Όταν ακούμε τον όρο «σύμβουλος θηλασμού» έχουμε την ελπίδα ότι αυτός που έχει τον τίτλο έχει και κάποιου είδους εξειδίκευση, σωστά;

Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον τίτλο, δεν είναι ένας κατοχυρωμένος τίτλος.

Οποιοσδήποτε στη γη μπορεί να διαφημίσει τον εαυτό σου ως «σύμβουλος θηλασμού» χωρίς να έχει στην πραγματικότητα ούτε μια ώρα αντίστοιχης εκπαίδευσης, θεωρητική ή πρακτικής, και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Ρίξτε μια ματιά στα αποτελέσματα του google αν χτυπήσετε «definition: lactation consultant»:

ibclc

Αυτό που βλέπετε είναι στην πραγματικότητα ο ορισμός του «Διεθνώς Πιστοποιημένου Συμβούλου Θηλασμού και όχι ενός «συμβούλου θηλασμού».

Αυτό ακριβώς είμαι: εν συντομία, IBCLC.

Ποιος μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του IBCLC;

Μόνο 27.000 περίπου από εμάς σ’ όλο τον κόσμο – ένας IBCLC για κάθε 4.800 μωρά που γεννιούνται στον κόσμο κάθε χρόνο – κάθε ένας από εμάς θα έπρεπε να μπορεί να δει 14 παιδιά την ημέρα για να βοηθήσει όλες τις οικογένειες στη γη.

Πολύ συχνά με πλησιάζουν άνθρωποι και με ρωτούν πώς μπορεί κάποιος να γίνει Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και ζητούν τη βοήθειά μου για να ξεκινήσουν.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά μέχρι στιγμής, ούτε ένας από αυτούς δεν έκανε ούτε τα μισά που απαιτούνται για την πιστοποίηση.

Το να γίνει κανείς IBCLC χρειάζεται ΠΟΛΥ δουλειά. ΠΟΛΥ.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να μπορέσεις να δώσεις τις εξετάσεις και όλοι απαιτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον τομέα της υγείας, τουλάχιστον 90 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης στον θηλασμό και 300-1000 ώρες άμεσης πρακτικής εξάσκησης.

Μόνο όταν συμπληρώσει κανείς τα παραπάνω προαπαιτούμενα, μόνο και μόνο τότε μπορεί να κάνει αίτηση και να πληρώσει τις μερικές εκατοντάδες ευρώ που χρειάζονται για να δώσει τις εξετάσεις, οι οποίες κρατούν περίπου 8 ώρες και δίνονται μόνο μία φορά το χρόνο!

Όλο αυτό που μόλις περιέγραψα, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Δεν γίνεται να πάρεις την πιστοποίηση επειδή έχεις παρακολουθήσει ένα σεμινάριο και απάντησες σε μερικές ερωτήσεις.

Δεν γίνεσαι IBCLC μετά την παρακολούθηση ενός μαθήματος και βλέποντας την προσκόλληση ενός μωρού στο στήθος μέσα από ένα βίντεο.

Να λοιπόν τι έκανα εγώ μερικά χρόνια πριν, για να γίνω Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού:

  • Δούλεψα 10 χρόνια δίπλα σε άλλη Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC, εκ των οποίων μόνο τα τελευταία 5 μετρούσαν για να γίνω δεκτή στις εξετάσεις.
  • Παρακολούθησα εξειδικευμένα μαθήματα στο διαδίκτυο για την γαλουχία (ανατομία μαστού, φυσιολογία, βιοχημεία μητρικού γάλακτος, κλπ.), στην αγγλική γλώσσα, για τα οποία έπρεπε να δώσω εξετάσεις και να πάρω πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.
  • Συνέταξα επιστολή, στην αγγλική γλώσσα, στην οποία εξηγούσα ποια είμαι, τι κάνω, τι ζητώ και γιατί θέλω να γίνω δεκτή στις εξετάσεις.
  • Αγόρασα όλη την προτεινόμενη βιβλιογραφία, χιλιάδες σελίδες, μόνο στην αγγλική γλώσσα, και διάβαζα ενδελεχώς και επισταμένως για μήνες, προκειμένου να κατακτήσω την πιο πρόσφατη, απαιτούμενη θεωρητική γνώση για την γαλουχία.
  • Συμπλήρωσα την αίτηση και μάζεψα όλα τα χαρτιά που χρειαζόταν, κάτι που μου πήρε πολλές εβδομάδες, και επιπλέον πλήρωσα περίπου 300 ευρώ για την κατάθεσή της.
  • Ξόδεψα πάνω από 1000 ευρώ για όλα τα παραπάνω, και ατελείωτες ώρες διαβάσματος και αποχωρισμού από την οικογένειά μου, για να κατακτήσω τον στόχο: να γίνω δεκτή στις εξετάσεις!
  • Έδωσα τις πιο δύσκολες εξετάσεις της ζωής μου, στην αγγλική γλώσσα, επί 8ωρο, στην Αθήνα, ταυτόχρονα με πολλούς άλλους συν-υποψήφιους ανά την υφήλιο και περίμενα 3 μήνες για να μάθω τα αποτελέσματα.
  • Πέρασα τις εξετάσεις και πήρα την πιστοποίηση!
  • Φέτος, 5 χρόνια μετά, θα πρέπει να επαναπιστοποιηθώ για να διατηρήσω τον τίτλο, είτε δίνοντας και πάλι γραπτές εξετάσεις, είτε καταθέτοντας πιστοποιητικά για παρακολούθηση πολλών ωρών σε συνέδρια, σεμινάρια, κλπ. ανά τον κόσμο, τα τελευταία 5 χρόνια, πράγμα που αποδεικνύει την συνεχή μου επιμόρφωση.
  • Θα πρέπει να κάνω το ίδιο κάθε 5 χρόνια….

Όπως ανέφερα ήδη, υπάρχουν τρεις τρόποι για να γίνει κανείς δεκτός στις εξετάσεις και μπορώ να πω ότι κανένας απ’ αυτούς δεν είναι εύκολος.

Όμως δεν πιστεύω ότι μπορεί να θέλει να γίνει κάποιος IBCLC για πλάκα, θέλω να πιστεύω ότι όλοι το κάνουν γιατί πραγματικά νοιάζονται και είναι ταγμένοι στο να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες.

Κι αυτός είναι ο λόγος που πάντα λέω στους ανθρώπους ότι δεν είμαι «σύμβουλος θηλασμού».

Είμαι Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC.

Ίσως αυτό το κομμάτι της γνώσης μου να φαίνεται σε κάποιους μικρό και ανούσιο, όμως εγώ ξέρω ότι είναι πολύ-πολύ σημαντικό και δεν ήθελα τίποτα λιγότερο για τον εαυτό μου….

Βίκυ Φαρδογιάννη – Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση