Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας προετοιμάζεται τόσο για τον τοκετό όσο και για το θηλασμό και κάνει όλα αυτά που χρειάζεται να γίνουν.

Περίπου στα μισά της εγκυμοσύνης αρχίζει να παράγεται το πρωτόγαλα, το γάλα που πίνει το μωρό κατά τις πρώτες ώρες και μέρες της ζωής του.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα ιδιαίτερο για να «σκληρύνετε» τις θηλές σας και δεν έχει αποδειχθεί ότι οι διάφορες μέθοδοι που προτείνονται είναι αποτελεσματικές.

Το να μάθετε όμως πώς να κρατάτε το μωρό σας και πώς να πιάνει σωστά τη θηλή, είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικό.

Για να μάθετε εάν οι θηλές σας είναι αληθινά ανεστραμμένες, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο θηλασμό, διαβάστε εδώ και ζητήστε την εκτίμηση και τη βοήθεια ενός ειδικού συμβούλου θηλασμού.

Κατά τα άλλα, φροντίστε τις θηλές σας όπως φροντίζετε τα χείλη σας, δηλαδή αφήστε τες ανοιχτές, στον αέρα ή/και σε επαφή με τα ρούχα.

Το μυαλό σας χρειάζεται περισσότερη προετοιμασία απ’ ότι το σώμα σας. Ο θηλασμός είναι μια τέχνη από χρόνια χαμένη που πρέπει να την ξαναμάθουμε και δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες σ’ αυτή τη χώρα δεν είχαν την ευκαιρία να τη μάθουν.

Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τουλάχιστον μία συνάντηση του Συνδέσμου Θηλασμού La Leche League, πριν γεννήσετε. Στις συναντήσεις αυτές θα έχετε την ευκαιρία να δείτε άλλες μητέρες που θηλάζουν, θα ακούσετε τις ιστορίες τους για το θηλασμό των δικών τους παιδιών, αλλά και τις δυσκολίες τους και πώς τις αντιμετώπισαν και θα μπορέσετε να λύσετε πολλές απορίες σας.  Θα μπορέσετε επίσης να δανειστείτε κάποια βιβλία θηλασμού για να ενημερωθείτε ακόμα περισσότερο.

Εάν στην πόλη σας ή κάπου κοντά σας υπάρχει κάποιος Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC, επισκεφθείτε τον πριν φέρετε στον κόσμο το μωρό σας.  Αποφύγετε να διαβάσετε ενημερωτικά φυλλάδια εταιριών ξένου γάλακτος. Μπορεί να φαίνονται πολύ υποστηρικτικά για το θηλασμό, αλλά είναι προσεκτικά σχεδιασμένα για να τον κάνουν να αποτύχει!

Τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού είναι πολύ σημαντικά επίσης. Ο θηλασμός και η παραγωγή γάλακτος είναι πολύ σημαντικές βιολογικές λειτουργίες και οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού. Αλλά  όλα είναι είναι πιο εύκολα όταν το μωρό γεννιέται χωρίς φάρμακα στον οργανισμό του και όταν παραμένει μαζί με τη μητέρα του αμέσως μετά τον τοκετό.

Αναζητήστε έναν γιατρό ή/και μια μαία που να μπορεί να σας στηρίξει και να σας βοηθήσει σε μια όσο το δυνατόν πιο φυσική αρχή για σας και το μωρό σας!

Σκεφτείτε την πιθανότητα να κάνετε συγκατοίκηση (rooming in) με το μωρό σας στην κλινική. Η συγκατοίκηση προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να είστε μαζί με το μωρό σας όλο το 24ωρο, να το θηλάζετε αποκλειστικά και να γνωρίσετε ο ένας τον άλλο, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον μιας κλινικής με όλες τις ανέσεις που αυτές συνήθως προσφέρουν.

Η γκαρνταρόμπα σας, υπάρχει ήδη. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά σουτιέν θηλασμού κι αυτά όχι απαραιτήτως, παρά μόνο εάν εσείς αισθάνεστε την ανάγκη να τα φοράτε. Οι περισσότερες μητέρες φοράνε τις κανονικές τους μπλούζες, τις οποίες σηκώνουν από τη μία πλευρά για να θηλάσουν το μωρό τους. 

Εάν χρειάζεστε επιθέματα για το στήθος, τα βαμβακερά πλενόμενα επιθέματα είναι τα πιο κατάλληλα, αν και οι περισσότερες γυναίκες δεν τα χρειάζονται καθόλου.

Οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός, είναι προαιρετικός. Έχετε επάνω σας όλα όσα χρειάζεστε!

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση