Πολλές  μητέρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει γυρισμός εάν σταματήσουν να θηλάζουν. Αλλά επειδή για τα μωρά είναι φυσικό να θηλάζουν, είναι πάντα πιθανόν να ξαναθηλάσουν κάποια στιγμή αργότερα.

Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, τα μωρά δεν δίνονται για υιοθεσία πριν γίνουν 6-12 μηνών, αλλά ακόμα και τότε οι μητέρες αναφέρουν ότι καταφέρνουν να βάλουν το μωρό στο στήθος ακόμα και μετά από έναν χρόνο σίτισης με μπουκάλι.

Αυτό είναι λογικό εάν σκεφτούμε το θηλασμό σαν ένα μέσον επιβίωσης που η φύση δίνει σε όλα τα μωρά.

Θυμάμαι μια μητέρα με την οποία δούλευα κατά τη διάρκεια της 1οχρονης πρακτικής μου, της οποίας το 5 μηνών μωρό έπαθε κάποια νευρολογική διαταραχή κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης ρουτίνας.  Αυτή η μητέρα αντλούσε γάλα κατά τη διάρκεια των μηνών που προηγήθηκαν της επέμβασης και είχε άφθονη παραγωγή γάλακτος.

Κανονίσαμε μια συνάντηση στο σπίτι της για να τη βοηθήσω να επαναφέρει το μωρό της στο στήθος. Αποφάσισε ότι επιπρόσθετα στην θεραπεία που έπαιρνε το μωρό, χρειαζόταν την ασφάλεια και την φυσική επαφή και κινητοποίηση που μόνο ο θηλασμός μπορεί να προσφέρει.

Έβγαλα απ’ την τσάντα μου τα «μαγικά μου κόλπα» και, προς μεγάλη της χαρά, μετά από λίγο το μωρό της θήλαζε και πάλι αποκλειστικά.

Ποια ήταν τα κόλπα μου; Η τοποθέτηση του μωρού στο στήθος κατά τη διάρκεια του ύπνου ήταν το πιο σημαντικό.

Όταν το μωρό δέχεται το στήθος ενώ κοιμάται, αυτό μπορεί να επαναληφθεί σε κάθε μικρό υπνάκο αλλά και τη νύχτα, για να μειώσει την αντίσταση στο θηλασμό κατά τη διάρκεια της μέρας.

Είτε ξύπνιο είτε κοιμισμένο, το κράτημα του μωρού με την κοιλιά του επάνω στο σώμα της μητέρας ενώ εκείνη είναι μισοξαπλωμένη, απελευθερώνει το αντανακλαστικό της θρέψης και παροτρύνει το μωρό να θηλάσει.

Αυτές οι απλές προσεγγίσεις μπορούν να κάνουν θαύματα, με την προϋπόθεση το στήθος να παραμείνει ένα ευχάριστο μέρος και το μωρό να μην αισθάνεται πιεσμένο για να φάει.

Εάν είστε μητέρα που αναρωτιέστε αν είναι πολύ αργά πια για να θηλάσετε, μην απελπίζεστε.  Όσο δύσκολος  κι αν ήταν ο θηλασμός ως τώρα κι όσος καιρός κι αν πέρασε από την τελευταία φορά που το μωρό έπιασε το στήθος, είναι σχεδόν πάντα πιθανόν να ξαναθηλάσετε.

Μια καλή παραγωγή γάλακτος βοηθάει, αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητη. Συχνά υπενθυμίζω στις γυναίκες ότι τα μωρά δέχονται με προθυμία τις πιπίλες, οι οποίες δεν βγάζουν καθόλου γάλα.

Το στήθος είναι ένα μέρος για να φάνε, αλλά και πολύ περισσότερα!

Nancy Mohrbacher, IBCLC, FILCA

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση