Παρά τις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως για την διάδοση του θηλασμού και την ενημέρωση του κόσμου για τα αναρίθμητα πλεονεκτήματά του, πολλές γυναίκες αμφισβητούν ακόμα την ποιότητα του γάλακτός τους και προτιμούν να δίνουν στα παιδιά τους αγελαδινό γάλα σε σκόνη.

Το εξανθρωποποιημένο γάλα αγελάδας (φόρμουλα) στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καθόλου απαραίτητο και δεν θα πρέπει να θεωρείται εναλλακτική λύση.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι μητέρες πολύ συχνά εγκαταλείπουν το θηλασμό ή επιλέγουν εξαρχής να δώσουν στα μωρά τους ξένο γάλα, είναι το γεγονός ότι κάποιες αντιδράσεις των μωρών (που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα του ταΐσματος με ξένο γάλα), εκλαμβάνονται λανθασμένα ως ενδείξεις ότι τα μωρά είναι πιο ικανοποιημένα απ’ ότι αν έπιναν μόνο μητρικό.

Πιο συγκεκριμένα, τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα έχουν την τάση να κοιμούνται περισσότερη ώρα μετά το γεύμα και δείχνουν πεινασμένα λιγότερο συχνά απ’ ότι τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά.

Είναι αλήθεια ότι τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά χρειάζονται γάλα πιο συχνά από τα μωρά που πίνουν φόρμουλα (ειδικά τους πρώτους μήνες), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ξένο γάλα είναι καλύτερη τροφή.

Το μητρικό γάλα αποτελείται από ειδικά λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, στις κατάλληλες ποσότητες, τα οποία είναι εύκολο να επεξεργαστεί και να απορροφήσει το πεπτικό σύστημα του μωρού. Σαν αποτέλεσμα αυτού, είναι πιο εύκολο για τα μωρά να χωνέψουν και να απορροφήσουν το μητρικό γάλα, αντίθετα με το ξένο γάλα το οποίο δεν περιέχει τα ίδια συστατικά.

Επειδή τα μωρά χωνεύουν το μητρικό γάλα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, μπορούν να τρώνε πιο συχνά απ’ ότι τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα, το οποίο χωνεύεται πιο δύσκολα. Εξαιτίας αυτής της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στο μητρικό και το αγελαδινό γάλα, υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις συστάσεις των παιδιάτρων για τις δύο αυτές επιλογές.

Για παράδειγμα, οι παιδίατροι συστήνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά πρέπει να τρώνε όποτε πεινούν, ενώ τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα χρειάζονται προγραμματισμένα ταΐσματα, αλλιώς μπορεί να υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές.

Τα μωρά κοιμούνται πολύ μετά το τάισμα με ξένο γάλα, για τον ίδιο λόγο που οι ενήλικες νυστάζουν μετά από ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα.

Ένα μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το παρασυμπαθητικό, ενεργοποιείται για να βοηθήσει στην πέψη. Αυτό βάζει τον οργανισμό σε διαδικασία χαλάρωσης ώστε να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα ενέργειας για την πέψη, η οποία είναι ουσιαστική για να μεταβολιστούν τα θρεπτικά συστατικά. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο εμφανές εάν το άτομο έχει καταναλώσει τροφές δύσκολες στην χώνεψη (όπως πολλά λιπαρά, υδατάνθρακες ή πολλές πρωτεΐνες).

Τα μωρά κοιμούνται πιο βαριά μετά το τάισμα με ξένο γάλα απλώς επειδή τρώνε μια βαριά, δύσπεπτη τροφή, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με την επικρατούσα άποψη ότι κοιμούνται επειδή έχουν φάει καλύτερα.

Ακριβώς όπως οι ενήλικες βιώνουν δυσπεψία, τυμπανισμό, αέρια ή δυσκοιλιότητα όταν τρώνε πάρα πολύ ή πολύ βαριές τροφές, το ίδιο συμβαίνει και με τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα.

Ένα μωρό μπορεί να ζητάει λιγότερο γάλα εξαιτίας της δυσπεψίας κι αυτό δεν σημαίνει ότι έχει καλύτερη ή πιο ολοκληρωμένη διατροφή. Μάλλον σημαίνει ότι έχει παραφάει…

Ακριβώς όπως και σε έναν ενήλικα που τρώει μόνο βαριές τροφές, σε μεγάλες ποσότητες αλλά σε αραιά διαστήματα, ο μεταβολισμός του μωρού μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματικός, κάτι που ενδεχομένως οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη βάρους.

Τα μωρά που θηλάζουν είναι λίγο πιο αδύνατα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής από τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα, κυρίως λόγω του μεταβολισμού και των μικρότερων αλλά συχνότερων γευμάτων.

Εάν δούμε αυτές τις διαφορές από την άποψη του υγιούς ή μη μεταβολισμού, είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε τις ανάγκες των μωρών που θηλάζουν. Οι περισσότεροι ενήλικες γνωρίζουν ότι είναι πιο υγιές να τρώνε μικρά και συχνά γεύματα, παρά μεγάλα και αραιότερα γεύματα.

Εξαιτίας των διαφορών στο βάρος μεταξύ των μωρών που θηλάζουν κι αυτών που πίνουν ξένο γάλα, είναι πολύ σημαντικό οι μητέρες που θηλάζουν να εμπιστεύονται για το μωρό τους έναν παιδίατρο ο οποίος να είναι φιλικός προς το θηλασμό, και ο οποίος θα εκτιμήσει την ανάπτυξη του μωρού χρησιμοποιώντας τις καμπύλες που είναι κατάλληλες για μωρά που θηλάζουν.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Medical News Today, τα μωρά που θηλάζουν μοιάζουν πιο «δύσκολα» και κλαίνε συχνά.  Οι ίδιοι ερευνητές όμως λένε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι σημάδια άγχους, αλλά περισσότερο προσπάθεια επικοινωνίας ανάμεσα στο μωρό και τη μητέρα και δεν θα πρέπει να αποθαρρύνουν τις μητέρες από το θηλασμό.

Το άρθρο επίσης αναφέρεται στο γεγονός ότι οι γονείς δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τη συμπεριφορά των μωρών τους. Ενώ τα μωρά είναι απλώς μικροί άνθρωποι, είναι επίσης και ανώριμοι άνθρωποι που χρειάζονται φροντίδα και επαφή για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.

Είναι μια αργή διαδικασία η οποία ξεκινάει με απλές εκφράσεις κοινωνικοποίησης όπως η σωματική επαφή,  η επαφή με τα μάτια και η αγκαλιά της μητέρας. Ο θηλασμός προσφέρει στο μωρό την οικειότητα και την επαφή με τη μητέρα, η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα τεχνητό μέσο.

Αν και ο θηλασμός μπορεί να είναι μια πρόκληση για τις νέες μητέρες, ίσως είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι η βρεφική και η πρώτη παιδική ηλικία είναι μόνο μια πολύ μικρή περίοδος στη ζωή του παιδιού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης περιόδου, ο θηλασμός μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού και της μητέρας, τα οποία θα κρατήσουν για πολλά χρόνια, μέχρι και την ενηλικίωση. Ο θηλασμός μπορεί πράγματι να είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε για τη ζωή των παιδιών μας.

Melanie Nowlin – Breastfeeding examiner

Μετάφραση-Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

 

This Post Has 3 Comments

  1. Christina

    Πολύ ωραίο άρθρο κ με τις απαραίτητες επεξηγήσεις! Μια ένσταση μόνο.. σε ερώτηση που είχε γίνει από κάποια μαμά στον κ. Σ.Παπαβέντση (μέσω FB) είχε απαντήσει ότι ΔΕΝ υπάρχουν άλλες καμπύλες για μωρά που θηλάζουν κ άλλες για μωρά που δεν.. τελικά τι ισχύει;

    1. ΒΙΚΥ

      Οι καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν συνταχθεί με βάση μωρά που θηλάζουν και από τις τέσσερις ηπείρους. Οι καμπύλες που χρησιμοποιούνται στα δικά μας βιβλιάρια υγείας, δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτές.

  2. Σε ευχαριστούμε Βίκυ! είναι πραγματικά τόσο σύνηθες στην εποχή μας να ακούει μία μαμά που θηλάζει κάθε μία-δυο ώρες να ακούει να της λένε: “δώσε βρε λίγο ξένο γάλα να ησυχάσεις! θα με θυμηθείς”. ευτυχώς που με σωστή ενημέρωση_ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ_κλείνεις τα αυτιά σου σε τέτοιες συμβουλές και δεν παρασύρεσαι (κάτι που είναι πολύ εύκολο όταν είσαι σε τόσο ευαίσθητη κατάσταση λόγω κούρασης). ΘΗΛΑΣΜΟΣ Κ ΠΑΛΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ! άσε που νιώθω την ωκυτοκίνη (αισιοδοξίας) να κυλάει μέσα μου!!

Αφήστε μια απάντηση