Η ατομική τράπεζα γάλακτος η οποία αναφέρεται εδώ, αφορά βασικά την άντληση και διατήρηση του μητρικού γάλακτος στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για να δοθεί όταν η μητέρα θα επιστρέψει στη εργασία της.

Η άντληση του μητρικού γάλακτος μπορεί να γίνει είτε με το χέρι, είτε μηχανικά (με αντλία).

Υπάρχουν πολλοί τύποι αντλιών, οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους είναι οι χειροκίνητες αντλίες, οι ηλεκτρικές αντλίες μονής άντλησης (άντληση από το κάθε στήθος εναλλάξ), οι ηλεκτρικές αντλίες διπλής άντλησης (ταυτόχρονη άντληση και από τα δύο στήθη) και οι ενοικιαζόμενες νοσοκομειακές αντλίες.

Η γνώμη μου σε κάθε περίπτωση είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού συμβούλου θηλασμού, ο οποίος θα σας κατατοπίσει σχετικά με τις επιλογές που έχετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, θα σας δείξει πώς να βγάζετε γάλα με το χέρι και πώς να χρησιμοποιείτε και να καθαρίζετε την αντλία, θα προσαρμόσει ίσως κάποια εξαρτήματα στα δικά σας μέτρα και θα κάνει μαζί σας ένα πρόγραμμα αντλήσεων που να ταιριάζει στο δικό σας καθημερινό πρόγραμμα και δεν θα υπονομεύει την παραγωγή σας.

Προγραμματισμός της ατομικής τράπεζας μητρικού γάλακτος:

  • 20-30 μέρες πριν την επιστροφή στην εργασία σας, καλό είναι να αρχίσετε σταδιακά και χωρίς άγχος την συλλογή του μητρικού γάλακτος.
  • Κάποιες γυναίκες καταφέρνουν να αντλήσουν μόνο ελάχιστο γάλα τις πρώτες φορές, όμως αυτό είναι φυσιολογικό. Όσο εξοικειώνεστε με το μηχάνημα και με τη διαδικασία, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε.
  • Θυμηθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί να αντλείτε γάλα αρκετές φορές την ημέρα για να συμπληρώσετε ένα γεύμα του μωρού.

Α.  ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  1. Γυάλινα ή πλαστικά μπιμπερό των 150ml, ή ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος. Προσοχή: τα πλαστικά μπιμπερό δεν πρέπει να περιέχουν τη χημική ουσία Bisphenol A.
  2. Ένα καλό χειροκίνητο ή ηλεκτρικό θήλαστρο.
  3. Αυτοκόλλητες ετικέτες για να γράφετε την ημερομηνία της συλλογής γάλατος σε κάθε μπιμπερό.
  4. Ισοθερμική τσάντα ψύξεως και παγοκύστες.

 Β.   ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  • Πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Πλύνετε όλα τα μέρη της αντλίας ξεχωριστά, όπως ορίζει ο κατασκευαστής. Γενικά, μπορείτε να πλένετε τα μπουκάλια και τα εξαρτήματα με ζεστό νερό και σαπούνι, ή στο πλυντήριο πιάτων.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει όλα τα μέρη της αντλίας στη σωστή τους θέση πριν ξεκινήσετε την άντληση.
  • Δεν χρειάζεται να πετάτε τις πρώτες  σταγόνες που βγαίνουν από το στήθος σας και δεν χρειάζεται να πλένετε το στήθος και τις θηλές σας πριν από κάθε άντληση.

Γ.   ΑΝΤΛΗΣΗ

  1. Η θηλή πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της χοάνης του θήλαστρου.
  2. Η χοάνη πρέπει να εφάπτεται καλά στο στήθος και να μην είναι ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή σε σχέση με τη θηλή σας.
  3. Ρυθμίστε την ένταση της αντλίας τόσο όσο ώστε να μην πονάτε καθόλου. Η άντληση δεν πρέπει να σας πονά!
  4. Κάθε άντληση θα πρέπει να διαρκεί 10-15 λεπτά από το κάθε στήθος, αν χρησιμοποιείτε αντλία μονής άντλησης, ή 10-15 λεπτά συνολικά αν χρησιμοποιείται αντλία διπλής άντλησης (άντληση και από τα δύο στήθη ταυτόχρονα).
  5. Μετά την άντληση, βάλτε το γάλα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη αφού πρώτα κολλήσετε στο μπιμπερό μια ετικέτα με την ημερομηνία της άντλησης.
  6. Μην βάζετε στα μπιμπερό ποσότητα γάλακτος μεγαλύτερη από 100-120ml.  Γενικά, αποθηκεύετε το γάλα σε μικρές ποσότητες για να ελαχιστοποιήσετε τις απώλειες.

Δ.  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

1) Στο ψυγείο σε θερμοκρασία +4ο C:

Στη θερμοκρασία αυτή το γάλα μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια έως  3-4 μέρες.

2) Στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -18ο C –  -20ο C:

Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί στους -18ο C για 6 μήνες και στους -20ο C έως και 12 μήνες.

3) Σε θερμοκρασία δωματίου +10 – 29ο C:

Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια σ’ αυτές τις θερμοκρασίες για 6-8 ώρες. Σε θερμοκρασίες 27-32C, 4 ώρες είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα

4) Σε μια ισοθερμική τσάντα ψύξεως με παγοκύστες το μητρικό γάλα διατηρείται για 24 ώρες.

5) Αποφύγετε να προσθέσετε φρέσκο ζεστό γάλα σε παλαιότερο μπιμπερό με κρύο γάλα. Αφήστε το ζεστό γάλα στο ψυγείο να κρυώσει και μετά μπορείτε να το προσθέσετε στο προηγούμενο μπιμπερό.

6) Το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 24 ώρες αφού ξεπαγώσει.

7) Τα δοχεία που φυλάσσεται το μητρικό γάλα πρέπει να είναι πολύ καλά σφραγισμένα.

8) Αποθηκεύετε το γάλα στο πίσω μέρος του ψυγείου ή της κατάψυξης, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή.

9) Διατηρήστε το γάλα της κάθε ημέρας ξεχωριστά από το γάλα άλλων ημερών.

10)  Όταν αντλείτε γάλα στο χώρο της εργασίας σας, διατηρήστε το γάλα στο ψυγείο και μεταφέρετέ το στο σπίτι μέσα σε ισοθερμική τσάντα με παγοκύστες.

Ε. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

  1. Το παλαιότερο γάλα πρέπει να χρησιμοποιείτε πρώτο.
  2. Το μωρό μπορεί να πιεί το γάλα κρύο, ή σε θερμοκρασία δωματίου, ή ζεστό.
  3. Μπορείτε να ξεπαγώστε το γάλα από την κατάψυξη είτε βάζοντάς το στο ψυγείο το βράδυ πριν τη χρήση του, ή μπορείτε να το ζεστάνετε σε μπεν μαρί με ζεστό νερό.
  4. Για να ζεστάνετε το γάλα από το ψυγείο, τοποθετείστε το δοχείο μέσα σε μπεν μαρί με ζεστό νερό ή κρατήστε το κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό. Προσοχή να μην μπει το νερό μέσα στο δοχείο!
  5. Το κατεψυγμένο μητρικό γάλα μπορεί να έχει διαφορετική μυρωδιά από το φρέσκο. Δεν υπάρχει λόγος να μη δοθεί στο μωρό, αν δέχεται να το πιεί.
  6. Μη χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε το γάλα.
  7. Το γάλα που μένει στο μπουκάλι μετά το γεύμα πρέπει να πεταχτεί εάν δεν χρησιμοποιηθεί τις επόμενες 1-2 ώρες.

Κάποιες ακόμα πρακτικές συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα κατά την άντληση:

  • Όταν είστε μακριά από το μωρό σας, αντλείστε γάλα τόσες φορές όσες θα θηλάζατε εάν ήσασταν μαζί του.
  • Βάλτε πολύ ζεστές κομπρέσες στο στήθος πριν την άντληση.
  • Κάντε μασάζ στο στήθος πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της άντλησης.
  • Αντλήστε γάλα από το ένα στήθος την ώρα που θηλάζετε το μωρό σας από το άλλο.
  • Μην το παρακάνετε! Αντλείστε τόσο γάλα όσο βγάζει η αντλία. Όταν η ροή σταματήσει ή μειωθεί, σταματήστε την αντλία και κάντε την επόμενη άντληση πιο σύντομα.
  • Κατά την άντληση, δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο. Εάν πονάτε κάτι δεν κάνετε σωστά, ή απλώς η χοάνη δεν ταιριάζει στο μέγεθος της θηλή σας.
  • Εάν ο πόνος υποχωρεί στη μικρότερη ένταση της αντλίας, αλλά συνεχίζετε να βγάζετε γάλα, αφήστε την ένταση στο σημείο εκείνο που δεν σας προκαλεί πόνο.
  • Οι πρωινές ώρες είναι συνήθως πιο παραγωγικές από τις απογευματινές.
  • Προσπαθήστε να βγάζετε γάλα περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.
  • Προσπαθήστε να αντλείτε γάλα σε ένα μέρος ήσυχο, χωρίς πολλά ερεθίσματα. Χαλαρώστε όσο πιο πολύ μπορείτε και σκεφτείτε το μωρό σας ή κοιτάξτε μια φωτογραφία του.

Πηγή

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση