Το Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πέρασε μια ρήτρα στον νέο νόμο για τα Δικαιώματα των Παιδιών, η οποία απαιτεί από τις μητέρες να θηλάζουν για δύο ολόκληρα χρόνια.

Τώρα, οι άντρες μπορούν να μηνύσουν τις συζύγους τους εάν δεν θηλάσουν. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα The National, μετά από μια «μαραθώνια» συζήτηση για την νομοθεσία, κατέληξαν στην απόφαση ότι ο θηλασμός είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού. 

Οι έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα  τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού στο μωρό, από την μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας μέχρι την καλύτερη γλωσσική και κινητική ανάπτυξη. 

Ωστόσο, δεν μπορούν να θηλάσουν όλες οι μητέρες.

Στην περίπτωση που κάποια γυναίκα δεν μπορεί να θηλάσει λόγω προβλημάτων υγείας, το κράτος θα της παρέχει μία τροφό.

Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα προσδιοριστεί η ικανότητα μιας γυναίκας να θηλάσει ή όχι. 

Η Carrie Murphy στο blog Mommyish, θέτει μερικά ερωτήματα σχετικά με το θέμα: 

«Από πού θα προέρχονται οι γυναίκες-τροφοί;

Πώς και ποιος θα αποφασίζει αν είναι απαραίτητη;

Ποιος θα την πληρώνει;

Και τι θα γίνεται με την φόρμουλα;

Θα εξακολουθήσει να πωλείται στη χώρα; Ή θα είναι παράνομη;

Θα χρειάζεται ιατρική συνταγή για να αγοραστεί;

Κάποια μωρά έχουν ανάγκη από την φόρμουλα και κάποια άλλα δεν μπορούν να χωνέψουν το γάλα καθόλου, ούτε τη φόρμουλα ούτε το μητρικό. Τι θα γίνει με αυτά;». 

Μέλη του συμβουλίου προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για τις εργαζόμενες μητέρες και να κάνουν την νομοθεσία πιο πρακτική.

Ωστόσο, κάποιες ομάδες υποστήριξης θηλασμού έχουν εγείρει θέματα πέρα από τα πρακτικά.

Επειδή ο θηλασμός είναι παγκοσμίως αποδεκτός ως η πιο υγιεινή επιλογή για τα μωρά και τις μαμάδες, οι νέες μητέρες ήδη έρχονται αντιμέτωπες με μεγάλη πίεση για να θηλάσουν, εξηγεί μια ομάδα θηλασμού στο Dubai, η «Out of the Blues», της οποίας ο σκοπός είναι η βοήθεια των μητέρων που πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη και οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρά προβλήματα με το θηλασμό. 

Και πάλι στην εφημερίδα The National, η ίδια ομάδα λέει:

«Οι νέες μητέρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη, ενθάρρυνση και εκπαίδευση.

Η γνώμη μας είναι ότι ενώ η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των μητέρων να θηλάσουν είναι κάτι αξιέπαινο, θα δούμε οφέλη ως κοινωνία μάλλον υποστηρίζοντας τις μητέρες που θέλουν και μπορούν να θηλάσουν και όχι τιμωρώντας αυτές που δεν τα κατάφεραν». 

Στις ΗΠΑ ο θηλασμός δεν ήταν ποτέ υποχρεωτικός από τον νόμο, αλλά κάποιοι πολιτικοί προσπάθησαν με διάφορες παρεμβάσεις να αυξήσουν το ποσοστό των μωρών που θηλάζουν.

Το 2012 ο δήμαρχος της Ν.Υόρκης Bloomberg εισήγαγε ένα πρόγραμμα με το όνομα «Latch On NYC», το οποίο ενθάρρυνε τα νοσοκομεία να μην δίνουν εύκολα φόρμουλα στις μητέρες.

Αντί για το κουτί της δωρεάν φόρμουλα που έπαιρναν οι μητέρες όταν έφευγαν από το νοσοκομείο, τώρα έπρεπε οι μητέρες να το ζητήσουν σαν φάρμακο και να ακούσουν μια διάλεξη από το προσωπικό του νοσοκομείου η οποία θα αποθάρρυνε τις μητέρες από την χρήση της φόρμουλας εκτός κι αν ήταν τελείως απαραίτητο. 

Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα δέχεται πολλές επικρίσεις. Πολλοί λένε ότι το πρόγραμμα του Bloomberg κάνει τις μητέρες να αισθάνονται ένοχες.

Η Marie-Claire Bakker, μέλος της ομάδας La Leche League δήλωσε σχετικά με την νομοθεσία των ΗΕΑ:

«Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το να ενοχοποιούμε τις γυναίκες που, για οποιοδήποτε λόγο, παλεύουν με το θηλασμό, δεν βοηθάει… Χρειάζονται ενημέρωση και υποστήριξη, όχι απειλές». 

Κατά την γνώμη μου, οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερες να επιλέξουν κατόπιν ενημερωμένης πληροφόρησης  για τα οφέλη του θηλασμού.

Κανένας νόμος δεν πρέπει να περιορίζει το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στην ελεύθερη επιλογή.

Όπως δεν δέχομαι κανέναν νόμος να μας επιβάλλει το πώς και πού θα γεννήσουμε, ή το πόσα παιδιά θα κάνουμε, έτσι δεν δέχομαι και την επιβολή του θηλασμού στις γυναίκες δια νόμου.

Πηγή

Μετάφραση – Σχολιασμός : Βίκυ Φαρδογιάννη – Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση