Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Photo by freestocks on Unsplash

«Μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος δικαιολογείται να παρέμβει κανείς στη φυσική πορεία μιας γέννας».

Αυτό υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την ιατρικοποίηση της γέννας, που έχει οδηγήσει σε αδικαιολόγητα υψηλό ποσοστό καισαρικών και παρεμβάσεων στον τοκετό

Μια μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει πως η παρέμβαση στη φυσική ροή της γέννησης έχει ουσιαστικές αρνητικές συνέπειες, σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, για τη μητέρα και το μωρό, αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη, ο θηλασμός αναστέλλεται και επηρεάζεται η ανάπτυξη του πολύτιμου πρώιμου δεσμού μαμάς-παιδιού.

Μιλάμε με την Ευαγγελία Χρηστάκου, Μ.Sc. ανεξάρτητη μαία, για το φυσικό τοκετό και τον τοκετό κατ’ οίκον, αντιπρόεδρο του Σωματείου «Ευτοκία», τηλ. 210-6844201, που πορεύεται σ’ αυτή την προσπάθεια, στηρίζει, πληροφορεί, συνοδεύει τις μητέρες/τα ζευγάρια στα πρώτα βήματα της γονεϊκότητας, για να καλωσορίζουν τα μωρά τους με φυσικό και αβίαστο τρόπο, συνειδητά και υπεύθυνα.

– Τοκετός στο σπίτι;

«Εργάζομαι στο χώρο της μαιευτικής από το 2000, έχοντας βοηθήσει πολλές γυναίκες να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους -και στο μαιευτήριο αλλά και στο σπίτι.

Ο τοκετός στο σπίτι είναι ακόμα μία επιλογή που έχει μια γυναίκα σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής του τοκετού της, εφ’ όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για έναν ασφαλή τοκετό για μητέρα και βρέφος».

– Οι προϋποθέσεις;

«Αυτόματη έναρξη του τοκετού μεταξύ 37ης και 41ης εβδομάδας κύησης, απουσία παθολογίας κατά τη διάρκεια της κύησης (γίνεται ενδελεχής εργαστηριακός και υπερηχογραφικός έλεγχος καθ’ όλη τη διάρκειά της), η προβολή του εμβρύου να είναι κεφαλική, ασφαλής απόσταση της οικίας του ζευγαριού από μαιευτήριο, επιθυμία της επιτόκου-ζευγαριού».

– Γιατί στο σπίτι;

«Για να νιώσει το ζευγάρι την ομορφιά και την οικειότητα του χώρου τους, για να έχει την ευχαρίστηση να έχουν κοντά τους ανθρώπους που τους επέλεξαν και έχουν ανάγκη τη συμπαράστασή τους, για να είναι αυτοί οι οικοδεσπότες και εμείς οι “ειδικοί” επισκέπτες, για να μην είναι υποχρεωμένη η επίτοκος να είναι ξαπλωμένη συνέχεια ώστε να νιώθει σαν ασθενής, για να μην υποστεί το ρίσκο των περιττών ιατρικών πρακτικών, για να μην υποστούν (η μητέρα και το μωρό) την επίδραση των φαρμακευτικών ουσιών, για να πάρει εκείνη πρώτη στην αγκαλιά της το παιδί της και να το κρατήσει κοντά της όσο θέλει, γιατί αυτή η μεγάλη γιορτή να γίνει στο σπίτι τους. Είναι τα πρώτα γενέθλια του παιδιού τους».

– Πώς γίνεται;

«Στο σπίτι είμαστε πάντα δύο μαίες και ο γιατρός της ομάδας είναι ενήμερος για την πρόοδο του τοκετού και σε αναμονή σε περίπτωση μεταφοράς στο μαιευτήριο.

Οι μαίες φέρνουμε στο σπίτι τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα χρειαστούμε και αναλαμβάνουμε και την έκδοση των εγγράφων τόσο για τον ασφαλιστικό φορέα, για την είσπραξη του επιδόματος τοκετού, όσο και για τη δήλωση γέννησης του νεογέννητου στο ληξιαρχείο από τους γονείς».

– Βρίσκει υποστηρικτές;

«Ο φυσικός τοκετός και κατ’ επέκταση και ο τοκετός στο σπίτι κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και στη χώρα μας εξαιτίας της γενικότερης τάσης επαναφοράς των νέων ανθρώπων στη φύση, αλλά και της δυσαρέσκειας των γυναικών για την τόσο μεγάλη ιατρικοποίηση του τοκετού που έχει σαν συνέπεια την υπερβολική αύξηση των καισαρικών τομών.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο τοκετός στο σπίτι έχει μεγάλη απήχηση και υποστηρίζεται ακόμα και από τα κρατικά συστήματα υγείας και γι’ αυτό και τα ποσοστά είναι μεγάλα (π.χ. Ολλανδία πάνω από 35%).

Στη χώρα μας ο αριθμός των τοκετών κατ’ οίκον δεν είναι πάνω από 150 ανά έτος».

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση