίες μπορεί να βρω αν σκάψω πιο βαθιά στο κοινωνικό ασυνείδητο.”

Έγραψε: Ο Matt Walsh

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή

This Post Has 18 Comments

  1. Πόσο συμφωνώ!!!! Δεν είμαι μαμά, αλλά δε βρίσκω τίποτα κακό στο να θηλάζει μια μαμά δημόσια το παιδί της! Ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο και για το παιδί και για τη μαμά, κάποιοι κολλημένοι πρέπει να ξεκολλήσουν επιτέλους!

  2. χαρης

    επιτρεψτε μου ομως μια παρατηρηση σχετικα, αφου ξεκαθαρισω οτι δεν εχω κανενα απολυτως θεμα με τον δημοσιο θηλασμο…εως τον γυμνισμο γενικοτερα!
    Πιστευω ομως οτι καποιοι χωροι με πολυ κοσμο, απλα δεν ειναι καταλληλοι για να θηλασει ενα μωρακι!!
    Φασαρια…σκονη…μικροβια…κ απο τη στιγμη που υπαρχουν-καλως ή κακως-ολοι αυτοι οι παραξενοι, δηθεν πουριτανοι…γιατι να επιλεξω ενα παγκακι π.χ. στο mall, αφου θα μπορουσα να βρω ενα πιο ομορφο/ησυχο μερος γι’αυτη τη στιγμη!

    1. christina

      Καλησπέρα, αυτό που θέλω να πώ είναι πως όταν ένα μωρό πεινάει θέλει να φάει ΤΩΡΑ. Είναι πολύ δύσκολο εκτός σπιτιού να ψάχνεις ένα ήσυχο μέρος ενώ έχεις πάνω σου ένα μωρό να κλαίει, επικρατεί πανικός. Συμφωνώ με τη φασαρία-σκόνη και μικρόβια, αλλά δεν μπορείς να τα αποφύγεις, αλλιώς κλείνεσαι μέσα στο σπίτι σε κάθε ώρα γευματος, και πιστέψτε με είναι πολλές αυτές οι ώρες. Επίσης τα μικρόβια είναι περισσότερο επικίνδυνα σε ένα μπιμπερό εκτεθειμένο παρά σε ένα στήθος εκτεθειμένο το μπιμπερό μολύνεται πολύ πιό ευκολα, το στήθος είναι και πηγή αντισωμάτων. Γιατί άραγε δεν το σκεφτόμαστε αυτό με τα μπιμπερό που βλέπουμε ακόμη και στα τραπεζάκια των καφετεριών; Η αλήθεια είναι πως απέφευγα να θηλάζω δημοσίως κι εγώ γιατί ήθελα να είμαι ήρεμη και όχι να έχω πάνω μου δυσάρεστα βλέμματα, μόνο για αυτόν τον λόγο. Αλλά υπήρξαν φορές που αναγκάστηκα γιατί πολύ απλά δεν γινόταν αλλιώς.

    2. Μαρια

      το μωρό όταν πεινασει το ταιζεις, δεν ψαχνεις τις ιδανικες συνθηκες για να τα κάνεις, αλλιως θα πρέπει να καθόμαστε σπίτι και να μην κανουμε τιποτα άλλο!
      δεν μου έχει τύχει να μου πουν ποτε τίποτα για τον θηλασμό, αλλά αν μου τύχει θα γίνει χαμός και από εμένα και από τον άντρα μου!

  3. mariza

    γιατι αγαπητε χαρη εκτος απο ολα τα καλα του θυλασμου, ειναι και μια ευκολια απ τις λιγες που εχει μια μαμα με ενα μωρο να το ταιση ανα πασα στιγμη πεινασει,
    δεν θα του πει περιμενε να βγω απο το mall γιατι εχει σκονη, αλλα τοση ωρα που κανουμε βολτα παιδι μου, δεν πειραζει που την εισπεεις.Τι ειναι αυτα που λετε ρε παιδια !!!!!!!!!!
    κοιταξτε αλλου!!!!!! εχετε ιδεα πως μεγαλωνει ενα παιδι….?.μια μανα φτυνει αιμα, γι αυτο ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΟΛΥΤΟ και να χειροκροτατε τις γυναικες που θυλαζουν γιατι θελει τεραστια υπομονη να θυλαζεις το παιδι σου μηνες!!!!!!
    αρρωστημενη κοινωνια κρυβεσαι πισω απο το δαχτυλο σου!!!!!

    1. SEVASMOS STIS MAMADES GENIKOTERA AIMA FTINOUN KAI OI MAMADES POU DEN THYLAZOUN KAI OI MAMADES POU EXOUN GENNISEI ME KAISARIKI MIN APAITOYMAI SEVASMO MONO GIA TIS THYLAZOUSES ALLA GIA OLES OLES IDIES EIMASTE MANESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS DEN MPOROUME NA ZITAME NA MIN MAS XEXORIZOUN KAI NA XEXORIZOUME EMEIS TIS MAMADES SE THYLAZOUSES KAI MI?

  4. sylvia

    Εχω δει μαμαδες να θηλαζουν δημοσια ιδιως στην αγγλια και νοιωθω μια τρυφεροτητα βλεποντας το.Παρολα αυτα εγω προσωπικα δεν θα το εκανα ποτε

  5. Αγγελική Λέκκα

    Θήλασα τον γιο μου 15 μήνες, και τις δίδυμες κόρες μου 4 ολόκληρα χρόνια!Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συναισθηματική ισορροπία.Είναι τόσο αυτονόητη πράξη,όσο και η ανάσα μας.

  6. Konstantina

    Συγχαρητηρια για το υπεροχο αρθρο καταπελτη.μελλουσες μητερες μη σκεφτειτε καν το ενδεχομενο να μην θηλασετε τα παιδια σας εκτος αν παιζουν αλλοι παραγοντες ρολο.δεν υπαρχει τιποτα πιο ιερο και τρυφερο απο το θηλασμο.Με ολη αυτη την προπαγανδα που γινεται κατα του…παρατηρηστε το γαλα νου νου, τι ετικετα ειχε και πως αντικατασταθηκε απο τουλιπες.οποιος ειναι υποαναπτυχτος, πουριτανος και σεξουαλικα διεστραμμενος με το γυναικειο στηθος(ισως η δικη του η μαμα δεν τον ταισε αρκετα αν οχι και καθολου) να μεινει σπιτι του εγκλειστος.

  7. Giorgos

    Ποιος ο λόγος να γίνει δημόσια? Καλός ο θηλασμός για το παιδί και για την μητέρα, το ξέρουμε όλοι. Σε τι ωφελεί να το βλέπουμε δημόσια???

    1. Εσυ γιατι τρως δημόσια;; Γιατι πίνεις δημόσια;;
      Έτσι και το παιδι μου.
      Αν έχεις πρόβλημα κοιτάς αλλού. Εγω δεν κάθομαι στο απέναντι τραπέζι να κοιτάω την κάθε σου μπουκιά.
      Το στήθος μιας μάνας ειναι εκει για να θρέψει ενα παιδι. Αν ήταν όμως το θέμα του άρθρου – τα καινουρια αβυσσαλέα ντεκολτέ της “τάδε τραγουδίστριας” θα πατούσες να δεις και άλλες φωτογραφιες. Φτάνει με το κόλλημα βυζι=σεξ!! Φτάνει …

    2. Katerina

      Αγαπητέ μου δεν έχει να κάνει με το αν ωφελεί ή όχι, ίσως θα έπρεπε να δείτε και τα παραπάνω σχόλια, όταν ένα βρέφος πεινάει θέλει και πρέπει να φάει, εάν εκείνη τη στιγμή μητέρα και βρέφος βρίσκονται σε δημόσιο χώρο θα πρέπει να ψάχνουν χώρο για να κάνουν το απολύτως φυσιολογικό ή δεν θα πρέπει μία γυναίκα που ευλογήθηκε να έχει παιδί να κλείνετε στο σπίτι για τα πρώτα 2 με 3 χρόνια της ζωής του; Ζούμε σε κάποια αραβική χώρα που οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ισλάμ απαγορεύουν στις γυναίκες σχεδόν ακόμα και την αναπνοή; Διαβάστε αν θέλετε λίγο πιο προσεκτικά το εξαιρετικό άρθρο που προηγείται, Ωφελεί κατά τη γνώμη σας να βλέπουμε δημόσια ανήλικα κορίτσια με ενδυμασία που παραπέμπει σε ιερόδουλες και μας ενοχλεί να βλέπουμε την από το Θεό πράξη του θηλασμού; Νομίζω ότι πραγματικά έχουμε χάσει κάθε συναίσθημα, κάθε λογική, δυστυχώς ναι, βιώνουμε προοδευτικό πουριτανισμό, όσο και αν οι δύο αυτές λέξεις δεν θα έπρεπε να στέκουν δίπλα-δίπλα.

    3. IOANNA

      Giorgos δεν ειπε καμια αα το μωρο πειναει παμε εξω στον κοσμο να το ταισουμε,αλλα βλεπεις τα μωρα πεινανε συνεχεια κ να που σου τυχαινει να εχεις βγει κ να πειναει στον δρομο,τι θα κανω εγω θα του πω περιμενε να φτασουμε σπιτι?Πως οταν καθεσαι σε ενα εστιατοριο μπορεις κ βλεπεις τους τριγυρω σου να τρωνε?Το ιδιο ακριβως πραγμα κανει κ το μωρο,τρωει.Και το στηθος καθε γυναικας ειναι φτιαγμενο γαι αυτο ακριβως το πραγμα,ειναι δικαιωμα του παιδιου.Για ρωτα την δικη σου μανουλα ποσες φορες χρειαστηκε να σε ταισει σε δημοσιο χωρο και γιατι το εκανε,επειδη βαριοταν κ λεει ας γελασουμε λιγο θα ταισω το μωρο εδω η επειδη εσυ πεινουσες κ επρεπε να φας.Ελεος για συνελθετε λιγο κ δειτε τι ανοησιες λετε,εγινε κ ο καθε ασχετος ειδημων

    4. anthi

      Αν ήσουν μια γυναίκα που γέννησες πριν λίγους μήνες και είσαι κλεισμένη στο σπίτι αναγκαστικά, γιατί δεν υπάρχουν πολλοί χώροι που εξυπηρετούν τον συγκεκριμένο σκοπό, για να ταϊζεις κάθε 2 ώρες το μωρό σου θα καταλάβαινες για ποιο λόγο πρέπει να γίνεται δημόσια! Στο εξωτερικό έχω δει πολλές φορές γυναίκες να θηλάζουν σε καταστήματα, πάρκα κτλ. και κανένας δεν τις κοιτούσε περίεργα, ήταν μια εικόνα απολύτως φυσιολογική.
      Δυστυχώς συνδέουμε τα πάντα με το σεξ. Ο σκοπός της ύπαρξης του γυναικείου στήθους είναι ένας και σαφής να θρέψει τα μωρά μας. Όποιος βλέποντας αυτή την εικόνα αισθάνεται άβολα ίσως χρειάζεται ενημέρωση και εξοικείωση με το θέμα. Όμως το να βλέπει κανείς μια γυναίκα να θηλάζει και να σκέφτεσαι πονηρά είναι πρόβλημα και καλό θα είναι να το κοιτάξει.
      Εγώ δεν έχω θηλάσει δημόσια, έχω θηλάσει στο αυτοκίνητό μου και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, θα ήθελα όμως να νοιώθω άνετα να το κάνω διακριτικά και κάπου αλλού αν χρειαστεί χωρίς να με κοιτούν περίεργα ή να με δείχνουν, ο θηλασμός δεν κάνει καλός μόνο για εμένα και το παιδί μου, αλλά και για δημόσιο σύστημα υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία, και θα έπρεπε να μας διευκολύνουν να θηλάζουμε και όχι να μας κρύβουν!

Αφήστε μια απάντηση