Image by freepic.diller on Freepik

Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν… ή τουλάχιστον, το σώμα μας είναι φτιαγμένο γι’ αυτό.

Ωστόσο, κάπου μεταξύ δουλειάς, φαρμάκων, διαφόρων παθήσεων, ή έλλειψης σωστής υποστήριξης, πολλές γυναίκες τελικά χάνουν το παιχνίδι.

Λυπηρό αλλά αληθινό.

Για τα χαμηλά ποσοστά θηλασμού, ως ένα μεγάλο βαθμό ευθύνονται οι διάφοροι μύθοι που κυκλοφορούν.

Να λοιπόν κάποια πράγματα για το θηλασμό που νομίζω πως θα ήταν καλό να ξέρει κάθε γυναίκα πριν ακόμα θηλάσει:

Τα νεογέννητα μπορεί να θηλάζουν ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ. Οι πληροφορίες που διαβάζουμε συνήθως βασίζονται σε μωρά που πίνουν ξένο γάλα, οπότε θα μάθετε λανθασμένα ότι «το μωρό πρέπει να τρώει κάθε 2-3 ώρες» και ότι αν θέλει να φάει νωρίτερα, αυτό θα σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετό ή «καλό» γάλα.

Κάθε βοήθεια πρέπει να είναι καλοδεχούμενη. Αν δεν σας προσφέρεται, ζητήστε την! Να έχετε υπόψη σας ότι τον πρώτο καιρό μάλλον δεν θα προλαβαίνετε να κάνετε τίποτα άλλο εκτός από το να ασχολείστε με το μωρό και φυσικά να θηλάζετε. Αφήστε τα υπόλοιπα για τους άλλους.

Η υποστήριξη από άλλες μαμάδες που έχουν θηλάσει είναι εξαιρετικά σημαντική.  Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κάθε μαμά που θηλάζει είναι μια άλλη μαμά που έχει περάσει από αυτό το στάδιο, για να της πει ότι όλα είναι καλά κι ότι αυτό που περνάει είναι φυσιολογικό. Όταν θέλεις να κλαις από την κούραση και τα ξενύχτια και δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να θηλάζεις όλη τη μέρα, το να έχεις μια φίλη που θα σου πει «καλή μου, τα ίδια πέρασα κι εγώ. Μάθε να θηλάζεις ξαπλωμένη και χαλάρωσε, αυτό το στάδιο θα περάσει σύντομα», είναι πιο σημαντικό απ’ όλα τα φυλλάδια οδηγιών του κόσμου.

Ο θηλασμός μπορεί να πονάει, ειδικά στην αρχή. Οι μαμάδες θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι πάντα υπέροχος ο θηλασμός! Εάν πονάτε ζητήστε βοήθεια, αλλά μην τα παρατάτε.

Το συμπλήρωμα μπορεί να κάνει τη ζωή σας πιο δύσκολη. Κάθε μπουκάλι που δίνουμε στο μωρό, αποδιοργανώνει την παραγωγή του στήθους μας και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής. Φυσικά, εάν ΠΡΕΠΕΙ να δώσετε συμπλήρωμα, κάντε το. Αλλά αν ΔΕΝ πρέπει, τότε καλύτερα ξεχάστε το γιατί μπορεί να προκαλέσετε ΠΟΛΥ περισσότερη δουλειά και βάσανα απ’ όσα φαντάζεστε.

Μερικές φορές μπορεί να μισήσετε το θηλασμό. Ναι, κατά τη διάρκειά του εκκρίνονται ορμόνες που μας κάνουν να χαλαρώνουμε, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Θα υπάρξουν και στιγμές που θα θέλετε να φωνάξετε «Άσε με ήσυχη!», που δε θα θέλετε να θηλάσετε άλλο, που θα θέλετε να κάνετε κάτι χωρίς το μωρό στην αγκαλιά σας. Ναι, τις περισσότερες φορές είναι μια πράξη αγάπης, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν και στιγμές που δεν θα είναι, και ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

This Post Has 10 Comments

  1. Φιλόπονος

    5 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω για το θηλασμό (πριν θηλάσω)
    1. Ο θηλασμός μπορεί να πονάει, όχι μόνο στην αρχή, αλλά και στη συνέχεια. Ο μαστός μπορεί να πονάει όχι μόνο στην έναρξη του θηλασμού, αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά από αυτόν. Οι σύμβουλοι θηλασμού δεν κάνουν θαύματα, αλλιώς θα μπορούσαν με το λόγο να εξαλείψουν τον (αβάσταχτο πολλές φορές) πόνο των πληγωμένων και αιμορραγουσών θηλών και να εξασφαλίσουν την ανώδυνη συνεργασία μητέρας και βρέφους, μόνο που αυτά απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο από μια συμβουλευτική συνεδρία.
    2. Ο θηλασμός είναι ένα έργο μοναχικό. Αφού αφιερώσουμε τις πρώτες μέρες για να απομνημονεύσουμε με απόλυτη λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του μωρού μας, ανακαλύπτουμε ότι για 5 ή 8 ή 10 ώρες κάθε μέρα και νύχτα είμαστε καθηλωμένες σε ένα έργο που δεν μπορούμε να μοιραστούμε με κανέναν και στο οποίο κανένας δε θα μας συντροφεύσει.
    3. Ο θηλασμός αποτελεί ορμονολογική επέκταση της κύησης, με τις όποιες συνέπειες για όσες πάσχουν από νοσήματα που σχετίζονται ή επιδεινώνονται από την κύηση. Αν εμφανίσατε διαβήτη κύησης, αν η χοληστερόλη σας ανέβηκε σε αστρονομικά ύψη κατά την εγκυμοσύνη, αν πάθατε ουλίτιδα κύησης, αν η όραση σας έχει μειωθεί από την έναρξη του θηλασμού, αν έχετε κυστικούς μαστούς τους οποίους ελέγχετε υπερηχογραφικά ή και με μαγνητική τομογραφία, να είστε έτοιμες να ακούσετε από τους γιατρούς σας ότι θα έχετε ακριβείς διαγνώσεις και οδηγίες μόνο αφού απογαλακτίσετε.
    4. Ο θηλασμός δεν είναι δωρεάν. Τα σεμινάρια και τα βιβλία για το θηλασμό, τα ειδικά εσώρουχα και ρούχα (για όσες θέλουν να θηλάζουν εκτός σπιτιού), οι κρέμες για τις θηλές, τα επιθέματα, τα συμπληρώματα διατροφής, οι ψευτοθηλές, τα κοχύλια αερισμού των θηλών και οι σύμβουλοι θηλασμού κοστίζουν. Αν επιλεγεί και η χρήση του θήλαστρου για λόγους ιατρικούς ή εργασιακούς το κόστος ανεβαίνει, καθότι τα θήλαστρα, τα ειδικά μπουκάλια μητρικού, τα σακουλάκια και τα κουτάκια φύλαξης, τα κοχύλια περισυλλογής, οι αποστειρωτές δεν είναι καθόλου φθηνοί. Τέλος το κόστος εξακοντίζεται για τους γονείς που καταφεύγουν στη μεικτή διατροφή, αφού παράλληλη χρειάζονται και τον εξοπλισμό του ξένου γάλακτος.
    5. Ο θηλασμός καθυστερεί την ερωτική επανασύνδεση των γονιών (η ερωτική σχέση των οποίων έχει ήδη δοκιμαστεί στην περίοδο της εγκυμοσύνης). Αν χαρήκαμε όταν μάθαμε ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού δε συλλαμβάνεις εύκολα, λυπηθήκαμε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι η φύση το πετυχαίνει αυτό με μια ιδιόρρυθμη εμμηνόπαυση και ότι έχουμε μπροστά μας μια (ακόμα) περίοδο ξηρασίας, με όποιο κόστος για το κάθε ζευγάρι.

    1. μια ίδια αλλά και τόσο διαφορετικη εκδοχή…
      5 πραγματα που θα ηθελα να ξερω για το θηλασμο για να ειμαι περισσότερο ετοιμη για αυτον!

