Μετά την μεγάλη ανταπόκριση στο προηγούμενο άρθρο μου Top 10: φράσεις που κάθε υποστηρικτής του θηλασμού ΔΕΝ πρέπει να λέει, αποφάσισα να γράψω το αδερφάκι του, με τις «10 φράσεις που κάθε υποστηρικτής του θηλασμού ΠΡΕΠΕΙ να λέει»:

1. Ναι, μπορείς να το κάνεις! – Ξέρω ότι αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πρώτη φράση του προηγούμενου κειμένου μου (φράσεις που κάθε υποστηρικτής του θηλασμού ΔΕΝ πρέπει να λέει).

Όμως δείξτε κατανόηση: ναι μεν δεν μπορούν να θηλάσουν όλες οι γυναίκες, αλλά είναι πολύ σημαντικό να είμαστε θετικοί και ενθαρρυντικοί προς τις νέες μητέρες.

Η υποστήριξη, η ενθάρρυνση και η επιβεβαίωση δίνουν ώθηση σε κάθε γυναίκα που περιμένει μωρό κι αυτό είναι υπέροχο!

Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι οι θετικές σκέψεις και η καλή θέληση δεν αρκούν πάντα για να θηλάσει μια μητέρα το μωρό της.

2. Ο θηλασμός είναι το φυσιολογικό, αλλά δεν είναι πάντα εύκολος. – Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στις νέες μητέρες μια ρεαλιστική εικόνα του θηλασμού.

Αφού οι περισσότερες από μας δεν θηλάσαμε ως μωρά, δεν έχουμε μεγαλώσει με την εικόνα του θηλασμού. Δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί.

Άρα, λέγοντας στις γυναίκες όλη την αλήθεια για πώς μπορεί να είναι, εκείνες αισθάνονται την ανάγκη να προετοιμαστούν περισσότερο για το θηλασμό (με μαθήματα θηλασμού, βιβλία για το θηλασμό, με το να συναντήσουν άλλες μητέρες που θηλάζουν, κα.).

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε όλες τις παγίδες και τους μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με το θηλασμό, πριν οποιαδήποτε μητέρα τους συναντήσει κατά πρόσωπο.

3. Ενδιαφέρεσαι για το θηλασμό; Θα σου πω πού θα βρεις αξιόπιστες πληροφορίες. – Εξίσου σημαντικό είναι να δίνουμε στις νέες μητέρες που ενδιαφέρονται για το θηλασμό κάποιες καλές πηγές πληροφόρησης. Όταν μια μέλλουσα μητέρα μας πει ότι θα ήθελε να θηλάσει, είναι καλό να μπορούμε να της προτείνουμε μερικές έγκυρες πηγές: ένα καλό βιβλίο, ή ένα site για το θηλασμό, ή τις συναντήσεις του συνδέσμου θηλασμού (La Leche League), κλπ.

4. Δεν θέλεις να θηλάσεις; Δεν πειράζει. – Ξέρω ότι κάποιοι εκπλήσσεστε μ’ αυτή τη φράση. Όμως ζούμε σε μια κοινωνία όπου επικρατεί η κουλτούρα του μπιμπερό και οι περισσότερες νέες μητέρες πιστεύουν ότι το χρειάζονται.

Δεν είναι άνετες με την ιδέα του θηλασμού και μπορεί να μην θέλουν ούτε καν να δοκιμάσουν.

Για να καταφέρουμε να κάνουμε μια νέα μητέρα να θελήσει να δοκιμάσει το θηλασμό, θα πρέπει να μην αισθάνεται «με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο», αλλά να αισθάνεται αποδοχή και σεβασμό για τα αισθήματά της και τις απόψεις της, όποιες κι αν είναι αυτές.

5. Θέλεις να δώσεις συμπλήρωμα; Έχεις αυτές τις επιλογές…. – Εάν μια μητέρα μας πει ότι θέλει να δώσει συμπλήρωμα, είναι καλό να τις δώσουμε όλες τις επιλογές που υπάρχουν (και όχι μόνο αυτές που εμείς θα θέλαμε να χρησιμοποιήσει).

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να της μιλήσουμε και για τις τράπεζες μητρικού γάλακτος, και για το μητρικό γάλα από άλλη μητέρα, αλλά και για τη φόρμουλα (ξένο γάλα).

Γιατί μπορεί εμείς να θέλουμε όλες οι μητέρες να δίνουν στα μωρά τους μητρικό γάλα, αλλά δεν μπορούν όλες (ή μπορεί απλά να μη θέλουν). Θα πρέπει να δεχόμαστε κάθε επιλογή της μητέρας, ακόμα κι αν είμαστε προσωπικά αντίθετοι μ’ αυτή.

Και φυσικά, αν πιστεύουμε ότι κάποια μητέρα δεν χρειάζεται να δώσει συμπλήρωμα, μπορούμε πάντα να συζητήσουμε το γιατί πιστεύει πως το χρειάζεται, αφού όμως πρώτα τις έχουμε δώσει όλες τις πληροφορίες που ζήτησε.

6. Έδωσες ξένο γάλα; Δεν πειράζει – Ήδη φαντάζομαι την επίθεση που θα δεχτώ από κάποιους που πιστεύουν ότι πειράζει κι ότι αυτό δεν είναι εντάξει.

Όμως ακούστε με: εάν δεν αποδεχτούμε αυτό που έχει ήδη κάνει η μητέρα, δεν μπορούμε να τη βοηθήσουμε και να προχωρήσουμε. Εάν έχει ήδη δώσει ξένο γάλα, αυτό είναι κάτι που δεν ξεγίνεται.

Δίνοντας της την ευκαιρία να μιλήσει ελεύθερα και χωρίς κριτική, της κάνουμε μεγάλη χάρη. Αντίθετα, εάν έχει χρησιμοποιήσει φόρμουλα κι εμείς την κριτικάρουμε και την αποθαρρύνουμε, τότε κλείνουμε όλες τις πόρτες για κάθε περαιτέρω επικοινωνία και συζήτηση.

7. Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάτι για να καλυφθείς όταν θηλάζεις σε δημόσιο χώρο – Αυτό το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση.

Από τη μία το να καλύπτουμε τον εαυτό μας και το μωρό όταν θηλάζουμε, στέλνει το μήνυμα ότι ο θηλασμός είναι κάτι το οποίο πρέπει να μένει κρυφό.

Από την άλλη όμως, η εμμονή στην ιδέα ότι η μαμά που θηλάζει δεν πρέπει να καλύπτεται, μπορεί να σταματήσει μια γυναίκα από το να θηλάσει τελείως.

Εάν λοιπόν μια μητέρα αισθάνεται καλύτερα με το να καλύπτεται ενώ θηλάζει, ας τις επιτρέψουμε να το κάνει χωρίς άλλα σχόλια. Το σημαντικό είναι ότι θηλάζει!

Το να ενθαρρύνουμε κάθε μητέρα να θηλάσει με όποιο τρόπο επιθυμεί η ίδια, είναι πάρα πολύ σημαντικό.

8. Μπορείς να πιεις ένα-δυο ποτά και δεν χρειάζεται να βγάλεις γάλα και να το πετάξεις. – Τα πράγματα εδώ είναι ξεκάθαρα: εάν η μαμά θέλει να πιεί ένα-δυο ποτά, μπορεί να θηλάσει μετά.

Εάν όμως δεν αισθάνεται άνετα να θηλάσει ή δεν θέλει, είναι κι αυτό αποδεκτό.

Και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να βγάλει το γάλα της και να το πετάξει.

Το αλκοόλ μεταβολίζεται στο μητρικό γάλα με τον ίδιο τρόπο που μεταβολίζεται στο αίμα, άρα αν η μητέρα νιώθει καλά, τότε και το γάλα της είναι εντάξει.

Μόνο αν η μητέρα είναι μεθυσμένη είναι καλύτερο να μη θηλάσει και το γάλα που θα βγάλει πρέπει να πεταχτεί.

9. Οποιαδήποτε ποσότητα μητρικού γάλακτος είναι καλύτερη από το καθόλου – Δεν κερδίζουμε τίποτα με το να βάζουμε τον πήχη ψηλά.

Για κάποιες μητέρες ο αποκλειστικός θηλασμός απλώς δεν είναι εφικτός, λόγω διαφόρων παραγόντων. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το να επιβραβεύουμε τις μητέρες για τον μερικό θηλασμό, είναι το κλειδί.

Το να τις κρίνουμε ή να τις απογοητεύουμε θα τις αποθαρρύνει τελείως. Θα μπορούσε να προσπαθήσει περισσότερο ώστε να θηλάσει αποκλειστικά; Ίσως.

Αλλά το να της πούμε «θα σου πω τι πρέπει να κάνεις για να θηλάζεις περισσότερο», αφήνει στην μητέρα την αίσθηση ότι δεν κάνει και πολύ καλά τη δουλειά της.

Αντίθετα, το να επιβραβεύσουμε τη μητέρα και να της δώσουμε περισσότερες πληροφορίες αν θέλει η ίδια,  είναι ο καλύτερος τρόπος.

10. Είμαι περήφανη που θήλασα το μωρό μου. – Ο θηλασμός είναι καταπληκτικός. Οι μητέρες που το κάνουν (ή το έκαναν) θα πρέπει να είναι περήφανες γι’ αυτό. Είναι ένα επίτευγμα και είναι εντάξει να μιλάμε γι’ αυτό.

Το να μοιραζόμαστε την εμπειρία μας με άλλες μητέρες είναι ένας τρόπος να τις κάνουμε να καταλάβουν ότι ο θηλασμός είναι εφικτός. Όπως και για κάθε άλλο επίτευγμα, υπάρχουν και διακριτικοί και αποδεκτοί τρόποι για να πούμε με περηφάνια ότι καταφέραμε να θηλάσουμε.

Εσείς τι θα προσθέτατε σε αυτή τη λίστα; Υπάρχουν άλλες φράσεις που κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να λέγονται από τους υποστηρικτές του θηλασμού;

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση