Η χρήση της καβεργολίνης (Dostinex) και την βρωμοκρυπτίνης (Parlodel) σε γυναίκες που θηλάζουν.

του Dr. Jack Newman 

Και τα δύο αυτά φάρμακα έχουν πολλές πιθανές παρενέργειες, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, θρομβοεμβολικά επεισόδια και σπασμούς.

Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για την μείωση της παραγωγής προλακτίνης και μπορούν επίσης να δοθούν σε περιπτώσεις αμηνόρροιας και υπογονιμότητας οι οποίες σχετίζονται με υψηλά επίπεδα προλακτίνης. 

Ωστόσο, συχνά ακούω ότι η καβεργολίνη (Dostinex) χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πετρώματος που συμβαίνει τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό και επίσης ότι χρησιμοποιείται ως μέρος της θεραπείας της μαστίτιδας σε γυναίκες που θηλάζουν.

Είμαι σοκαρισμένος (και δεν σοκάρομαι εύκολα πια) με την τόσο κακή ιατρική περίθαλψη που υφίστανται οι θηλάζουσες μητέρες. 

Η θεραπεία του πετρώματος είναι η πρόληψη, που σημαίνει συνεχή επαφή του μωρού με τη μητέρα, δέρμα με δέρμα, βοήθεια προς τη μητέρα ώστε να καταλαβαίνει αν το μωρό πιάνει το στήθος σωστά και αν θηλάζει καλά και επίσης ότι το μωρό θηλάζει συχνά.

Εάν παρόλα αυτά το στήθος πετρώσει, όλα τα παραπάνω είναι και πάλι η καλύτερη θεραπεία και ΟΧΙ η καβεργολίνη (Dostinex). 

Η θεραπεία της μαστίτιδας είναι ακριβώς η ίδια με την θεραπεία του πετρώματος, και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αλλά σίγουρα δεν περιλαμβάνει την χρήση καβεργολίνης ή βρωμοκρυπτίνης.

Τα φάρμακα για την μαστίτιδα θα πρέπει να επιλέγονται με γνώμονα το γεγονός ότι ο θηλασμός συνεχίζεται και ΔΕΝ διακόπτεται και η χρήση των δύο αυτών φαρμάκων είναι αντίθετη μ’ αυτή την ιδέα καθώς μειώνουν την παραγωγή γάλακτος ή/και την διακόπτουν εντελώς.

Για να είμαι ειλικρινής, σε ένα συνέδριο στην Ελλάδα όπου ήμουν ομιλητής, σοκαρίστηκα ακούγοντας ότι η χρήση της καβεργολίνης αμέσως μετά τον τοκετό για την πρόληψη του πετρώματος, αλλά και ως θεραπεία για την μαστίτιδα, είναι θεραπεία ρουτίνας. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC 

Πηγή: https://www.facebook.com/DrJackNewman/posts/311003792384007

Αφήστε μια απάντηση