Μην «χτυπάτε» τις γυναίκες που θηλάζουν

Από τη στιγμή που φέρνουμε στον κόσμο τα παιδιά μας και αρχίζουμε να θηλάζουμε, όλοι μας ρωτάνε το ίδιο πράγμα «Μέχρι πότε θα θηλάζεις»; «Πότε θα σταματήσεις;».

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο μια πηγή τροφής για το μωρό (αν και χωρίς αμφιβολία είναι η καλύτερη τροφή). Είναι επίσης και σχέση, και ασφάλεια και αγάπη. Επίσης, το πώς και πότε ξεκινάει είναι πολύ πιο σημαντικό από το πώς και πότε θα σταματήσει.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η μια έρευνα μετά την άλλη έδειχναν τα πλεονεκτήματα του θηλασμού και συμπέραναν ότι όσο πιο σύντομα μετά τη γέννα ξεκινήσει ο θηλασμός τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Επίσης, ότι όσο πιο πολύ συμπαράσταση έχει μια γυναίκα κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να θηλάζει.

Αλλά αντί να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο πώς θα βοηθήσουμε τις μητέρες να θηλάσουν, επικεντρωνόμαστε στο λιγότερο σημαντικό θέμα, το πότε θα σταματήσουν να θηλάζουν. Τα ΜΜΕ φέρνουν στο φως ιστορίες γυναικών που θήλασαν τα παιδιά τους μέχρι τα 5 ή τα 6 τους χρόνια (που είναι μόνο μια μικρή μειοψηφία) αντί να αναδείξουν το πολύ σημαντικότερο θέμα του πώς θα ξεκινήσουν οι γυναίκες να θηλάζουν.

Κι έτσι αυτή η καινούρια έρευνα, είναι λίγο-πολύ μια από τα ίδια: μια ομάδα «ειδικών» που συζήτησαν και αποφάσισαν ότι δεν θα πρέπει τελικά να θηλάζουμε αποκλειστικά για έξη μήνες. Οι αποδείξεις τους δεν παρουσιάζουν τίποτα καινούριο – είναι από παλιά γνωστό ότι τα παιδιά που θηλάζουν δεν παίρνουν τόσο σίδηρο όσο τα παιδιά που πίνουν ξένο γάλα, αλλά η απάντηση είναι ότι ο σίδηρος που περιέχεται στο μητρικό γάλα είναι πολύ καλύτερα απορροφήσιμος απ’ ότι ο σίδηρος που βρίσκεται στο ξένο γάλα.

Η αλήθεια είναι ότι έρευνες σαν αυτή το μόνο που καταφέρνουν είναι να κλονίσουν την πίστη των γυναικών ότι το με το γάλα τους μπορούν να αναθρέψουν σωστά τα μωρά τους. Σαν κοινωνία έχουμε απομακρυνθεί από αυτή την πίστη εδώ και πολλά χρόνια, από τα μέσα του 20ου αιώνα, και πιστεύουμε ότι το γάλα που βρίσκεται μέσα σε ένα μπουκάλι πρέπει να είναι καλύτερο από το γάλα που βρίσκεται μέσα στο στήθος.

Και το πιο τραγικό είναι ότι αν το μητρικό γάλα εφευρίσκονταν σήμερα, θα ήταν η πιο ευφυής πατέντα όλων των εποχών. Τίποτα στον κόσμο δεν έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τόσο την υγεία μας, όσο το μητρικό γάλα, και παρόλα αυτά το υποτιμούμε γιατί απλά δεν έχει κέρδος. Ο θηλασμός δουλεύει: το μόνο πράγμα που πρέπει να διορθώσουμε είναι η πίστη μας σ’ αυτόν.

Για την ιστορία, θήλασα τέσσερα παιδιά αποκλειστικά για έξη μήνες. Είναι όλα τους υγιή, κανένα δεν έγινε λαίμαργο αργότερα, κανένα δεν είχε ανεμία ή αλλεργίες. Ο θηλασμός δουλεύει. Απλώς δεν έχει μεγάλα κεφάλαια για να προωθηθεί κατάλληλα και σαν κοινωνία έχουμε ξεχάσει ότι το καλύτερο είναι μερικές φορές αυτό που η φύση μας δίνει δωρεάν.

Joanna Moorhead, The Guardian,  Friday 14 January 2011

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/jan/14/breastfeeding-comment-joanna-moorhead

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC