Οι αντλίες και η χρήση τους
Image by Freepik

Πολλές από τις μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται να βγάλουν γάλα με το χέρι τους ή με το θήλαστρο κάποια στιγμή, για διάφορους λόγους.

Μπορεί να χρειαστεί να βγάζετε γάλα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ή να πρέπει να κάνετε αντλήσεις για πολύ καιρό.

Οι λόγοι για περιστασιακή άντληση περιλαμβάνουν τα προβλήματα των πρώτων ημερών, όπως το πέτρωμα και τις πληγωμένες θηλές, τον προσωρινό αποχωρισμό του μωρού από τη μητέρα για λόγους υγείας ή άλλους και την άρνηση του μωρού να θηλάσει.

Οι αντίστοιχοι λόγοι για μακροχρόνιες αντλήσεις περιλαμβάνουν τη μητέρα που εργάζεται πολλές ώρες, το μωρό που δεν μπορεί να θηλάσει λόγω ανατομικών προβλημάτων (λαγόχειλο, λυκόστομα, κλπ) και τη μητέρα που επιλέγει να δίνει το γάλα της με το μπουκάλι.

Η ανάγκη για άντληση λόγω προωρότητας ή αρρώστιας του μωρού ή της μητέρας μπορεί να είναι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια. Κάποιες μητέρες επίσης επιλέγουν να αντλούν γάλα για άλλους λόγους, όπως για να έχουν απόθεμα γάλακτος σε περίπτωση ανάγκης.

Κάποιες μητέρες επιλέγουν την άντληση με το χέρι ή κάνουν συνδυασμό αντλήσεων με το χέρι και το θήλαστρο. Η άντληση με το χέρι είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται σχετικά εύκολα και είναι ικανοποιητική για περιστασιακές αντλήσεις. Ωστόσο κάποιες μητέρες επιλέγουν αυτή τη μέθοδο και σε μακροχρόνια βάση.

Πολλές μητέρες ανακαλύπτουν ότι με το χέρι μπορούν να βγάλουν γάλα ακόμα και αμέσως μετά την χρήση του θήλαστρου, ή όταν το θήλαστρο δεν βγάζει πια άλλο γάλα. Επίσης, ο συνδυασμός της άντλησης με το χέρι και με θήλαστρο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή γάλακτος σε μητέρες πρόωρων μωρών.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σ’ αυτό το σημείο ότι αυτό που συχνά ακούμε ότι «αν δεν βγάζεις γάλα με το θήλαστρο, δεν έχεις γάλα», ή «βγάλε γάλα με το θήλαστρο για να δεις πόσο έχεις», είναι ΜΥΘΟΣ.

Αυτό που κάνει το θήλαστρο βασικά, είναι να βγάζει το γάλα που είναι αποθηκευμένο στο στήθος και άρα, το πόσο γάλα βγάζει εξαρτάται μόνο από την ικανότητα αποθήκευσης του κάθε στήθους. Μια γυναίκα με μικρό στήθος θα βγάζει λιγότερο γάλα με το θήλαστρο, γιατί το στήθος της έχει μικρότερη αποθηκευτική ικανότητα σε σχέση με το μεγάλο στήθος μιας άλλης γυναίκας, όμως η παραγωγή και των δύο γυναικών ανά 24ωρο μπορεί να είναι η ίδια.

Προσωπικά δεν κατάφερα να βγάλω ούτε σταγόνα γάλα με το θήλαστρο στο πρώτο μου παιδί (κι ας θήλασα 2 χρόνια) και μόνο μικρές ποσότητες στο δεύτερο παιδί μου.

Η σχέση μας με το θήλαστρο δεν είναι ίδια με την σχέση μας  με το μωρό όταν θηλάζει, κι αυτό νομίζω ότι είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στο αν και πόσο γάλα θα καταφέρουμε να αντλήσουμε (πολλές μητέρες που έχουν κάνει ρουτίνα την άντληση γάλακτος λένε χιουμοριστικά ότι αισθάνονται σαν αγελάδες!).

Ο τρόπος που παίρνει το μωρό το γάλα από το στήθος διαφέρει κατά πολύ από τον τρόπο που το κάνει ένα θήλαστρο. Και φυσικά υπάρχει και η ωκυτοκίνη, η μαγική «ορμόνη της αγάπης», που ίσως είναι δύσκολο για κάποιες μητέρες να ενεργοποιηθεί με ένα μηχάνημα.. 

Η ωκυτοκίνη ενεργοποιεί το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος και την έξοδό του από το στήθος και εκκρίνεται κάθε φορά που το μωρό θηλάζει ή όταν είναι η ώρα για να θηλάσει, όμως ακόμα και στη σκέψη του μωρού όταν είμαστε μακριά του. (Εκκρίνεται επίσης κατά τη διάρκεια του σεξ με τον σύντροφό μας κι είναι αυτή που μας κάνει να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε τη στιγμή).

Σίγουρα μπορεί να προκαλέσει την έκκρισή της και ένα καλό θήλαστρο, όμως δεν είναι το ίδιο με το να έχεις ένα μωρό στην αγκαλιά σου, που σε κοιτάει στα μάτια με λατρεία την ώρα που θηλάζει..

Πολλές μητέρες πάντως καταφέρνουν να αντλούν αρκετό γάλα με το χέρι ή με θήλαστρο για πολύ καιρό. Άλλες βγάζουν λιγότερο γάλα ή καθόλου με το θήλαστρο (όπως εγώ), ή παρατηρούν μείωση της παραγωγής εάν κάνουν μακροχρόνια χρήση του θήλαστρου.

Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι πολλοί:

  1. Κακής ποιότητας θήλαστρο.
  2. Λανθασμένη χρήση του θηλάστρου.
  3. Ακατάλληλο μέγεθος χοάνης (πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο σε σχέση με τη θηλή).
  4. Έντονο άγχος και στρες.
  5. Αισθήματα ντροπής, φόβου, πόνου ή έντασης, τα οποία εμποδίζουν την έκκριση της ωκυτοκίνης, άρα και του γάλακτος.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε θήλαστρο, το πρώτο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η συχνότητα με την οποία χρειάζεται να αντλείτε γάλα.

Θα ήταν καλό να γνωρίζετε ότι κάθε τύπος θηλάστρου είναι σχεδιασμένος για συγκεκριμένη χρήση και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα εάν αγοράσετε ένα θήλαστρο που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Στην περίπτωση αυτή συνήθως «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» κι έτσι είναι ίσως καλύτερο να αγοράσετε ή να νοικιάσετε ένα καλής ποιότητας θήλαστρο, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες σας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι θηλάστρων, οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους είναι:

  • τα χειροκίνητα θήλαστρα,
  • τα ηλεκτρικά θήλαστρα μονής άντλησης (άντληση από το κάθε στήθος εναλλάξ),
  • τα ηλεκτρικά θήλαστρα διπλής άντλησης (ταυτόχρονη άντληση και από τα δύο στήθη) και
  • τα ενοικιαζόμενα νοσοκομειακά θήλαστρα

Η γνώμη μου σε κάθε περίπτωση είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού συμβούλου θηλασμού, ο οποίος θα σας κατατοπίσει σχετικά με τις επιλογές που έχετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, θα σας δείξει πώς να χρησιμοποιείτε και να καθαρίζετε το θήλαστρο, θα προσαρμόσει ίσως κάποια εξαρτήματα στα δικά σας μέτρα και θα κάνει μαζί σας ένα πρόγραμμα αντλήσεων που να ταιριάζει στο δικό σας καθημερινό πρόγραμμα και δεν θα υπονομεύει την παραγωγή σας.

Κάποιες πρακτικές συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα κατά την άντληση:

  • Αντλήστε γάλα από το ένα στήθος την ώρα που θηλάζετε το μωρό σας από το άλλο.
  • Βάλτε πολύ ζεστές κομπρέσες στο στήθος πριν την άντληση.
  • Κάντε μασάζ στο στήθος πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της άντλησης.
  • Μην το παρακάνετε! Αντλείστε τόσο γάλα όσο βγάζει το θήλαστρο. Όταν η ροή σταματήσει ή μειωθεί, σταματήστε το θήλαστρο και κάντε την επόμενη άντληση πιο σύντομα.
  • Κατά την άντληση, δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο. Εάν πονάτε κάτι δεν κάνετε σωστά, ή απλώς η χοάνη δεν ταιριάζει στο μέγεθος της θηλή σας.
  • Εάν ο πόνος υποχωρεί στη μικρότερη ένταση του θηλάστρου, αλλά συνεχίζετε να βγάζετε γάλα, αφήστε την ένταση στο σημείο εκείνο που δεν σας προκαλεί πόνο.
  • Οι πρωινές ώρες είναι συνήθως πιο παραγωγικές από τις απογευματινές.
  • Προσπαθήστε να βγάζετε γάλα περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.
  • Εάν είστε μακριά από το μωρό σας, αντλείστε γάλα τόσες φορές όσες θα θηλάζατε εάν ήσασταν μαζί του.
  • Προσπαθήστε να αντλείτε γάλα σε ένα μέρος ήσυχο, χωρίς πολλά ερεθίσματα. Χαλαρώστε όσο πιο πολύ μπορείτε και σκεφτείτε το μωρό σας ή κοιτάξτε μια φωτογραφία του.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που αντλείτε γάλα, η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκη για κάποιες μητέρες και η επιλογή του τρόπου άντλησης (με το χέρι ή με θήλαστρο) να είναι μια πρόκληση.

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΤΛΗΣΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΟΝΗΣ ΑΝΤΛΗΣΗΣ

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ

 
ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ          
Ημιαπασχόληση ή Έξοδος χωρίς το μωρό            ++        +  
ΣΥΧΝΗ ΧΡΗΣΗ          
Πλήρης απασχόληση       ++          +    
ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ          
Πρόωρο μωρό ή μωρό που νοσηλεύεται ή δίδυμα μωρά        ++     ++      
Χαμηλή παραγωγή γάλακτος        ++      +      
Επίπεδες ή εισέχουσες θηλές             ++           +  
Πέτρωμα              ++           +  
Φραγμένοι πόροι ή Μαστίτιδα               ++           +  
Πληγωμένες θηλές               ++           +  

 

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση