Σε βρέφη με ατοπική δερματίτιδα, η τοπική εφαρμογή του μητρικού γάλακτος έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με αλοιφή υδροκορτιζόνης 1%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Dermatology.

eczema

Σύμφωνα με τον Hengameh Kasrae και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Arak στο Ιράν, περίπου το 50% των βρεφών εκδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα κατά τα πρώτα χρόνια ζωής τους.

Προκειμένου να εξεταστεί η βραχυχρόνια αποτελεσματικότητα της τοπικής εφαρμογής του μητρικού γάλακτος έναντι αλοιφής υδροκορτιζόνης σε βρέφη με ήπια έως μέτρια ατοπική δερματίτιδα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν τυχαίες κλινικές δοκιμές.

Σε παιδιατρική μονάδα, βρέφη με ατοπική δερματίτιδα επιλέχθηκαν τυχαία, ώστε άλλα να λάβουν ανθρώπινο μητρικό γάλα και άλλα υδροκορτιζόνη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τις ημέρες 0, 7, 14 και 21, οι παρεμβάσεις και στις δύο ομάδες έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα.

«Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι το μητρικό γάλα μπορεί να βελτιώσει το ατοπικό έκζεμα στο βρέφος με τα ίδια αποτελέσματα όπως η αλοιφή υδροκορτιζόνης,» κατέληξαν οι ερευνητές.

«Συνιστούμε την χρήση του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος για τη θεραπεία του ατοπικού εκζέματος στο βρέφος λόγω της θεραπευτικής δράσης του.»

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση