θηλασμός με μπιμπερό
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Το τάισμα του μωρού είναι ένα απ’ τα πιο σημαντικά στοιχεία της μητρότητας. Ταΐζουμε το μωρό μας πολλές φορές την ημέρα  και κάθε τάισμα είναι μια ευκαιρία για επικοινωνία μαζί του.

Ο θηλασμός προσφέρει την καλύτερη επαφή μητέρας και μωρού και είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια μωρά δεν μπορούν να θηλάσουν, ή δεν μπορούν να πάρουν όλα τους τα γεύματα από το στήθος.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις βασικές αρχές του θηλασμού καθώς ταΐζουμε με το μπιμπερό κι έτσι να είμαστε σίγουρες ότι όλα τα ταΐσματα του μωρού γίνονται με τον πιο φυσικό τρόπο.

Το γάλα του μωρού. 

Καταρχήν, τι γάλα θα βάλουμε στο μπιμπερό; Από το στήθος τα μωρά πίνουν μητρικό γάλα, άρα, το καλύτερο είναι να βάλουμε επίσης μητρικό γάλα στο μπιμπερό. Αυτό προϋποθέτει να αντλήσουμε γάλα με ένα καλής ποιότητος θήλαστρο και να το αποθηκεύσουμε. Δώστε το δικό σας γάλα αποκλειστικά για όσο περισσότερο καιρό μπορείτε.

Κάποιες μητέρες μπορεί να μην έχουν αρκετό μητρικό γάλα αποθηκευμένο. Δυστυχώς, κάποιες μητέρες εγκαταλείπουν το θηλασμό σ’ αυτό το σημείο, νομίζοντας ότι τα οφέλη του μητρικού γάλακτος ακυρώνονται με την προσθήκη ξένου στη διατροφή του μωρού.

Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται να είναι  «όλο ή τίποτα» .

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να δίνουμε μητρικό γάλα ακόμα κι όταν το μωρό μας παίρνει συμπληρωματικά και ξένο. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνδυάσουμε το μητρικό γάλα.

Είναι ασφαλές να βάλουμε μητρικό γάλα σε ένα μπιμπερό και να προσθέσουμε και ξένο για να συμπληρώσουμε ένα γεύμα. Ένας άλλος τρόπος είναι να δώσουμε μόνο μητρικό σε κάποια γεύματα και μόνο  ξένο στα υπόλοιπα. Μ’ αυτό τον τρόπο επιμηκύνεται ο συνολικός χρόνος που το μωρό μας παίρνει μητρικό γάλα.

Η τοποθέτηση στο μπιμπερό.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, προσέχουμε πολύ τον τρόπο που πιάνει το μωρό το στήθος και τον συγχρονισμό κατάποσης και αναπνοής. Παρομοίως, θα πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο που παίρνει το μωρό στο στόμα του το μπιμπερό, καθώς και τον τρόπο κατάποσης και αναπνοής.

Το μπιμπερό δεν πρέπει να επιλέγεται με βάση τη διαφήμισή του από τον κατασκευαστή.

Το κριτήριο θα πρέπει να είναι η σωστή τοποθέτηση του στόματος του μωρού στη θηλή του μπιμπερό, ώστε να μιμείται την τοποθέτησή του στη θηλή του στήθους, ακόμα κι αν κάποιο μωρό δεν έχε θηλάσει ποτέ.

Προσέξτε την τοποθέτηση του στόματος του μωρού στη θηλή του  μπιμπερό:

  • Τα χείλη του μωρού θα πρέπει να σφραγίζουν τη θηλή ώστε να μην υπάρχει διαρροή γάλακτος.
  • Τα χείλη του μωρού θα πρέπει να είναι τοποθετημένα στη βάση της θηλής του μπιμπερό ΚΑΙ να είναι γυρισμένα ελαφρώς προς τα έξω . Δείτε τις φωτογραφίες:

ΛΑΘΟΣ: Τα χείλη δεν βρίσκονται στη βάση της θηλής. From Peterson & Harmer, 2009, p. 66.

 

ΣΩΣΤΟ: Τα χείλη είναι τοποθετημένα στη βάση της θηλής. From Peterson & Harmer, 2009, p. 58.

 

ΛΑΘΟΣ: Το κάτω χείλος είναι γυρισμένο προς τα μέσα. From Peterson & Harmer, 2009, p. 71.

 

ΣΩΣΤΟ: Kαι τα δύο χείλη είναι γυρισμένα προς τα έξω. ©Peterson & Harmer

Κατάποση

Οι θηλές των μπιμπερό έχουν διάφορα είδη ροής. Η ροή του γάλακτος καθορίζει τον συγχρονισμό της κατάποσης και αναπνοής από το μωρό. Τα μικρά μωρά χρειάζονται θηλές “για νεογέννητα” ή “χαμηλής ροής”, αλλά ακόμα και μ’ αυτές υπάρχει μεγάλη απόκλιση του πόσο αργή ή γρήγορη είναι τελικά η ροή.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του  μωρού σας όταν τρώει από το μπιμπερό για να καταλάβετε εάν η ροή του βοηθάει ή εμποδίζει τη σωστή κατάποση.

Προσέξτε τα σημάδια όταν χρησιμοποιείτε το μπιμπερό:

  • Το μωρό πρέπει να καταπίνει ρυθμικά, η κατάποση να γίνεται μετά από 1-2 ρουφήγματα.
  • Το μωρό να μην ζορίζεται, να μην κάνει ήχους ή γκριμάτσες δυσαρέσκειας καθώς τρώει.
  • Το μωρό σταματάει για να ξεκουραστεί μετά από 15-20 καταπόσεις.
  • Το τάισμα με το μπιμπερό συνήθως διαρκεί 10-15 λεπτά. Το γρηγορότερο δεν είναι και καλύτερο.
  • Το μωρό θα πρέπει να φαίνεται χαλαρό την ώρα που τρώει.

Βελτιώνοντας την εμπειρία

Υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία του θηλασμού που μπορούν να εφαρμοστούν στο τάισμα με το μπιμπερό:

  • Τα μωρά που θηλάζουν αλλάζουν πλευρά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στα μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό. Δοκιμάστε να αλλάξετε την κατεύθυνση που ταΐζετε το μωρό τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  • Τα μωρά που θηλάζουν προφανώς είναι την ώρα του φαγητού με τα μαμά τους! Ποτέ μην αφήνετε ένα μωρό μόνο του με ένα μπουκάλι. Το τάισμα είναι μια ευκαιρία για επικοινωνία, μια στιγμή κατά την οποία το μωρό σας μπορεί να επικεντρωθεί μόνο σε σας και εσείς μόνο σ’ αυτό.
  • Εάν προγραμματίζετε να επιστρέψετε στη δουλειά σας κάποια στιγμή, πειραματιστείτε και αφήστε να ταΐσει το μωρό σας κάποιος άλλος με το μπιμπερό. Όπως κάποια μωρά που θηλάζουν προτιμούν τη μαμά τους και αρνούνται να πάρουν μπιμπερό, έτσι και κάποια μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό μπορεί να το αρνηθούν, ειδικά εάν έχουν συνηθίσει να τους δίνει το μπιμπερό μόνο η μητέρα τους.

Σημείωση: Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο θηλασμό είναι ότι πολλές γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα (ή τις έχουν κάνει να πιστέψουν) ότι δεν έχουν αρκετό γάλα ή ότι δεν μπορούν να θηλάσουν. Συστήνω να φτάσετε ως το τέλος στην προσπάθειά σας να θηλάσετε, να πάρετε τις σωστές πληροφορίες και να δείτε κάποιον Πιστοποιημένο Σύμβουλο Θηλασμού πριν εγκαταλείψετε την προσπάθεια, γιατί η αναγνώριση και η προσπάθεια επίλυσης των λαθών μας και των αδυναμιών μας μπορεί να είναι λυτρωτική και θεραπευτική.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση