Υπάρχει κάτι που λέγεται «υπερπαραγωγή γάλακτος» και που μπορεί να είναι ταυτόχρονα κατάρα κι ευλογία.

Εάν είστε μια απ’ αυτές τις μητέρες που έχουν υπερπαραγωγή γάλακτος, σίγουρα μπορείτε να γεμίσετε έναν καταψύκτη με μητρικό γάλα εάν αντλείτε το γάλα σας με θήλαστρο, όμως εάν δεν αδειάζετε το στήθος σας συχνά και αρκετά, οι πιθανότητες να έχετε συχνά φραγμένους πόρους και μαστίτιδες είναι πολύ μεγάλες.

Δεν είμαστε σίγουροι για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες.

Η ικανότητα παραγωγής γάλακτος διαφέρει.

Απ’ τη μια πλευρά έχουμε τις μητέρες που δεν έχουν αρκετό γάλα. Συνήθως μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό, ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε.

Απ’ την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι μητέρες που το στήθος τους μοιάζει να μην αδειάζει ποτέ, που τρέχει το γάλα συνεχώς και λερώνουν τα πάντα, που αντλούν απίστευτες ποσότητες γάλακτος ακόμα και αμέσως μετά το θηλασμό του μωρού τους.  Κάποιοι λένε ότι αυτές οι γυναίκες είναι ευλογημένες.

Εγώ στοιχηματίζω ότι μια γυναίκα που μπορεί να αντλήσει 100-200ml γάλακτος αμέσως μετά το θηλασμό του μωρού της δεν αισθάνεται καθόλου άνετα και σίγουρα δεν αισθάνεται ευλογημένη.

Οι μητέρες που έχουν υπερπαραγωγή γάλακτος μπορεί να υποφέρουν από φραγμένους πόρους, επαναλαμβανόμενες μαστίτιδες και αποστήματα.

Θα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή, ίσως να δώσουμε αντιβιοτικά για τη μαστίτιδα και αντιφλεγμονώδη για τις άλλες ενοχλήσεις.

Τα μωρά αυτών των μητέρων συχνά πνίγονται από το γάλα και στην προσπάθεια τους να ελέγξουν τη ροή, αφήνουν και ξαναπιάνουν τη θηλή συνεχώς.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να παρατηρείται μέχρι το τέλος του γεύματος, αφού το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος συμβαίνει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Έχω δει μωρά που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να διώξουν το στήθος. Μερικές φορές δαγκώνουν για να ελέγξουν τη ροή και πολύ συχνά ενώ πιάνουν τη θηλή και φαίνονται να θηλάζουν καλά, αρχίζουν να κλαίνε μετά από λίγο.

Συχνά μοιάζουν μπουκωμένα γιατί υπάρχει πάντα ένας σβώλος γάλατος στο πίσω μέρος της μύτης τους.

Τα μωρά αυτά θηλάζουν συχνά, βάζουν πολύ γρήγορα βάρος, έχουν κολικούς και εκρηκτικές, υγρές κενώσεις.

Στις μητέρες αυτών των μωρών λένε να απογαλακτίσουν λόγω αλλεργίας του μωρού στο γάλα.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί χωρίς απογαλακτισμό.

Εκτός αυτού, αλλεργία στο μητρικό γάλα δεν υπάρχει.

Η υπερπαραγωγή γάλακτος δεν πρέπει να μπερδεύεται με το πέτρωμα, το οποίο οφείλεται είτε σε λάθος πιάσιμο της θηλής ή σε αραιούς θηλασμούς.

Συνήθως το μωρό κερδίζει βάρος πολύ γρήγορα όταν το στήθος της μαμάς είναι γεμάτο εξαιτίας υπερπαραγωγής.

Πριν προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα με άλλους τρόπους, δοκιμάστε να θηλάσετε το μωρό σε πιο όρθια στάση, ώστε να μην πνίγεται από την απότομη ροή του γάλακτος στο στόμα του.

Μια άλλη στάση που βοηθάει επίσης είναι να βάλετε το μωρό στη στάση που θηλάζει συνήθως και μετά να γείρετε προς τα πίσω, σχεδόν να ξαπλώσετε ανάσκελα, ώστε να αναιρέσετε τη δύναμη της βαρύτητας.

Χρειάζεται λίγη εξάσκηση, αλλά στ’ αλήθεια βοηθάει στο να παίρνει το μωρό λιγότερο αέρα κι έτσι μειώνονται πολύ οι αναγωγές και τα αέρια του μωρού.

Κάτι ακόμα που  μπορείτε να κάνετε, είναι να βάλετε τα πόδια σας ψηλά.

Μια από τις θεωρίες μου έχει να κάνει με την πίεση του αίματος και θηλάζοντας με τα πόδια ψηλά ή ξαπλωμένη στο πλευρό σας, αυξάνετε η πίεση του αίματος και μπορεί να μειωθεί η ροή.

Μπορούμε να διορθώσουμε την υπερπαραγωγή εάν θέλουμε, με λίγη «μηχανική». Παράγουμε μόνο τόσο γάλα όσο χρειάζεται το μωρό – «ζήτηση και προσφορά» παρά «προσφορά και ζήτηση».

Θηλάστε μερικές φορές από το ένα στήθος κι αφήστε το άλλο περισσότερο γεμάτο. Σιγουρευτείτε όμως ότι το άλλο στήθος δεν θα γεμίσει τόσο ώστε να κοντεύει να εκραγεί, γιατί αυτό ακριβώς προκαλεί τους φραγμένους πόρους και τη μαστίτιδα.

Αντλείστε γάλα τόσο ώστε να αισθανθείτε ανακουφισμένη, αλλά μην το αδειάζετε τελείως γιατί τότε θα παράγετε περισσότερο γάλα.

Όταν χρησιμοποιείτε μόνο το ένα στήθος, εξισορροπείται το αρχικό γάλα με το υστερόγαλα.  Το αρχικό γάλα είναι πλούσιο σε λακτόζη αλλά όχι σε λίπος και άρα έχει λίγες θερμίδες. Η λακτόζη είναι πολύ σημαντική. Βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου και συμβάλει στην αύξηση των καλών βακτηρίων στο έντερο. Και το πιο σημαντικό της πλεονέκτημα είναι ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Το υστερόγαλα, που έρχεται προς το τέλος του θηλασμού, είναι πιο πλούσιο σε θερμίδες γιατί έχει περισσότερο λίπος. Το ποσό του λίπους αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του κάθε γεύματος και απελευθερώνει την ορμόνη χολεκυστοκινίνη η οποία δίνει στο εγκέφαλο το σημάδι του κορεσμού.

Εάν το μωρό δεν παίρνει αυτό το λίπος, δεν έχει την αίσθηση του κορεσμού και τρώει συνέχεια. Εάν κάνετε αρκετούς θηλασμούς από το ίδιο στήθος, τότε το μωρό παίρνει περισσότερο υστερόγαλα και περισσότερο λίπος. Θα ξέρετε πότε το μωρό σας πήρε το υστερόγαλα γιατί θα αφήνει το στήθος δείχνοντας πολύ ικανοποιημένο.

Εάν η μαμά έχει πολύ γάλα, το μωρό θα πίνει πολύ γάλα και πολύ λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο. Εάν εσείς φάτε πολύ ζάχαρη το στομάχι σας θα αδειάσει πιο γρήγορα. Το λίπος αντιθέτως, κάνει το στομάχι να αδειάζει πιο αργά.

Η μεγάλη ποσότητα της λακτόζης που φεύγει από το στομάχι και κατευθύνεται προς το έντερο δεν μπορεί να απορροφηθεί όλη και ίσως να μην υπάρχουν αρκετά ένζυμα για να τη διασπάσουν.  

Αυτό πολύ συχνά μεταφράζεται λανθασμένα σαν «δυσανεξία στη λακτόζη», κάτι που είναι πραγματικά πολύ, πολύ σπάνιο στη βρεφική ηλικία.

Τα μωρά έχουν πολλά αέρια, εκρηκτικές κενώσεις και μεγάλη ανησυχία. Πολλές μαμάδες πιστεύουν ότι φταίει κάτι στη διατροφή τους. Το πιο πιθανό είναι ότι τα μωρά δεν ξέρουν ότι έχουν χορτάσει. Κερδίζουν βάρος πολύ γρήγορα και είναι συνέχεια στο στήθος. Απλώς πρέπει να κάνουμε τα μωρά να καταλάβουν πότε χορταίνουν.

Δεν είμαι οπαδός της ψευτοθηλής, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει, εάν δεν βοηθήσει τίποτα άλλο. Χρησιμεύει σαν «κυματοθραύστης» και μπορεί να κάνει το θηλασμό πιο ευχάριστο.

Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί χωρίς να καταλάβουμε ότι το μωρό δυσκολεύεται από το πολύ γάλα και την απότομη ροή, τότε αυτό μπορεί να αρχίσει να αρνείται το στήθος.

Εάν πνιγόσασταν εσείς κάθε φορά που τρώγατε κάτι (ακόμα κι αν ήταν κάτι αγαπημένο σας), δεν θα το αποφεύγατε;

Ή μπορεί τα μωρά να «παίζουν» στο στήθος, να το πιάνουν, να το αφήνουν, να το τραβάνε… μπορεί να πιστέψετε ότι στο μωρό δεν αρέσει το γάλα σας, ή ότι φάγατε κάτι που δεν έπρεπε, ή ότι δεν έχετε αρκετό γάλα, ενώ το μωρό σας στην πραγματικότητα αναπτύσσει αμυντικές τεχνικές για να προστατεύσει τον εαυτό του από τον πνιγμό.

Μπορεί ακόμα και να δαγκώνει τη θηλή για να μειώσει την ροή του γάλακτος κι αυτό να προκαλέσει μεγάλο πόνο στις θηλές.

Φυσικά δεν χρειάζεται πάντα να κάνουμε κάτι για να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση, γιατί δεν είναι πρόβλημα για όλα τα μωρά. Μπορούμε όμως να κρατήσουμε το παραπανίσιο γάλα για μεταγενέστερη χρήση, ή να το δωρίσουμε.

Πηγή: http://www.drjen4kids.com/breastfeeding/oversupply.htm

Μετάφραση-επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη -Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση