Αυτή είναι μια ερώτηση που δέχομαι σχεδόν πάντα από τις μαμάδες που ξεκινούν το ταξίδι του θηλασμού κι έτσι αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω κάτι ακόμα γι’ αυτό το θέμα.

Οι περισσότερες νέες μητέρες δεν έχουν ιδέα περί θηλασμού, περί συνδυασμού θηλασμού και δουλειάς ή περί αποθηλασμού.

Πολλές από αυτές φαίνεται να τους προβληματίζει εξαρχής το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να αποθηλάσουν τα μωρά τους.

Καταρχήν, ας δούμε τι λέει η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία (ΑΑΠ): 

Ο θηλασμός είναι η φυσική και πιο ωφέλιμη πηγή θρεπτικών στοιχείων και συνιστά το πιο υγιές ξεκίνημα στη ζωή του μωρού. Επιπλέον, ο θηλασμός προωθεί έναν μοναδικό συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό.

Στο πρωτόκολλο “Breastfeeding and the Use of Human Milk που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο 2012 στο περιοδικό Pediatrics, η ΑΑΠ επιβεβαιώνει την σύσταση για αποκλειστικό θηλασμό για περίπου 6 μήνες και μετά θηλασμό συμπληρωματικά με στέρεες τροφές μέχρι τουλάχιστον τους 12 μήνες και μετά απ’ αυτό, συνέχιση του θηλασμού για όσο καιρό είναι αμοιβαία αποδεκτό από την μητέρα και το μωρό.

Η άλλη σπουδαία πηγή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), λέει για τον θηλασμό:

Ο αποκλειστικός θηλασμός συστήνεται μέχρι τους 6 μήνες ζωής, και η συνέχιση του θηλασμού με κατάλληλες στέρεες τροφές μέχρι τα δύο χρόνια ή/και περισσότερο.

Άρα οι συστάσεις μας λένε να εισάγουμε στέρεες τροφές περίπου στους 6 μήνες, αλλά να συνεχίσουμε το θηλασμό για 1-2 χρόνια.

Τι λένε όμως οι άλλοι επιστήμονες;

Η ανθρωπολόγος Katherine Dettwyler λέει ότι τα μωρά απογαλακτίζουν από μόνα τους, εντελώς φυσικά, κάπου ανάμεσα στα 2,5 – 7 χρόνια.

Και υπάρχουν πολλοί λόγοι να συνεχίσουμε το θηλασμό για όσο καιρό εμείς και το μωρό μας είμαστε εντάξει με αυτό.

Δυστυχώς στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εθνικής Μελέτης (2009), ενώ το 87,5% των νεογνών ξεκινούν μητρικό θηλασμό στο μαιευτήριο, μόνον το 41% έχουν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό.

Τον 6ο μήνα ζωής μόνον το 0,9% των βρεφών θηλάζει αποκλειστικά ενώ το 22% θηλάζει πίνοντας και γάλα αγελάδας.

Στο τέλος του πρώτου χρόνου ζωής μόνον το 6,4% των βρεφών συνεχίζει το θηλασμό, χρονικό όριο το οποίο συνιστάται ως το λιγότερο από την ΑΑΠ και είναι ένας χρόνος λιγότερο από τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Όμως, όπως και με οποιοδήποτε άλλο θέμα της μητρότητας, δεν υπάρχει μόνο μια αλήθεια και μια σωστή προσέγγιση για όλους.

Κάθε ζευγάρι μητέρας-μωρού ζει κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Ο θηλασμός είναι πραγματικά πολύ σημαντικός τόσο για τα μωρά όσο και για τις μητέρες και δεν υπάρχει καμία χρονική στιγμή που το μητρικό γάλα να γίνεται ακατάλληλο για τα μωρά.

Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που από τη μια μας λέει ότι «ο θηλασμός είναι το καλύτερο», αλλά και «δεν θέλω να σε βλέπω να θηλάζεις».

Διακηρύττουμε την σπουδαιότητα του θηλασμού και στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα για να υποστηρίξουμε αληθινά τις μητέρες να θηλάσουν.

Στις μητέρες που με ρωτούν απαντώ ότι δεν μπορώ να τους πω πότε να σταματήσουν το θηλασμό, ότι είναι μόνο δική τους απόφαση, και επίσης ότι ξέρουμε πως το μητρικό γάλα δεν είναι ποτέ ακατάλληλο για τα μωρά και ότι, συνήθως, δεν πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο θηλάζοντας!

Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε πώς θα είναι και πόσο θα κρατήσει η σχέση του θηλασμού.

Αλλά μην υποτιμάτε τον εαυτό σας και μην αφήνετε το φόβο για το άγνωστο και τους μύθους που μας περιβάλουν να σας σταματήσει από το να κάνετε αυτό που ξέρετε ότι είναι το καλύτερο για σας και το μωρό σας.

Κατά τα άλλα, φροντίστε να βάλετε και να κρατήσετε στη ζωή σας θετικούς ανθρώπους, που θα σας υποστηρίξουν σε όλο το ταξίδι του θηλασμού, όσο κι αν κρατήσει και ακολουθήστε τα σημάδια που θα σας δείχνει το μωρό σας.

Μόνο τότε δεν θα κάνετε λάθος…

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αυτό το άρθρο έχει ένα σχόλιο

  1. Κι εγώ όταν ξεκίνησα το θηλασμό ήμουν ανίδεη. Δεν ήξερα τι θα αντιμετοπίσω. Δεν κρύβω ότι δυσκολεύτηκα αρκετά το πρώτο δίμηνο. Τώρα ένα χρόνο μετά, το μωράκι μου δεν έχει δοκιμάσει άλλο γάλα, απολαμβάνουμε το θηλασμό πάρα πολύ και όπως τον βλέπω νιώθω ότι δε θα αποθηλάσει ποτέ. Προσωπικά δεν έχω κουραστεί ή βαρεθεί κι ας μην έχω κοιμηθεί ούτε ένα βράδυ, ακόμη ξυπνάει 4 ίσως και περισσότερες φορές τη νύχτα, όχι απαραίτητα για να φάει, αλλά να τον κάνω μια βόλτα, να του κάνω ένα χάδι. Ευτυχώς ο άντρας μου χαίρεται πολύ όταν μας βλέπει να θηλάζουμε και δεν έχει ζητήσει να αποθηλάσουμε, ίσα ίσα. Ο περίγυρος όμως, είναι ένα θέμα, δεν τους φαίνεται απλά περίεργο που συνεχίζουμε το θηλασμό αλλά κάνουν και περιπαιχτικά σχόλια, του τύπου έγινε άντρας κι ακόμη τον θηλάζεις!!! Για αυτό πρέπει να κλείνουμε τα αυτιά μας και να κάνουμε αυτό που νιώθουμε και κάνει εμάς, το παιδί μας και τη δική μας οικογένεια ευτυχισμένους!

Αφήστε μια απάντηση