      1. Ο Θηλασμος μπορει να πονάει συνέχεια, το στήθος μπορεί να αιμορραγεί συνέχεια (εσωτερικές ή εξωτερικές πληγές) ιδίως οταν το παιδι έχει κάποιο πρόβλημα (π.χ. αλλεργια, παλινδρόμηση) και βρίσκει παρηγοριά αλλά και ξεσπάει στο στήθος…Οι σύμβουλοι όμως μπορεί να σουν πουν κάποια πράγματα που θα σε βοηθήσουν να θηλάσεις διαφορετικά και ίσως να σταματήσει και ο πόνος. Θα σου πουν τι να χρησιμοποιήσεις για τις πληγές (π.χ. σπαθόλαδο) και τελικά αν τιποτα δεν πιανει για να σταματήσει ο πόνος θα είναι εκεί να σε ακούσουν και να σου δώσουν κουράγιο, πολύτιμο κουράγιο, ιδίως για τις κοπέλες που δεν έχουν κάποιον να τις στηρίζει στο θέμα του θηλασμού (πόσο μάλλον όταν συνέχεια ακούει αρνητικά σχόλια και αηδίες). Όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Ακόμη και σε αδέρφια και σε δίδυμα οι θηλασμοί μπορεί να είναι τελείως διαφορετικοί. Όπως και να χει κανεις το καλύτερο για το παιδί σου!

      2. Ο θηλασμός μπορεί να μην είναι έργο τόσο μοναχικό. Όντως μπορεί ο θηλασμός να κρατάει ώρες ατελείωτες αλλά με τη στήριξη του συντρόφου σου πολλές ώρες από αυτές δε θα είσαι μόνη σου….Επίσης ο θηλασμός δε σε σταματά από το να δέχεσαι στο σπίτι φίλες που σε στηρίζουν. Θήλαζα ώρες με κάποιον παρέα….. Επίσης αν κουραστείς μπορείς να βγάλεις το γάλα με το θήλαστρο για να το δώσει ο πατέρας και εσύ να ξεκουραστείς για λίγο (μπορεί μισή ώρα, μπορεί μία ώρα …μπορεί και παραπάνω). Μπορείς να θηλάσεις έξω σε ένα πάρκο σε μια πλατεία, όταν θα βγεις βόλτα να αλλάξεις εσύ και το μωρό παραστάσεις. Μπορεί να χρειαστεί να θηλάσεις στο αυτοκίνητο σε ένα ταξίδι κοντινό ή μακρινό. Σε όλα αυτά δεν είσαι μόνη σου. Αλλά και το βράδυ που θηλάζεις δεν είσαι μόνη σου…είσαι με το μωρό σου και μοιράζεσαι σκέψεις, συναισθήματα, αγωνίες…

      3.Θα πρεπει να γινονται εξετασεις για τη διατηρηση της καλής υγείας της μητέρας. Η διατροφή πρέπει να είναι προσεγμένη και φυσικά η κάλυψη με βιταμίνες σίδηρο και ασβέστιο όταν αυτό χρειάζεται. διαγνώσεις γίνονται, οι φαρμακευτικές αγωγές είναι ήπιες.καλό είναι να συμβουλεύεσαι άτομα που γνωρίζουν από το θηλασμό σε τέτοιες περιπτώσεις.Ο γυναικολόγος που σε παρακολουθεί μπορεί να βοηθήσει. Οι σύμβουλοι θηλασμού μπορούν να βοηθήσουν επίσης..Για τα δόντια, καλό πλύσιμο και ήπιους καθαρισμούς στον οδοντίατρο. Γενικά ανάλογα με την περίπτωση πράττεις…

      4.Το κόστος είναι μικρότερο από το κόστος της διατροφής με ξένο γάλα. Δεν απαιτούνται όλα τα “εξαρτήματα” σε κάθε περίπτωση θηλασμού……Κάποια πράγματα μπορείς να τα δανειστείς (όπως θήλαστρα, σουτιέν θηλασμού, βιβλία κλπ)..Ένα βιβλίο γενικό για την ανατροφή του παιδιού τον πρώτο χρόνο της ζωής του είναι αρκετό και το αγοράζεις ούτως η άλλως θηλάσεις ή όχι. Οι σύμβουλοι θηλασμού του Σύνδεσμου Θηλασμού Ελλάδος είναι εθελοντές και δίνουν συμβουλές από το τηλέφωνο και κάποιοι έρχονται στο σπίτι χωρίς χρέωση. Πάντα θα υπάρχουν κάποιες φιλες που θήλασαν και είναι διαθέσιμες να βοηθήσουν. Οι ψευτοθηλές, αν χρειαστούν, είναι πιο φθηνές από το πλήθος μπουκαλιών και τις θηλές για αυτά για το ξένο γάλα. Το γάλα αυτό καθεαυτό κοστίζει και δεν είσαι ποτέ σίγουρος για την ποιότητά του (πόσες φορές εταιρείες αποσύρουν κάποια παρτίδα κρέμας ή γάλακτος?????).Υπερκαλύπτει λοιπόν το κόστος των επιθεμάτων, τα σακουλάκια για κατάψυξη μητρικού γάλακτος κλπ κλπ. Και μόνο που είσαι σίγουρος για την ποιότητα του γάλακτος που πίνει το παιδί σου δεν υπάρχει κάτι πιο ανεκτίμητο…..

      5.Ο θηλασμός μπορεί να καθυστερήσει την ερωτική επανασύνδεση των γονιών. όντως πολλά ζευγάρια βιώνουν κατά την εγκυμσύνη μια “ερωτική αποξένωση” η οποία μπορεί να συνεχιστεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα είτε λόγω της κούρασης είτε λόγω των ορμονών που δημιουργούν μια ξηρότητα στον κόλπο της μαμάς. Ο γυναικολόγος μπορεί να βοηθήσει δίνοντας συμβουλές και κάποια gel για την υπέρβαση των ορμονών. Όσο για την κούραση, υπάρχει που υπάρχει η κούραση, μια συνέυρεση δεν θα σε κάνει πιο κουρασμένη ….! Το παν είναι να είσαι μαζί με το σύντροφό σου….Ακόμη και ένα χάδι και μια αγκαλιά μπορεί να είναι ερωτική…και προσοχή ο θηλασμός δεν είναι αντισυλληπτικό…..Μένεις έγκυος όταν θηλάζεις!!!!!

      Πάντως και που δεν τα ήξερα όλα τα έμαθα στην πορεία θηλάζοντας 2 “ανήσυχα” αλλεργικά αγοράκια 1 χρόνο το καθένα. Τον 1ο κατεργάρη μου θα τον θήλαζα περισσότερο αν δεν έμενα έγκυος στον 2ο (είπαμε δεν υπάρχει αντισύλληψη θηλασμού) και πιστέψτε με έκανα πολύ υπομονή και κουράγιο για να θηλάσω τον 2ο, καθώς υπέφερα κάθε φορά που τον έβαζα στο στήθος επί 1 χρόνο. Δε θα άλλαζα πάντως τίποτε αν τα έκανα όλα πάλι από την αρχή!!!

  2. vikifar

    Τάνια συμφωνώ με όλα όσα γράφεις εννοείται, εκτός από την “αντισύλληψη του θηλασμού” (Lactational Amenorrhea), η οποία φυσικά και υπάρχει, είναι η πιο φυσική μέθοδος αντισύλληψης και το ποσοστό επιτυχίας φτάνει το 99%, με τις εξής προϋποθέσεις: το παιδί να είναι κάτω των 6 μηνών και να θηλάζει αποκλειστικά μέρα και νύχτα, χωρίς τη χρήση ούτε καν πιπίλας. Ακόμα κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την περικλείει στη λίστα με τις αποδεδειγμένα αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs351/en/index.html.
    Μήπως έτυχε να είσαι το 1%;;;!!!!

    Βίκυ

    1. vikifar τι να σου πω τώρα για αυτό…δεν είμαι γιατρός, αλλά ο γυναικολόγος μου μου είπε εξαρχής να μην εχω στο νου μου το θηλασμό ως αντισύλληψη, γιατί είναι μύθος. Εγώ έμεινα έγκυος ενώ θήλαζα και δεν είχα περίοδο όταν ο κατεργαράκος μου ήταν 13 μηνών.Έχω φίλη που έμεινε έγκυος ενώ θήλαζε αποκλειστικά εννοείται, προ του εξαμήνου, πριν δηλαδή πάει ο θηλασμός πρωί – βράδυ. και έχω φίλη που ενώ θήλαζε αποκλειστικά (και μάλιστα θήλασε 2 χρόνια το παιδί της) της ήρθε περίοδος στους 2 μήνες από τη γέννα…..Αυτά τα ορμονολογικά είναι μια περιπέτεια….
      Φιλόπονος:Θα συμφωνήσω με τη vikifar όλα δεν είναι ρόδινα ή εύκολα, όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες κλπ κλπ. Λυπάμαι πραγματικά για την άσχημη εμπειρία σου. Πίστεψέ με ούτε η δική μου εμπειρία ήταν ευχάριστη – όπως έγραψα και στο προηγούμενο μηνυμα. Ήταν μια εμπειρία με πολύ πόνο, κούραση (που ακόμη πιστεύω 1 χρόνο μετά δεν μου έχει περάσει), στέρηση (τόσο λόγω της διατροφής που έκανα για την αλλεργία των παιδιών όσο και για διάφορα που δεν μπορούσα να κάνω γιατί δεν είχα κάποιον να με βοηθάει, πλην του άνδρα μου). Από εκεί που περίμενα στήριξη δεν τη βρήκα, το αντίθετο μάλιστα, και από εκεί που δεν το περίμενα όμως φανηκαν κάποιοι φίλοι βράχοι!! Πίστεψε με όμως θα το ξανάκανα! Θα θήλαζα πάλι αποκλειστικά τα παιδιά μου και προτρέπω όλες τις φίλες μου να το κάνουν, όχι παρουσιάζοντας την κατάσταση ρόδινη (δε νομίζω να φάνηκε κάτι τέτοιο στο μηνυμά μου), αλλά λέγοντάς τους απλά ότι θα κάνουν το καλύτερο για το παιδί τους, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

  3. dchrou

    1. Ότι είμαι βιολογικά προγραμματισμένη για να θρέψω η ίδια το παιδί μου και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Θα ήθελα να μας καλλιεργούν αυτοπεποίθηση αντί για ανασφάλεια.

    2.Ότι δεν υπάρχουν κανόνες, ρολόγια, συνταγές, εκτός από το ένστικτο και την παρατηρητικότητα που πρέπει να καλλιεργήσει μια νέα μαμά. Ψυχραιμία, θα ήθελα να μου έχουν πει, χαλάρωσε και απλά …θήλαζε.

    3. Ότι υπάρχουν ειδικοί που είναι σε θέση να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν, ορισμένες φορές παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη του θηλασμού. Ακόμη κι αν αυτοί οι άνθρωποι αμοίβονται (που καλά κάνουν), ακόμη κι αν όλα τα αξεσουάρ του κόσμου για το θηλασμό “κοστίζουν” , είναι προτιμότερο να ταϊζεις το παιδί σου χαβιάρι αντί για μπέργκερ. Επίσης, ότι είναι προτιμότερο για το νεογέννητο να επενδύσουμε στη θαλπωρή του μητρικού στήθους (ό, τι κι αν χρειαστεί αυτό, πχ σύμβουλο ή αξεσουάρ) αντί να ξοδευτούμε για άλλα τάχα “απαραίτητα”.

    4.Ότι ο θηλασμός είναι ένα θαύμα και κάνει (για το παιδί) θαύματα, αν δεν το βιώσεις δεν το αντιλαμβάνεσαι στην πραγματικότητα ποτέ.

    5.Ότι ο θηλασμός μπορεί να πονάει, να εξουθενώνει, να συγχύζει, να παρεμποδίζει την επανάκαμψη της ερωτικής επιθυμίας του ζευγαριού, να είναι δεσμευτικός για τη μαμά γιατί είσαι τόσο δεμένη με το παιδί, να απαιτεί θυσίες, προσωπίκό χρόνο και δόσιμο….Θα ήθελα βέβαια να μου το έχουν πει για να είμαι προετοιμασμένη να κάνω υπομονή. Πόσα άλλα όμως δεν έχω υπομένει για άλλους σκοπούς; Για Πανεπιστήμια, εξετάσεις επί εξετάσεων, για καριέρα..;

    Ο θηλασμός είναι θεμελιώδης παρακαταθήκη για το μέλλον κάθε παιδιού και αξίζει κάθε δυνατή από τη μεριά μας θυσία.

  4. Φιλόπονος

    Τάνια δε θα διαφωνήσω με τα περισσότερα από όσα λες, ακριβώς διότι η κάθε θηλάζουσα, το κάθε μωρό, η κάθε οικογένεια, το κάθε ζευγάρι βιώνουν διαφορετικά την εμπειρία του θηλασμού. Υπάρχουν σύζυγοι που δεν εργάζονται και συντροφεύουν υπομονετικά τη θηλάζουσα, υπάρχουν θηλάζουσες που δεν έχουν πρόβλημα να θηλάσουν στα πάρκα και στις πλατείες (δεν τις έχω δει ποτέ, αλλά κάποιες θα υπάρχουν) ή δε διστάζουν να φορέσουν ένα χρησιμοποιημένο σουτιέν θηλασμού κτλ κτλ.

    Διαφωνούμε ωστόσο σαφώς στο θέμα των διαγνώσεων. Το έψαξα αναλυτικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όλοι οι γιατροί (συμπεριλαμβανομένου του γυναικολόγου) μου επεσήμαναν την αδυναμία αξιόπιστης διάγνωσης και τεκμηριωμένης πρότασης αγωγής πριν τον οριστικό απογαλακτισμό. Δε μου πρότειναν να απογαλακτίσω εσπευσμένα, αλλά να περιμένω όσο μπορώ, με όλη την αγωνία που συνεπάγεται αυτό ειδικά σε χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Ποτέ δεν υποστήριξα ότι το κόστος του θηλασμού είναι μεγαλύτερο από το κόστος της διατροφής με ξένο γάλα, αλλά το κλισέ “ο θηλασμός είναι δωρεάν”, που άκουσα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, αποδείχτηκε ένα χοντρό ψέμα.

    Επίσης πραγματικά χαίρομαι που για κάποιες “Οι σύμβουλοι θηλασμού του Σύνδεσμου Θηλασμού Ελλάδος είναι εθελοντές και δίνουν συμβουλές από το τηλέφωνο και κάποιοι έρχονται στο σπίτι χωρίς χρέωση. Πάντα θα υπάρχουν κάποιες φιλες που θήλασαν και είναι διαθέσιμες να βοηθήσουν.” Μόνο που αυτό το “πάντα” είναι γεμάτο τρύπες σαν γραβιέρα, αφού για κάποιες άλλες θηλάζουσες οι σύμβουλοι θηλασμού χρέωσαν αδρά την επίσκεψή τους και στη συνέχεια δε σήκωσαν το τηλέφωνο την πιο κρίσιμη στιγμή, ενώ ήταν περιτριγυρισμένες από φίλες που δεν κατάφεραν να θηλάσουν.

    1. vikifar

      Φιλόπονος: Λυπάμαι ειλικρινά για την τόσο άσχημη εμπειρία σου. Δυστυχώς δεν είναι πάντα ρόδινα τα πράγματα και χαίρομαι τελικά που επισημαίνεις κι αυτές τις πλευρές. Μια απορία: με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχεις τώρα και με δεδομένο ότι κάθε θηλασμός, κάθε παιδιού είναι διαφορετικός, θα ξαναθήλαζες αν είχες την ευκαιρία;

      1. Φιλόπονος

        @vikifar
        Είναι δύσκολο να απαντήσω, αφού θηλάζω ακόμα. Η φάση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχω την κατάλληλη απόσταση από τα πράγματα που θα μου επέτρεπε να κρίνω οριστικά.

        Από όσα μπορώ να κρίνω και να ελπίζω μέχρι τώρα, θα ξαναθήλαζα φυσικά, αλλά καθώς θα ήμουν πιο έμπειρη και σοφή, θα άλλαζα κάποια πράγματα:
        α) θα προετοίμαζα το κατάλευκο, λεπτεπίλεπτο και υπερευαίσθητο στήθος μου για τρεις μήνες και όχι μόνο για τρεις βδομάδες πριν τον τοκετό,
        β) θα υιοθετούσα τη μεικτή διατροφή (μητρικό και ξένο γάλα) πιο νωρίς και με πολύ λιγότερους δισταγμούς και ενοχές,
        γ) θα απέφευγα τους συμβούλους και θα εμπιστευόμουν αποκλειστικά τους γιατρούς (γυναικολόγο – παιδίατρο) και τη μαία που επέλεξα, καθότι μόνο αυτοί μου έδωσαν ρεαλιστικές, ακριβείς και αποτελεσματικές συμβουλές.

        Χαίρομαι που σκέφτεσαι και συ ότι δεν είναι πάντα ρόδινα τα πράγματα, και ότι αξίζει να επισημαίνει κανένας και τις δύσκολες πλευρές. Διάβαζα πρόσφατα σε blog υπέρμαχου του θηλασμού και κατά τα άλλα υποστηριχτή της όσο δυνατόν ευρύτερης ενημέρωσης των γονέων ότι αν αναφερόμαστε στις δυσκολίες του θηλασμού “Αυτό θα πτοούσε τις μελλοντικές μητέρες για κάτι το οποίο μπορεί και να μην ζήσουν ποτέ.” Η ενημέρωση λοιπόν είναι καλή μόνο όταν μιλάει για τα πλεονεκτήματα; Όσες θα εγκαταλείψουν τη γαλουχία σοκαρισμένες και απροετοίμαστες μπροστά στον πόνο και το αίμα δεν μετράνε; ή αυτές είναι απλώς ανεπαρκείς μάνες και δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς μαζί τους; Η εξιδανίκευση δεν είναι κι αυτή μισή αλήθεια;
        Επίσης αυτή η αλλεργία στις αναφορές των δυσκολιών πάει αντάμα με την αδυναμία πρότασης ρεαλιστικών λύσεων. “Βάζετε πολύ τακτικά (κάθε 15-30 λεπτά) μητρικό γάλα στις θηλές και αφήνετε τες να στεγνώσουν στον αέρα” συμβουλεύει για τις πληγωμένες θηλές η (κατά τα πάντα άξια) κ. Πατσούρου. Δηλαδή 25 με 50 φορές τη μέρα; Και κάθε ώρα σπαθόλαδο. Άλλες 12-15 φορές αυτό; Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό για μια μητέρα που θέλει να παίρνει αγκαλιά και το παιδάκι της πότε πότε, να το ταχταταρίζει, να του τραγουδάει, να το νανουρίζει; Πόσες έχουν την πολυτέλεια να ασχολούνται με το στήθος τους όλη τη μέρα ειδικά σε μια χώρα που δίνει στη λεχώνα 56 μέρες άδεια από τη δουλειά της κι αν είναι ελεύθερη επαγγελματία καμία μέρα; Βγάλε με το θήλαστρο, πρότεινε η Τάνια, να ξεκουραστείς μισή ώρα. Μα το θήλαστρο θέλει για κάθε άντληση πλύσιμο, αποστείρωση, στέγνωμα και η ίδια η άντληση για να δώσει αρκετό γάλα χρειάζεται χρόνο, κερδίζω ή χάνω μισή ώρα; Κι ο θηλασμός είναι άθλημα αντοχής και όχι σπριντ, πολλά από τα (δικά μου τουλάχιστον) προβλήματα διαρκούν μήνες και όχι μέρες.

        Ελπίζω να μη σε κούρασα κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  5. Thouth

    Δυστυχώς, όταν αποφάσισα να θηλάσω, ήμουν, όχι στο παρά πέντε, αλλά η εκκίνηση είχε ήδη γίνει. Δυο μέρες μετά τη γέννηση της κόρης μου ζήτησα αποκλειστικό θηλασμό, χωρίς να έχω ενημερωθεί σχεδόν καθόλου γι’ αυτόν. Μέχρι τότε θήλαζα και της έδιναν και συμπλήρωμα.Το μόνο που σκέφτηκα ήταν “Τόσες γυναίκες τα καταφέρνουν, γιατί όχι κι εγώ?” Τεράστιο λάθος βέβαια, αφού επιστρέφοντας από την κλινική και χωρίς καμία βοήθεια τα βρήκα σκούρα. Μακάρι κάποιος να με είχε ενημερώσει, έστω πάνω σ’αυτά τα 5 πράγματα ή τουλάχιστον να μην άκουγα όλα αυτά τα αρνητικά σχόλια. Θα είχα αποφύγει ώρες κατάθλιψης και αρνητικών σκέψεων! Δεν τα παράτησα όμως, αν και σε στιγμές (απογευματινοβραδινές κυρίως) αμόκ, το ήθελα απίστευτα κι έλεγα από αύριο μπιμπερό! Το επόμενο πρωί όμως, με ξεκάθαρο και λίγο πιο ξεκούραστο μυαλό, αποφάσιζα να συνεχίσω το καλύτερο για το παιδί μου. Και πόνους είχα στην αρχή και οι θηλές μου μάτωσαν και με ανοιχτό στήθος γυρνούσα μέσα στο σπίτι τις πρώτες μέρες για να επουλωθούν γρηγορότερα οι πληγές και το μόνο που αγόρασα ήταν μια πάμφθηνη κρεμούλα (που την ίδια δουλειά όπως κατάλαβα μετά κάνει από μόνο του το μητρικό γάλα αν δεν το ξεπλύνεις). Τίποτα άλλο! Δύο χρόνια θηλάζω την μικρή μου και παράλληλα τώρα τον νεογέννητο γιο μου. Θήλαζα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όπως καταλάβατε θήλαζα και όταν έμεινα έγκυος(14 μήνες χωρίς περίοδο), οπότε σαν να μαζευόμαστε αρκετές σ’αυτό το 1%, που τελικά δεν φαίνεται και τόσο αξιόπιστο… Η κούραση είναι μεγάλη, τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα σίγουρα πολλά, αλλά η ικανοποίηση ότι προσφέρεις στα παιδιά σου το καλύτερο πιστεύω ότι αξίζουν για όλα! Εξάλλου, η φασαρία για να αποστειρώσεις μπουλάκια, πιπίλες, να μετρήσεις τη σκόνη, να κουβαλάς μαζί σου θερμός όταν βγαίνεις έξω(μαζί με όλα τα άλλα συμπράγκαλα), ζεστά νερά και δε συμμαζεύεται και ειδικά να ετοιμάσεις γάλα μέσα στη μαύρη νύχτα μισοκοιμισμένη, αντί να βγάλεις το στήθος και να προσφέρεις το έτοιμο στη σωστή θερμοκρασία γάλα, είναι για μένα τουλάχιστον χειρότερα!

  6. @Φιλόπονος:
    Φυσικά ο θηλασμός είναι άθλημα αντοχής! Κι όπως σε όλα τα αθλήματα και θα πέσεις και θα χτυπήσεις και θα ματώσεις και θα πονέσεις (άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο) κι αν το αγαπάς αυτό που κάνεις, και πιστεύεις ότι είναι το πιο σωστό για σένα, θα σηκωθείς και θα ξαναρχίσεις το τρέξιμο…Κι ίσως κάποια στιγμή βρεθούν στο δρόμο σου πιο καλοί “προπονητές”, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω αν ψάξεις, που θα σε βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά στις δύσκολες στιγμές σου και που θα σε καθοδηγήσουν πιο σωστά την επόμενη φορά! Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να τους βρεις…
    Όσο για το αν πρέπει να μιλάμε για τις δυσκολίες του θηλασμού, οι σύμβουλοι θηλασμού πάνω σ’ αυτές εκπαιδεύονται, πώς είναι δυνατόν να μη μιλάμε γι’ αυτές; Κάθε γυναίκα έχει ανάγκη από σωστή ενημέρωση, για να πάρει την σωστή απόφαση, όχι από μισή ενημέρωση…
    Τα δώρα του θηλασμού είναι όμως πολλά τελικά, και γι’ αυτό κάποιες απο μας συνεχίζουμε και επιμένουμε παρά τις δυσκολίες, σωστά;

    .

Αφήστε μια απάντηση