Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash

Η μεγαλύτερη έρευνα αυτού του είδους ισχυρίζεται πως ο αυτισμός θα μπορούσε να σχετίζεται με την πρόκληση και την επιτάχυνση του τοκετού, όπως δείχνουν τα πρώτα ευρήματα, κάτι που απαιτεί περαιτέρω μελέτη.

Είναι πιθανό τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόκληση τοκετού να αυξάνουν τον κίνδυνο – ή να έγκειται στα προβλήματα που οδηγούν τους γιατρούς στο να επιλέξουν την πρόκληση τοκετού, εξηγούν τα αποτελέσματα.

Στα προβλήματα αυτά συγκαταλέγονται ο διαβήτης της μητέρας και επιπλοκές του εμβρύου, που έχουν συσχετισθεί στο παρελθόν με τον αυτισμό.

Όπως οι περισσότερες έρευνες σε περιπτώσεις αυτισμού, τα ευρήματα της έρευνας δεν είναι οριστικά και οι ερευνητές εξηγούν πως τα αποτελέσματα αυτά δεν θα έπρεπε να αποτρέψουν τους γιατρούς από το να προκαλέσουν τοκετό ή να τον επιταχύνουν, μιας και μπορεί να είναι σωτήριος για τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους.

Ο Simon Gregory, που ηγήθηκε και της έρευνας και είναι αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και γενετικής στο Duke University, τόνισε το εξής: «Δεν έχουμε βρει μία σύνδεση μεταξύ της αιτίας και του αποτελέσματος. Ένα από τα πράγματα που χρειάζεται να εξετάσουμε είναι καταρχάς το γιατί στις γυναίκες αυτές προκλήθηκε τοκετός».

Στην Αμερική 1 στις 5 γυναίκες δέχονται πρόκληση τοκετού – ο αριθμός είναι διπλάσιος από αυτόν του 1990.

Μικρότερες έρευνες δείχνουν πως υπάρχει μία πιθανή σχέση μεταξύ πρόκλησης τοκετού και αυτισμού, αλλά η νεότερη έρευνα είναι η μεγαλύτερη ως τώρα και εξετάζει περισσότερες από 600.000 γεννήσεις.

Η έρευνα που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο διαδίκτυο στο Jama Pediatrics.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία γεννήσεων οκτώ ετών στη North Carolina και συσχέτισαν  625.042 γεννήσεις με τα στοιχεία των δημόσιων σχολείων από το τέλος της δεκαετίας του 1990 έως το 2008.

Οι πληροφορίες που είχαν επάνω στη διάγνωση του αυτισμού δεν διευκρίνιζαν αν οι περιπτώσεις αυτές ήταν ήπιας ή σοβαρής μορφής. Ο τοκετός είχε προκληθεί ή επιταχυνθεί σε περισσότερες από 170.000 γεννήσεις.

Στο σύνολο, 5.648 παιδιά ανέπτυξαν αυτισμό – τρεις φορές περισσότερα αγόρια από ό,τι κορίτσια. Μεταξύ των αυτιστικών αγοριών, σχεδόν το ένα τρίτο είχε μητέρες στις οποίες έγινε πρόκληση ή επιτάχυνση τοκετού, σε αντίθεση με το 29 τοις εκατό των αγοριών χωρίς αυτισμό. Οι διαφορές ήταν λιγότερο έντονες στα κορίτσια.

Η ωκυτοκίνη και οι προσταγλανδίνες χρησιμοποιούνται για την εκκίνηση ή επιτάχυνση του τοκετού αλλά η έρευνα δεν προσδιορίζει τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν στα αγόρια τα οποία είχαν μητέρες στις οποίες έγινε πρόκληση ή επιτάχυνση τοκετού. Είχαν 35 τοις εκατό μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτισμό.

Μεταξύ των κοριτσιών, ο αυτισμός δε φάνηκε να συνδέεται στην πρόκληση τοκετού – ήταν πιο συχνός σε όσα κορίτσια γεννήθηκαν με επιτάχυνση τοκετού – είχαν 18 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναπτυξιακές διαταραχές από όσες τα κορίτσια των οποίων οι μητέρες δεν δέχτηκαν πρόκληση ή επιτάχυνση.

Ο αυτισμός επηρεάζει 1 στα 88 παιδιά στην Αμερική. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα επικοινωνίας, αποφυγή οπτικής επαφής και ασυνήθιστη επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά όπως χτυπήματα με τα χέρια. 

Τα αίτια είναι αδιευκρίνιστα, οι ειδικοί όμως πιστεύουν πως προκύπτει μάλλον από ένα συνδυασμό γενετικής και άλλων παραγόντων.

Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένειες της μητέρας και φαρμακευτικές αγωγές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η ηλικία του πατέρα κατά τη σύλληψη και προβλήματα που επηρεάζουν το έμβρυο κατά τη γέννα – όλα είναι ενδείξεις και δεν έχουν αποδειχθεί στην έρευνα.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά της έρευνας είναι πως ενισχύει την κατά γενική ομολογία άποψη πως ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτισμού είναι μεγαλύτερος πριν από τη γέννηση ή αμέσως μετά από αυτή, δήλωσε ο Dr. Byron King, διευθυντής του κέντρου αυτισμού του Seattle Children’s Hospital.

Ο ίδιος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Πηγή: http://www.eimaimama.gr/2013/08/o-autismos-8a-mporouse-na-sxetizetai-me-thn-proklhsh.html

Αφήστε μια απάντηση