Το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο και μετά τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με νέα έρευνα

Από Στέλιος Παπαβέντσης – Παιδίατρος, Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Επιτέλους αρχίζουν να αυξάνονται οι μελέτες που αφορούν μητρικό γάλα και θηλασμό μετά το πρώτο έτος. Αυτή η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες ως προς την σύσταση του μητρικού γάλακτος μετά το έτος του μωρού και συντελεί στο να μας δείξει κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να μπει πια ως κεκτημένη γνώση στο ευρύ κοινό.

Η μελέτη μας λέει ότι η λακτοφερίνη, μια πρωτεΐνη στο μητρικό γάλα που έχει διάφορες καλές λειτουργίες – μεταφορά του σιδήρου, ανοσολογικές ιδιότητες, δηλαδή προστασίας από λοιμώξεις και πιθανόν από αυτοάνοσα και κακοήθειες – έχει αυξημένη συγκέντρωση (γραμμάρια ανά ml γάλακτος) στο πολύτιμο πρωτόγαλα των πρώτων ημερών από την γέννηση, μετά καθ’όλο το πρώτο έτος η συγκέντρωση στο μητρικό γάλα είναι μειωμένη, και από το 2ο έτος της ζωής και έπειτα πάλι αυξάνεται η συγκέντρωσή της σαν στις πρώτες μέρες μετά τη γέννα.

Παρόμοια σε άλλες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η συγκέντρωση και άλλων πολύτιμων στοιχείων στο μητρικό γάλα μετά το έτος δεν μειώνεται, όπως η θα ήταν η κοινή εντύπωση, αλλά αντίθετα αυξάνεται. Οι πρωτεΐνες έχουν αυξημένη συγκέντρωση στο μητρικό γάλα μετά το έτος σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες, η λυσοζύμη το ίδιο αυξάνεται με τον χρόνο, τα αντισώματα iga το ίδιο αυξάνεται η συγκέντρωσή τους μετά τον χρόνο και όσο περνάει ο καιρός, κύτταρα άμυνας, πολυδύναμα αρχέγονα κύτταρα συνεχίζουν να υπάρχουν σε σημαντικές συγκεντρώσεις μετά τον χρόνο. Τι μας λένε αυτά με απλά λόγια;

Μας λένε ότι το μητρικό γάλα στον συνεχιζόμενο θηλασμό, όσο λιγότερο σε ποσότητα γίνεται, τόσο πιο «χρυσάφι» γίνεται, τόσο επανέρχεται στην κατάσταση του πολύτιμου πρωτογάλακτος. Ότι στο μητρικό γάλα μετά το έτος αυτό που μειώνεται είναι η θρεπτική του σημασία, οι θερμίδες και η λακτόζη, που το παιδί πρέπει να αναζητήσει ολοένα περισσότερο από τις στερεές τροφές και το οικογενειακό τραπέζι. Ως προς το ανοσολογικό περιεχόμενο όμως, κύτταρα, ένζυμα, παράγοντες άμυνας ανάπτυξης κλπ, ενώ μειώνεται η συνολική ποσότητα του γάλακτος που λαμβάνει το παιδί στο 24ωρο, μπορεί να αυξάνονται οι συγκεντρώσεις αυτών των πολύτιμων παραγόντων στο γάλα της μαμάς μετά το έτος, επομένως συνεχίζει ο θηλασμός να προσφέρει στο χτίσιμο της άμυνας του παιδιού. Πράγμα βέβαια που το βλέπουμε και κλινικά κάθε μέρα όσοι έχουμε την τύχη να βλέπουμε παιδιά που θηλάζουν συνεχόμενα 2, 3 , 4 ετών, ότι δηλαδή έχουν την τάση να αρρωσταίνουν αραιότερα, λιγότερο και ελαφρύτερα.

Στην κοινή γνώμη λοιπόν κάποια στιγμή θα περάσει ότι δεν είναι μόνο οι σταγόνες πρωτογάλακτος χρυσάφι, πολύτιμες για τις πρώτες μέρες της ζωής – αν και συχνά συνεχίζουν να πετιούνται – , αλλά το μητρικό γάλα μετά το έτος γίνεται σταδιακά σαν πρωτόγαλα, λιγότερες σταγόνες από πολύτιμο όμως χρυσάφι.

Η σημερινή διάχυτη αντίληψη ότι το μητρικό γάλα μετά τους 6 μήνες όσο πάει γίνεται «νεράκι» χάνει την αξία του και δεν χρειάζεται, είναι τόσο μακριά από την επιστημονική πραγματικότητα όσο η δήλωση ότι ο Ήλιος γυρίζει γύρω από τη Γη.

Όπως φαίνεται στο πρόχειρο σχεδιάγραμμα, αυτό που εννοούμε ως «πρωτόγαλα» – το κίτρινο κομμάτι – δεν σταματάει να υπάρχει ποτέ στο μητρικό γάλα, σε περίπου ίδιο όγκο ανά 24ωρο, είτε μιλάμε για το γάλα της πρώτης μέρας, είτε του πρώτου μήνα, είτε του πρώτου χρόνου, είτε του δεύτερου χρόνου. Εκείνο που αλλάζει είναι ο συνολικός όγκος μητρικού γάλακτος – το κίτρινο μαζί με το κόκκινο κομμάτι – που από μερικά ml την πρώτη μέρα αυξάνεται μετά τις πρώτες μέρες και φτάνει τα 700-900ml το 24ωρο στον αποκλειστικό θηλασμό από 1 μέχρι 6 μηνών και έπειτα με τις στερεές τροφές μειώνεται σταδιακά σε 400, 300, 200ml το 24ωρο.

Αυτή η αύξηση όγκου γίνεται με την λακτογένεση 2 κυρίως από περισσότερο νερό, λακτόζη, θερμίδες. Το πρωτόγαλα σαν συγκέντρωση επί του συνολικού όγκου είναι αυξημένο στην αρχή και στο τέλος, όχι γιατί αλλάζει το κίτρινο, αλλά γιατί αυξάνεται και μειώνεται το κόκκινο. Το γάλα της μαμάς δεν γίνεται ποτέ νεράκι, αντίθετα είναι στις φάσεις της γαλουχίας που έχει το λιγότερο όγκο, στην αρχή και στο τέλος της, που οι σταγόνες γίνονται περισσότερο χρυσάφι, έχουν αυξημένη συγκέντρωση από τα πολύτιμα.

Στον συνεχιζόμενο θηλασμό μετά το έτος, το θρεπτικό κομμάτι του θηλασμού περνάει σε δεύτερη μοίρα, με πρώτες τις στερεές τροφές, τα υπόλοιπα όμως κομμάτια διατηρούνται και παραμένουν σημαντικά: το συναισθηματικό, το χτίσιμο άμυνας.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31581741?fbclid=IwAR25hGcDVAf54ro1KhA66om6xIydw50BQJF-1jKSEk4yuJRR16iRIZMv7Sk

Ο θηλασμός προσφέρει μακροχρόνια προστασία στα μωρά

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η ανοσία ενάντια στις ασθένειες περνάει από τη μητέρα στο μωρό μόνο για όσο καιρό διαρκεί ο θηλασμός και ότι αυτή η προστασία σταματά όταν σταματά και ο θηλασμός. Γνωρίζαμε επίσης ότι η ανοσία μεταφερόταν από τις πρωτεΐνες της μητέρας, όπως τα αντισώματα, τα οποία χρησιμοποιούνταν από το ανοσοποιητικό σύστημα για να ουδετεροποίησουν τα βακτήρια και τους ιούς.

Νέα έρευνα ωστόσο που έγινε από επιστήμονες σε ποντίκια και η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Advances αποκάλυψε ότι η ανοσία μπορεί να είναι μακροχρόνια, πολύ πέρα από την περίοδο του θηλασμού. Αποκάλυψε επίσης ότι η προστασία αυτή οφείλεται στην μεταφορά των ανοσοκυττάρων και είναι τελείως ανεξάρτητη από τα αντισώματα.

Η έρευνα έδειξε ότι μωρά ποντίκια που είχαν θηλάσει από μητέρα η οποία είχε περάσει στο παρελθόν, πριν μείνει έγκυος, κάποια συγκεκριμένη λοίμωξη, απέκτησαν προστασία εφόρου ζωής για αυτή λοίμωξη. Η ανοσία πέρασε στο παιδί από τα κύτταρα άμυνας που υπάρχουν στο γάλα της μητέρας και όχι από τα αντισώματα της.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr William Horsnell, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων του Πανεπιστήμιου του Birmingham, στο  University of Orléans της Γαλλίας και στο Πανεπιστήμιο του  Cape Town στη Νότιο Αφρική, λέει:

«Η μεταφορά ανοσίας από τη μητέρα στο μωρό μέσω του θηλασμού είναι μια πολύ σημαντική πηγή προστασίας για τις λοιμώξεις των πρώτων μηνών ζωής. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη απόδειξη ότι οι λοιμώξεις της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη μπορούν να μεταφέρουν κυτταρική ανοσία στα μωρά εφ’ όρου ζωής. Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση της μητέρας σε μια λοίμωξη πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να οδηγήσει στην μεταφορά μακροχρόνιας ανοσίας στο παιδί της. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο και δίνει νέες διαστάσεις στην αντίληψη του τρόπου που μπορεί η μητέρα να επηρεάσει την υγεία μας».

Ο Adam Cunningham, καθηγητής Λειτουργικής Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και υποδιευθυντής του BactiVac Network το οποίο βοηθά στην δημιουργία εμβολίων κατά των λοιμώξεων, προσθέτει:

«Αυτά τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέροντα και μπορούν να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε εμβόλια για τις μητέρες τα οποία θα προσφέρουν μακροχρόνια προστασία στο παιδί της. Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση της μητέρας σε κάποια λοίμωξη μπορεί να αλλάξει για πάντα την ανοσία του παιδιού της σ’ αυτή τη λοίμωξη. Η παρούσα εμβολιαστική στρατηγική για τις μητέρες είναι πολύ σημαντική για την προστασία των νεογνών από τις λοιμώξεις, ωστόσο η προστασία αυτή είναι παροδική. Η έρευνα μας δείχνει ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνιμο. Αυτό  μπορεί να οδηγήσει στο σχεδιασμό νέων εμβολίων για τη μητέρα, τα οποία θα είναι ικανά να δώσουν μακροχρόνια ανοσία στο παιδί της».

Ο καθηγητής Kai-Michael Toellner του Πανεπιστημίου του Birmingham προσθέτει: «Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα οδηγήσει στην έρευνα σε ανθρώπους για το πώς η έκθεση της μητέρας σε παθογόνους οργανισμούς πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού της».

Πηγή:
https://neurosciencenews.com/breastfeeding-immunity-14133/?fbclid=IwAR2l50L91e8PfAmrnvN1winroBgHWMvEJUO4eQG6kkO5Ee4SvlE8FV3g2jQ

Μετάφραση – Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Original article:
https://advances.sciencemag.org/content/5/5/eaav3058

Νέα έρευνα: Ο θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία

O θηλασμός μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενός παιδιού για παχυσαρκία μέχρι και 25%, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που διεξήχθη και συμπεριλάμβανε 6 χώρες.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίοι ηγήθηκαν της Ευρωπαϊκής αυτής έρευνας, κάνουν έκκληση για περισσότερη βοήθεια και ενθάρρυνση προς τις γυναίκες που θηλάζουν και συγκράτηση της προώθησης γάλακτος-φόρμουλα, η οποία αποπροσανατολίζει τις γυναίκες από το θηλασμό και τις κάνει να πιστεύουν ότι το μητρικό γάλα δεν είναι απαραίτητα καλύτερο.

 «Χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα ενθάρρυνσης του θηλασμού, όπως καλά αμοιβόμενες άδειες μητρότητας» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Joao Breda, από το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα και Πρόληψη Ασθενειών. «Χρειαζόμαστε λιγότερη προώθηση και διαφήμιση του γάλακτος-φόρμουλα, η οποία μπορεί να οδηγήσει κάποιες μητέρες να πιστέψουν ότι είναι τόσο καλό για τα μωρά τους όσο το μητρικό γάλα».

Η έρευνα βρήκε ότι 77% των παιδιών στην Ευρώπη θηλάζουν, αλλά τα ποσοστά ποικίλουν πολύ ανάμεσα στις χώρες. Στην Ιρλανδία 46% των μητέρων δεν είχαν θηλάσει ποτέ, και στη Γαλλία το ποσοστό μη θηλασμού ήταν 34%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στις μητέρες έξη μήνες αποκλειστικού θηλασμού, αν μπορούν.

Τα στοιχεία προέρχονται από σχεδόν 30.000 παιδιά τα οποία τέθηκαν υπό παρακολούθηση ως μέρος του Προγράμματος Επιτήρησης Παχυσαρκίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Cosi). Με αφετηρία το 2007, το πρόγραμμα αυτό ενημερώνεται συνεχώς και τώρα παίρνει στοιχεία από περίπου 40 χώρες για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών.

Σε απόλυτους αριθμούς, 16,8 των παιδιών τα οποία δεν θήλασαν ποτέ βρέθηκαν παχύσαρκα, σε σύγκριση με 13,2% των παιδιών που θήλασαν για κάποιο χρονικό διάστημα και με 9,3% των παιδιών που θήλασαν για 6 μήνες ή περισσότερο.

Κατόπιν προσαρμογής όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, τα παιδιά που δεν θήλασαν ποτέ είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες για παχυσαρκία και αυτά που θήλασαν για λιγότερο από 6 μήνες ήταν κατά 12% πιθανότερο να είναι παχύσαρκα απ’ ότι τα παιδιά που θήλασαν για 6 μήνες ή περισσότερο. Η προστασία για τα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά για 6 μήνες, χωρίς καθόλου φόρμουλα ή συμπληρωματικές τροφές, ήταν ακόμη μεγαλύτερη, στο 25%.

Η έρευνα αυτή, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Obesity Facts, λέει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία.

Ο αποκλειστικός θηλασμός καθυστερεί την εισαγωγή στερεών τροφών, οι οποίες μπορεί να είναι υψηλές σε ενέργεια. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα μωρά που τρέφονται με γάλα φόρμουλα, έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει την αποθήκευση λίπους.

Άλλοι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής των οικογενειών που θηλάζουν τα παιδιά τους. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, «οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται ότι ο θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία», λέει ο Dr Breda. “O θηλασμός έχει ένα ισχυρό προστατευτικό αποτέλεσμα. Οι αποδείξεις υπάρχουν. Τα οφέλη είναι σημαντικά κι αυτό θα πρέπει να το μάθουν όλοι».  

Η Sue Ashmore, διευθύντρια της Unicef στη Μ. Βρετανία και υπεύθυνη για την πιστοποίηση νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας ως προς το θηλασμό,  Unicef UK’s Baby Friendly initiative, λέει: «Το ανθρώπινο γάλα, το μητρικό γάλα, είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα μωρά του ανθρώπου. Όχι μόνο δρα ως το πρώτο εμβόλιο του μωρού, προστατεύοντας έτσι από ασθένειες, αλλά επίσης επηρεάζει μακροχρόνια την υγεία και δρα ως την πρώτη γραμμή άμυνας  ενάντια στην επιδημία της παχυσαρκίας».

 «Στην Αγγλία έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θηλασμού στον κόσμο.  Επιπρόσθετα, η σίτιση του μωρού είναι βαθιά συναισθηματικό  θέμα γιατί πολλές οικογένειες δεν έχουν θηλάσει ή έχουν την τραυματική εμπειρία του να έχουν προσπαθήσει πολύ και να μην τα έχουν καταφέρει. Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη προς τις νέες μητέρες για να καταφέρουν να θηλάσουν και πολιτικές οι οποίες θα τις βοηθήσουν να συνεχίζουν να θηλάζουν για όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού».  

Μετάφραση – Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/apr/30/breastfeeding-reduces-child-obesity-risk-by-up-to-25-who-finds?fbclid=IwAR3LVXXrp8qbEmOB00mK6g6yUOm3HCqajCY5Np0bV-ql-aS1izuFG19F2_Y

Μια ιστορία δύναμης και θέλησης

2015: Το να τα παρατήσω, θα ήταν η εύκολη λύση. Ένιωθα όμως ότι χρωστούσα και σε αυτό το παιδί μου να προσφέρω το καλύτερο δυνατό, αυτό που ο Θεός προνόησε να έχω για τα παιδιά μου. Και σε αυτό το παιδί, η υποχρέωση μου ήταν μεγαλύτερη, εφόσον δεν ένιωσε την αγκαλιά μου και τη στοργή μου τις πρώτες μέρες της γέννησής του.

Το τρίτο μου παιδάκι, σχεδόν στα 35 μου χρόνια… Προγραμματισμένη καισαρική γιατί και τα άλλα δύο μου παιδιά τα γέννησα με καισαρική στο ίδιο Δημόσιο Νοσοκομείο λόγω του ότι δεν είχα καθόλου διαστολή στον πρώτο μου τοκετό .  Ήμουν πάντα υπέρ του φυσιολογικού τοκετού, αλλά ο γυναικολόγος, στον δεύτερό μου τοκετό δεν μου επέτρεψε να προσπαθήσω για φυσιολογικό τοκετό γιατί μου ανάφερε ότι αν δεν έχεις διαστολή στον πρώτο τοκετό, δεν έχεις ούτε στον δεύτερο. Μετανιώνω που το δέχτηκα έτσι απλά. Το ίδιο συνέβηκε και στον τρίτο τοκετό.

Κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη όπως και στις άλλες δύο.

Πήγα στο Νοσοκομείο και με ετοίμασαν οι μαίες, ήρθε και ο γυναικολόγος, και η ώρα 11 το πρωί, μπήκα στο χειρουργείο με επισκληρίδιο αναισθησία. Τότε άκουγα το γιατρό να φωνάζει σε όλους να μην μιλούν, να φωνάζει να βγάλουν το μωρό, να φωνάζει να κόψουν τον πλακούντα και εγώ να ρωτώ συνεχώς αν το μωρό είναι καλά. Είχαν τυλίξει με κουβέρτα το μωρό και μου το είχαν δείξει, φαινόταν μόνο το κεφαλάκι του. Μετά, να συνεχίζω να ακούω το γιατρό να φωνάζει για ράμματα και βελόνια. Δεν ξέρω ακριβώς…αλλά ζήτησε τόσα πολλά ράμματα και βελόνια που άκουγα και προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω τι συμβαίνει. Η αναισθησιολόγος να με ρωτάει διάφορα και να με χαϊδεύει συνεχώς. Και εγώ της απαντούσα …. Σε κάποια στιγμή γύρισε ο γιατρός και μου λέει: «Θα βγάλουμε τη μήτρα σου, δεν θέλεις να κάνεις άλλα παιδιά δεν είναι;»

Και εγώ δεν θυμάμαι να του είχα απαντήσει κάτι. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα και άλλα παιδιά.  Μετά, ήρθε και άλλος γιατρός που μου μιλούσε και με ρωτούσε πάλι διάφορα και του απαντούσα. Σε κάποια φάση άρχισα να πονάω και να νιώθω τις κινήσεις των γιατρών και δεν ξέρω γιατί αλλά επέμενα να μην μου κάνει ακόμη ολική νάρκωση η αναισθησιολόγος. Δεν ξέρω τι περίμενα … ίσως να τελειώσει όλο αυτό. Μέχρι που οι πόνοι έγιναν δυνατότεροι, και της είπα να με κάνει ολική νάρκωση. Το τι έγινε το έμαθα μετά. Είχα μείνει 5 ώρες χειρουργείο και η οικογένεια μου έξω να περιμένει χωρίς καμιά ενημέρωση για το τι είχε γίνει. Αυτό που είχε γίνει τελικά ήταν ότι είχα ακατάσχετη αιμορραγία στη μήτρα, χωρίς ουσιαστικό λόγο,  και στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν τη μήτρα, μου είχαν κόψει την ουροδόχο κύστη και για πέντε ώρες έκανε συρραφή ο ουρολόγος και ο γυναικολόγος.

Το πρώτο πράγμα που με είχαν ρωτήσει όλοι είναι γιατί είχα πάει στο Δημόσιο Νοσοκομείο για να γεννήσω. Και τους εξήγησα ότι και τα άλλα δύο μου παιδιά τα γέννησα εκεί.  Η άλλη σκέψη μου ήταν ότι, αν γίνει κάτι σοβαρό σε Ιδιωτικό Νοσοκομείο, τότε σε στέλλουν απευθείας στο Δημόσιο Νοσοκομείο.

Για τις 10 μέρες που παρέμεινα στο Νοσοκομείο, χρειάστηκα δέκα μονάδες αίματος και πλάσμα, πρωτεΐνες, γλυκόζη κ.λ.π. Δεν με ενοχλούσε η υστερεκτομή, αν και ήθελα να κάνω και τέταρτο παιδί, ούτε η καισαρική τομή. Το πρόβλημα ήταν η ουροδόχος κύστη. Είχα καθετήρα για 24 μέρες και είχα τόσο πόνο και ενοχλήσεις που δεν μπορούσα να κατέβω από το κρεβάτι και να περπατήσω. Όλοι μου έλεγαν πρέπει να περπατώ, μα κανείς δεν γνώριζε πως ένιωθα. Ήμουν συνεχώς με παυσίπονες ενέσεις που δεν με βοηθούσαν καθόλου, ήμουν τρυπημένη και στα δύο χέρια, ορούς, σωληνάκια… Παρακαλούσα κάθε μέρα να μου αφαιρέσουν έστω και κάτι, να νιώσω καλύτερα. Δεν μπορούσα να πάω τουαλέτα και αν σηκωνόμουν, θα με άκουγε όλο το Νοσοκομείο από τα ουρλιαχτά από τους πόνους. Νόμιζα ότι αν σηκωνόμουν έστω ακόμη μια φορά από το κρεβάτι θα σωριαζόμουν στο έδαφος. Πάντα έπρεπε να έχω κάποιον να ακουμπάω για να κατέβω από το κρεβάτι ή να κάνω ένα βήμα .

Και το μωρό; Κατάφερα να πάω μια μέρα να το δω και μια μέρα μου το έφερε κρυφά μια μαία και το κράτησα  για ένα λεπτό. Βρέθηκε με υπασβεστιαιμία και του είχαν βάλει ορό και μετέπειτα είδαν και κάποια άλλα πράγματα που ήθελαν να ελέγξουν. Στις πέντε μέρες, το μωρό είχε μεταφερθεί σε Νοσοκομείο σε άλλη πόλη για κάποιες εξετάσεις που θα γίνονταν αυθημερόν, όμως τελικά το κράτησαν στην Εντατική Νεογνών για περαιτέρω εξετάσεις. Αυτό κράτησε για άλλες 20 μέρες. Εγώ δεν μπορούσα να ταξιδέψω, ήμουν με καθετήρα, με πόνους και ενοχλήσεις. Κάποιες στιγμές νόμιζα ότι δεν θα τα καταφέρω να αγωνιστώ άλλο. Η ψυχολογία μου χωρίς το μωρό μου ήταν χάλια.

Και το γάλα μου; Δεν είχα θηλάσει καθόλου το μωρό γιατί τις 5 μέρες που βρισκόμασταν στο ίδιο Νοσοκομείο έπαιρνα φάρμακα που δεν επιτρεπόταν να θηλάσω. Και τις άλλες 20 μέρες βρισκόταν μακριά μου. Την τρίτη μέρα, οι μαστοί μου άρχισαν να γεμίζουν γάλα. Οι μαίες μου είπαν αν θέλω να θηλάσω, να το βγάζω με θήλαστρο. Δοκίμασα, αλλά δεν έβγαινε σταγόνα. Έτσι, με βοήθησε ο σύζυγος μου να αφαιρώ το γάλα όσες ώρες βρισκόταν μαζί μου. Όμως κατά τη διάρκεια των 10 ημερών έβλεπα ότι το γάλα μου λιγόστευε. Έπρεπε να προσπαθήσω να το βγάζω και μόνη μου και κυρίως τη νύχτα. Η αλήθεια ήταν ότι μόνο μια μαία μου είπε αν χρειαστώ βοήθεια να τη φωνάξω. Και όταν δεν βρισκόταν αυτή εκεί, τι θα έκανα; Έβαζα κοντά μου όλα όσα θα χρειαζόμουν τις νύχτες που θα ήμουν μόνη μου. Λαδάκι, πετσέτα, μαντηλάκια… Δεν μπορούσα να κινηθώ, ούτε καν να βγάλω το νυχτικό μου για να βγάλω το γάλα. Οι πυτζάμες με τα κουμπιά που είχα πάρει για το θηλασμό, αχρείαστες πια εφόσον με τα σωληνάκια που είχα από τον καθετήρα και από την κοιλιά, δεν μπορούσα να φορέσω πυτζάμα. Και τα νυχτικά … δεν είχαν καθόλου κουμπιά.  Και με όλους αυτούς τους πόνους, έπρεπε να ξυπνώ κάθε τρεις ώρες, να προσπαθώ να κάθομαι στο κρεβάτι και με όλες αυτές τις τρύπες στα χέρια και τους ορούς να προσπαθώ να βγάλω γάλα με τα χέρια. Σκέφτηκα πολλές φορές να τα παρατήσω, και όταν μου έλεγαν αν θέλω να πάρω το χάπι για να μην θηλάσω, το σκεφτόμουν και αυτό. Ένιωθα όμως και σε αυτό το παιδί μου την υποχρέωση μου να αγωνιστώ και να θηλάσω, τώρα που με έχει περισσότερο ανάγκη. Παρακαλούσα να φύγω από το Νοσοκομείο, να επιστρέψει και το μωρό στο σπίτι, τουλάχιστον να ξεχνώ τους πόνους και να νιώθω ότι προσφέρω στο μωρό μου. Θα έπαιρνα δύναμη θηλάζοντας, και ίσως να ξεχνούσα και τους πόνους.

Στις 10 μέρες πήρα το εξιτήριο από το Νοσοκομείο συντροφιά με τον καθετήρα, αφού καθημερινά παρακαλούσα να με αφήσουν να φύγω. Και πηγαίνοντας σπίτι ένιωθα τυχερή όπου ζω, όχι γιατί με βοήθησαν αυτοί, αλλά ο Θεός, η Παναγία και οι Άγιοι. Ποτέ άλλοτε δεν μου φάνηκε το μικρό μου σπιτάκι τόσο υπέροχο. Τα δύο μου παιδιά 5 και 3 χρόνων μου έδιναν δύναμη για να παλέψω ακόμη λίγο. Προσπαθούσαν να με βοηθήσουν να κατέβω από το κρεβάτι, να περπατήσω και να πηγαίνω στην τουαλέτα. Όταν με επισκέπτονταν στο Νοσοκομείο έκλαιγαν. Τώρα φαινόταν να το διασκεδάζουν να με βοηθούν και άρχισαν να βρίσκουν ξανά τον εαυτό τους.

Καθημερινά έβγαζα το γάλα από τους μαστούς μου, αρχικά με τα χέρια, μετά με το θήλαστρο. Κατάφερα να βγάζω πολύ λίγο στην αρχή, 10ml με 20ml. Στο Νοσοκομείο δέχονταν μόνο μητρικό γάλα που είχε βγει εντός 24ωρου και είχε φυλαχθεί μόνο στο ψυγείο και όχι στην κατάψυξη.  Για να συγκεντρώσω 50ml, χρειαζόμουν μια ολόκληρη μέρα. Έτσι δεν είχα στείλει μητρικό γάλα γιατί μόνο ένα μπιμπερό θα μπορούσα να στείλω, αφού έπρεπε να καταναλωθεί εντός 24ωρου. Στη συνέχεια είχα αγχωθεί ότι θα σταματήσει το γάλα και προσπαθούσα να βγάζω πολύ συχνότερα. Κάποια στιγμή κατάφερα να βγάζω 50ml και κάποτε που καθυστερούσα περισσότερο, κατάφερνα να βγάζω 70ml. Μου είχαν πει τρεις φορές μέχρι τότε ότι θα μας δώσουν το μωρό αλλά τίποτα. Άρχισα να το αποθηκεύω σε περίπτωση που χρειαστεί. Ο σύζυγος μου πήγαινε στην ώρα των επισκέψεων να δει λίγο το μωρό μας, χρειαζόταν 1,5 ώρα δρόμο για να πάει, έτσι πήγαινε μια φορά την ημέρα, εφόσον δεν επιτρεπόταν τις υπόλοιπες ώρες.

Και μια μέρα χτυπάει το τηλέφωνο και μου λένε ότι μπορούμε να πάρουμε το μωρό! Την περίμενα με τόση αγωνία, 1,5 ώρα πηγαινοερχόμουν μέσα στο σπίτι. Έφθασε και μεμιάς άρχισα το θηλασμό. Δυσκολευόταν λίγο να θηλάσει στην αρχή, αλλά τα κατάφερε μια χαρά και συνέχισε αποκλειστικά με θηλασμό.  Όταν πήγα στον παιδίατρο για τις εξετάσεις και μετρήσεις του μωρού μου είπε να τη θηλάζω μόνο 10 λεπτά από το κάθε στήθος και μετά να της δίνω γάλα σκόνη γιατί έπρεπε να βάλει περισσότερο βάρος. Είχα αγχωθεί τόσο πολύ. Είχε περάσει τόσα πολλά και εγώ δεν της πρόσφερα αρκετά.  Είχα απογοητευθεί από το θηλασμό. Έπρεπε να της δώσω και μπιμπερό. Προσπάθησα, αλλά δεν έπιανε το μπιμπερό. Δεν το αρνούμαι, ένιωσα μια κρυφή χαρά γι’ αυτό, έπρεπε να συνεχίσω να θηλάζω. Και συνέχισα. Και παρά τις όποιες δυσκολίες, συνέχισα μέχρι που έκλεισε 7 μηνών. Πολλές φορές με έκαναν να αμφισβητήσω το θηλασμό από το λιγοστό βάρος που έπαιρνε το μωρό μου, αλλά δοκιμάζοντας και το ξένο γάλα, το μωρό έπινε την ίδια ποσότητα.

Σήμερα 2018….το μωρό μου αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας αγνώστου αιτίας.  «Περιγεννητικό στρες»  λέει ο φάκελός της.  Κατάφερε όμως να θηλάσει. Είμαι περήφανη και για τις δυο μας. Τώρα το μωρό μου είναι 3 χρόνων αν και παραμένει ένα μωρό με σωματική ανάπτυξη σαν 8 μηνών και με ψυχοκινητική ανάπτυξη ούτε σαν νεογέννητο.  Εδώ και 2,5 χρόνια το βάρος της και το ύψος της, αυξάνεται ελάχιστο. Γεννήθηκε τελειόμηνο και σχεδόν 3 κιλά, και τώρα, τρία χρόνια αργότερα, είναι 6 κιλά. Ελπίζουμε όμως σε ένα θαύμα.

Όταν θέλετε κάτι πάρα πολύ, χρειάζεται κουράγιο και πίστη.

Εύχομαι σε όλες τα καλύτερα.

Υ.Γ  Συγνώμη που περιγράφω με τόση λεπτομέρεια τα γεγονότα, σκοπός μου ήταν να σας να σας δείξω ότι εκεί που νομίζετε ότι δεν σας απομένει ψυχική δύναμη για να αγωνιστείτε, θα την βρείτε βαθιά μέσα σας.

Ανώνυμη

 

Aν θέλετε να μοιραστείτε και
τη δική  σας ιστορία θηλασμού μαζί μου και με τις άλλες μαμάδες, την περιμένω στο thilasmos-blog@yahoo.gr

 

Η συν-κοίμηση συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου

Όπως όλα τα θηλαστικά, οι άνθρωποι κοιμούνται με τα μωρά τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Τα μωρά έχουν μια έμφυτη επιθυμία να μένουν σε στενή επαφή με τους φροντιστές τους, μέρα και νύχτα, με σκοπό την επιβίωσή τους.

Στις περισσότερες περιοχές του κόσμου είναι ακόμα συνηθισμένο τα παιδιά να κοιμούνται με τους γονείς τους ή/και τους παππούδες τους μέχρι την εφηβεία. Αλλά στον δυτικό κόσμο οι γονείς, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με τους γρήγορους ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής, και να μην αφήσουν τα παιδιά τους να τους επηρεάσουν σε αυτό, χρειάζονται 7-8 ώρες αδιάκοπου ύπνου για να μπορέσουν την επόμενη μέρα να πάνε στις δουλειές τους. Κι έτσι, βάζουν τα παιδιά σε ένα άνετο κλουβί στο άλλο δωμάτιο ώστε να μην τους ενοχλούν.

Επίσης, ακούν από τους γιατρούς τους ότι η «εκπαίδευση ύπνου» μπορεί να είναι πολύ δύσκολη τις πρώτες εβδομάδες, αλλά αν δεν υποχωρήσουν στα καλέσματα του μωρού τους για βοήθεια, αυτά τελικά θα παραιτηθούν και θα κοιμηθούν όλη την νύχτα.

Αλλά ο Dr Nils Bergamn, ειδικός στις νευροεπιστήμες και ιδρυτής του κινήματος Kangroo Morher Care, λέει ότι το να αποχωρίζονται από τους γονείς τους όλη την νύχτα είναι εξαιρετικά αγχωτικό για τα μωρά και τα μικρά παιδιά και επιβραδύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Ακόμα κι όταν τα μωρά, αφού έχουν κλάψει πολύ, φαίνονται να κοιμούνται όλη την νύχτα, δεν έχουν ένα ξεκούραστο ύπνο, ο οποίος είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Ο Bergman παρακολούθησε 16 μωρά καθώς κοιμόταν στο στήθος της μητέρας τους και όταν κοιμόταν σε ένα κρεβατάκι δίπλα στο κρεβάτι της. Ο ρυθμός της καρδιάς τους και η ακανόνιστη αναπνοή τους αποκάλυψαν ότι ήταν σε κατάσταση άγχους τρεις φορές περισσότερο όταν κοιμόταν μόνα τους.

Η έρευνα έδειξε μια αύξηση 176% στην δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος και μια μείωση 86% στην κατάσταση «ήσυχου ύπνου» όταν το παιδί κοιμόταν μόνο του.

Το άγχος μπορεί να είναι σοβαρό, αλλά αν η μητέρα είναι εκεί όλη την ώρα για να φροντίσει και να καθησυχάσει, δεν μπορεί να συμβεί τίποτα κακό στον εγκέφαλο του μωρού. Αυτό λέγεται «ανεκτό άγχος».

Αλλά υπάρχει και το «τοξικό άγχος». Υψηλά επίπεδα άγχους για μεγάλα διαστήματα είναι τοξικά για τους νευρώνες που κάνουν τον εγκέφαλο να λειτουργεί. Η ορμόνη του άγχους, η κορτισόλη, κάνει τους νευρώνες να πεθαίνουν με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό εμποδίζει τις συνδέσεις και τα κυκλώματα μεταξύ των νευρώνων. Παρατεταμένο άγχος σε μικρή ηλικία σημαίνει μικρότερο εγκέφαλο ένα χρόνο μετά.

 

Η μόνη διαφορά μεταξύ του τοξικού και του ανεκτού άγχους είναι η παρουσία ή η απουσία της μητέρας ή του πατέρα.

Όταν τα μωρά απομακρύνονται από τους γονείς τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκλαμβάνουν αυτή την κατάσταση ως «κατάσταση κινδύνου», λέει ο Bergman. Ο ρυθμός της καρδιάς τους και η πίεσή τους αυξάνονται και κινούν τα χέρια και τα πόδια τους και κλαίνε για να προκαλέσουν την προσοχή της μητέρας. Μ’ αυτό τον τρόπο ξοδεύουν πολύ ενέργεια την οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιούν για να μεγαλώσουν.

Τα μωρά που βρίσκονται σε απόσταση μόλις ενός μέτρου από τη μητέρα τους, σε μια κούνια στην άκρη του κρεβατιού, έδειξαν διπλάσια επίπεδα κορτισόλης. Η ορμόνη του άγχους προκαλεί εξάντληση και με την πάροδο του χρόνου καταστρέφει κύτταρα και όργανα.

«Αλλά το χειρότερο είναι ότι το μωρό νιώθει εγκαταλειμμένο και ότι πρέπει να προφυλάξει τον εαυτό του», λέει ο Βergman. «Ο εγκέφαλος του μωρού εγκαθιστά άλλου είδους συνάψεις αφού κανείς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του».

«Αν τα καλέσματα του μωρού δεν βρίσκουν ανταπόκριση, το μωρό μπορεί θα περιέλθει σε κατάσταση «διατήρησης ενέργειας» η οποία μειώνει τους ρυθμούς της καρδιάς και την θερμοκρασία με σκοπό την επιβίωση. Σ’ αυτή την κατάσταση «παγώματος» μπορεί το μωρό να φαίνεται κοιμισμένο αλλά η πρόσφατες έρευνες των νευροεπιστημών δείχνουν ότι την ίδια ώρα το μωρό δημιουργεί «μονοπάτια αποφυγής» στον εγκέφαλό του. Το τελικό στάδιο είναι αυτό του «αποχωρισμού», κατά το οποίο το μωρό «σβήνει». Ο εγκέφαλός του συνάπτει συνδέσεις οι οποίες το βοηθούν να επιβιώσει σε έναν «επικίνδυνο κόσμο όπου κανείς δεν μ’ αγαπάει».

Ένα άρθρο στο Psychology today επισημαίνει ότι αφήνοντας τα μωρά να κλαίνε μόνα τους σε ένα κρεβάτι, καταστρέφονται οι νευρικές συνάψεις του εγκεφάλου τους και αυτό τα κάνει λιγότερα έξυπνα, λιγότερο υγιή, πιο αγχώδη, μη συνεργάσιμα και αποξενωμένα αργότερα στη ζωή τους.

Οι επιδιώξεις της μοντέρνας δυτικής κοινωνίας για «εκπαίδευση ύπνου», «άσε το μωρό να κλάψει» και να παρηγορηθεί μόνο του, προέρχονται από την δυτικού τύπου ιδέα ότι τα παιδιά πρέπει να είναι ανεξάρτητα. «Αλλά εκβιάζοντας την ανεξαρτησία οδηγούμε το παιδί σε μεγαλύτερη εξάρτηση», λέει η καθηγήτρια ψυχολογίας Darcia Narvaez.

https://returntonow.net/2016/11/14/cribs-cause-brain-damage/

http://www.skintoskincontact.com/abstract-morgan.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21802659

https://www.psychologytoday.com/blog/moral-landscapes/201112/dangers-crying-it-out

http://www.kangaroomothercare.com/jill-articles.aspx

 

 

Μερικές αλήθειες που θα ήθελα να ξέρουν οι θηλάζουσες μαμάδες

 1. Όλες μας περάσαμε μέρες που σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε. Ειδικά ο πρώτος καιρός μπορεί να είναι πολύ δύσκολος.
 2. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω, πιστοποιημένοι σύμβουλοι θηλασμού, σύμβουλοι-εθελόντριες μητέρες, άλλες θηλάζουσες μητέρες, κλπ. που μπορούν και θέλουν να σας βοηθήσουν και να σας υποστηρίξουν. Αναζητήστε τους!
 3. Ο θηλασμός δεν είναι όλα ή τίποτα. Όπως μου αρέσει να λέω: «μισό μήλο είναι καλύτερο από καθόλου μήλο». Με λίγα λόγια, καλύτερα λίγο μητρικό γάλα παρά καθόλου.
 4. Ο θηλασμός μπορεί να διαφέρει από μητέρα σε μητέρα και από μωρό σε μωρό. Κάθε δυάδα είναι διαφορετική! Μην συγκρίνεστε.
 5. Είναι φυσιολογικό για τα νεογνά να μην θέλουν να τα αφήνετε από την αγκαλιά σας ποτέ. Και ναι, είναι φυσιολογικό να θέλουν να θηλάζουν συνέχεια. Για την ακρίβεια, ασταμάτητα!
 6. Οι περισσότερες μαμάδες παράγουν αρκετό γάλα για τα μωρά τους, αν θηλάζουν συχνά. Όμως για ένα πολύ μικρό ποσοστό μητέρων, αυτό δεν ισχύει. Η ανεπαρκής παραγωγή είναι ένα πραγματικό γεγονός και αν κάτι τέτοιο συμβαίνει σε σας, δικαιούστε κάθε δυνατή βοήθεια. Αναζητήστε την!
 7. Ο βραχύς χαλινός γλώσσας μπορεί στ’ αλήθεια να επηρεάσει το θηλασμό. Όταν η γλώσσα του μωρού δεν κινείται αποτελεσματικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη βάρους και επίσης να προκαλέσει πολύ πόνο στη μητέρα.
 8. Ο βραχύς χαλινός δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα. Ή τουλάχιστον δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Οι δυσκολίες του θηλασμού συνήθως είναι πολυπαραγοντικές και γι’ αυτό όλες οι μητέρες αξίζουν την εξειδικευμένη βοήθεια ενός/μιας έμπειρου συμβούλου θηλασμού IBCLC.
 9. Μη λυπάστε τα χρήματα για μία ιδιωτική συμβουλευτική θηλασμού. Οι περισσότεροι σύμβουλοι συνήθως αξίζουν τα λεφτά τους. Και στην Ελλάδα είναι πολύ πιο οικονομικοί απ’ ότι στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι θα αφιερώσουν δύο ή και περισσότερες ώρες μαζί σας και θα μπορείτε να τους συμβουλευτείτε ξανά και ξανά.
 10. Εμπιστευτείτε το σώμα σας, το μωρό σας και την βιολογία. Τα περισσότερα προβλήματα θηλασμού μπορούν να λυθούν πολύ εύκολα, αν απλώς αλλάξουμε τη στάση προσκόλλησης ή αν βάζουμε το μωρό να θηλάσει πιο συχνά.
 11. Τα βοηθήματα για αύξηση της παραγωγής μπορούν να βοηθήσουν σε συνδυασμό και με άλλες τεχνικές. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν πάρετε οτιδήποτε.
 12. «Χρειάζεται ένα χωριό για να θηλάσει μια γυναίκα», κι αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Χωρίς την υποστήριξη από τον πατέρα και από άλλες μαμάδες που θηλάζουν, καμιά γυναίκα δεν θα θήλαζε. Βγείτε έξω και αναζητήστε τις «συναδέλφους» σας, μπείτε σε ιντερνετικές ομάδες μαμάδων που θηλάζουν, πηγαίνετε σε συναντήσεις θηλασμού. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
 13. Κάποια μωρά κοιμούνται για μεγάλα διαστήματα και πέφτουν για ύπνο εύκολα. Άλλα όχι. Συνήθως δεν έχει να κάνει με το πώς ταίζετε το μωρό σας, αλλά είναι περισσότερο θέμα γονιδίων και ιδιοσυγκρασίας του μωρού.
 14. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που τα μωρά σταματούν να ξυπνούν τη νύχτα. Κάποια μωρά το χρειάζονται για λιγότερο καιρό και κάποια για πολύ περισσότερο.
 15. Θα θηλάσεις για όσο καιρό εσύ επιθυμείς. Είναι ξεκάθαρα δικό σου θέμα (και του μωρού σου).
 16. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να κρίνει μια μητέρα που επιλέγει να μη θηλάσει. Είναι άπειροι οι λόγοι που μπορεί να κάνουν μια μητέρα να πάρει αυτή την απόφαση και κανείς απ’ αυτούς δεν αντανακλά το μέγεθος της αγάπης της για το παιδί της.
 17. Το πόση ποσότητα μπορείτε να αντλήσετε με μία αντλία δεν αντανακλά την ποσότητα που παίρνει το μωρό σας από το στήθος. Τα περισσότερα μωρά μπορούν να πάρουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση μπορεί να αντλήσει ένα θήλαστρο.
 18. Οι μητέρες που αντλούν αποκλειστικά, ή οι μητέρες που αντλούν γιατί εργάζονται, αξίζουν όλο το σεβασμό του κόσμου.
 19. Μπορεί ο θηλασμός να μην πήγε τόσο καλά όσο περιμένατε και να λυπάστε γι’ αυτό. Όλες οι μητέρες έχουν δικαίωμα να αισθάνονται όπως αισθάνονται για το θηλασμό. Όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αληθινά.
 20. Ο θηλασμός είναι πάνω απ’ όλα αγάπη. Αλλά είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους να δείξετε την αγάπη σας στο μωρό σας.
 21. Τα παιδιά είναι ανάγκη να μας βλέπουν να θηλάζουμε. Αυτό τα μαθαίνει να βλέπουν το θηλασμό ως το φυσιολογικό. Είναι ένας από τους τρόπους να αυξήσουμε τα ποσοστά του θηλασμού στην χώρα μας.
 22. Ο θηλασμός είναι όμορφος. Ο θηλασμός είναι εύκολος. Ο θηλασμός είναι το φυσιολογικό.

 

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

10 σημάδια για να αναγνωρίσετε τον επαγγελματία υγείας που ΔΕΝ είναι υποστηρικτικός προς το θηλασμό

Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας αν τους ρωτήσετε λένε ότι φυσικά και υποστηρίζουν το θηλασμό και ότι ο θηλασμός οπωσδήποτε είναι το καλύτερο για εσάς και το μωρό σας. Ειδικά τώρα που οι σύμβουλοι θηλασμού πληθαίνουν και  οι γυναίκες αποζητούν επαγγελματίες γνώστες του θηλασμού, κανείς δεν αρνείται ότι υποστηρίζει το θηλασμό. Όλα αυτά μέχρι να προκύψει το παραμικρό πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές αυτό που λένε σε σχέση μ’ αυτό που κάνουν όταν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο θηλασμό, απέχουν πολύ. Να κάποια σημάδια που θα  πρέπει να σας προβληματίσουν για το κατά πόσο ένας επαγγελματίας υγείας υποστηρίζει ή όχι τελικά το θηλασμό.

 1. Σας δίνει φυλλάδια ή δείγματα από γάλα φόρμουλα, είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ή μετά τον τοκετό. Ως γνωστόν αυτό λέγεται μάρκετινγκ, ο γιατρός εκείνη την ώρα κάνει τον πλασιέ της εκάστοτε εταιρίας και σκοπό έχει φυσικά να σας κάνει να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο προϊόν. Η πρακτική αυτή αντίκειται στον κώδικα εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται από επαγγελματίες υγείας.
 2. Σας λέει ότι το γάλα φόρμουλα και το μητρικό είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Οι κατασκευαστές της φόρμουλα ισχυρίζονται ότι το γάλα τους πλησιάζει πολύ στο μητρικό, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Είναι σαν να λέμε ότι ο ήλιος μοιάζει πολύ με το φεγγάρι. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ανοσοποιητικούς και αναπτυξιακούς παράγοντες και τα ζωντανά κύτταρα του μητρικού γάλακτος. Και τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την σχέση που δημιουργείται μέσω του θηλασμού. Τα μωρά που δεν θηλάζουν μεγαλώνουν επίσης υγιή, ευτυχισμένα και ασφαλή, αλλά ο θηλασμός βοηθάει πολύ στο να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι στο έπακρο.
 3. Σας λέει ότι η φόρμουλα «τάδε» είναι η καλύτερη. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι ο επαγγελματίας υγείας έχει καλή σχέση με τον πωλητή της συγκεκριμένης εταιρίας, ή ότι το δικό του παιδί δέχθηκε καλύτερα το γάλα αυτής της εταιρίας.
 4. Σας λέει ότι δεν είναι απαραίτητο να θηλάσετε αμέσως μετά τον τοκετό, γιατί εσείς θα είστε κουρασμένη και το μωρό δεν θα μπορεί να θηλάσει. Δεν είναι απαραίτητο να θηλάσετε αμέσως, αλλά βοηθάει πολύ για να γίνει μια καλή αρχή στο θηλασμό. Τα περισσότερα μωρά πράγματι δεν ενδιαφέρονται να θηλάσουν αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να το κάνουν αν θέλουν. Το θηλαστικό του ανθρώπου είναι το μόνο που αποχωρίζεται τη μητέρα του αμέσως μετά τον τοκετό κι αυτή η τακτική θα πρέπει να αλλάξει. Εάν  μιλάμε για υγιή νεογνά, τα πρωτόκολλα των κλινικών και οι διαδικασίες που «πρέπει» να ακολουθούνται μετά τον τοκετό, δεν μπορεί να έχουν προτεραιότητα σε βάρος του θηλασμού.
 5. Σας λέει ότι δεν υπάρχει «σύγχυση θηλών» και ότι το μωρό σας θα πρέπει από νωρίς να μάθει να πίνει από μπουκάλι. Η σύγχυση θηλών είναι μια πραγματικότητα κι αν κάποια μωρά δεν την βιώνουν, για κάποια άλλα η σύγχυση θηλών είναι η αρχή πολλών προβλημάτων και αιτία αναίτιας διακοπής του θηλασμού. Εκτός αυτού, για ποιον ακριβώς λόγο χρειάζεται το μωρό να μάθει να πίνει από μπουκάλι;
 6. Σας λέει ότι θα πρέπει να σταματήσετε το θηλασμό επειδή εσείς ή το μωρό είστε άρρωστοι, ή επειδή πρέπει να πάρετε φάρμακα ή να υποβληθείτε σε κάποια διαγνωστική εξέταση. Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας προτείνουν διακοπή του θηλασμού ακόμη και για το πιο απλό φάρμακο ή την πιο απλή εξέταση. Στην πραγματικότητα είναι πολύ λίγα τα φάρμακα ή/και οι εξετάσεις που δεν είναι συμβατά με το θηλασμό και πολύ λίγα επίσης τα φάρμακα τα οποία δεν είναι συμβατά και για τα οποία δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική. Εάν η μητέρα είναι άρρωστη, ο επαγγελματίας υγείας που υποστηρίζει αληθινά το θηλασμό, θα ψάξει να βρει το φάρμακο το οποίο δεν προϋποθέτει διακοπή του θηλασμού.
 7. Σας λέει ότι το γάλα σας δεν προσφέρει τίποτα μετά τους 6 μήνες ή μετά τον πρώτο χρόνο. Σας λέει επίσης ότι θα πρέπει να δώσετε στο μωρό σας συμπλήρωμα με φόρμουλα ή φρέσκο γάλα αν είναι άνω του έτους. Όμως από πότε το υποκατάστατο είναι καλύτερο από το πρωτότυπο; Το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι γάλα ακόμα και μετά τους 6 ή τους 12 μήνες, με λιπαρά, πρωτεΐνες, θερμίδες, βιταμίνες, αντισώματα και όλα εκείνα τα στοιχεία που το προστατεύουν από λοιμώξεις, μερικά μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες από πριν.
 8. Σας λέει ότι δεν πρέπει να αφήνετε το μωρό να αποκοιμιέται στο στήθος σας. Γιατί όχι; Ένα από τα πλεονεκτήματα και τις χαρές του θηλασμού είναι ότι μπορείτε εύκολα να κοιμίσετε το μωρό σας θηλάζοντας. Από την αρχή της ύπαρξής τους, όλα τα θηλαστικά κάνουν ακριβώς αυτό.
 9. Σας λέει ότι δεν είναι απαραίτητο να μείνετε στο νοσοκομείο και να θηλάζετε το άρρωστο μωρό σας, γιατί θα πρέπει να ξεκουράζεστε. Η ξεκούρασή σας είναι τόσο σημαντική, όσο σημαντικός είναι και ο θηλασμός για το άρρωστο μωρό σας. Μια υποστηρικτική στο θηλασμό κλινική, θα φροντίσει ώστε να έχετε την άνεση που χρειάζεστε ενώ μένετε δίπλα στο άρρωστο μωρό σας, θηλάζοντάς το. Ο θηλασμός είναι πολύ περισσότερο απαραίτητος για το μωρό σας όταν είναι άρρωστο.
 10. Δεν προσπαθεί να σας βοηθήσει ή να σας βρει βοήθεια όταν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα θηλασμού, αλλά με την πρώτη δυσκολία και με μεγάλη ευκολία προτείνει συμπλήρωμα με φόρμουλα. Τα περισσότερα προβλήματα θηλασμού μπορούν να αποφευχθούν ή να θεραπευτούν και τις περισσότερες φορές η λύση δεν είναι το συμπλήρωμα με φόρμουλα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν. Όμως υπάρχει βοήθεια εκεί έξω και επιμείνετε στο να τη βρείτε. Είναι αλήθεια ότι «δεν χρειάζεται να θηλάσεις για να είσαι καλή μητέρα», αλλά αυτή δεν είναι η σωστή απάντηση όταν μιλάμε για προβλήματα θηλασμού.

Ελεύθερη μετάφραση του κειμένου του Dr Jack Newman «How-to-know-a-healthcare-practitioner-is-not-supportive-of-breastfeeding», από την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Μικρό «θαύμα» στη Λευκωσία: Θηλάζει, χωρίς να γεννήσει

Μια νεαρή μητέρα στη Λευκωσία κατάφερε μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης να γίνει βιολογική μητέρα δύο διδύμων, τα οποία κατάφερε να θηλάζει από το πρώτο λεπτό της ζωής τους, παρόλο που η ίδια δεν τα κυοφόρησε.

Οι νέοι γονείς τα κατάφεραν χάρη στην εντατική προετοιμασία και στην επίμονη θέλησή τους να θηλάσει η ίδια η μητέρα τα παιδιά της. Έτσι, αφού ο θηλασμός είναι θέμα προσφοράς (του στήθους από τη μητέρα) και ζήτησης (από το βρέφος) με την κατάλληλη επιστημονική καθοδήγηση λίγους μήνες πριν, η μητέρα κατάφερε να «ξεγελάσει» το σώμα της ότι είναι «έγκυος» και ακολούθως «λεχώνα», με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να γαλακτοφορεί, καταρρίπτοντας έτσι το επιχείρημα ότι πολλές μητέρες δεν θήλασαν επειδή «δεν είχαν γάλα» (κάτι που ισχύει μόνο στο 4% των περιπτώσεων και για λόγους αυστηρά ιατρικούς). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εξάλλου, ο θηλασμός δεν έχει απλώς διατροφική αξία, αλλά πολύ περισσότερο συναισθηματική, αφού η μητέρα δένεται αμέσως με δύο βρέφη που δεν τα ένιωθε για εννιά μήνες στο σώμα της, αλλά τώρα τρέφονται από αυτό το σώμα.

«Ήθελα να το κάνω για να δώσω εγώ τροφή στα μωρά μου. Όχι ότι δεν θα ήμουν εγώ μάνα, αλλά εκείνη η σύνδεση που βάζεις τα μωρά πάνω σου για πρώτη φορά δεν υπάρχει. Επειδή δεν κυοφόρησα, ήθελα να πετύχω να θηλάσω τα παιδιά μου. Ήθελα σε κάτι να πετύχω, επειδή δεν πέτυχε το σώμα μου να κυοφορήσει. Ήταν πολύ προσωπικό, πολύ έντονο μέσα μου, έλεγα ‘θα το πετύχουμε!’», αφηγείται η ίδια στον «Π».

Ο Γολγοθάς της παρένθετης

Όπως αποδείχθηκε, πιο δύσκολο ήταν να έρθουν στον κόσμο τα μωρά, παρά να τα θηλάσει η ίδια, χωρίς να έχει βιώσει το σώμα της την εννιάμηνη εμπειρία της κύησης. «Είχαμε πολλές αναποδιές μέχρι να έρθουν τα μικρά. Είχαμε θέματα υπογονιμότητας. Προσπαθήσαμε ένα χρόνο φυσιολογικά και δεν πετύχαινε. Όταν πήγαμε να ξεκινήσουμε εξωσωματική, είχα μείνει έγκυος, αλλά το χάσαμε αμέσως. Μετά ξεκίνησε ο Γολγοθάς. Κάναμε συνολικά εφτά εξωσωματικές, οι δύο με την παρένθετη μητέρα».

Ένα πρόβλημα που συνάντησε το ζευγάρι, όπως και όλα τα ζευγάρια που ενδιαφέρονται να φέρουν στον κόσμο παιδί με παρένθετη μητέρα, είναι πως υπάρχει μεν νομοθεσία, αλλά δεν υπάρχουν γυναίκες διαθέσιμες να κυοφορήσουν το παιδί μιας άλλης. Ακόμη και μέσω εξωτερικού, όμως, η διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. «Μπορείς να φέρεις γυναίκα από το εξωτερικό, αλλά το δυσάρεστο με την κυπριακή νομοθεσία είναι ότι για να έχεις τα δικαιώματα του παιδιού σου πρέπει να γίνει υιοθεσία, άρα στα χαρτιά δεν θα είμαι εγώ γραμμένη η μητέρα, παρόλο που το παιδί θα είναι βιολογικά δικό μου – το ωάριο το δικό μου και το σπερματοζωάριο του συζύγου. Αν γεννούσε στην Κύπρο θα ήταν εκείνη η μάνα στα χαρτιά. Για αυτό το κάναμε στο εξωτερικό (σ.σ.: στην Ουκρανία), ώστε στα πιστοποιητικά να είμαστε εμείς οι γονείς. Έχει πολλές γυναίκες που προχώρησαν και το έκαναν έτσι, αλλά δεν είναι κάτι που ακούγεται. Είδαμε κι άλλες Κύπριες που έκαναν εμβρυομεταφορά στην Ουκρανία, μιλήσαμε και στο τηλέφωνο με αρκετές. Δεν είναι κάτι που το λέει ο κόσμος, υπάρχει μεγάλο ταμπού. Όπως και με τις αποβολές, ο κόσμος δεν το συζητά», ανέφερε η μητέρα στον «Π».

Η παρένθετη μητέρα ήρθε στην Κύπρο, έγινε η εμβρυομεταφορά με το γενετικό υλικό των γονιών –που κατά σύμπτωση ήταν και τα τελευταία έμβρυα που είχαν μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες– και μετά από λίγες μέρες επέστρεψε στην Ουκρανία για τη συνέχεια της εγκυμοσύνης. Σε όλο αυτό το διάστημα, το ζευγάρι επικοινωνούσε μαζί της μέσω skype, ενώ λάμβανε κάθε βίντεο και υπερηχογράφημα και εξετάσεις από τα δύο μωρά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Αποφασισμένη να θηλάσει από το πρώτο κιόλας λεπτό μετά τη γέννησή τους τα δύο της δίδυμα, η Κύπρια μητέρα μαζί με τον πατέρα μετέβησαν στην Ουκρανία από την 34η βδομάδα της κύησης. Έμειναν εκεί δυόμισι βδομάδες. Τα μωρά γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό στις 36 βδομάδες και τρεις μέρες. «Ήμουν μέσα την ώρα της γέννας, ήταν απίστευτη εμπειρία, να δεις να γεννά κάποια τα μωρά σου και να κάνει εκείνο το πράγμα για σένα».

Πώς κατέβηκε γάλα

«Τον έκτο μήνα της κύησης αποφάσισα να θηλάσω τα μωρά. Ρώτησα τη γυναικολόγο, με ενημέρωσε για το πρωτόκολλο και επικοινώνησα με την παιδίατρο – σύμβουλο θηλασμού Ειρήνη Παφίτη και το προχωρήσαμε», αφηγείται η μητέρα. Στην αρχή, ξεκίνησε να πίνει αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία στη συνέχεια συνδύασε με κάποια συμπληρώματα, τα οποία σε υψηλές δόσεις προκαλούν γαλουχία. Μετά, σταμάτησε απότομα την αντισύλληψη δίνοντας στο σώμα της μήνυμα ότι γέννησε, άρχισε να πίνει τσάγια που βοηθούν στον θηλασμό και να κάνει αντλήσεις από το στήθος συνέχεια, ώστε να προκαλέσει ζήτηση που με τη σειρά της φέρνει γάλα στο στήθος. «Ήδη πριν την άντληση, αφού έπινα αντισυλληπτικά για δυο βδομάδες, άρχισα να έχω γάλα. Εκείνη την ώρα ένιωσα μάνα, ενώ δεν κουβαλούσα ούτε τα μωρά ούτε τίποτε. Ήταν πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Όσο πιο σύντομα τα κάνεις αυτά, τόσο το καλύτερο. Στην άντληση έβγαζα κάθε δύο-τρεις ώρες και σταδιακά έφτασα να κάνω 20 λίτρα τράπεζα γάλακτος (σ.σ.: μητρικό γάλα που φυλάσσεται στην κατάψυξη για μεταγενέστερη χρήση με μπιμπερό). Έβγαζα γάλα ακόμη και στην Ουκρανία».

«Το ότι αυτό το στήθος κατάφερε να βγάλει γάλα χωρίς να καταστώ έγκυος είναι θαύμα, είναι απίστευτο. Σήμερα θηλάζουν συνέχεια. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά θέλει αποφασιστικότητα. Πολλές φορές νιώθεις ότι θέλεις να τα παρατήσεις. Πολλές φορές νιώθεις ότι δεν είναι αρκετό και με τα δίδυμα είναι και δύσκολο να τα συντονίσεις. Αλλά όταν το θέλεις πολύ και έχεις βοήθεια από κάποιον, όπως είχα εγώ την Ειρήνη να με καθοδηγεί, τα καταφέρνεις».

Το ζευγάρι ζει σήμερα με τα δύο νεογέννητα στη Λευκωσία και δηλώνει ενθουσιασμένο με τη νέα ζωή, αλλά και με το γεγονός ότι η μητέρα κατάφερε να τα θηλάσει. Με αυτή την αισιοδοξία ξεπερνούν και τους πρακτικούς και οικονομικούς σκοπέλους, αφού παρόλο που τα συνολικά έξοδα για να αποκτήσουν τα μωρά ήταν ιλιγγιώδη (έφτασαν τις 70.000 ευρώ), δεν δικαιούνται επίδομα μητρότητας, τέκνου ή τοκετού.

Η παιδίατρος Ειρήνη Παφίτη Δημητρίου δίνει την επιστημονική εξήγηση:
«Ο θηλασμός είναι ίσως δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος, ακόμη και για γυναίκες που δεν υπήρξαν έγκυες ή και για άντρες, αφού υπάρχουν και σχετικά παραδείγματα στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Αυτή η περίπτωση μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να θέλει μια μανούλα να θηλάσει. Από άποψη χρόνου, να μην έχεις τα μωράκια στα χέρια σου και οχτώ φορές μέρα και νύχτα να κάνεις αντλήσεις, θέλει πάρα πολλή υπομονή και επιμονή. Είμαι πολύ περήφανη που το έκανε με τόση αποφασιστικότητα και τα μωράκια μπορούν να θηλάσουν, που για μένα ο θηλασμός είναι δώρο ζωής», δήλωσε στον «Π» η παιδίατρος και πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC Ειρήνη Παφίτη Δημητρίου, η οποία καθοδήγησε τη μητέρα επιστημονικά, ώστε να καταφέρει να έχει γάλα για να θηλάσει τα βρέφη.

«Η μητέρα μερικούς μήνες πριν από τον τοκετό ήρθε σε επαφή μαζί μου και εξέφρασε την επιθυμία να θηλάσει. Συζητήσαμε τι πρέπει να γίνει για να τα καταφέρει. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία δίνοντας ορμόνες κάνουμε τον οργανισμό να πιστέψει στην αρχή ότι είναι έγκυος και μετά ότι γεννάει. Προσπαθούμε έτσι να κάνουμε με φαρμακευτικό τρόπο αυτό που κάνει η φύση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που είναι να προετοιμάσει τον μαστό να παραγάγει γάλα, και μετά με τη γέννηση, αφού φύγουν οι ορμόνες, να κατεβάσει γάλα. Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η παραγωγή γάλακτος δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε μια γυναίκα που πέρασε εγκυμοσύνη και τοκετό. Δώσαμε τα φάρμακα για να γίνει η διαδικασία και τα διακόψαμε ένα μήνα και κάτι πριν γεννηθούν τα μωρά. Η μαμά ξεκίνησε να κάνει αντλήσεις πίνοντας κάποια συμπληρώματα διατροφής που ξέρουμε ότι βοηθούν στη γαλουχία και με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε η παραγωγή γάλακτος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ορμόνες είναι απλώς αντισυλληπτικά χάπια, με τη διαφορά όμως ότι δεν τα σταματάει ενδιάμεσα η μητέρα, όπως γίνεται στην αντισύλληψη».

Η δρ Παφίτη Δημητρίου δηλώνει επίσης ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα, το οποίο δεν περίμενε τόσο θετικό και τόσο γρήγορα. «Δεν περιμέναμε τόσο καλή ανταπόκριση. Θεωρώ ότι έχει να κάνει πάρα πολύ με την ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση της μητέρας, η οποία όταν ήρθε πρώτη φορά είπε, ’Εγώ τα παιδάκια μου θα τα θηλάσω’. Έχω δει και άλλες μητέρες που ενδιαφέρονταν, αλλά αργούσαν να κάνουν τη διαδικασία. Εδώ, γεννήθηκαν τα μωρά και αμέσως τα πήρε αγκαλιά και τα θήλασε. Αυτός είναι απίστευτος δεσμός, που βοηθάει πάρα πολύ στο δέσιμο της μητέρας με το παιδί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις μανούλες να τα πάρουν αγκαλιά, πόσο μάλλον για αυτήν τη μανούλα που ήθελε πάρα πολύ καιρό να αποκτήσει μωρά και τα απέκτησε με παρένθετη», σημειώνει.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/mikro-thavma-sti-lefkosia-thilazi-choris-na-gennisi

 

 

Το ιδανικό του “κοιμάμαι σαν μωρό” δεν είναι παρά ευσεβής πόθος

Συνέντευξη με τον διακεκριμένο καθηγητή ανθρωπολογίας James McKenna

Ο καθηγητής ανθρωπολογίας James McKenna είναι εξειδικευμένος σε θέματα ασφαλών πρακτικών ύπνου σε βρέφη, ειδικότερα στις περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς ενδιαφέρονται για ύπνο του βρέφους στο κρεβάτι των γονέων. Διευθύνει το εργαστήριο συμπεριφορικής μελέτης του ύπνου μητέρας -βρέφους στο τμήμα Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Notre Dame της Indiana.

Ο Dr. MacKenna θα έρθει στην Ελλάδα στις 27 Μαΐου 2017 ως προσκεκλημένος ομιλητής στο 10ο Ετήσιο Σεμινάριο Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας  και με αυτή την αφορμή έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα Ψυχο-γραφήματα.

 

Έχετε υποστηρίξει στις δημοσιεύσεις σας ότι οι αφυπνίσεις είναι ωφέλιμες για τα μωρά. Είναι πραγματικά επωφελής η βρεφική διέγερση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τον απρόσκοπτο ύπνο;

Με λίγα λόγια, ναι. Με βάση την δική μου επιστημονική έρευνα αλλά και άλλων συναδέλφων, αντιτίθεμαι στις κυρίαρχες αντιλήψεις, ότι δηλαδή ο συνεχής, αδιάσπαστος ύπνος του βρέφους είναι φυσιολογικός. Απορρίπτω πλήρως αυτή την πρόταση.

Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι η εμμονή μας με τα βρέφη «που κοιμούνται όλη νύχτα» από την αρχή της ζωής αλλά και γενικότερα η αντίληψη που συνδέεται με το ιδανικό του «κοιμάμαι σαν μωρό», δεν είναι παρά ευσεβής πόθος. Ακόμα πιο αντίθετο με βρίσκει, όμως, η επιβλαβής και αστήρικτη επιστημονικά αντίληψη που διαπνέει την κουλτούρα της χορήγησης αγελαδινού γάλακτος προκειμένου να «ωφεληθεί» το βρέφος από μη διακεκομμένο ύπνο.

Θεωρώ  ότι αυτή η εντύπωση του τι σημαίνει «κοιμάμαι σαν μωρό» εξηγεί γιατί τόσα από τα βρέφη μας υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου. Ο ισχυρισμός μου είναι ότι τα περισσότερα βρέφη δεν αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή, αλλά ότι οι γονείς υποστηρίζουν  ένα επιβεβλημένο πολιτισμικό μοντέλο που επιτάσσει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κοιμούνται τα βρέφη, που όμως δεν σχετίζεται καθόλου με τον τρόπο με τον οποίο πραγματικά κοιμούνται τα βρέφη.
Επιπλέον, πιστεύω ότι τα τρέχοντα μοντέλα που προωθούνται από παιδίατρους ερευνητές που μελετούν τον ύπνο, παραβλέπουν τις μεθόδους σίτισης και τη σημασία του θηλασμού και του μητρικού γάλακτος.

Έχω υποστηρίξει σε άρθρα τα οποία μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, ότι, όχι μόνο αυτοί οι πολιτισμικά επιβεβλημμένοι στόχοι ύπνου για τα βρέφη και οι ανάλογες πεποιθήσεις επηρέασαν τους γονείς επιβλαβώς, αλλά και οδήγησαν στην υιοθέτηση βιολογικά ανάρμοστων προτύπων και μη ρεαλιστικών προσδοκιών, ως προς το πώς υποτίθεται ότι κοιμούνται τα βρέφη. Υποστηρίζω ότι αυτά τα μοντέλα θέτουν άσκοπα ως προτεραιότητα την παγίωση των συνηθειών ύπνου των βρεφών και εκτοπίζουν αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για τα βρέφη κατά το πρώτο έτος της ζωής τους: τον θηλασμό, ο οποίος απαιτεί από τα μωρά να ξυπνούν συχνά. Ο συχνός θηλασμός και ο δεσμός με τη μητέρα που τον συνοδεύει είναι απαραίτητος για τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος των βρεφών. Υποστηρίζω ότι η εμμονή των επιστημόνων με το μοναχικό ύπνο ως φυσιολογική και βέλτιστη συνθήκη, που προτάσσεται ως ιδανική στις έρευνες σχετικά με τον ύπνο των νηπίων, είναι αβάσιμη και δεν προσθέτει γνώση πάνω στον τρόπο που κοιμάται το ανθρώπινο βρέφος.

Οι πρώτες μου μελέτες αποσκοπούσαν στο να καταδείξουμε ότι μόνο με την εξαγωγή μετρήσεων για τον ύπνο του βρέφους στο πλαίσιο που η μητέρα θηλάζει και κοιμάται μαζί του, θα μπορούσαμε ν’ αρχίσουμε να κατανοούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια σε τι συνίσταται πράγματι ο υγιής βρεφικός ύπνος. Η κατάργηση των τριών βασικών χαρακτηριστικών του φυσιολογικού  ύπνου, δηλαδή της στάσης του – που από ανάσκελα όπου διευκόλυνε το θηλασμό, μεταβλήθηκε σε ύπνο μπρούμυτα – της μεθόδου σίτισης  (ο θηλασμός αντικαταστάθηκε από το μπιμπερό)  και του χώρου του ύπνου – η τοποθέτηση της κούνιας των βρεφών από το πλάι της μητέρας μεταφέρθηκε σε ξεχωριστό απομονωμένο δωμάτιο, ενθάρρυνε και προήγαγε την επιδημία του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Αυτές οι πρακτικές που υποστηρίχθηκαν από το σύγχρονο πολιτισμό πιθανώς να οδήγησαν στο θάνατο περίπου  600.000 νηπίων από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), εν μέρει επειδή η κοινωνία μας προήγαγε ένα είδος πρόωρου, βαθέος, απρόσκοπτου ύπνου, σε αποστερημένα αισθητηριακά περιβάλλοντα, για τα οποία το ευάλωτο και νευρολογικώς ανώριμο ανθρώπινο βρέφος δεν ήταν – και δεν είναι- έτοιμο από βιολογικής άποψης.

Ο ελαφρύτερος ύπνος που προκαλούν οι συνεχείς αφυπνίσεις αποτελεί στην πραγματικότητα ασφαλέστερο ύπνο για τα βρέφη, ειδικά για το επίπεδο νευρολογικής ωριμότητας στο οποίο βρίσκονται.

Αυτό που θα ήθελα να προτείνω είναι ότι η αγκαλιά, η επαφή, η ανταπόκριση και το περπάτημα μαζί με τα βρέφη, δεν τα βλάπτει ποτέ. Τα ανθρώπινα βρέφη είναι πρωτεύοντα θηλαστικά και ως είδος δεν χορταίνουν τις αγκαλιές και τα χάδια! Αν διεγείρουμε τα βρέφη περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, παραμένουν περισσότερο διεγερμένα τη νύχτα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κοιμούνται τόσο βαθιά. Η έρευνά μας δείχνει ότι όσο πιο διεγερμένα είναι τα βρέφη τόσο λιγότερο χρόνο περνούν στο στάδιο 3-4 του βαθύτερου ύπνου. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να τα βοηθήσει να ξυπνήσουν τη νύχτα από ένα πολύ βαθύτερο στάδιο ύπνου, προκειμένου να σταματήσουν μια άπνοια ή μια παύση της αναπνοής. Τα παιδιά που δεν εκτίθενται σε αρκετά ερεθίσματα, δεν διεγείρονται αρκετά και δυσκολεύονται στην αφύπνιση.

Και πάλι, κάποιοι μπορεί να το θεωρούν κακό, αλλά πιστεύω ότι είναι καλό, καθώς αποτελεί προστασία από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Το πρόβλημα με τα μωρά που πεθαίνουν αιφνιδίως δεν είναι ότι ήταν πολύ διεγερμένα, αλλά αντίθετα πολύ λίγο. Πολλά βρέφη που πέθαναν ξαφνικά δυσκολεύονταν να ξυπνήσουν, συχνά έμοιαζαν να νυστάζουν και έδειχναν μάλλον αφηρημένα, όπως περιγράφουν οι γονείς τους (πριν τους θανάτους των παιδιών τους). Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι δεν ήταν σε θέση να διεγερθούν αρκετά ή ότι είχαν πολύ λίγη εξάσκηση ώστε να βελτιωθούν σε αυτό.

Τι άλλο επιτυγχάνουν οι νυχτερινές αφυπνίσεις και ποια είναι η σχέση μεταξύ της αφυπνίσεως και ενός βρέφους που κοιμάται κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι αφυπνίσεις βοηθούν το μωρό να αναπνέει πιο σταθερά με την πάροδο του χρόνου και με σταδιακά μεταβαλλόμενους καρδιακούς παλμούς και αναπνοή. Η μεταβλητότητα στα μοντέλα αναπνοής των βρεφών είναι συνήθως θετική, καθώς συχνά συνδέεται με σημαντικές εισπνοές οξυγόνου, οδηγώντας σε βραχύτερες άπνοιες σε βαθύ στάδιο ύπνου από το οποίες οι αφυπνίσεις μπορεί να είναι δύσκολες. Επιπλέον, εφόσον με την εξάσκηση επέρχεται βελτίωση, τότε όσες περισσότερες αφυπνίσεις προκαλούνται από διάφορες μορφές συν-κοίμισης, τόσο καλύτερα αναπτύσσονται οι δεξιότητες διέγερσης που ενδεχομένως μπορούν να δράσουν προστατευτικά.

Τα βρέφη δεν είναι προορισμένα να κοιμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Η φύση τους είναι να ξυπνούν συχνά για να θηλάσουν. Το μητρικό γάλα δεν έχει τέτοια θερμιδική ισχύ ώστε να βοηθάει το μωρό να κοιμάται, ολόκληρη νύχτα, με τον τρόπο που κάνει το αγελαδινό γάλα, το οποίο όμως είναι προφανώς σχεδιασμένο για τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου των αγελάδων.

Σε αντίθεση με όσα οι περισσότεροι ερευνητές ισχυρίζονται ή τουλάχιστον κάνουν τους γονείς να πιστεύουν, η σταθεροποίηση του βρεφικού ύπνου δεν είναι υψίστης σημασίας βιολογικά για ένα βρέφος, ειδικά κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Η κατανάλωση του μητρικού γάλακτος και η ανάπτυξη του ψυχικού δεσμού με τη μητέρα είναι που έχει σημασία, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τύπο ύπνου που απολαμβάνουν τα βρέφη.

Στην πραγματικότητα, αυτό που αποτελεί φυσιολογικό και υγιή βρεφικό ύπνο δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από το νυχτερινό θηλασμό, καθώς οι δύο συν-εξελίχθηκαν και σχεδιάστηκαν από τη φυσική επιλογή για να μεγιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία των βρεφών. Δυστυχώς, όταν ξεκίνησε η έρευνα για τον ύπνο των νηπίων στις δυτικές χώρες, θεωρούνταν φυσιολογικές οι μετρήσεις που αφορούσαν σε μωρά που έτρωγαν με μπιμπερό και κοιμούνταν απομονωμένα από τους γονείς. Αυτά τα δεδομένα δεν θα έπρεπε να θεωρούνται άξια αναπαραγωγής και διαιώνισης.

Η πρώτη δουλειά που ανατίθεται σε ένα βρέφος είναι να θηλάζει συχνά για να τροφοδοτεί τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του που θα διπλασιαστεί σε μέγεθος κατά το πρώτο έτος της ζωής. Το μητρικό γάλα όχι μόνο θα διεγείρει και θα παρέχει τη βάση για τη βέλτιστη γενική ανάπτυξη, αλλά το διαδραστικό σύστημα χορήγησης (η αλληλεπιδραστική σχέση με την τροφό) θα συμβάλει στην αύξηση των νευρωνικών διασυνδέσεων μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των κινητικών, συναισθηματικών, γνωστικών και κοινωνικών περιοχών, που ελέγχουν τις αναδυόμενες δεξιότητες και τα αντίστοιχα χαρίσματα.

Πώς εντάσσεται ο «κοινός ύπνος» στο πλαίσιο των πρακτικών παιδικής φροντίδας;

Ο κοινός ύπνος αναφέρεται σε κάθε κατάσταση στην οποία το βρέφος κοιμάται εντός του αισθητηριακού εύρους ενός αφοσιωμένου φροντιστή, επιτρέποντας στον καθένα από τους δυο να ανιχνεύει και να ανταποκρίνεται στα αισθητηριακά σήματα και τις νύξεις του άλλου (μυρωδιές, ψίθυροι, κινήσεις, ήχοι, θερμότητα.
Ο κοινός ύπνος μητέρας και βρέφους με ενδιάμεσο θηλασμό είναι η παλαιότερη και πιο επιτυχημένη διάταξη ύπνου του ανθρώπου. Ο από κοινού ύπνος παραμένει μια καθολική, διαπολιτισμική συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους, μια αναμενόμενη και φυσιολογική ρύθμιση ύπνου που σχεδιάστηκε για να μεγιστοποιήσει την επιβίωση και την ευημερία των βρεφών. Μόνο σε σχετικά λίγες επιλεγμένες κουλτούρες (δυτικές, βιομηχανοποιημένες κοινωνίες) τα βρέφη έχουν κοιμηθεί αποστερημένα την παρουσία των θηλαζουσών μητέρων τους.

Το να μοιράζεσαι το ίδιο δωμάτιο με το βρέφος σου είναι το ίδιο με τον από κοινού ύπνο;

Ναι. Το να μοιράζεσαι ένα δωμάτιο ή τολμώ να πω να μοιράζεσαι τη μητέρα, ενδεχομένως επίσης να πληροί τις προϋποθέσεις μια ασφαλούς, απλής, μορφής  κοινού ύπνου. Αυτή η μορφή του ύπνου από κοινού είναι ασφαλής για όλες τις οικογένειες και θα είναι, κατά τη γνώμη μου, η προτιμώμενη και προεπιλεγμένη ρύθμιση ύπνου, ειδικά για τα μη αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη. Τα βρέφη δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο ίδιο κρεβάτι για να επωφεληθούν από τον κοινό ύπνο. Μπορούν να βρίσκονται σε μια κούνια δίπλα στο κρεβάτι, αρκεί το μωρό και η μητέρα ή ο πατέρας να είναι μέσα στην περιοχή αισθητηριακής αντίληψης ο ένας του άλλου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε άμεσα τις χειρονομίες και τις ζωτικές ενδείξεις που σας επικοινωνεί το βρέφος

Εάν το μωρό μου κοιμάται στην κρεβατοκάμαρά μου, πώς θα μάθει να κοιμάται στο δωμάτιό του;

Δεν προκαλεί έκπληξη, το γεγονός ότι όταν οι εγγενείς ανάγκες των βρεφών για επαφή και εγγύτητα πληρούνται από τους γονείς στις αρχές της ζωής τους, τα παιδιά δε γίνονται δια βίου «εξαρτώμενα» όπως συχνά πιστεύεται, αλλά το αντίθετο: η πρώιμη ανταπόκριση στις ανάγκες τους, οδηγεί αργότερα σε ανεξαρτησία και ενισχυμένη αυτοπεποίθηση.

Η αυτάρκεια και η αυτοπεποίθηση που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ηλικία στην οποία το βρέφος βάζει τον εαυτό του για ύπνο χωρίς τον γονέα του ή τον αγαπημένο του. Όλα τα παιδιά μαθαίνουν τελικά να αποκοιμιούνται. Αυτό που πραγματικά επιβάλλεται στους γονείς είναι η αυθαίρετη κοινωνική ιδέα ότι όσο νωρίτερα το βρέφος δεν χρειάζεται παρέμβαση για τον ύπνο, τόσο το καλύτερο και για το ίδιο ως μελλοντικό νήπιο, παιδί και ενήλικα. Αυτή η ιδέα χρησιμοποιείται συχνά ως όπλο, στηριζόμενη όμως σε ψευδείς ισχυρισμούς: ότι αν ένα βρέφος ή ένα παιδί δεν μπορεί από κάποια προκαθορισμένη ηλικία να χαλαρώνει και να ηρεμεί μόνο του, δεν θα τα καταφέρει ποτέ, ή ότι κάτι δεν είναι φυσιολογικό σε αυτό το παιδί και πρέπει να διορθωθεί, ή ακόμα πως οι γονείς είναι ανεπαρκείς στο να θέτουν όρια. Αυτό όμως είναι αβάσιμο και προσβλητικό.

 Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι κρίσεις είναι κοινωνικής υφής και φύσης και δεν έχουν καμία επιστημονική αξία. Κανένας άλλος άνθρωπος στον πλανήτη εκτός από εμάς στις δυτικές βιομηχανοποιημένες κοινωνίες δεν προβληματίζεται για τέτοιες διαφορές μεταξύ των παιδιών. Ο πολιτισμός μας έχει κατασκευάσει προσεκτικά αυτές τις πηγές ανησυχίας. Η επιστημονική κοινότητα που διερευνά τον βρεφικό ύπνο, σε γενικές γραμμές, δέχεται χωρίς κριτική τη λανθασμένη υπόθεση ότι τα μοναχικά βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό αντιπροσωπεύουν τη «φυσιολογική» και/ή «βέλτιστη» ανθρώπινη συνθήκη και χρησιμοποιούν αυτές τις πρακτικές ως το πλαίσιο από το οποίο προέρχονται οι μετρήσεις για τον «κανονικό ύπνο» βρεφών. Αυτό όμως δεν μπορεί να υποστηριχθεί επιστημονικά από τα παγκόσμια δεδομένα και βασίζεται σε ψευδείς επιστημονικές υποθέσεις.

 

* Aν θέλετε ν’ απολαύσετε από κοντά τον James McKenna, θα μιλήσει στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 10oυ Σεμιναρίου Μητρικού Θηλασμού του Γαλαξία στις 27 Μαΐου 2017.
Για αναλυτικές πληροφορίες όσον αφορά το πρόγραμμα και εγγραφή:
http://www.galaxiasibclc.gr 

 

Μετάφραση: Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, MA, υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Επιμέλεια κειμένου: Ξανθίππη Πασχαλίδου, Ιατρός, Ειδικός βελονισμού, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Πηγή

 

Πώς και γιατί το μητρικό γάλα των πρόωρων μωρών διαφέρει

Το μητρικό γάλα είναι γεγονός ότι προσφέρει πολλά περισσότερα από στοιχεία διατροφής. Είναι ένα «ζωντανό υγρό», που περιέχει ανοσοποιητικούς παράγοντες οι οποίοι βοηθούν στην προστασία του μωρού απέναντι στις λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, περιέχει περίπου 800 διαφορετικές πρωτεΐνες οι οποίες επιτελούν διάφορες σημαντικές  λειτουργίες, πχ. συμβάλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το μητρικό γάλα αλλάζει κατά τη διάρκεια ενός γεύματος θηλασμού, αλλά επίσης αλλάζει από μέρα σε μέρα. Είναι φτιαγμένο κατά παραγγελία του μωρού, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του ανάλογα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού το μητρικό γάλα έχει αυξημένους ανοσοποιητικούς παράγοντες για να δώσει στο μωρό μια τελική δόση ανοσολογικής προστασίας πριν ολοκληρωθεί ο αποθηλασμός.

Εξίσου όμως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το γάλα μιας μητέρας πρόωρου μωρού έχει διαφορετικές συγκεντρώσεις σε διάφορα στοιχεία ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες του πρόωρου μωρού της.

Πώς λοιπόν το μητρικό γάλα των πρόωρων μωρών διαφέρει από το μητρικό γάλα των τελειόμηνων και γιατί αυτές οι διαφορές είναι σημαντικές;

Το μητρικό γάλα που παράγει μια μητέρα πρόωρου μωρού περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών, DHA, μαγνησίου και σιδήρου και πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ανοσολογικών  παραγόντων.

Σε μια πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι το μητρικό γάλα των πρόωρων μωρών περιέχει σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις κάποιων ανοσολογικών πρωτεϊνών (πχ. λυσοζύμη) απ’ ότι το γάλα των τελειόμηνων νεογνών. Η έρευνα αυτή επίσης βρήκε ότι περισσότερο από το 60% των πρωτεϊνών στο πρωτόγαλα των πρόωρων νεογνών, επιτελούν ανοσολογικές και αμυντικές λειτουργίες και λιγότερο διατροφικές.

Αλλά γιατί αυτές οι διαφορές ανάμεσα στο γάλα των πρόωρων και των τελειόμηνων νεογνών είναι σημαντικές;

Οι διαφορές αυτές είναι σημαντικές γιατί τα πρόωρα νεογνά έχουν αυξημένο κίνδυνο για κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα, τα πρόωρα νεογνά έχουν αυξημένο κίνδυνο σηψαιμίας (μόλυνση του αίματος) και νεκρωτικής εντεροκολίτιδας (μια πιθανά μοιραία επιπλοκή κατά την οποία μέρος του εντέρου καταστρέφεται). Η έλλειψη μητρικού γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών στα πρόωρα νεογνά, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης των ανοσολογικών παραγόντων που περιέχει το μητρικό γάλα.

Επίσης, η σίτιση με φόρμουλα σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη IQ αργότερα στη ζωή των πρόωρων νεογνών, όταν συγκρίνονται με πρόωρα μωρά που έχουν θηλάσει. Αυτό μπορεί να οφείλεται ως ένα βαθμό στην απουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην φόρμουλα, όπως το DHA,  και μπορεί να είναι η αιτία για την οποία το μητρικό γάλα των πρόωρων μωρών περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις DHA.  Ακόμα κι αν στη φόρμουλα προστεθεί DHA, προέρχεται από μη ανθρώπινες πηγές και δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Το μητρικό γάλα είναι ένα αξιοθαύμαστο ζωντανό υγρό και η επιστήμη μόλις τώρα άρχισε να αποκαλύπτει την μοναδικότητά του.

Πηγή

Μετάφραση – Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

10ο ετήσιο σεμινάριο Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC

Ο Σύλλογος Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδας «Γαλαξίας», διοργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων για το μητρικό θηλασμό.

Αποτελεί το 10ο Ετήσιο Σεμινάριο για το μητρικό θηλασμό του συλλόγου, με θέμα: «Προσέγγιση με το βλέμμα των ειδικών».

Στο σεμινάριο θα μιλήσουν οι εξής σπουδαίοι διεθνείς ομιλητές: ο καθηγητής James McKenna και η CatherineWatson Genna. 

Ο καθηγητής ανθρωπολογίας James McKenna είναι εξειδικευμένος σε θέματα του ύπνου των βρεφών. Διευθύνει το εργαστήριο συμπεριφορικής μελέτης του ύπνου μητέρας-βρέφους στο Πανεπιστήμιο Notre Dame της Indiana US. Έχει εισαγάγει τον όρο breastsleeping που αφορά στον κοινό ύπνο μητέρας-θηλάζοντος βρέφους ελλείψη παραγόντων κινδύνου. Ασχολείται διεξοδικά με τις ασφαλείς πρακτικές ύπνου κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η Catherine Watson Genna έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως ιδιώτης IBCLC στη Νέα Υόρκη, έχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση νεογνών με νευρολογικά, ανατομικά ή γενετικά προβλήματα. Είναι αναγνωρισμένη ομιλήτρια και απευθύνεται τόσο σε λιγότερο έμπειρο κοινό, όσο και σε επαγγελματίες υγείας για διαχείριση περίπλοκων καταστάσεων. Ειδικό γνωστικό της αντικείμενο αποτελεί η μελέτη της κινητικότητας της γλώσσας και η κλινική εκτίμηση των περιπτώσεων βραχέος χαλινού.

Η διοργάνωση είναι μία συλλογική προσπάθεια του Δ.Σ. του Γαλαξία. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν IBCLC από τη χώρα μας παρουσιάζοντας θέματα γενικού ενδιαφέροντος, σχετικά με το θηλασμό.

Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ένα μεγαλύτερο κοινό, το οποίο από την εμπειρία των προηγούμενων ετών απαρτίζεται σε μεγάλο ποσοστό από επαγγελματίες υγείας οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο τη φροντίδα της δυάδας μητέρας-βρέφους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, βελτιώνοντας το επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας.

H οργανωτική επιτροπή, σας ευχαριστεί για το ενδιαφέρον σας και τη στήριξη της προσπάθειάς μας για τη διευκόλυνση της πρακτικής του θηλασμού, σε όσες μητέρες που το επιθυμούν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Σάββατο 27/5/2017

9:00-09:30 Προσέλευση-εγγραφές

09:30-11:00 «The Return of Breastsleeping: Humankind’s oldest and most successful sleep and feeding arrangement» -James McKenna

11:00-12:30 «Why Western Infants Have Sleep Problems to Solve and What to Do About Them» -James McKenna

12:30-13:30 Διάλειμμα

13:30-15:00 «Bio-cultural Origins of Inconsolable Crying (Colic) and SIDS: Is It All About Learning to Breathe Required for Speech?» -James McKenna

15:00-15:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση

15:30-16:45 «Infant Oral Assessment» -Catherine Watson Genna (75-90 minutes)

16:45-17:45 «Ηθικά διλήμματα και σημαντικές δράσεις των IBCLC»

Κυριακή 28/5/2017

09:00-10:30 «The Non Latching Infant: The First 48 Hours and Beyond» -Catherine Watson Genna (90-120 minutes)

10:30-12:00 «Choosing and Using Breastfeeding Tools: A Clinical Reasoning Approach» -Catherine Watson Genna (90-120 minutes)

12:00-13:00 Διάλειμμα

13:00-14:30 «Cervical Auscultation for Lactation Consultants – Assessing Suck-Swallow Patterns» -Catherine Watson Genna (90 minutes)

14:30-15:45 «Assessing for Tongue tie» -Catherine Watson Genna (75-90 minutes)

15:45-16:00 Διάλειμμα

16:00 -17:00 «Interactive Case Studies» -Catherine Watson Genna (60-75 minutes)

17:00-17:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Κράτηση θέσης και αγορά εισητηρίων

Πώς μπορεί ο θηλασμός να βοηθήσει το πρόωρο μωρό

Τα πλεονεκτήματα  του θηλασμού για τα πρόωρα μωρά είναι αμέτρητα. Το μητρικό γάλα, όχι μόνο προσφέρει σε ένα πρόωρο μωρό τα ίδια οφέλη που λαμβάνει ένα τελειόμηνο, αλλά προσφέρει στο πρόωρο μωρό επιπλέον στοιχεία ειδικά για την πρωορότητα.

Διατροφικά Οφέλη Του Θηλασμού Ενός  Πρόωρου Μωρού.  

Τα πρόωρα μωρά έχουν ανώριμο πεπτικό σύστημα και το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τις κοιλίτσες  τους.

Μελέτες δείχνουν ότι τα πρόωρα μωρά χωνεύουν το μητρικό γάλα καλύτερα από ότι  το γάλα φόρμουλα.

 • Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι δύσκολες στη χώνεψη. Όταν λέμε ότι τα παιδιά έχουν αλλεργία στο γάλα, εννοούμε ότι έχουν αλλεργία στις πρωτεΐνες του. Ένα προνόμιο του θηλασμού ενός  προώρου μωρού είναι ότι οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος  είναι πιο εύκολο να χωνευθούν. Γενικά, είναι ευκολότερο να χωνευθεί το μητρικό γάλα παρά η φόρμουλα.
 • Λίπη: Επειδή τα πρόωρα μωρά συνήθως έχουν χαμηλό βάρος κατά τη γέννησή τους, η καλή ανάπτυξη είναι σημαντική για την εξέλιξή τους. Το μητρικό γάλα περιέχει λιπάση, που βοηθάει τα πρόωρα μωρά να χωνέψουν τα λίπη του μητρικού γάλακτος ολοκληρωτικά. Η καλύτερη απορρόφηση του λίπους είναι ένα σημαντικό όφελος του θηλασμού ενός πρόωρου μωρού.
 • Υδατάνθρακες: Το μητρικό γάλα περιέχει λακτόζη και ολιγοσακχαρίτες. Τα πρόωρα μωρά  απορροφούν το 90% της λακτόζης που περιέχεται στο μητρικό γάλα, το οποίο τα βοηθάει να απορροφούν  ευκολότερα κάποια μεταλλικά στοιχεία. Οι ολιγοσακχαρίτες  αναστέλλουν την προσκόλληση των επιβλαβών βακτηρίων στον εντερικό βλεννογόνο, κάτι που θεωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου της νεκρωτική εντεροκολίτιδα.

Ανοσολογικά οφέλη του θηλασμού ενός πρόωρου

Τα περισσότερα πρόωρα διατρέχουν τον κίνδυνο για λοιμώξεις που μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ σοβαρές, οπότε η συμβολή του στο ανοσολογικό σύστημα είναι από τα πιο σημαντικά οφέλη  του θηλασμού ενός πρόωρου μωρού.

 • Μειωμένη μόλυνση: Οι υδατάνθρακες στο μητρικό γάλα αποτρέπουν την προσκόλληση βακτηριδίων στους βλεννογόνους του μωρού. Το όφελος από το θηλασμό ενός πρόωρου μωρού είναι ότι το βοηθάει να αρρωσταίνει λιγότερο συχνά.
 • Προστασία ενάντια σε συγκεκριμένες ασθένειες: Ο θηλασμός, όχι μόνο προστατεύει τα πρόωρα μωρά από τις ασθένειες γενικά, αλλά έρευνες δείχνουν πως το μητρικό γάλα μειώνει τον κίνδυνο πολλών ειδικών παθήσεων για το πρόωρο μωρό. Τα πρόωρα μωρά που έχουν θηλάσει έχουν χαμηλότερο κίνδυνο της NEC (νεκρωτική εντεροκολίτιδα), μια σοβαρή επιπλοκή της πρωορότητας. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο του πρόωρου βρέφους να πάθει σήψη, μηνιγγίτιδα, και λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η πνευμονία και η βρογχιολίτιδα.
 • Περαιτέρω πλεονεκτήματα: Καθώς μεγαλώνουν τα μωρά, τα πλεονεκτήματα του θηλασμού ενός πρόωρου μωρού πολλαπλασιάζονται. Παρά το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας και του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού δεν είναι απολύτως κατανοητή, οι μητέρα μεταφέρει τα αντισώματά της στο μωρό. Αν η μαμά και το μωρό είναι εκτεθειμένοι σε μια γρίπη, το ανοσοποιητικό σύστημα της μαμάς θα αρχίσει να στέλνει αντισώματα για τη γρίπη στο βρέφος, μέσω του μητρικού γάλακτος. Δεδομένου ότι τα πρόωρα μωρά μπορεί να αρρωστήσουν πολύ βαριά από πολλές κοινές ασθένειες, αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. 

Γνωστικά οφέλη που έρχονται με το θηλασμό

Επιπλέον στα διατροφικά και ανοσολογικά οφέλη που προσφέρει το μητρικό γάλα, ο θηλασμός επίσης βοηθάει τα πρόωρα μωρά να εξελιχθούν πνευματικά. Καθώς τα πρόωρα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αναπτυξιακή καθυστέρηση και χαμηλές σχολικές επιδόσεις, τα οφέλη του μητρικού γάλακτος σ’ αυτό το πεδίο είναι σημαντικά.

 • Πρώιμα γνωστικά οφέλη: Τα βρέφη που λαμβάνουν μητρικό γάλα νωρίς στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία ως νήπια. Μια μελέτη έδειξε ότι τα βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης, που έλαβαν μητρικό γάλα (ακόμα και σε συνδυασμό με φόρμουλα ) είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ που μετρούν τη γνωστική ανάπτυξη, στην ηλικία των 30 μηνών.
 • Διαρκή γνωστικά οφέλη: Τα πνευματικά οφέλη του μητρικού γάλακτος δεν σταματούν όταν ένα μωρό απογαλακτίσει. Ακόμα και στην ηλικία των 7-8 ετών, τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα και που έλαβαν μητρικό γάλα ως βρέφη, εξακολουθούν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα και που δεν ήπιαν  μητρικό γάλα.

Τα οφέλη για τη μητέρα

Τα πρόωρα μωρά δεν είναι τα μόνα που επωφελούνται από το θηλασμό. Οι μαμάδες, επίσης, επωφελούνται από τον θηλασμό τον πρόωρων μωρών τους.

 • Αίσθηση της ολοκλήρωσης: Στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ), οι γονείς πολύ συχνά αισθάνονται ανίσχυροι. Τα μωρά μπορεί να είναι πολύ άρρωστα για να τα πάρουν αγκαλιά και ο εξοπλισμός της ΜΕΝΝ συχνά τρομάζει τους γονείς. Οι μητέρες που δίνουν μητρικό γάλα για τα πρόωρά  τους κάνουν κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει, παρά μόνο οι ίδιες.
 • Οφέλη για την υγεία: Είτε ένα μωρό γεννηθεί πρόωρα είτε όχι, ο θηλασμός παρέχει στις μητέρες πολλά οφέλη για την υγεία. Οι επιπλέον θερμίδες που χάνονται με το θηλασμό  μπορεί να βοηθήσουν τις μητέρες να επιστρέψουν στο προ εγκυμοσύνης βάρος τους νωρίτερα και οι ορμόνες που παράγει ο θηλασμός βοηθούν την μήτρα να επιστρέψει στο αρχικό της μέγεθος πιο γρήγορα. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στη μητέρα, καθώς και για τον διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, ο θηλασμός είναι μια πολύ προσωπική απόφαση. Αυτά τα δεδομένα έχουν σκοπό να σας παρέχουν όλες τις πληροφορίες που μπορεί να σας βοηθήσουν να επιλέξετε. Στο τέλος, θα πρέπει να κάνετε ό, τι αισθάνεστε ότι είναι σωστό για το παιδί σας και εσάς.

 

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

Πηγές

Callen, Jennifer RNC, MSc and Pinelli, Janet RNC, MScN, DNS. «A Review of the Literature Examining the Benefits and Challenges, Incidence, and Duration, and Barriers to Breastfeeding in Preterm Infants.» Advances in Neonatal Care April 2005; 5, 72-88.

La Leche League International. «FAQ: Is Breastfeeding Important for my Premature Baby?» Accessed Sept. 10, 2009 from [link url-http://www.llli.org/FAQ/premimportant.html] http://www.llli.org/FAQ/premimportant.html

March of Dimes. «Quick Reference Fact Sheets: Breastfeeding» Accessed Sept. 10, 2009 from http://www.marchofdimes.com/professionals/14332_9148.asp

Έρευνα: διαφορετικό το μητρικό γάλα ανάλογα με το φύλο του παιδιού

Την ώρα που όλοι πιστεύαμε ότι το μητρικό γάλα δε θα μπορούσε να γίνει πιο εκπληκτικό, εμφανίζεται μια νέα έρευνα που καταλήγει στο  γεγονός ότι το μητρικό γάλα προσαρμόζεται ανάλογα με το φύλο του μωρού μας!

Ναι, σωστά διαβάσατε – τα αγοράκια και τα κοριτσάκια καταναλώνουν διαφορετικό μητρικό γάλα.

Αυτή η μελέτη είναι εμπνευσμένη από μια προηγούμενη  έρευνα η οποία έδειξε ότι κάποια θηλαστικά παράγουν γάλα προσαρμοσμένο  για το συγκεκριμένο φύλο του μωρού τους. Για παράδειγμα, οι μαϊμούδες  παράγουν  γάλα πλουσιότερο σε λίπη και σε ενέργεια για τους αρσενικούς  απογόνους τους, αλλά παράγουν μεγαλύτερη  ποσότητα γάλακτος το οποίο περιέχει περισσότερο ασβέστιο για τις θηλυκές απογόνους τους.

Για να δουν εάν αυτή η θεωρία ισχύει για τους ανθρώπους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από την Εθνική Μελέτη Υγείας των Εφήβων, μια μεγάλη και μακροχρόνια  ιατρική μελέτη για τη  συμπεριφορά  των νέων Aμερικανών. Για την μελέτη αυτή, οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από περισσότερους από 20.000 έφηβους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά την εφηβεία. Καταγράφηκαν το βάρος και το ύψος σε κάθε χρονική στιγμή και πληροφορίες για το θηλασμό που έδωσαν οι μητέρες.

Οι ερευνητές έδωσαν βάση περισσότερο στα στοιχεία που συλλέχθηκαν από δίδυμα: δίδυμα ίδιου φύλου και δίδυμα διαφορετικών φύλων, που είχαν θηλάσει ή όχι.

Η έρευνα έγινε σε 546 δίδυμα ίδιου φύλου και 233 δίδυμα διαφορετικού φύλου. Χρησιμοποιώντας όλα τα καταγεγραμμένα στοιχεία όσον αφορά το βάρος και το ύψος, συγκρίνανε την ανάπτυξή τους.

Βρήκαν ότι τα δίδυμα ίδιου φύλου που είχαν θηλάσει, ήταν ψηλότερα και βαρύτερα κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή, από ότι τα δίδυμα διαφορετικού φύλου (τα οποία θήλασαν μητρικό γάλα που δεν ήταν δυνατόν να προσαρμοστεί στις ανάγκες των διαφορετικών φύλων των διδύμων).

Τα δίδυμα του ίδιου φύλου που δεν είχαν θηλάσει ποτέ ήταν κοντύτερα και ελαφρύτερα από τα δίδυμα αντίθετου φύλου που δεν είχαν θηλάσει.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τη διαφορετικότητα του μητρικού γάλακτος ανάλογα με το φύλο.

Αν και αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια διαφορά ως προς το φύλο στο ανθρώπινο μητρικό γάλα, θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγές:

https://www.nytimes.com/2017/01/21/opinion/sunday/does-breast-milk-have-a-sex-bias.html?_r=1

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022096516302685

Έρευνα: ανάκτηση βάρους νεογνών τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση

Τα νεογέννητα χάνουν ένα ποσοστό του βάρους τους τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους. Όμως, παρόλο που οι γιατροί λένε συχνά στους γονείς ότι τα νεογέννητα θα ανακτήσουν το βάρος που έχασαν μέσα στις επόμενες 1 με 2 εβδομάδες, σε πολλά βρέφη παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν αυτόν τον «στόχο», λέει μια πρόσφατη Αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Σχεδόν όλα τα νεογέννητα χάνουν βάρος κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών, ασχέτως αν έχουν θηλάσει ή έχουν πάρει φόρμουλα. Πολλοί γιατροί περιμένουν τα μωρά να ανακτήσουν τα γραμμάρια που είχαν χάσει και να ξεπεράσουν το βάρος της γέννησής τους μέσα σε 10 – 14 ημέρες.

Αλλά στις 14 μέρες, το 14% των μωρών που γεννήθηκαν κολπικά και το 24% των βρεφών που γεννήθηκαν με καισαρικές επεμβάσεις δεν επέστρεψαν στο βάρος γέννησής τους, απέδειξε έρευνα που έγινε πάνω σε περίπου 144,000 νεογέννητα.

«Είναι φυσιολογικό για τα νεογέννητα να χάνουν ένα σημαντικό ποσοστό βάρους τις πρώτες 1- 3 μέρες μετά την γέννησής τους λόγω της ούρησης του περίσσιου υγρού αλλά και της περιορισμένης πρόσληψης», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Dr Ian Paul, ερευνητής  στο Penn State College of Medicine στο Hershey της Pennsylvania.

«Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική μπορεί να χάνουν περισσότερο βάρος μετά την γέννησή τους διότι έρχονται στον κόσμο πιο ενυδατωμένα από άλλα βρέφη εξαιτίας των ενδοφλέβιων υγρών που δίνονται στις γυναίκες πριν και κατά την διάρκεια της εγχείρισης» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Κατά την γέννηση, ένα νεογέννητο ζυγίζει σχετικά περισσότερο αν γεννηθεί  με καισαρική και για αυτό έχει περισσότερά υγρά για να αποβάλλει, με αποτέλεσμα να χάνει σχετικά περισσότερο βάρος», είπε ο Paul.

Η Αμερικάνικη ακαδημία της παιδιατρικής λέει ότι τα περισσότερα νεογέννητα θα πρέπει να ξεπεράσουν το βάρος γέννησής τους τις πρώτες 7 με 10 ημέρες, με εβδομαδιαία αύξηση από 100 έως 200 γραμμάρια για τους πρώτους μήνες ζωής τους.

Στην τρέχουσα έρευνα, ερευνητές εξέτασαν μωρά που γεννήθηκαν στο Kaiser Permanente Northern California Medical Centers ανάμεσα στο 2009 και στο 2013. Όλα τα μωρά γεννήθηκαν λίγο πριν ή στο τέλος της πιθανής ημερομηνίας τοκετού και είχαν φυσιολογικό βάρος όταν γεννήθηκαν.

Τα μισά νεογέννητα είχαν το ίδιο βάρος ή λίγο παραπάνω από το βάρος γέννησης στις πρώτες 9 έως 10 μέρες είτε μετά από καισαρική είτε μετά από κολπικό τοκετό.

Μετά τις πρώτες 21 μέρες ωστόσο, το 5% των μωρών που γεννήθηκαν με κολπικό τοκετό και το 8% των βρεφών  που γεννήθηκαν με καισαρική ακόμη δεν επανήλθαν στο βάρος γέννησής τους, βρήκε επίσης η έρευνα.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν πως οι ερευνητές είχαν έλλειψη δεδομένων για το πώς ταΐστηκαν τα βρέφη όταν πήγαν σπίτι μετά το νοσοκομείο, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει το βάρος που κερδίζουν, σημείωσε ο συγγραφέας.

«Ακόμη κι έτσι, οι έρευνες θα πρέπει να είναι καθησυχαστικές προς τους γονείς των μωρών που δεν επανέρχονται  στο βάρος της γέννησής τους μέσα σε 7-10 ημέρες», είπε η Tessa Crume, ερευνήτρια στο  Colorado School of Public Health της Aurora.

«Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να δουν τα αποτελέσματα ως λόγο να μην πανικοβάλλονται», πρόσθεσε η Crume.

«Για της οικογένειες που θέλουν να θηλάσουν, αυτή είναι μια επιβεβαίωση ότι η αργοπορημένη ανάκτηση βάρους δεν σηματοδοτεί ανεπαρκή παραγωγή γάλακτος, αλλά μάλλον είναι ένα φυσιολογικό είδος ανάπτυξης».

«Για να έχουν περισσότερες πιθανότητες τα μωρά που θηλάζουν να αυξήσουν αρκετά το βάρος τους, οι γυναίκες θα ήταν καλό να εστιάσουν σε μια καλή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού».

«Οι γυναίκες μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή τους θηλάζοντας το συντομότερο δυνατόν μετά τη γέννηση, ή αντλώντας μητρικό γάλα», λέει ο Dr. Sarbattama Sen, ερευνητής στο Harvard University και στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.

«Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν τα μωρά τους δεν ανακτήσουν το βάρος γέννησης σύντομα, ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθούν πιθανά σημάδια προβλήματος, όπως αφυδάτωση, έλλειψη δραστηριότητα, μειωμένη ούρηση και κενώσεις και ίκτερος» συμπληρώνει ο Dr Sen.

“Τα μωρά που δεν έχουν ανακτήσει το βάρος γέννησης 7-10 μέρες μετά τον τοκετό, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από επαγγελματίες υγείας”.

Αν τα μωρά παρακολουθούνται, η χαμηλή αλλά σταθερή πρόσληψη βάρους, ακόμα κι αν είναι λιγότερη από τα διεθνή πρωτόκολλα, είναι μια χαρά, λέει ο Dr. Charles Wood του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.

«Η έρευνα αυτή θα βοηθήσει τους γιατρούς και τους γονείς να επανεξετάσουν τις προσδοκίες τους γύρω από την επαρκή πρόσληψη βάρους των νεογνών».

Πηγή

Μετάφραση – Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Νέο βιβλιάριο υγείας του παιδιού: ομοιότητες και διαφορές με τα μάτια ενός παιδιάτρου

bibliariopaidiou

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι κατά πολύ καλύτερο από το προηγούμενο συνολικά. Οι νέοι γονείς θα έχουν ένα πολύ καλύτερο εργαλείο για την υγεία και εξέλιξη του παιδιού τους στα χέρια τους για τους εξής λόγους:

 • Στο προηγούμενο βιβλιάριο οι πληροφορίες και επεξηγήσεις για τους γονείς βρίσκονταν συνολικά σε ένα δεύτερο βιβλιαράκι. Αυτό δημιουργούσε πολλά προβλήματα: αρκετοί γονείς το παρατούσαν σύντομα κάπου και δεν το συμβουλεύονταν καθόλου, κρατούσαν μόνο το πρώτο βιβλιαράκι με τις καταχωρήσεις που χρησιμοποιείται κατά τις επισκέψεις στους γιατρούς. Έχω δει λίγους γονείς να το έχουν διαβάσει και ακόμα λιγότερους να το συμβουλεύονται τακτικά ανά ηλικιακό στάδιο του παιδιού τους. Το νέο βιβλιάριο υγείας εξαναγκάζει γονείς και γιατρούς να συζητούν τις πληροφορίες κάθε ηλικιακού σταδίου, που είναι ενσωματωμένες σε ένα και μοναδικό βιβλιαράκι, παράλληλα με τις καταχωρήσεις για επισκέψεις.
 • Το νέο βιβλιάριο υγείας είναι πολύ πιο αναλυτικό ανά ηλικία, εξαναγκάζοντας γιατρούς και γονείς να καταγράφουν πιο λεπτομερή στοιχεία για την εξέλιξη της υγείας του παιδιού τους. Είναι ακόμα θεμελιώδες ότι τώρα πλέον υπάρχουν αναλυτικές επισκέψεις και καταγραφές σε ηλικίες ορόσημα, πράγμα που δεν υπήρχε στο προηγούμενο.
 • Η δήλωση από τις πρώτες σελίδες «Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και εξέλιξης της διάπλασης και συμπεριφοράς. Αποφεύγετε τις συγκρίσεις ανάμεσα στα παιδιά» θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική. Έντονο πρόβλημα καθημερινό για πολλούς γονείς που συνεχώς συγκρίνουν τα παιδιά τους με τα γύρω ή με κάποιον ιδανικό ανύπαρκτο μέσο όρο, αλλά και για αρκετούς γιατρούς που δεν κατανοούν την ποικιλία και το εύρος της φυσιολογικής ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών και μπορεί να αγχώνουν αναίτια τους γονείς.
 • Καθιστά σαφές από την αρχή ότι οι ηλικίες που αφορά το βιβλιάριο και η παιδιατρική εξέταση εκτείνονται ως και 18 ετών, δίνοντας έτσι έμφαση σε πιο εξειδικευμένη παρακολούθηση της δύσκολης φάσης της εφηβείας.
 • Έχει πιο αναλυτικό οικογενειακό ιστορικό (σελ.10).
 • Στο ιστορικό της εγκυμοσύνης (σελ.11) ζητείται συγκεκριμένα ιστορικό εμβολίων στην κύηση– που πρέπει να γίνονται στην σεζόν της γρίπης και το αντικοκκυτικό σε περίπτωση που δεν έχει γίνει πρόσφατα στη γυναίκα.
 • Στο ιστορικό τοκετού (σελ.11) ζητείται η αιτία καισαρικής, πρώτη προσπάθεια να γίνει υποτυπώδης έλεγχος στους λόγους που καταλήγουν πάνω από οι μισές έγκυες στη χώρα μας να γεννούν με καισαρική.
 • Στο ιστορικό τοκετού ακόμα ζητείται να καταγραφεί από τον μαιευτήρα αν έγινε καθυστερημένη εκτομή ομφάλιου λώρου, συνιστώμενη πλέον πρακτική που πρέπει πια να συζητείται και να καταγράφεται από τους επαγγελματίες υγείας.
 • Για τον μητρικό θηλασμό, από το παλιό βιβλιάριο έχει διαγραφεί η φράση «Τα περισσότερα βρέφη παίρνουν το 90% του γάλακτος που χρειάζονται τα πρώτα 5 λεπτά. Συνήθως θηλάζουν 10-15 λεπτά.» που μπορεί να παραπλανήσει σοβαρά και δεν ανταποκρίνεται στην επιστημονική πραγματικότητα. 
 • Έχει επίσης διαγραφεί από το παλιό βιβλιάριο η φράση «Πρέπει κάθε φορά να θηλάζει από τον ένα μόνο μαστό, γιατί προς το τέλος του θηλασμού το γάλα είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά και ενέργεια», φράση που είναι εκτός επιστημονικής πραγματικότητας και επίσης μπορεί να παραπλανήσει σοβαρά.
 • Επισημαίνεται συγκεκριμένα η ανάγκη συνδιαμονής μητέρας και παιδιού στο μαιευτήριο, ως παράγοντα που συμβάλλει στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού και της σύνδεση των δύο.
 • Στην σελ.16 υπάρχει συγκεκριμένη ερώτηση «Τοποθετήθηκε το νεογνό στο στήθος της μητέρας αμέσως μετά τον τοκετό;»
 • Προστέθηκε ειδική καταχώρηση για οξυμετρία κατά την περίοδο του νεογεννήτου (SaO2), εξέταση που έχει αποδειχθεί τεκμηριωμένα ότι πρέπει να γίνεται ως ρουτίνα screening σε όλα τα νεογνά, πριν το εξιτήριο στο σπίτι.
 • Προστέθηκε ειδική καταχώρηση για την εξέταση ακοής ως εξέταση ρουτίνας screening στο μαιευτήριο (ωτοακουστικές εκπομπές) (σελ.17).
 • ΔΕΝ αναφέρονται στην ίδια σελίδα άλλοι προληπτικοί έλεγχοι που δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση να γίνονται σε όλα τα νεογέννητα, όπως υπέρηχος ισχύων, υπέρηχος καρδιάς, οφθαλμολογικός έλεγχος, άλλες αιματολογικές εξετάσεις για σπάνια μεταβολικά νοσήματα, εξετάσεις που προτείνονται αφειδώς σε ιδιωτικά μαιευτήρια. Οι γονείς επιτέλους πρέπει να ενημερωθούν σωστά από τους επαγγελματίες υγείας για το ότι οι μόνες επιστημονικά τεκμηριωμένες εξετάσεις ως καθολικό προληπτικό μέτρο στη γέννηση πρέπει να είναι το τεστ ακοής και το Guthrie test, οτιδήποτε άλλο για υγιή τελειόμηνα βρέφη είναι προαιρετικό και μη απαραίτητο.
 • Στο εξιτήριο από το μαιευτήριο υπάρχει ρητά η ερώτηση «Αιτία χορήγησης τροποποιημένου γάλακτος» (σελ.18), πρώτη προσπάθεια να διαπιστωθεί γιατί δίνεται ξένο γάλα και να «αναγκαστούν» επαγγελματίες υγείας να συζητήσουν λόγους ιατρικούς χορήγησης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος.
 • Έμφαση στην αγκαλιά και το baby wearing (Πάρτε το μωρό στην αγκαλιά σας ή βάλτε το σε ένα μάρσιπο αγκαλιάς ώστε να είναι σε στενή επαφή μαζί σας… Το μωρό σας δεν «κακομαθαίνει» κρατώντας το αγκαλιά (σελ.21).
 • Πάρα πολύ καλή καταχώρηση για τον ύπνο των βρεφών: «Τα μωρά έχουν διαφορετικές ανάγκες ύπνου μεταξύ τους. Τα νεογέννητα ξυπνούν αρκετές φορές στη διάρκεια της νύχτας για να φάνε. Στην ηλικία των 2 μηνών αρχίζουν να κοιμούνται συνεχόμενα για μεγαλύτερο διάστημα στη διάρκεια της νύχτας. Μετά την ηλικία των 6 μηνών, μερικά μωρά που είχαν συνεχόμενο ύπνο, αρχίζουν να ξυπνάνε ξανά. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο των βρεφών που έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση της ατομικότητάς τους και την ανάγκη να επιβεβαιώσουν την παρουσία του προσώπου φροντίδας. Η ανταπόκρισή των γονέων σ’ αυτά τα συχνά ξυπνήματα βοηθά τα παιδιά να ανακουφιστούν από το άγχος και την ανασφάλεια και να ξεπεράσουν ομαλά αυτή τη φάση ανάπτυξης» (σελ.22).
 • Στο καινούργιο βιβλιάριο υπάρχει καταχώρηση για την ασφαλή μετακίνηση σε αυτοκίνητο (σελ.23), «Η χρήση καθίσματος με «μέτωπο προς τα πίσω» συνιστάται για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα», και «Μην αφήνετε ποτέ ένα μωρό μόνο του στο αυτοκίνητο».
 • Συγκεκριμένη αποθάρρυνση χρήσης στράτας: «Μη χρησιμοποιείτε στράτα γιατί εκθέτει το βρέφος και το μικρό νήπιο σε αυξημένο κίνδυνο για ατυχήματα. Επιπλέον, δεν προάγει την κινητική ωρίμανση του παιδιού».
 • Τα βρέφη χρειάζονται συντροφιά και αλληλεπίδραση για την υγιή τους ανάπτυξη, αξία δεν είναι να παίζουν μόνα: «Η συντροφιά του ενήλικα, είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και τη συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών. Μιλήστε στο μωρό σας όταν το κάνετε μπάνιο, το ντύνετε ή το αλλάζετε, ετοιμάζετε το γεύμα του, πάτε βόλτα. Είναι η βάση για επικοινωνία, αλληλεπίδραση και εξέλιξη του λόγου».
 • Σωστά έχουν απομακρυνθεί φράσεις του παλιού βιβλιαρίου σχετικά με την εισαγωγή στερεών τροφών όπως η «η πρώτη στερεά τροφή που συνήθως τρώει το βρέφος είναι κρέμες από ρυζάλευρο» και έχουν αντικατασταθεί με σωστές γενικές αρχές: «Η σειρά εισαγωγής και το είδος των τροφών δεν έχουν απαραίτητα τόση σημασία και εξαρτώνται από τις διατροφικές συνήθειες των λαών και της οικογένειας. Πρέπει όμως να εξασφαλίζεται η συνολική επάρκεια των θρεπτικών συστατικών».
 • Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού υιοθετεί την παρακολούθηση της σωματικής αύξησης παιδιών με βάση τα πρότυπα ανάπτυξης ΠΟΥ, που αντανακλούν την επιθυμητή σωματική αύξηση για όλα τα παιδιά του κόσμου (σελ.71).

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα στα οποία πιστεύω ότι το νέο βιβλιάριο υγείας θα μπορούσε να είναι πιο ενημερωμένο και πληρέστερο:

 • H δήλωση «Σύμφωνα με σύγχρονα δεδομένα, η συχνότητα του «συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου» μειώνεται εάν το μωρό κοιμάται ανάσκελα και εάν κατά τους πρώτους 6 μήνες κοιμάται στο δωμάτιο των γονέων, αλλά όχι στο κρεβάτι τους» είναι ακριβής επιστημονικά. Ωστόσο, οι ενημερωμένες συστάσεις μιλούν για ύπνο κοντά στους γονείς και κοντά στη θηλάζουσα μητέρα καθ’ όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής, πόσο δε μάλλον όταν στο ίδιο το καινούργιο βιβλιάριο λίγο πιο πριν αναγνωρίζεται ότι ο ύπνος κατά τους 2-6 μήνες είναι συχνά καλύτερος από το στάδιο ανάπτυξης των 6-12 μηνών, όταν και το βρέφος αναπτύσσει περισσότερο άγχος αποχωρισμού, περισσότερο άγχος με ξένα πρόσωπα και καταστάσεις, και έχει επώδυνη έκφυση δοντιών. Θα ήταν λοιπόν καλύτερα η δήλωση να μιλάει για ύπνο κοντά στους γονείς κατά τουλάχιστον τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του μωρού.
 • Επιπλέον, ένα σύγχρονο εγχειρίδιο για γονείς οφείλει να αναγνωρίζει την συχνή πρακτική της συγκοίμησης, και τα επιστημονικά δεδομένα που δίνουν αύξηση της συχνότητας και διάρκειας θηλασμού σε δυάδες μητέρας – βρέφους που κοιμούνται με ασφάλεια μαζί. Η τελευταίες επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες απομακρύνονται από την αφοριστική λογική της «απαγόρευσης» συγκοίμησης μητέρας βρέφους, αλλά αντίθετα παρέχουν λεπτομερείς οδηγίες για προυποθέσεις ασφάλειας εφόσον οι γονείς επιλέγουν το co-sleeping (βλέπε ενημερωτικό φυλλάδιο για συγκοίμηση της UNICEF UK και οδηγίες για ασφαλή ύπνο βρεφών από Infant Sleep Lab laboratory του πανεπιστημίου Durham UK).
 • Η φράση «Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τον ιδανικό τρόπο διατροφής του βρέφους» (σελ.14) βρίσκεται εκτός επιστημονικής πραγματικότητας. Δεν είναι το ιδανικό, αλλά το φυσιολογικό ή το σύνηθες στην βρεφική διατροφή.
 • Χρειάζεται ρητή οδηγία κατά το εξιτήριο από το μαιευτήριο όλες οι μητέρες, ειδικά εκείνες που θηλάζουν, να βλέπουν από κοντά μέσα σε 48-72 ώρες επαγγελματία υγείας που να γνωρίζει θηλασμό και να δύναται να κάνει πλήρη εκτίμηση ενός θηλασμού για την τοποθέτηση του μωρού στο στήθος και την αποτελεσματικότητα απομύζησης γάλακτος. Η οδηγία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη εδώ και καιρό και θα έπρεπε να δίνεται για κάθε νεογέννητο. Υπερβολικά πολλές μητέρες ακόμα και τώρα, ακόμα και με αρκετή ενημέρωση για τον θηλασμό, πέφτουν σε αυτήν την παγίδα να μην έχουν καμία εκτίμηση της κατάστασης κατά τις πρώτες 5-6 κρίσιμες μέρες στο σπίτι, όταν και πολλά προβλήματα μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
 • Η εισαγωγή μη πολτοποιημένων τροφών αναφέρεται από τους 12 μήνες και άνω. Σύμφωνα με την επιστημονική τεκμηρίωση η εισαγωγή μη αλεσμένων πρέπει να γίνει πριν τον χρόνο, συγκεκριμένα πριν τους 9 μήνες της ζωής του μωρού.
 • Στο θέμα του αυτισμού δεν γίνεται αναφορά στο νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού. Αντίθετα στο παλιό δινόταν πλήρως το ανιχνευτικό τεστ αυτιστικής διαταραχής για να συμπληρώνεται για όλα τα παιδιά περί την ηλικία των 18 μηνών. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει εκτενής καταχώρηση για το θέμα.
 • Θα ήταν προτιμότερο στην καταχώρηση εμβολιασμών να υπήρχε έμφαση για ποιο αναλυτική καταχώρηση– για κάθε εμβολιασμό να υπάρχει πεδίο ημερομηνίας, ονόματος, σημείου εμβολιασμού, ημερομηνίας λήξης εμβολίου, batch number και υπογραφή γιατρού.
 • Δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο εμβόλιο μηνιγγίτιδας Β, κάτι που θα διαιωνίσει την σύγχυση μεταξύ των γονιών για το θέμα.
 • Λείπουν οι επεξηγήσεις για το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμών, που υπήρχαν στο παλιότερο βιβλιάριο. Τις θεωρώ χρήσιμες για να τις διαβάζει συχνά κάθε νέος γονιός. Με δεδομένη και την επιδημία εμβολιοφοβίας, θα έπρεπε να υπάρχουν σε αυτό το νέο βιβλιάριο και κάποια λόγια για την αναγκαιότητα γενικά των εμβολιασμών και πιο ειδικά των συγκεκριμένων συνιστώμενων εμβολίων.
 • Από το νέο βιβλιάριο λείπουν πληροφορίες και συμβουλές για τον πυρετό, ενώ στο παλιότερο υπήρχε ολοσέλιδο με σωστές γενικές οδηγίες (σελ.56).
 • Μέσα σε 90 σελίδες δεν υπάρχει ούτε μία φορά η λέξη «μαία», ούτε η λέξη «IBCLC» ή σύμβουλος γαλουχίας. Οι γονείς όμως χρειάζονται καθοδήγηση για το σε ποιους επαγγελματίες υγείας να απευθύνονται κατάλληλα. Η συμβολή της μαίας πρέπει να αναγνωριστεί στην περιγεννητική φροντίδα, και υπάρχουν πολλές που κάνουν υπέροχη δουλειά και στο μαιευτήριο και μετά στο σπίτι, και σε σχέση με τον θηλασμό. Θα ήταν καλύτερο αν σε κάθε καταχώρηση για υπογραφή στην περιγεννητική φάση υπήρχε και η λέξη μαία δίπλα σε εκείνη του γιατρού. Από την άλλη μεριά, επαγγελματίες υγείας για τη γαλουχία υπάρχουν, δεν είναι ταμπού, πάνω από 100 επαγγελματίες υγείας ήδη στην Ελλάδα έχουν ξοδέψει χρόνο χρήμα για κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση στην γαλουχία, και για συνεχιζόμενη εκπαίδευση, χρειάζεται να επιβραβεύουμε την διάθεση ενός επαγγελματία να γίνει καλύτερος στη δουλειά του και να προσφέρει υπηρεσίες με βάση την τελευταία επιστημονική τεκμηρίωση, όχι να ρίχνουμε την προσπάθεια αριστείας στον κάλαθο των αχρήστων ή να την πετάμε σαν ρετσινιά, για να γίνει πιο πολιτικό το σχόλιό μου.

Συνολικά πρόκειται για πολύ καλή δουλειά, ευκαιρία για καλύτερη παρακολούθηση της υγείας των παιδιών. Καλό είναι παλιοί γονείς να το διαβάσουν αναλυτικά για να ενημερωθούν σύγχρονα, ενώ νέοι γονείς χρειάζεται να το προσέχουν, να το παίρνουν μαζί τους σε κάθε επίσκεψή τους σε υγειονομική μονάδα και στα ταξίδια τους με τα παιδιά, να το ενημερώνουν και να το συμβουλεύονται ανά στάδιο ανάπτυξης. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν ευθύνη να το ενημερώνουν επαρκώς και να συζητούν με τις γονείς με βάση τις καλές αφορμές που το βιβλιάριο παρέχει ανά ηλικία του παιδιού.

Στέλιος Παπαβέντσης – Παιδίατρος, MBBS MRCPCH DCH IBCLC 2017

 

Συναντήσεις – ομιλίες θηλασμού και όχι μόνο…

Seminar Afisa PArentinf Att

Στο κατάστημά μας, σε συνεργασία με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, διοργανώνουμε δωρεάν ενημερωτικές συναντήσεις με θέματα που αφορούν στο θηλασμό, αλλά και στην ανατροφή του μωρού και του μικρού παιδιού.

Εάν είστε έγκυος, ή νέα μαμά που θηλάζει και έχετε απορίες ή/και προβληματισμούς, σας περιμένουμε! Πάρτε μαζί σας και τον μπαμπά ή/και την γιαγιά του μωρού, γιατί ο θηλασμός και η ανατροφή ενός παιδιού είναι οικογενειακή υπόθεση και η υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον είναι το Α και το Ω.

Λόγω περιορισμένου χώρου είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο τηλέφωνο 2310.407365 ή με SMS στο 6948.513168 ή στο e-mail: thilasmos-blog@yahoo.gr

Κατάστημα «Θηλασμός», Θεμ. Σοφούλη 4, 546 46 Θεσσαλονίκη

Είσοδος ελεύθερη!

Οι επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις είναι:

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Κυριακή 23/6/19, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Τετάρτη 5/12/18, στις 18:00, με θέμα «Εισαγωγή στερεών τροφών και baby led weaning», με ομιλήτρια την διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταυρινή Σταύρου.

Κυριακή 16/12/18, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Κυριακή 18/11/18, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018

Κυριακή, 7/10/18, στις 18:00, με θέμα «Εισαγωγή στερεών τροφών και baby led weaning», με ομιλήτρια την διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταυρινή Σταύρου.

Κυριακή 14/10/18, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Κυριακή 9/9/18, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Τετάρτη 12/9/18, στις 18:00, με θέμα «Πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό» – με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη, ψυχολόγος – συστημική θεραπεύτρια.

 ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Κυριακή 17/6/18, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

ΜΑΪΟΣ 2018

Κυριακή 13/5/18, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Τετάρτη 16/5/18, στις 18:00, με θέμα «Εισαγωγή στερεών τροφών και baby led weaning», με ομιλήτρια την διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταυρινή Σταύρου.

 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

Κυριακή 15/4/18, στις 18:00, με θέμα «Εισαγωγή στερεών τροφών και baby led weaning», με ομιλήτρια την διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταυρινή Σταύρου.

Κυριακή 22/4/18, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Κυριακή 18/3/18, στις 18:00, με θέμα «Εισαγωγή στερεών τροφών και baby led weaning», με ομιλήτρια την διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταυρινή Σταύρου.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

Κυριακή 11/2/18, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Τετάρτη 14/2/18, στις 18:00, με θέμα «Εισαγωγή στερεών τροφών και baby led weaning», με ομιλήτρια την διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταυρινή Σταύρου.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

Κυριακή 14/1/18, στις 18:00, με θέμα «Δεύτερο παιδί: Πότε; Και τώρα;», με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη, Ψυχολόγος – Συστημική θεραπεύτρια.

Κυριακή 21/1/18, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

Κυριακή 15/10/17, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Τετάρτη 25/10/17, στις 18:00 με θέμα: «Διατροφή εγκύου και θηλάζουσας μητέρας», με ομιλήτρια την Σταυρινή Σταύρου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Κυριακή 3/9/17, στις 18:00, με θέμα «Πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό» – με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη, ψυχολόγος – συστημική θεραπεύτρια.

Κυριακή 17/9/17, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Τετάρτη 27/9/17, στις 18:00, με θέμα «Εισαγωγή στερεών τροφών και baby led weaning», με ομιλήτρια την διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταυρινή Σταύρου.

ΜΑΪΟΣ 2017

Τετάρτη 10/5/17, στις 18:00, με θέμα «Δεύτερο παιδί: Πότε; Και τώρα;», με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη, Ψυχολόγος – Συστημική θεραπεύτρια.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

Κυριακή 2/4/17, στις 18:00 με θέμα: «Ας μιλήσουμε για τον ύπνο», με ομιλήτρια την κα Πέρσα Χατζηλάμπου – Ψυχολόγος.

Κυριακή 9/4/17 στις 18:00 με θέμα: «Ναι και όχι: όρια και συγκρούσεις στην οικογένεια», με ομιλήτρια την κα Έλενα Καρκαζή, Κλινική ψυχολόγος, Οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια.

Κυριακή 23/4/17, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Τετάρτη 15/3/17, στις 18:00, με θέμα «Εισαγωγή στερεών τροφών και baby led weaning», με ομιλήτρια την διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταυρινή Σταύρου.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

Κυριακή 5/3/17, στις 18:00 με θέμα: «Τα παιδιά και η φροντίδα των δοντιών τους» με ομιλήτρια την κα Ζαφειρία Μεσεμανώλη – οδοντίατρος.

Κυριακή 12/3/17, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Τετάρτη 15/3/17, στις 18:00, με θέμα «Διατροφή μωρού και εισαγωγή στερεών τροφών», με ομιλήτρια την διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταυρινή Σταύρου.

Κυριακή  26/3/17 στις 18:00 με θέμα: «Και οι μπαμπάδες έχουν ψυχή», μια συζήτηση μόνο για άντρες-μπαμπάδες με συντονίστρια της Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη – Ψυχολόγος, Συστημική Θεραπεύτρια.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

Τετάρτη 1/2/17, στις 18:00 με θέμα: «Υφασμάτινες πάνες – Οδηγίες χρήσης και….επιβίωσης» με ομιλήτρια την Μαριγούλα, μαμά δύο παιδιών που χρησιμοποίησαν υφασμάτινες πάνες και blogger.

Τετάρτη 8/2/17, στις 18:00 με θέμα: «Διατροφή εγκύου και θηλάζουσας μητέρας», με ομιλήτρια την κα Κοντοπίδου Ειρήνη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Κυριακή 12/2/17, στις 18:00 με θέμα: «Attachment parenting», με ομιλήτρια την κα Αργυρώ Ζηκούλη – Ψυχολόγος

Τετάρτη 15/2/17 στις 18:00 με θέμα: «Και οι μπαμπάδες έχουν ψυχή», μια συζήτηση μόνο για άντρες-μπαμπάδες με συντονίστρια της Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη – Ψυχολόγος, Συστημική Θεραπεύτρια.

Κυριακή 19/2/17, στις 18:00, με θέμα: «Πρώτες βοήθειες σε μωρά και μικρά παιδιά» με ομιλήτρια την Μαρία Κατσάρα – Παιδίατρος, με μετεκπαίδευση στην Επείγουσα Παιδιατρική (APLS – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης). ΠΡΟΣΟΧΗ! Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ιατρείο της κας Κατσάρα, Πλούτωνος 27 και Βασ. Όλγας, Θεσσαλονίκη (έναντι Νομαρχίας).

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017

Τετάρτη 11/1/17, στις 18:00 με θέμα: «Διατροφή εγκύου και θηλάζουσας μητέρας», με ομιλήτρια την κα Κοντοπίδου Ειρήνη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Κυριακή 15/1/17, στις 18:00 με θέμα: «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Κυριακή 22/1/17, στις 18:00 με θέμα: «Ας μιλήσουμε για τον ύπνο», με ομιλήτρια την κα Πέρσα Χατζηλάμπου – Ψυχολόγος.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Κυριακή 4/12/16, στις 18:00, με θέμα:  «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Κυριακή 11/12/16, στις 18:00 με θέμα: «Τα παιδιά και η φροντίδα των δοντιών τους» με ομιλήτρια την κα Ζαφειρία Μεσεμανώλη – οδοντίατρος.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Κυριακή 6/11/16, στις 18:00, με θέμα «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC

Κυριακή 13/11/16, στις 18:00, με θέμα «Πρώτες βοήθειες σε μωρά και μικρά παιδιά» με ομιλήτρια την Μαρία Κατσάρα – Παιδίατρος, με μετεκπαίδευση στην Επείγουσα Παιδιατρική (APLS – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης).

Δευτέρα 21/11/16, στις 16:00, με θέμα «Αποθηλασμός – πώς, πότε και γιατί;», με ομιλήτρια την ψυχολόγο Πέρσα Χατζηλάμπου.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

Κυριακή 2/10/16, στις 18:00, με θέμα «Attachment parenting», με ομιλήτρια την γνωστική ψυχολόγο Αργυρώ Ζηκούλη.

Κυριακή 9/10/16 στις 18:00, με θέμα «Θηλασμός, οι πρώτες μέρες: τι να κάνω και τι να περιμένω;», με ομιλήτρια την Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Δευτέρα 24/10/16, στις 18:00, με θέμα «Δεύτερο παιδί: Πότε; Και τώρα;», με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη, ψυχολόγος – συστημική θεραπεύτρια.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Δευτέρα 12/9/2016, στις 18:00, με θέμα «Πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό« – με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη, ψυχολόγος – συστημική θεραπεύτρια.

Τετάρτη 21/9/16, στις 19:30, με θέμα «Διατροφή μωρού και εισαγωγή στερεών τροφών», με ομιλήτρια την διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταυρινή Σταύρου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ BABYWEARING – ΠΡΟΣΕΧΩΣ!

Σας προσκαλούμε σε μια γνωριμία με το babywearing, του τρόπου να φοράς το μωρό σου!

Στην συνάντηση θα γνωρίσουμε τα 4 βασικά είδη μάρσιπων (ring sling, mei-tai, wrap, pouch), θα τα δοκιμάσουμε και θα συζητήσουμε για το πως να φοράμε το μωρό μας με ασφάλεια.

Την συνάντηση συντονίζει η κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου, εμπειρη babywearer και σύμβουλος της La Leche League Ελλάδος, που κάνει συναντήσεις για το πώς να φοράς το μωρό σου εδώ και 3 χρόνια στις Σέρρες και αλλού.

Φέρτε τον μάρσιπο σας (εάν έχετε) και το μωρό σας μαζί, για να τον δοκιμάσουμε. 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στo τηλέφωνo 2310.407365 ή με SMS στο 6948.513168.

Είσοδος ελεύθερη!

Κατάστημα «Θηλασμός», Θεμ. Σοφούλη 4, Θεσσαλονίκη

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Η Αργυρώ Ζηκούλη έχει Πτυχίο Ψυχολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μεταπτυχιακό στη Γνωστική Πειραματική Ψυχολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική της δουλειά έχει δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. . Έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του New York College, Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος του American Psychological Association, του European Network for Positive Psychology και της Ψυχολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:
https://gr.linkedin.com/in/argiro-zikouli-a30b9b104

Η Σταύρου Σταυρινή κατάγεται από την Κύπρο αλλά ζει και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως διαιτολόγος διατροφολόγος σε ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στην Τούμπα. Ολοκλήρωσε με άριστα την πτυχιακή της διατριβή με θέμα«Αξιολόγηση θρέψης παιδιών προ σχολικής ηλικίας(3-5 ετών) και αξιολόγηση διατροφικού σχήματος σε παιδικούς σταθμούς». Οι συμμετοχές της σε συνέδρια και σεμινάρια είναι πολλές. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Επίσης συμμετέχει εθελοντικά σε διάφορες εκδηλώσεις για ενημέρωση περί υγιεινής διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο γραφείο της Εγνατίας 119 και στα τηλέφωνα 2310960014/ 6980838179.

Η Πέρσα Χατζηλάμπου είναι ψυχολόγος εκπαιδευμένη στη γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει και την εκπαίδευση στη συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία για ζευγάρια. Δραστηριοποιείται ιδιωτικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το 2006 παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολόγου σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό πλαίσιο. Μπορείτε να την βρείτε στο τηλέφωνο 697.374.9200.

Η Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη σπούδασε Ψυχολογία στο Α.Π.Θ. Συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθιας στην Ισπανία με αντικείμενο την αποκατάσταση και κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με ψυχική διαταραχή. Έχει λάβει 4ετή εκπαίδευση στην Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεία από το Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη. Από το 2006 έχει συνεργαστεί ως Ψυχολόγος με το Δήμο Θεσσαλονίκης, τις ΜΚΟ ΟΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΑΡΣΙΣ , το Σύλλογο Φίλων Εθελοντών της ΕΠΑΘ καθώς και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε προγράμματα υποστήριξης και ενδυνάμωσης παιδιών, εφήβων, γυναικών καθώς και σε κοινότητες ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Σήμερα ασκεί κλινικό θεραπευτικό έργο σε ιδιωτικό χώρο που διατηρεί.

Η Ζαφειρία Μεσεμανώλη είναι γεννημένη στα Γιαννιτσά και το 2005 εισάγεται στην Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 2012 γίνεται δεκτή στο διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση Και Βιοηθική Διάσταση». Ταυτόχρονα παρακολουθεί το  Πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α  «Βασικές αρχές του καρκίνου, παθογενετικοί μηχανισμοί και νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις». Δύο χρόνια αργότερα εγγράφεται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Οδοντιατρικής σχολής Θεσσαλονίκης, στη κατεύθυνση της Στοματολογίας. Διατηρεί οδοντιατρείο στα Γιαννιτσά από το 2012, παρέχοντας υψηλής ποιότητας θεραπείες και προτείνοντας εφαρμόσιμες λύσεις στους ασθενείς. Είναι μητέρα της μικρής Γεωργίας και σύζυγος του κ. Δημητρίου Μισυρλή.

Η Ειρήνη Κοντοπίδου, αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπειτα, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετέχοντας στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή». Εργάζεται ως διαιτολόγος και διατηρεί νόμιμο διαιτολογικό γραφείο, με νόμιμη Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Διαιτολόγου – Διατροφολόγου. Αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του ομίλου σούπερ μάρκετ Μασούτη. Ακόμη, κατέχει τη θέση της Ακαδημαϊκής Υπεύθυνης (Programme Leader) στον Τομέα Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργάζεται ως εκπαιδεύτρια σε δημόσια Ι.Ε.Κ. του νομού Θεσσαλονίκης και στις επαγγελματικές σχολές του Ο.Α.Ε.Δ.. Έχει παρακολουθήσει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων και συνεδρίων και έχει παρουσιάσει μέρος από το ερευνητικό της έργο σε επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε περιοδικά ποικίλης ύλης καθώς και στο διαδίκτυο. Είναι συγγραφέας του ebook «Θηλάζω: υπάρχουν τροφές που βοηθούν;» που κυκλοφορεί από το Portal Διατροφής Mednutrition. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής (Δ.Ε.Δ.Υ.Τ.). Μπορείτε να τη βρείτε στο γραφείο της Γρηγορίου Λαμπράκη 232, στο τηλέφωνο 2310929494 και στο www.adunatizw.gr .

Η Έλενα Καρκαζή, είναι ιδρύτρια και Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Συστημικής Προσέγγισης και Οικογενειακής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη. Είναι κλινική ψυχολόγος(Université Paris VΙΙΙ) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία (Paris VIII) και στις Παιδαγωγικές Επιστήμες. Μετεκπαιδεύθηκε στο Παρίσι με τον Mony Elkaim στη Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία καθώς και στη Συστημική Προσέγγιση της Εποπτείας και της Εκπαίδευσης Ψυχοθεραπευτών. Εργάστηκε στο Παρίσι με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες στους φορείς. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ήταν Υπεύθυνη της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης.Σήμερα εργάζεται ως οικογενειακή θεραπεύτρια και παρέχει τις υπηρεσίες της ως πραγματογνώμονας στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για ζητήματα που άπτονται του Οικογενειακού Δικαίου.Είναι επιστημονικά υπεύθυνη του 4ετούς εκπαιδευτικού προγράμματος (EFTA-TIC) στη Συστημική Προσέγγιση και Οικογενειακή Θεραπεία του Ινστιτούτου. Συνεργάζεται με τα τμήματα Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών του ΑΠΘ,του Παν/μιου Θεσσαλίας με εκπαιδευτικά Ινστιτούτα και κοινωφελείς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως εκπαιδεύτρια και επόπτρια. Διοργανώνει κύκλους επιστημονικών συναντήσεων και ανταλλαγών με προσκεκλημένους συστημικούς οικογενειακούς θεραπευτές από τo εξωτερικό,με θεματικό άξονα «Συστημική Θεραπεία: θεωρίες και πράξεις».
href=»http://www.systimikiskepsi.gr e-mail : elkarkazi@yahoo.gr.

Η Μαριγούλα (ή Μαρία Κοσιτζή) είναι μαμά δυο παιδιών, σε αναζήτηση όλων όσων έχουν να κάνουν με τα παιδιά. Δεν είναι φανατική οικολόγος, αλλά κάνει 2-3 βασικά πράγματα, π.χ. της αρέσουν οι βιολογικές φράουλες, χωρίζει τα πάντα για ανακύκλωση, προσπαθεί να μην σπαταλάει το νερό και βάζει πλυντήριο πάντα στους 40 βαθμούς. Νομίζει πως είναι fashion victim και ένας (αλλά όχι ο μοναδικός) από τους λόγους που δοκίμασε τις υφασμάτινες πάνες είναι ότι τις θεωρεί μια νέα «μόδα». Κι επειδή είναι πολύ μα πάρα πολύ περίεργη, έπρεπε να μάθει τα πάντα για τις υφασμάτινες πάνες. Κι αυτό έκανε!!! Θα την βρείτε εδώ: http://yfasmatinespanes.blogspot.gr/.

Θυρεοειδής και θηλασμός

Μαμάδες με νόσο του θυρεοειδούς!
Κρατάτε στην αγκαλιά το μωρό σας ή είστε στην περίοδο της εγκυμοσύνης; Συγχαρητήρια!
Τι θα πρέπει όμως να γνωρίζετε για το θηλασμό και την περίοδο της γαλουχίας;
Πώς μπορεί ο θυρεοειδής να επηρεάσει εσάς και το μωρό μετά τη γέννα;

thilasmos-mitriko-gala

 • Είναι ασφαλές για μια μαμά με νόσο του θυρεοειδούς να θηλάσει;

Ναι. Ακόμα και αν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών δεν ελέγχονται ακόμη με φαρμακευτική αγωγή είναι ασφαλές για τη μαμά να θηλάσει το μωρό της.

 • Υποθυρεοειδισμός και θηλασμός

Οι μητέρες που έχουν υποθυρεοειδισμό έχουν χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς στο αίμα και αυξημένη TSH.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσανεξία στο κρύο, αύξηση του σωματικού βάρους, ξηρό δέρμα, λέπτυνση των μαλλιών, ανορεξία, κόπωση, κατάθλιψη και μείωση της προσφοράς γάλακτος.

Η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) είναι γνωστό ότι εκκρίνεται στο μητρικό γάλα, αλλά σε χαμηλά επίπεδα.
Επειδή η TSH είναι σημαντικά αυξημένη σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού της μητέρας, εάν υπάρχει στο γάλα σε υψηλά επίπεδα, θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό στο βρέφος.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012, ο θηλασμός από υποθυρεοειδική μητέρα είναι επιτρεπτός και ασφαλής.

Τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς στη μαμά μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της προσφοράς γάλακτος και μερικές φορές στην κακή αύξηση του σωματικού βάρους του μωρού, λόγω της χαμηλής προσφοράς του γάλακτος.

Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μαμάδες με γνωστό υποθυρεοειδισμό, θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ή αντισώματα κατά του θυρεοειδούς να προσαρμόζεται η δόση της θυροξίνης μετά την εγκυμοσύνη και να ελέγχονται οι τιμές.
Μητέρες που παίρνουν βάρος μετά τη γέννα θα πρέπει να εξετάζουν τις τιμές και τα αντισώματα κατά του θυρεοειδούς!
Περίπου το 5-7% των γυναικών αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό μετά τη γέννα!

Όσο οι μητέρες θηλάζουν, τα επίπεδα των ορμονών θα πρέπει να παρακολουθούνται κάθε τρεις μήνες.

Η σωστή ρύθμιση είναι σημαντική για την παραγωγή του γάλακτος!

Ο θηλασμός είναι απολύτως συμβατός με τη χρήση της θυροξίνης!

 • Υπερθυρεοειδισμός και γαλουχία

Ο υπερθυρεοειδισμός δεν αποτελεί αντένδειξη για το θηλασμό. Μόνο εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες των θυρεοειδικών ορμονών (Τ4 / λεβοθυροξίνης και Τ3 / λειοθυρονίνης) μεταφέρονται στο παιδί με το μητρικό γάλα.

 •  Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, Νόσος του Graves και Θηλασμός

Οι μητέρες που έχουν τις αυτοάνοσες μορφές της νόσου του θυρεοειδούς έχουν συνήθως αντιθυρεοειδικά αυτοαντισώματα στο αίμα τους. Ο υποθυρεοειδισμός συνηθέστερα προκαλείται από τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, μια αυτοάνοση νόσο θυρεοειδούς στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει το θυρεοειδή αδένα, με αποτέλεσμα την ελλιπή παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Μια άλλη συχνή αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς είναι η νόσος του Graves, η οποία είναι η κύρια αιτία του υπερθυρεοειδισμού. Σε αυτή την ασθένεια, τα αντισώματα επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα ανάπτυξης αιτία του αδένα και η υπερπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Μερικές μητέρες μπορεί να ανησυχούν ότι αυτά τα αντισώματα μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα και να βλάψουν το μωρό, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Τα θυρεοειδικά αυτοαντισώματα είναι IgG ανοσοσφαιρίνες, μόρια πάρα πολύ μεγάλα για να περάσουν στο μητρικό γάλα. 

 • Μπορεί ο θηλασμός να συντελέσει στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων του θυρεοειδούς;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των προβλημάτων του θυρεοειδούς τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό. Βοηθά στην πρόληψη της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς στο μωρό και του καρκίνου του θυρεοειδούς στην μαμά.

Γιαζιτζόγλου Ευαγγελία, ειδικός ενδοκρινολόγος

Πηγή: http://hashimoto.gr/thireoidis-ke-thilasmos/

Εντυπωσιακή αύξηση των αποθεμάτων μητρικού γάλακτος στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου»

584139091dc5247b028b45f5

Ένας πολύτιμος διατροφικός θησαυρός υπάρχει στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», προερχόμενος από την αφιλοκερδή προσφορά μητέρων που έχουν περίσσευμα μητρικού γάλακτος και το στέλνουν, από όλα τα σημεία της χώρας, στην «Τράπεζα» της Ειδικής Μονάδας Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού.

Τα τελευταία πέντε χρόνια αυξάνεται εντυπωσιακά ο αριθμός των γυναικών που στέλνουν το γάλα που τους περισσεύει στην «Τράπεζα» με αποτέλεσμα στην πενταετία 2010-2015, η συνολική ποσότητα να ανέλθει σε 5.104.404 λίτρα, από 941.161 που ήταν, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Βεζυράκης, διοικητής των νοσοκομείων «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου».

Το γάλα προέρχεται κατά 60% από γυναίκες που ζουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και το υπόλοιπο από την Περιφέρεια. Η συλλογή μητρικού γάλακτος προορίζεται κατά κύριο λόγο για την διατροφή των προώρων νεογέννητων, των οποίων οι μητέρες για ιατρικούς κυρίως λόγους δε δύνανται να δώσουν το δικό τους γάλα, σημειώνει.

Η «ιδέα» της δωρεάς ανθρώπινου μητρικού γάλακτος, «γεννήθηκε», στο Νοσοκομείο το 1947, όπου και ξεκίνησε τη λειτουργία της «η Τράπεζα ανθρωπίνου γάλακτος». Η προαγωγή και μετάδοσή της αποτελεί μέλημα των ανθρώπων της Ειδικής Μονάδας Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού του Νοσοκομείου και προς αυτό το σκοπό, έχει αναπτυχθεί συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως πρόσφατα το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Δήμο του Ίλιου.

Παράλληλα αναπτύσσονται δράσεις για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού κυμαίνονται πάνω από 65% κατά την έξοδο από το Νοσοκομείο, ενώ μεικτή διατροφή (μητρικός θηλασμός και ξένη διατροφή) ακολουθεί συνολικά πάνω από το 97,5% των νεογέννητων.

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr/article/entypwsiakh-ayhsh-twn-apooematwn-mhtrikoy-galaktos-sto-nosokomeio-elena-benizeloy

Ο εγκέφαλος των μωρών που έχουν θηλάσει αναπτύσσεται γρηγορότερα και καλύτερα

Πολλά στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν ότι  θηλασμός έχει ζωτική σημασία για την άριστη ανάπτυξη των μωρών και του εγκεφάλου τους.

Μια έρευνα που εκδόθηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό ‘’ Pediatrics’’ , ανακάλυψε πως  τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερο μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής τους, έχουν περισσότερη φαιά ουσία σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου τους στην ηλικία των 7,  σε σύγκριση με τα παιδιά που καταναλώνουν λιγότερο. Η φαιά ουσία αποτελείται από νευρώνες και είναι  εκεί όπου η γνωστική λειτουργία και η επεξεργασία του μυαλού, παίρνει μέρος. Τα παιδιά που είναι 7 χρονών και θήλασαν περισσότερο στον πρώτο μήνα, είχαν μεγαλύτερους βαθμούς σε τεστ IQ, μνήμης, μαθηματικών και σε κινητικές δεξιότητες.

Η έρευνα ενισχύει τις μέχρι τώρα ενδείξεις ότι τα μωρά που θήλασαν, έχουν γενικά μεγαλύτερους  βαθμούς  σε τεστ γνώσεων. Μία έρευνα που εκδόθηκε το 2010 στο ‘’Pediatrics Research’’ βρήκε πως  τα βρέφη με υψηλά ποσοστά κατανάλωσης μητρικού γάλακτος  στην διατροφή τους είχαν υψηλότερο IQ  και τα αγόρια που έπιναν περισσότερο γάλα είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο από αυτά που δεν έπιναν. Αυτές οι έρευνες συμπεραίνουν ότι τα συστατικά που περιέχει το μητρικό γάλα βοηθούν  τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί καλύτερα και να μεγαλώσει περισσότερο.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neurolmage’’ το 2013, βρήκε ότι από την ηλικία των 2, τα βρέφη που έχουν θηλάσει έχουν 20-30 % περισσότερη λευκή ουσία, η οποία εμπλέκεται στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, σε σύγκριση με αυτά που πήραν φόρμουλα.

Η έρευνα του ‘’Pediatrics’’ παρακολούθησε  180 πρόωρα βρέφη από την στιγμή της γέννησής  τους  έως και τα 7 τους χρόνια, με διεξαγωγή μαγνητικών εξετάσεων και τεστ εγκεφάλου σε διάφορες ηλικίες. Τα μωρά υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε μονάδες εντατικής  θεραπείας  νεογέννητων και τους δόθηκε όσο περισσότερο μητρικό γάλα ήταν δυνατόν, αλλά όχι σε ίσες ποσότητες.

«‘Ολο αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τις μαμάδες, αλλά και για τα νοσοκομεία, τους υπαλλήλους, τους φίλους και τα μέλη των οικογενειών, ώστε να μπορούν να παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζονται οι μητέρες που έχουν άγχος και παλεύουν να θηλάσουν τα μωρά τους’’, είπε η συγγραφέας της έρευνας  Mandy Brown Belfort, Φυσικός και Ερευνήτρια του Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης, σε δήλωση της.

Πηγή: http://europe.newsweek.com/breastfed-infants-brains-develop-better-faster-486162?rm=eu

Μετάφραση – επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Οι νέες οδηγίες της ΑΑΠ για την ασφάλεια στον ύπνο των βρεφών και το θηλασμό

Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία αναθεώρησε κάποιες από τις οδηγίες της για τον τρόπο πρόληψης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS) καθώς και για άλλους θανάτους που σχετίζονται με τον ύπνο, σε μια Δήλωση Πολιτικής που εξέδωσε στις αρχές Νοεμβρίου 2016.

Οι νέες οδηγίες επιβεβαιώνουν πολλές από τις προηγούμενες του 2011: Οι γονείς θα πρέπει να βάζουν τα μωρά για ύπνο σε ύπτια θέση και σε σταθερή επιφάνεια χωρίς μαλακά αντικείμενα, παιχνίδια, χαλαρά σεντόνια και σκεπάσματα. Είναι πιο ασφαλές για τα μωρά να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι.

Το καινούριο σ’ αυτές τις οδηγίες είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι οι κουρασμένοι γονείς πολλές φορές αποκοιμούνται καθώς ταΐζουν τα μωρά τους. «Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες γονιών που πηγαίνουν να ταΐσουν το μωρό τους στον καναπέ ή στην πολυθρόνα, γιατί φοβούνται ότι θα αποκοιμηθούν αν το ταΐσουν στο κρεβάτι», λέει η Rachel Moon,  Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Virginia και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της οδηγίας. «Ο καναπές είναι πολύ πιο επικίνδυνος αν ο γονιός αποκοιμηθεί εκεί με το παιδί κι αυτό είναι κάτι που θέλαμε να το ξέρουν όλοι οι γονείς».

Αυτό το σενάριο είναι πολύ πιο συνηθισμένο στις μητέρες που θηλάζουν. «Ο θηλασμός προκαλεί φυσιολογικά μια χαλάρωση στις μητέρες», λέει η Lori Feldman-Winter, Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή  Cooper Medical School και επίσης συγγραφέας των νέων οδηγιών.

Εάν η μητέρα πιστεύει ότι θα αποκοιμηθεί καθώς θηλάζει το μωρό της «τότε της συστήνουμε να το θηλάσει στο κρεβάτι, γιατί ο θηλασμός του μωρού στον καναπέ ή στην πολυθρόνα είναι πολύ πιο επικίνδυνος αν η μητέρα αποκοιμηθεί».

Για πρώτη φορά επίσης, η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία δίνει οδηγίες για να γίνει πιο ασφαλές για ένα μωρό το κρεβάτι των γονιών του: Μαξιλάρια, σεντόνια και κουβέρτες θα πρέπει να απομακρυνθούν από το κρεβάτι, και το στρώμα θα πρέπει να είναι σταθερό. Οι γονείς δεν θα πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ ή φάρμακα εάν το μωρό είναι στο κρεβάτι μαζί τους.

60% των γονιών στην Αμερική κοιμούνται με τα μωρά τους έστω και περιστασιακά, αλλά η ασφάλεια αυτής της πρακτικής είναι υπο αμφισβήτηση. «Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία επιτέλους αναγνώρισε το γεγονός ότι οι γονείς συχνά μπορεί να αποκοιμηθούν καθώς ταΐζουν τα μωρά τους, και, είτε έχουν την πρόθεση να κάνουν συν-κοίμιση είτε όχι, είναι πιο ασφαλές το τάισμα να γίνεται στο κρεβάτι των γονιών και όχι σε ένα καναπέ. Νομίζω ότι η αρχική προσέγγιση της οδηγίας προς τους γονείς να μην κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους, απλώς δεν δούλεψε», είπε ο Peter Brair, Καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου του Bristol.

Στην Αμερική, περίπου 3,500 μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού θανάτου ή από άλλα ατυχήματα που σχετίζονται με τον ύπνο. Τα περιστατικά μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 50% μετά την οδηγία της δεκαετίας του ’90 τα μωρά να κοιμούνται στην πλάτη τους, δηλαδή ανάσκελα. Τον 21ο αιώνα όμως, η πρόοδος αυτή σταμάτησε.

Ο θηλασμός, οι εμβολιασμοί, η χρήση πιπίλας και η αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ και των φαρμάκων στην εγκυμοσύνη αλλά και μετά, όλα συμβάλλανε σ’ αυτή τη μείωση.

Η ανανεωμένη δήλωση πολιτικής συστήνει τα μωρά να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών τους για τουλάχιστον 6 μήνες και κατά προτίμηση για ένα χρόνο. Η έρευνες δείχνουν ότι αυτή η πρακτική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του συνδρόμου SIDS μέχρι και 50%.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία επίσης συστήνει στους γονείς να χρησιμοποιούν επίπεδο και σκληρό στρώμα στο κρεβάτι του μωρού.

Η έκδοση αυτών των οδηγιών έχει σαν στόχο την πληροφόρηση των γονέων για την ασφάλεια στον ύπνο των μωρών τους, ακόμα κι αν κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς αυτές τις οδηγίες με ακρίβεια.

Πηγή

Ολόκληρο το κείμενο των οδηγιών, εδώ.

 

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Κατερίνα Καραβάτου: «Ο θηλασμός είναι προσωπική υπόθεση»

Η καλύτερη αφορμή να μας μιλήσει για την απόφασή της να θηλάσει την κόρη της Αέλια αλλά και το γιο της που γεννήθηκε τον περασμένο Μάιο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.

karavatou3

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς νοιώθω κάθε φορά που θηλάζω, πόσο μάλλον για την πρώτη φορά που θήλασα την κόρη μου Αέλια. Είναι συναισθήματα μοναδικά, που δεν περιγράφονται με λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξή της η γνωστή παρουσιάστρια.

 «Ο θηλασμός για μένα ήρθε αβίαστα, δεν πιέστηκα»

Κρατώντας στην αγκαλιά το γιο της για να θηλάσει φυσικά, η Κατερίνα Καραβάτου, θυμάται σαν τώρα την απόφασή της να ξεκινήσει το θηλασμό. «Είχα διαβάσει πολλά πράγματα για το θηλασμό, τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα, για το μωρό, τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Δεν ήμουν όμως δογματική. Όταν λοιπόν ήρθε στον κόσμο η Αέλια, θεώρησα απόλυτα φυσιολογικό να την θηλάσω. Είχα πολύ γάλα, δεν πονούσα και ό,τι μικροπροβλήματα υπήρξαν, ξεπεράστηκαν. Μπορώ λοιπόν να πω ότι ο θηλασμός για μένα ήρθε αβίαστα, δεν πιέστηκα, δεν ταλαιπωρήθηκα».

«Διαφορετικές οι συνθήκες θηλασμού στα δύο παιδιά μου»
«Όταν γεννήθηκε η Αέλια δεν εργαζόμουν. Είχα λοιπόν την πολυτέλεια να είμαι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο. Αποφάσισα να την θηλάσω χωρίς να πιεστώ. Αποδείχθηκε μία απολαυστική εμπειρία, ένα θείο δώρο για μένα.»

Η Κατερίνα Καραβάτου θήλασε την Αέλια σχεδόν 11 μήνες. Οι πιο δύσκολοι ήταν οι τρεις πρώτοι μήνες όπου η έννοια του ωραρίου στο θηλασμό αλλά και στον ύπνο δεν υπήρχε! Ήταν εξαντλημένη, άυπνη αλλά ταυτόχρονα απέραντα ευτυχισμένη.

karavatou4

«Το γιο μου τον θηλάζω 5,5 μήνες και δεν ξέρω για πόσο διάστημα θα συνεχίσω. Είχα όμως ευθύς εξαρχής αποφασίσει ότι θα ξαναμπώ στη διαδικασία του θηλασμού και από τη στιγμή που είχα γάλα δεν είχα λόγο να μην το κάνω», εξηγεί η Κατερίνα Καραβάτου και προσθέτει: «Τώρα που χρονικά είναι πιο δύσκολο να θηλάζω, και παρότι δεν μου λείπει η όρεξη και η διάθεση, δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω, πάω μήνα με το μήνα…»

Μοναδικό το δέσιμο
«Ο θηλασμός εκτός από την αίσθηση πληρότητας που σου δημιουργεί, σε «δένει» με το παιδί με έναν μοναδικό τρόπο. Δεν υπάρχει κάτι που να παρεμβαίνει ανάμεσα σε σένα και σε αυτό το μικρό πλασματάκι που βλέπεις μέρα με τη μέρα να μεγαλώνει. Το βίωσα με την Αέλια και το νοιώθω και με το γιο μου.»

 «Προσωπική υπόθεση ο θηλασμός»

Παρότι στηρίζει σθεναρά το μητρικό θηλασμό προτρέποντας όσες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν, σπεύδει να ξεκαθαρίσει: « Είναι προσωπική υπόθεση της κάθε μητέρας αν θα θηλάσει ή όχι το μωρό της. Εγώ μιλάω μόνο για τον εαυτό μου και για τα όσα έχω κερδίσει από το θηλασμό των παιδιών μου και τα όσα καλά έχει προσφέρει στο κορίτσι μου και στο γιο μου. Και είναι όχι μόνο πολλά αλλά και ανεκτίμητα.»

karavatou5

Πηγή: http://www.mothersblog.gr/synenteyxeis/item/40656-katerina-karavatou-o-thilasmos-einai-prosopiki-ypothesi

Εκδηλώσεις για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2016

Εγκαίνια χώρου μητρικού θηλασμού στο Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού

1 Νοεμβρίου @ 12:00 μμ1:30 μμ
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Παλαιό Δημαρχείο, Λεωφ. Δημοκρατίας και Μέρλα
Άγιοι Ανάργυροι, Αττική 13561
agioi_anarguroi

Εγκαίνια Ιατρείου Μητρικού Θηλασμού και Βρεφικής Βιβλιοθήκης στο Δήμο Ιλίου

2 Νοεμβρίου @ 6:30 μμ8:00 μμ

dimos_iliou_prosklisi

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) η A’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού-ΑΛΚΥΟΝΗ: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού, οργανώνουν εκδήλωση, την Πέμπτη 3/11/16, στο αμφιθέατρο του Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

14702302_1469794683036461_3335084860471898248_n

 

Εκδηλώσεις για το θηλασμό στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης

14650677_1112189912200596_4734076722640818514_n

 

Πανελλαδικός ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός

Κυριακή 6 Νοεμβρίου, από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού.

14708276_1247254225305410_3923220221686668274_n

Βρείτε την πόλη σας εδώ: https://www.facebook.com/thilazo/posts/1247254225305410:0

Εάν η πόλη σας δεν βρίσκεται στην παραπάνω λίστα, δείτε πιο κάτω:

Δράμα

14716261_10207410322801216_8277275574293200762_n

 

Ηράκλειο

14681787_532531603622004_3791706463130094034_n

Καβάλα

14570299_10154603052002145_7798005771223022669_n

Λάρισα

14708188_725934290888941_6584862302982527203_n

Σέρρες 

 

14915379_1124275164325404_8336516605621388653_n

 

Θεσσαλονίκη

14855945_1841361336097305_8111477984337540721_o

 

 

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2016 – Θηλασμός, κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη

wbw2016-logo-gre

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού-World Breastfeeding Week (WBW) γιορτάζεται κάθε 1-7 Αυγούστου από το 1992 (στην Ελλάδα κάθε 1-7 Νοεμβρίου) από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 170 χώρες. Εγκρίνεται και υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη  Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.Η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) προβαίνει κάθε χρόνο σε μία σειρά προωθητικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία του θηλασμού. Το σύνθημα για το 2016 είναι «Θηλασμός: Κλειδί για την Αειφόρο Ανάπτυξη» και συνδέεται με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης The Lancet, τα οποία επικαλείται η WABA, η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών και να συνεισφέρει 302 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece σε συνεργασία με τη WABA ετοίμασαν το διαθέσιμο υλικό της φετινής εβδομάδας θηλασμού στα Ελληνικά και σας το παρουσιάζουν!

1) Σύνθημα-Θέμα 2016 

Το λογότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2016 απεικονίζει μια «τριάδα» με δύο ενήλικες και ένα βρέφος, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης.
Οι αναλογίες και οι μορφές μεταξύ των δύο ενηλίκων έχουν εξισορροπηθεί για να συμβολίζουν την ισότητα, την δικαιοσύνη και την συνεργασία στην ανατροφή.
Το νέο σχέδιο δράσης της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού δείχνει μια σχέση με την εκστρατεία για την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά τοποθετεί το βρέφος και τους φροντιστές του στο κέντρο.
Το λογότυπο σχεδιάστηκε από τον Ammar Khalifa όπως ζητήθηκε από την WABA, η οποία κατέχει και τα πνευματικά δικαιώματα.

2) Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι για Αειφόρο Ανάπτυξη 

Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να επιτύχουμε τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015.

lllgr_poster_goals


3) Συσχέτιση των Παγκόσμιων Στόχων για Αειφόρο Ανάπτυξη με τον θηλασμό

 

card2_gr card3_gr card4_gr card1_gr

4) Σχέδιο Δράσης και Ένθετο

Το σχέδιο δράσης εξηγεί πώς ο θηλασμός συνδέεται με κάθε έναν από τους Στόχους για Αειφόρο Ανάπτυξη (δείτε ένθετο) σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Οι θεματικές ενότητες αποτελούνται από αλληλένδετους Στόχους για Αειφόρο Ανάπτυξη (ΣΑΑ) οι οποίοι εμφανίζουν τις ισχυρότερες συνδέσεις με τον θηλασμό. Θα βρείτε τους σχετικούς Στόχους για Αειφόρο Ανάπτυξη στο επάνω μέρος κάθε σελίδας. Η κάθε θεματική ενότητα ξεκινά με ένα σύντομο φανταστικό σενάριο που δείχνει τη σύνδεση του θηλασμού με τη θεματική ενότητα. Ακολουθείται από κάποια χρήσιμα στοιχεία και στατιστικά τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την δική σας εκστρατεία προώθησης. Τέλος, υπάρχουν κάποια παραδείγματα από ενέργειες που μπορείτε να κάνετε σε όποιο επίπεδο και αν εργάζεστε. Στο τέλος του σχεδίου θα βρείτε μια ενότητα που περιγράφει τρόπους μέσα από τους οποίους μπορείτε να επιτύχετε τους Στόχους για Αειφόρο Ανάπτυξη, μέσα από βιώσιμες συνεργασίες και το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο. Ελπίζουμε ότι θα απολαύσετε την ανάγνωση του σχεδίου δράσης και ότι θα το βρείτε χρήσιμο για το έργο σας.

 

Εύα Δουκάκη – Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη
Υπεύθυνες επικοινωνίας για την ΠΕΘ/WBW 2016
για Ελλάδα και Κύπρο για λογαριασμό της WABA
Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League International 
Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος –La Leche League Greece
www.lllgreece.org

Πηγή: http://www.lllgreece.org/waba—pankosmia-ebdomada-metrikou-thelasmou

 

 

Breastfeeding Agitation ή…. Όταν η μαμά έχει νεύρα!

Όλοι μας ξέρουμε τα πλεονεκτήματα του θηλασμού. Προσωπικά τον υποστηρίζω και τον προωθώ με όλο μου το είναι. Και μετά από 4,5 συνολικά χρόνια θηλασμού των δικών μου παιδιών και 15 χρόνια ενασχόλησης με το θέμα, αισθάνομαι ότι έχω αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και όλα τα συναισθήματα, από την απόλυτη ευτυχία, μέχρι την βαθιά κατάθλιψη.

Κι ενώ οι άνθρωποι θεωρούν ότι θα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένες θηλάζοντας, ξεχνούν, ή ίσως δεν ξέρουν, ότι μερικές φορές μπορεί ο θηλασμός να μας προκαλεί μεγάλη ταραχή, άγχος και εκνευρισμό. Αν έχεις βιώσει ή βιώνεις αυτά τα συναισθήματα, αλλά είσαι αποφασισμένη να το παλέψεις και να μην παρατήσεις το θηλασμό, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορεί να σε βοηθήσουν να τα βγάλεις πέρα και να συνεχίσεις θηλάζοντας λίγο πιο ήρεμη….

 1. Επαφή δέρμα με δέρμα

sweet-little-baby-1200x720

Είναι ένας πολύ καλός εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης με το μωρό μας και φυσικά βοηθάει το μωρό να θηλάσει καλύτερα και να αυξήσει την παραγωγή μας. Όλοι είναι κερδισμένοι!

 1. Ομάδες υποστήριξης

Η μητρότητα μπορεί να είναι πολύ μοναχική, ειδικά αν έχουμε προβλήματα με το θηλασμό ή άσχημα συναισθήματα. Υπάρχουν πολλές τοπικές ομάδες υποστήριξης θηλασμού, μέσα από τις οποίες θα καταλάβετε ότι δεν είστε μόνες, ότι και άλλες γυναίκες βίωσαν ή βιώνουν τα ίδια, και όπου σίγουρα θα ακούσετε καλές συμβουλές.

 1. Κάντε ένα ζεστό ντους

Εκτός από το να κερδίσουμε λίγη ώρα μόνες μας, που τόσο την χρειαζόμαστε, ένα ζεστό ντους βοηθάει πάντα στην πιο εύκολη ροή του γάλακτος.

 1. Χρησιμοποιήστε ένα θήλαστρο

Εφόσον έχει εδραιωθεί ο θηλασμός, δεν είναι κακό να χρησιμοποιήσουμε ένα θήλαστρο και να αντλήσουμε το γάλα μας. Ο θηλασμός μπορεί να είναι πολύ κουραστικός και εκνευριστικός αν θηλάζουμε ασταμάτητα όλη την μέρα και αν υπάρχει ένας άνθρωπος οικείος προς το μωρό μας για να μας βοηθήσει και να μας ξεκουράσει που και που, μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα. Το αξίζουμε!

 1. Βρες ένα χόμπι!

Η υπάρξή μας δεν χρειάζεται να προσδιορίζεται από την μητρότητα. Ακούγεται δύσκολο, αλλά αν βρεις ένα χόμπι που δεν αφορά καθόλου το μωρό σου ή την μητρότητα, λίγες ώρες την εβδομάδα, μπορεί να σου προσφέρει μια αίσθηση φυσιολογικότητας και να μειώσει το άγχος και τον εκνευρισμό σου δραματικά.

 1. Ασκήσου!

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, η άσκηση μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επίπεδα του άγχους, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα γρήγορο μάθημα γιόγκα ή έναν περίπατο στη γειτονιά μαζί με το μωρό μας.

 1. Βρες έναν σύμβουλο θηλασμού

Αν τίποτα άλλο δεν βοηθάει και σκέφτεσαι σοβαρά τον αποθηλασμό, πριν το κάνεις κανόνισε ένα ραντεβού με έναν Πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μπορεί να σε βοηθήσει με οτιδήποτε είναι αυτό που σου προκαλεί άσχημα συναισθήματα σε σχέση με το θηλασμό, αρκεί να τον εμπιστευτείς.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

 

Η ιστορία θηλασμού της Διώνης – Μα πόσο κουράγιο……

Κλείσαμε 8 μήνες θηλασμού και αφού νιώθω έτοιμη θα σας πω την περιπέτειά μας για να παίρνετε κουράγιο όλες!

13900486_1058126160972440_309638172_n

Πρώτο παιδί θηλασμός 2,5 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα ποτέ, άρα λέω και το δεύτερο νινί παιχνιδάκι είναι.

Αμ δε!

2η καισαρική μετά από προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό και βγαίνω 2η μέρα να γυρίσω στο μεγάλο μου γιο. Αποκλειστικός θηλασμός απ’ την ώρα που γεννήθηκε η μπέμπα μου, έπιανε με δυσκολία, κοιτάξαμε χαλινό, όλα ΟΚ απλά δεν άνοιγε καλά το στόμα.

Πληγωμένες θηλές, ήξερα την αντιμετώπιση, λέω υπομονή, τα ξέρω, περνάνε. Ο πόνος να δυναμώνει, να χειροτερεύει, οι θηλές έκαναν σχισμή στη βάση τους πολύ βαθιά και γέμισε πύον. Άρχισα να καταρρέω ψυχολογικά, έπαιρνα algofren600 για να αντέχω έστω λίγο τον πόνο και να θηλάζω απευθείας, τίποτα όμως. Με έπιανε πανικός. Η σκέψη ότι δεν θα μπορώ να θρέψω το μωρό μου, ότι δεν ξέρω γιατί πονάει τόσο στο 2ο παιδί και ότι δεν καλυτερεύει με τρέλαινε! Η καλή μου Κωσταντίνα Γιαννιώτη με συμβούλεψε να κάνω καλλιέργεια στο πύον (πήρα μόνη μου δείγμα, το πήγε στο μικροβιολογικό ο άντρας μου και βγήκε χρυσίζων σταφυλόκοκκος) και με παρέπεμψε στην αγαπημένη σύμβουλο θηλασμού Κορίνα Μουζάκη και με συνομιλία με φωτογραφίες από τις θηλές και τα αποτελέσματα με συμβούλεψε για το ποια αντιβίωση και αλοιφή να βάλω ώστε να λυτρωθώ επιτέλους. Οι πόνοι ήταν σαν να έσπαγαν γυαλιά μες στο στήθος, δεν θα το ξεχάσω ποτέ! Για να συνέλθω έφτασα να σαραντήσω μιας και με όλα αυτά η ψυχολογία μου δεν ήταν καθόλου καλή, μόνο έκλαιγα βλέποντας να χάνω τον θηλασμό ενώ έχω ήδη θηλάσει 2,5 χρόνια! Δεν το πίστευα απλά!

Σαραντίζω, λέω δόξα τον Θεό γίναμε καλά και αρχίζει άλλος Γολγοθάς! Πέτρες στη χολή!!! Μια εβδομάδα ήμουν καλά μόνο και αρχίζουν φριχτοί, τρομεροί όμως πόνοι στην πλάτη, στην σπονδυλική στήλη, μέχρι εμετούς μου έφερναν και έκλεινε η ανάσα, έλεγα πεθαίνω! Πάω σε ορθοπεδικό και λέει μυϊκοί σπασμοί είναι από κακή στάση θηλασμού (εμ τι θα έφταιγε!) και ίσως και η ψυχολογία μου (επιλόχειο υπονοούσε). Ζέστη και σωστή στάση μόνο πρότεινε, ΟΚ, τα έκανα αλλά οι πόνοι χειροτέρευαν, άρχισα να καταρρέω από την αδυναμία, την αφαγία, τους εμετούς, ήμουν κάθε μέρα με algofren600 ανά 10 ώρες για να αντέχω να σταθώ να θηλάζω. Μόνο αυτό με ένοιαζε!

13754324_1017937044991352_886872464777855300_n

Με παίρνει ο άντρας μου και με πάει για γενική αίματος μήπως είναι κάτι άλλο, γιατί ακόμα δεν ξέραμε ότι είναι η χολή μου, ο θηλασμός έφταιγε είπαμε! Και μόλις βγαίνουν τα αποτελέσματα ο παθολόγος παίρνει κατ’ επείγον τηλέφωνο στο νοσοκομείο Πρέβεζας να με περιμένουν για εισαγωγή! Το ακούω, αρχίζω να κλαίω, να μην θέλω να πάω, να μην αφήνω το μωρό από τα χέρια μου (ΟΚ δεν ήταν καλά τα νεύρα μου!), αλλά ήμουν ήδη με υψηλό ίκτερο, κατακίτρινη. Ήμουν τυχερή γιατί με αντιμετώπισαν ως λεχώνα με 45 ημερών μωρό, με έβαλαν στη μαιευτική μόνη μου να νοσηλευτώ, με τις μαίες να έρχονται κάθε λίγο να δουν αν θηλάζει καλά το μωρό κι αν θέλω κάτι! Κοιμόμασταν αγκαλιά και την έπλενα σαν γατί στον νιπτήρα, παρά την αδυναμία μου. Ο γιατρός έντιμα μου είπε ότι δεν γνωρίζει από θηλασμό και αν κάνει που θηλάζω με τόσο ίκτερο, με άφησε να το ψάξω, πήρα τηλέφωνο νυχτιάτικα στις 10 την Κορίνα Μουζάκη και παρόλο που ήταν στο δρόμο έψαξε απευθείας ότι βιβλιογραφία υπάρχει για να είναι καρατσεκαρισμένο ότι μπορώ να θηλάσω.

Βγαίνω μετά από 5 μέρες με σκοπό να προσέχω τη διατροφή μου ώστε να μην κάνω κολικούς. Είχα όμως μικρές και πολλές πέτρες και έκανα συνέχεια κολικούς φριχτούς και νοσηλευόμουν κάθε φορά 3ήμερα, με το μωρό πάντα μαζί, με αποκλειστικό θηλασμό, με ορούς και ασιτία.Ορίζουμε χειρουργείο αφού η σκασμένη η χολή λύσσαξε και κάνω την προετοιμασία μου. Δεν μπόρεσα να αντλήσω με θήλαστρο (δεν μπόρεσα ποτέ), άντλησα με το χέρι γάλα και κατέψυξα για να έχει ορισμένα γεύματα ο άντρας μου αν ξυπνήσει το μωρό. Συνεννοήθηκα με τους γιατρούς και σε συνεννόηση με την Κορίνα Μουζάκη από πριν για το ποιες αντιβιώσεις θα πάρω ώστε να είναι συμβατές, ζήτησα να έχω πάλι το μωρό μαζί πριν και μετά γιατί δεν το αποχωρίζομαι (πολύ απλά), μου είπαν ότι θα κάτσω 1 μέρα και θα διαρκέσει 1 ώρα το χειρουργείο.

Θήλασα το μωρό ακριβώς πριν μπω στο χειρουργείο μέχρι να χορτάσει και να κοιμηθεί, ο άντρας μου την έκανε βόλτες με το αμάξι που την κρατάει κοιμισμένη (δεν ξέρω πόσα χλμ έκανε!). Το χειρουργείο είχε επιπλοκές, κράτησε 3 ώρες, απ’ έξω να μην λένε στη μάνα μου γιατί δεν βγαίνω και ο άντρας μου να κάνει γύρους ακόμα, μην ξυπνήσει το μωρό και επίσης να μην ξέρει τι έγινε. Μόλις βγήκα ειδοποίησαν τον άντρα μου και έφερε το μωρό, μου το έβαλε στο στήθος μόνος του (ξέρει απ’ τον γιο μας) παρόλο που δεν είχα εντελώς τις αισθήσεις μου και δεν θυμάμαι τίποτα από εκείνη την στιγμή (δείτε τη φωτο). Θυμάμαι όμως τον ήχο της θερμοκουβέρτας που γραντζούναγε το μωρό ,κριτς κρουτς, κριτς κρουτς. Βλέπω τις φωτογραφίες και  κλαίω. Νοσηλεύτηκα 2 μέρες, με 2 σωληνάκια στην κοιλιά, συν τις τρύπες (σουρωτήρι η κοιλιά μου) και παρά τον πόνο του χειρουργείου είχα το μωρό μου μαζί μου, κοιμόμασταν και θηλάζαμε, μου έδινε δύναμη. Έκανα μαγνητική, ακτινογραφίες, υπερήχους, αντιβιώσεις, παυσίπονα, ορούς, πλήρη ασιτία, ότι χρειαζόταν, όλα συμβατά και θήλαζα.

13690697_1017937161658007_2432731634825937654_n

Πάω σπίτι μου θεωρώντας ότι θα αναρρώσω και μετά από μια βδομάδα με πιάνει ξανά κολικός, ξανά νοσοκομείο, κρίση πανικού μου λένε, είναι και οι ορμόνες απ’ τη γέννα. Βρε δεν είμαι χαζή λέω, πονάω πάλι στ’ αλήθεια ενώ έχω αφαιρέσει την χολή. Ξανά κολικός, ο χειρότερος σε όοοολη την περιπέτεια μου, ο οποίος δεν πέρναγε με κανένα παυσίπονο, ενέσεις και ότι κοκτέιλ μου έδωσαν, παρακαλούσα να με κάνουν καλά! Μου λένε επιπλοκή του χειρουργείου, να κάνουμε και άλλη επέμβαση στα Γιάννενα, πάλι ρουτίνας, τα κλασσικά! Αφού νοσηλεύτηκα πάλι μια εβδομάδα στην Πρέβεζα, πήγα και στα Γιάννενα άλλη μια βδομάδα. Τότε ζήτησα την βοήθεια σας Μαρία Μπαρκούζου και Ξανθή Σπύρου, γιατί ούτε ίντερνετ είχα, ούτε κουράγιο να αντλήσω και μέσα σε όλα μόνο το μωρό μου με ένοιαζε. Από τηλεφώνου ζήτησα στα κορίτσια να κάνουν ποστ στην ομάδα Πρέβεζας για να βρω γάλα, μιας και στο νοσοκομείο Ιωαννίνων δεν θα με άφηναν να έχω το μωρό στο δωμάτιο, και στην ομάδα Ιωαννίνων για να βρω θηλάζουσες μανούλες να μου θηλάσουν το μωρό αν δεν πιει από μπιμπερό. Ήθελα να έχω όλες τις εναλλακτικές πριν φτάσουμε στο ξένο γάλα.

Για 2 μέρες θα πήγαινα, 7 έμεινα, δεν πήγαινε τίποτα όπως το κανονίζαμε. Πήγε στην Άρτα ο άντρας μου με τον γιο μου να πάρουν το «γάλα μαμάς για την μπέμπα», όπως είπε ο γιος μου, από μια κοπέλα που είχε αντλήσει για το μωρό της, πήρα ειδικό μπιμπερό (μάπα βγήκε), είχα σε ετοιμότητα και τον άντρα μου να πάει σε θηλάζουσα, του διάβασα και αρχεία για να διατηρήσει και να ταΐσει το μωρό με μητρικό γάλα κι ο Θεός βοηθός. Τελικά εγώ γλύτωσα την επέμβαση, το μωρό δεν έπινε από το μπιμπερό, παρά μόνο μια φορά, τις υπόλοιπες το έφερνε στην μαιευτική σε άλλο όροφο από όπου νοσηλευόμουν, μέχρι να κάνω εξετάσεις, την θήλαζα εκεί και για το βράδυ έπαιρνα άδεια από τον γιατρό και πήγαινα στον ξενώνα του νοσοκομείου να κοιμάμαι με το μωρό, θηλάζοντας.

13754690_1017937428324647_5467297342512362075_n

Την ημέρα του χειρουργείου που τελικά δεν έγινε, πήγε με το μωρό ο άντρας μου στην καλή μου φίλη και αδερφή Giorgos Patounas Katerina Babou, που ήταν λεχώνα κι αυτή 17 ημερών και μου θήλασε το μωρό μου και το ηρέμησε που είχε σκάσει στο κλάμα. Κατερίνα το γράφω και κλαίω, σ’ αγαπώ. Τελικά περάσαμε όλο αυτό για να φύγω πάλι σπίτι μου και να μην ξαναπάθω τίποτα, ίσα για την απίστευτη ταλαιπωρία.

Θέλω να πω μέσα από την καρδιά μου με πολλή αγάπη χίλια ευχαριστώ σε όλες μα όλες σας που με βοηθήσατε, γιατί δεν ήμουν μόνη σε όλο αυτό. Σε όλες τις κοπέλες που σχολίασαν και προσφέρθηκαν στα ποστ που ζητούσα βοήθεια, είναι σαν να με βοηθήσατε, στις διαχειρίστριες Μαρία και Ξανθή που άμεσα με βοήθησαν, στην Κωνσταντίνα από την Ζάκυνθο που σήκωνε το τηλέφωνο πάντα και ας πνιγόταν στη δουλειά, στην Κορίνα που χωρίς κανένα οικονομικό κέρδος έψαξε τόσο για μένα, ότι ώρα και να ήταν, ακόμα και στο δρόμο με τα παιδιά της να ήταν, το τηλέφωνο δεν μου το έκλεινε, στην Κατερίνα που τα μωρά μας έγιναν ομογάλακτα, που έδωσε γαλήνη στο μωρό μου, στην κοπέλα από την Άρτα που δεν ξέρω το προφιλ της, που έδωσε το γάλα της, αλλά βρε κορίτσια θα γινόταν όλα αυτά αν δεν με στήριζε ο άντρας μου?

Αν από την αρχή που ξεκίνησε όλο αυτό (γιατί 3,5 μηνών καταλήξαμε να γυρίσουμε σπίτι από όλες τις νοσηλείες), αν μου έλεγε τέλος ο θηλασμός για να γίνω καλά και ότι μες στο χειμώνα δεν γίνεται το μωρό στα νοσοκομεία (μήνες Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο), αν δεν είχε τη διάθεση να μάθει για αντλημένα γάλατα, θερμοκρασίες, μεταφορά, κτλ? Αν δεν ήταν αυτός να τρέχει το μωρό, να μου το φέρνει πέρα δώθε για θηλασμό και να κόβει βόλτες χιλιόμετρα με το άγχος μην ξυπνήσει όσο κάνω κάποια εξέταση? Δεν θα έφτανα κι εγω να ζητήσω την βοήθεια σας! Πως να μην αγαπώ έναν τέτοιο μπαμπά και πως να μην αγαπώ κι όλες εσάς που αμέσως ανταποκριθήκατε? Υπερβολικά όλα αυτά για ένα θηλασμό? Ίσως, αλλά ένιωθα να χάνω τα λογικά μου αν έχανα το θηλασμό, προσπαθήσαμε και κερδίσαμε.

Γιατί όλα ξεπερνιούνται αρκεί να τρέξεις να μάθεις και να έχεις σωστούς ανθρώπους δίπλα σου! Μπράβο σε όλες τις ομάδες θηλασμού. Δεν θα θήλαζα το δεύτερο παιδί μου χωρίς όλη αυτή την κινητοποίηση από τόσες περιοχές! Θηλάστε μάνες, είναι χρυσός της ψυχής!

Η μαμά Διώνη Σδούγκου

ΥΓ. Διώνη ευχαριστώ που μου έδωσες την άδεια να μοιραστώ την ιστορία σου!

14287566_1058127310972325_297407850_n14249030_1058127197639003_1721080847_n

Το μαγικό μου στήθος!

Το σώμα μου δεν μοιάζει με τα άλλα. Το ίντερνετ λέει ότι η μικρή μου παραμόρφωση δεν μειώνει το προσδόκιμο της ζωής μου, αλλά με κάνει διαφορετική. Επηρέασε την ικανότητά μου να θηλάσω αλλά αυτό που ήταν πραγματική έκπληξη ήταν ο τρόπος που ο θηλασμός επηρέασε τελικά το περίεργο στήθος μου.

Τι σε νοιάζει εσένα; Και γιατί θα πρέπει να αποκαλύψω την ιδιορρυθμία μου δημόσια; Γιατί μπορεί η ιστορία μου να δώσει ελπίδα σε κάποιες γυναίκες που βασανίζονται με την παραγωγή τους. Και γι’ αυτό, διάβασε παρακάτω:

Το περίεργο σώμα μου

Η μητέρα μου είπε ότι παρατήρησε το πρόβλημά μου όταν ήμουν περίπου 3 ετών. Το στέρνο μου είχε αρχίσει να βουλιάζει προς τα μέσα, δημιουργώντας μια εσοχή στο μέσον του θώρακά μου. Λέει ότι δεν μπόρεσε να βρει κανέναν από καμία από τις δύο οικογένειες που να είχε κάτι τέτοιο. Ο γιατρός μας της είπε να μην ανησυχεί.

Όταν μπήκα στην εφηβεία, έβλεπα να μεγαλώνει το αριστερό μου στήθος, αλλά όχι και το δεξί. Όσο τα χρόνια περνούσαν, το αριστερό στήθος μεγάλωνε φυσιολογικά, ενώ το δεξί παρέμεινε τελείως επίπεδο.

νανσυΣτην ηλικία των 21 ετών αποφάσισα να κάνω πλαστική διόρθωση του στήθους. Εκείνη την εποχή το στέρνο μου είχε μια βαθιά εσοχή και η καρδιά μου είχε  «βουλιάξει» προς τη μία πλευρά. Ο πλαστικός χειρουργός τοποθέτησε εμφύτευμα σιλικόνης εκεί που θα έπρεπε να είναι το δεξί μου στήθος κι έτσι κατέληξα με ένα φυσιολογικό δεξί στήθος και η εσοχή γέμισε. Δεν ήταν όλα 100% φυσιολογικά, αλλά ήταν πολύ καλύτερα και ένιωθα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Από τα 29 ως τα 35 μου χρόνια, γέννησα 3 αγόρια και θήλασα συνολικά 12 χρόνια και από τα δύο στήθη. Στην πρώτη συνάντηση της La Leche League (LLLI) που πήγα, όταν ήμουν 5 μηνών έγκυος στο πρώτο μου παιδί, έμαθα ότι οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν αποκλειστικά δίδυμα ή και τρίδυμα κι έτσι συμπέρανα ότι έστω και ένας λειτουργικός μαστός ήταν αρκετός.

Λάτρεψα το θηλασμό και έγινα σύμβουλος της LLL για να βοηθήσω κι άλλες γυναίκες να θηλάσουν. Επίσης λειτούργησα ως πηγή πληροφοριών μέσα στην LLLI για όλες γυναίκες που είχαν απορίες σχετικά με το θηλασμό και τα εμφυτεύματα στήθους. Εμφανίστηκα ακόμα και στο CNN για να μιλήσω για το αν ο θηλασμός με εμφυτεύματα θα μπορούσε να προκαλέσει αργότερα προβλήματα υγείας στα παιδιά (η επιστήμη βρήκε ότι δεν προκαλεί).

Μια μεγάλη ανακάλυψη

Στα 50 μου, κατά τη διάρκεια της τακτικής μαστογραφίας ρώτησα την ακτινολόγο: «Ξέρετε ότι έχω ένα πρόθεμα σιλικόνης, ε;». και εκείνη απάντησε «Ναι, αλλά δεν το βρίσκω»!

Τελικά το βρήκε στην σχισμή ανάμεσα στα στήθη μου. Μου είπε ότι το εμφύτευμα μετακινήθηκε. Εκείνη την εποχή, το στέρνο μου είχε βουλιάξει τόσο πολύ, που σχεδόν άγγιζε την σπονδυλική μου στήλη…. Με το πέρασμα των χρόνων, και καθώς το βούλιαγμα στο στέρνο μου μεγάλωνε, το εμφύτευμα μετακινήθηκε πλήρως ανάμεσα στα στήθη μου. Κι όμως, παρόλο που δεν είχε μείνει καθόλου εμφύτευμα στο δεξί μου στήθος, αυτό φαινόταν πλήρως ανεπτυγμένο και κανονικό!

Με έκπληξη συνειδητοποίησα ότι το «βιονικό» μου στήθος είχε γίνει κανονικό και αληθινό!

Πώς έγινε αυτό; Η επιστήμη μας λέει ότι οι γαλακτοφόροι αδένες μεγαλώνουν και αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό οι αδένες αυτοί εξακολουθούν να μεγαλώνουν. Ξέρουμε επίσης ότι με το κατάλληλο ερέθισμα, ακόμα και γυναίκες που ποτέ δεν έμειναν έγκυες μπορούν να έχουν λειτουργικό στήθος και να παράγουν γάλα για τα υιοθετημένα μωρά τους. Τα ήξερα όλα αυτά όταν έκανα μαστογραφία και έμαθα τα νέα, και κατάλαβα αμέσως ότι τα 12 χρόνια θηλασμού είχαν κάνει σταδιακά το δεξί στήθος μου να μεταμορφωθεί σε αληθινό στήθος όπως δεν υπήρξε ποτέ πριν.

Πώς η ιστορία μου μπορεί να βοηθήσει άλλες γυναίκες;

Κάποιες γυναίκες σχεδιάζουν να θηλάσουν, αλλά στην πορεία μαθαίνουν ότι τα στήθη τους δεν αναπτύχθηκαν κανονικά. Λέγεται «υποπλασία του στήθους» και σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν αρκετοί γαλακτοφόροι αδένες για να παράξουν το 100% του γάλακτος που χρειάζεται το μωρό. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση μείωσης του στήθους.

Είναι πολύ άσχημο όταν κάποιες γυναίκες που θέλουν πολύ να θηλάσουν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν. Ο θηλασμός είναι μέρος της σεξουαλικότητάς μας και όταν μια γυναίκα ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να κάνει ότι οι άλλες κάνουν με τόση φυσικότητα, είναι μια πραγματική απώλεια – σαν την υπογονιμότητα – η οποία αξίζει να αναγνωρίζεται. Στην ιδιωτική μου πρακτική ως σύμβουλος θηλασμού, πολλές φορές έχω κλάψει μαζί με κάποιες γυναίκες που ήρθαν αντιμέτωπες μ’ αυτό το θέμα…..

Ένα μέρος της δουλειάς μουείναι να συζητήσω τις επιλογές της. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το να παρατήσεις το θηλασμό είναι η μόνη επιλογή, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Σήμερα, όταν συναντώ μια γυναίκα η οποία παλεύει με την μειωμένη παραγωγή, της λέω την ιστορία μου. Αυτή τους δίνει μια προοπτική όχι μόνο για τις επιλογές που έχουν σήμερα, αλλά και για το πώς οι επιλογές αυτές μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον τους.

Οι επιλογές

νανσυ1

Οι μητέρες που παράγουν λιγότερο γάλα για τα μωρά τους μπορούν να συνεχίσουν να θηλάζουν καθώς δίνουν συμπλήρωμα με μητρικό γάλα δότριας μητέρας, ή φόρμουλα. Και μπορούν να δίνουν αυτό το συμπλήρωμα με πολλούς τρόπους αλλά και με κάτι που ονομάζεται «σύστημα συμπληρωματικής σίτισης» και το οποίο βλέπεται στη φωτογραφία. Αυτή η συσκευή επιτρέπει στο μωρό να πίνει το συμπλήρωμα καθώς θηλάζει από το στήθος.

Οι συσκευές αυτές μπορεί να είναι λίγο περίεργες και εκνευριστικές στην αρχή. Αλλά αξίζουν τον κόπο γιατί καθώς το μωρό θηλάζει, ενεργοποιούν την ανάπτυξη του μαστού. Εάν η γυναίκα εξακολουθεί να θηλάζει για μήνες ή για χρόνια, με την πάροδο του χρόνου ο θηλασμός θα κάνει το στήθος της να μεγαλώσει και θα αυξηθεί η παραγωγή της για το συγκεκριμένο ή για τα επόμενα μωρά. Επίσης, αυτές οι συσκευές δίνουν στις γυναίκες που θέλουν πολύ να θηλάσουν έναν τρόπο να έχουν το μωρό τους στο στήθος συνέχεια, είτε έχουν γάλα είτε όχι. Πολλές μητέρες υιοθετημένων μωρών και τα μωρά τους έχουν βιώσει την εμπειρία του θηλασμού μέσω αυτών των συσκευών.

Αυτές οι συσκευές συνήθως χρησιμοποιούνται για λίγο χρονικό διάστημα. Μετά την εισαγωγή στερεών τροφών στο μωρό, οι ανάγκες του για γάλα μειώνονται σταδιακά. Και κάποια στιγμή, γύρω στους 8-10 μήνες, το στήθος της μητέρας μπορεί και μόνο του να καλύψει τις ανάγκες του μωρού. Και από αυτό το σημείο και μετά, μπορεί ο θηλασμός να συνεχιστεί απρόσκοπτα χωρίς την ανάγκη για συμπλήρωμα.

Και φυσικά, η χρήση αυτών των συσκευών δεν είναι απαραίτητη. Κάποιες γυναίκες επιλέγουν άλλους τρόπους για να δώσουν το συμπλήρωμα – μπιμπερό, κουταλάκια, ποτηράκια, κλπ – και θηλάζουν μόνο για ανακούφιση και παρηγοριά με όσο γάλα παράγουν. Τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, ακόμα και το λίγο μητρικό γάλα είναι καλύτερο από το καθόλου. Και φυσικά οι περισσότερες μητέρες το κάνουν για το δέσιμο που προσφέρει ο θηλασμός.

Η ιστορία μου δείχνει ότι ακόμα και οι γυναίκες με μειωμένη παραγωγή έχουν επιλογές. Και κάποιες από αυτές τις επιλογές δίνουν την δυνατότητα να αλλάξει ο μαστός και να αυξηθεί η παραγωγή. Οι γυναίκες αυτές αξίζει να ξέρουν το τι μπορεί να γίνει τόσο για χάρη του μωρού τους όσο και για χάρη των μελλοντικών μωρών τους. Εάν η ιστορία μου δώσει σ’ αυτές τις γυναίκες ελπίδα και μια νέα προοπτική, τότε δεν με πειράζει καθόλου να μοιραστώ την ιδιαιτερότητά μου με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μετάφραση – επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή: http://www.nancymohrbacher.com/search?q=my%20magical%20breast&f_collectionId=559c03ece4b00a6dfd928e0c

 

 

Ο μακροχρόνιος θηλασμός μπορεί να είναι ασυνήθιστος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος

 Της Amy Brown, associate professor of psychology at Swansea University

 

36C59C7700000578-3717899-image-a-67_1470048945001

 • «Ο μακροχρόνιος θηλασμός μπορεί να είναι ασυνήθιστος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος»: οι ειδικοί λένε ότι είναι ωφέλιμος για την υγεία των παιδιών ως και τα έξη τους χρόνια.
 • Η Amy Brown είναι βοηθός καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Swansea.
 • Το μητρικό γάλα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντισώματα μετά τον πρώτο χρόνο.
 • Όσο πιο πολύ καιρό θηλάζει μια γυναίκα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού.
 • Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες λιγότερο από το 1/3 των μωρών θηλάζουν μετά τον 6ο μήνα. 

Το θέμα του θηλασμού στις μέρες είναι ένα ναρκοπέδιο και αυτή η τόσο φυσιολογική διαδικασία βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από τις γυναίκες που καλούνται να καλυφθούν ή να φύγουν όταν θηλάζουν σε δημόσιους χώρους, μέχρι τις γυναίκες που αισθάνονται ότι στοχοποιούνται αν δεν θηλάσουν.

Και κάθε τόσο, κάποιο άρθρο για μια γυναίκα που θηλάζει ως τα 5 ή 6 χρόνια, προκαλεί αναταραχή και ατέλειωτους καυγάδες. Γονείς, ειδικοί και άλλοι, διαπληκτίζονται για το αν αυτή η πρακτική είναι υγιής για το παιδί ή όχι. Αλλά γιατί; Μπορεί ο θηλασμός μετά την βρεφική ηλικία να αυξάνει την νοσηρότητα του παιδιού; Όχι. Προκαλεί κάποιο ψυχολογικό τραύμα στο παιδί; Όχι. Μήπως προκαλεί κακό σε κάποιους άλλους; Και πάλι όχι.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ο ΠΟΥ συστήνει το θηλασμό μέχρι τα δύο χρόνια ή και περισσότερο. Επιπλέον, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία δηλώνει πως «δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια του θηλασμού και καμία απόδειξη ψυχικού ή αναπτυξιακού τραυματισμού από το θηλασμό, ακόμα και στον τρίτο χρόνο ζωής ή και αργότερα».

Αν και οι άνθρωποι της Δύσης δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν μεγαλύτερα παιδιά να θηλάζουν, αυτό δεν σημαίνει ότι ο θηλασμός δεν είναι μια φυσιολογική πρακτική. Πολλές μη δυτικές κοινωνίες έχουν μέση διάρκεια θηλασμού περίπου τρία χρόνια ή και περισσότερο. Έρευνες που έγιναν σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά σχετικά με τον χρόνο αποθηλασμού, έδειξαν ότι αυτός συμπίπτει περίπου με την ηλικία που βγαίνουν τα πρώτα μόνιμα δόντια. Αυτό για τον άνθρωπο σημαίνει περίπου 5-6 ετών.

Οι φυσιολογικές πρακτικές έχουν πάντα οφέλη για την υγεία και ο θηλασμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του δεύτερου χρόνου προσφέρει 94% της απαιτούμενης βιταμίνης Β12, 75% της απαιτούμενης βιταμίνης Α και 60% της βιταμίνης C. Δωρεάν. Το οποίο είναι πολύ χρήσιμο όταν το τρίχρονο παιδί σας δεν θέλει ούτε να βλέπει κάθε άλλη πηγή βιταμινών. Το μητρικό γάλα αυξάνει σε αντισώματα μετά τον πρώτο χρόνο, κάτι που σημαίνει λιγότερες αρρώστιες για τα παιδιά. Και όσο πιο πολύ καιρό θηλάζει μια γυναίκα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού για την ίδια.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, οι έρευνες δείχνουν ότι ο μακροχρόνιος θηλασμός αυξάνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του παιδιού και ακόμα βοηθάει στην κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Παρόλα αυτά, μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ εύκολα μας δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι και πολύ υπέρ του μακροχρόνιου θηλασμού. Αλλά αν δεν χρειάζεται να το κάνουν οι ίδιοι, τι τους πειράζει στ’ αλήθεια; Γιατί είναι τόσο αντίθετοι; Προφανώς φταίει το πώς οι άνθρωποι της Δύσης βλέπουν το θηλασμό. Οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν ούτε καν μικρά μωρά να θηλάζουν, οπότε όταν βλέπουν μεγαλύτερα παιδιά, σοκάρονται.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η Μ.Βρετανία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά θηλασμού στον κόσμο. Λιγότερο από το 1/3 των μωρών θηλάζουν μετά τους 6 μήνες, και μόνο 1 στα 200 μωρά θηλάζει μετά τον πρώτο χρόνο. Το τάισμα με γάλα φόρμουλα έχει γίνει ο κανόνας για τους περισσότερους, ειδικά αν μιλάμε για μωρά μερικών εβδομάδων.

Η αιτία είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων. Ωστόσο ο ισχυρότερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι Δυτικές κοινωνίες δεν υποστηρίζουν το θηλασμό. Αυτή η έλλειψη υποστήριξης είναι τεράστιο θέμα γιατί για να πετύχει ο θηλασμός η μητέρα χρειάζεται υποστηρικτικό και προστατευτικό περιβάλλον. Όμως οι νέες μητέρες δεν έχουν  την υποστήριξη που χρειάζονται από τους γύρω τους, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο θηλασμός δεν είναι και τόσο σημαντικός ή ότι κάθε πρόβλημα θηλασμού λύνεται με ένα μπιμπερό.

ΤΑ ΣΤΗΘΗ ΩΣ ΥΠΕΡ-ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

36C5A13D00000578-3717899-image-a-63_1470048861255

Άλλες γυναίκες εισπράττουν αρνητικά σχόλια όταν θηλάζουν σε δημόσιους χώρους, ένα δικαίωμα που, παρεμπιπτόντως, προστατεύεται από το νόμο. Σχόλια ότι ο θηλασμός είναι σεξουαλικός, επιδεικτικός ή αστείος, είναι πολύ συνηθισμένα. Τα στήθη φαίνονται τόσο υπερ-σεξουαλικά στα ΜΜΕ, που πολλοί  άνθρωποι πιστεύουν πως οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτά, είναι σεξουαλικό. Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι λιγότερες γυναίκες θηλάζουν και ακόμα λιγότερες θηλάζουν δημόσια, άρα λιγότεροι από εμάς βλέπουμε στ’ αλήθεια μωρά να θηλάζουν.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων έχει συμβάλει στην λάθος πληροφόρηση που έχουμε για το θέμα του θηλασμού μεγαλύτερων παιδιών. Στα μάτια του κόσμου ο θηλασμός ισοδυναμεί με το σεξ. Κι αν το συνδυάσεις αυτό με ένα «μεγάλο» παιδί που παρόλο που  τρώει στέρεες τροφές ζητάει να θηλάσει, τότε αυτό φαίνεται τελείως λάθος, σωστά; Όχι βέβαια!

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή, είναι επίσης επικοινωνία και ζεστασιά και επιβεβαίωση. Σκεφτείτε αυτό: ο περισσότερος κόσμος δεν ρίχνει ούτε βλέφαρο όταν ένα μεγαλύτερο παιδί πίνει απ’ το μπιμπερό, όταν έχει μια πιπίλα στο στόμα ή ένα «νάνι» στην αγκαλιά του για παρηγοριά. Από βιολογική σκοπιά, τα παιδιά χρειάζονται παρηγοριά και ανακούφιση και τελικά, είτε η κοινωνία μας θέλει να το παραδεχτεί είτε όχι, όλα τα παραπάνω αντικείμενα είναι υποκατάστατα του στήθους.

Ο μακροχρόνιος θηλασμός μπορεί να μην είναι ο κανόνας για την κουλτούρα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σωστός ή ότι δεν είναι το φυσιολογικό.

Είναι κάτι που επηρεάζει θετικά την υγεία μας, την ανάπτυξη και ευημερία μας και σίγουρα δεν πρέπει να είναι κάτι που να προκαλεί στις γυναίκες που το κάνουν κριτική, σαρκασμό, αρνητισμό και ντροπή.

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή: 

Θηλασμός και σεξ: γίνεται;

Είμαστε σεξουαλικά όντα και οι γυναίκες που θηλάζουν δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν και ο θηλασμός είναι γενικά μια πολύ πλούσια και βαθιά σε συναισθήματα εμπειρία, η επίδρασή του στη σεξουαλικότητα των γυναικών πολύ συχνά αγνοείται.

Ιστορικά, το σεξ κατά τη διάρκεια του θηλασμού περιτριγυρίζονταν από διάφορους μύθους. Για παράδειγμα, ο μύθος ότι «το σπέρμα μπορεί να μολύνει το μητρικό γάλα» είναι ακόμα διαδεδομένος σε πολλές από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Φυσικά πρόκειται για ακόμα έναν μύθο και η αλήθεια είναι ότι η γυναίκα που θηλάζει μπορεί να κάνει έρωτα χωρίς κανένα φόβο (αλλά με πολύ πάθος) και ότι δεν υπάρχει καμιά μυστική, φυσική σύνδεση ανάμεσα στη μήτρα και στο στήθος μας.

Το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα τέτοιου είδους μύθων είναι ότι οι άντρες πιέζουν τις γυναίκες τους να σταματήσουν το θηλασμό για να μπορούν να κάνουν και πάλι έρωτα μαζί τους. Το δεύτερο αρνητικό είναι ότι οι γυναίκες που πιστεύουν ότι το γάλα τους μπορεί να μολυνθεί από το σπέρμα, συνήθως απογαλακτίζουν πολύ νωρίς.

Αν και η γέννηση ενός μωρού είναι γενικά μια πολύ θετική και αναζωογονητική εμπειρία και πολλά ζευγάρια χαίρονται την ευτυχία τους μετά τη γέννηση του μωρού κάνοντας έρωτα, υπάρχει και η άλλη, πιο σκοτεινή πλευρά. Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει στη ζωή του ζευγαριού η γέννηση και η μετατροπή των συντρόφων σε μαμά και μπαμπά, με όλη τη χαρά, τον ενθουσιασμό αλλά και την κούραση, το άγχος, την αγωνία και την ευθύνη που συνεπάγεται αυτό, δεν επιτρέπουν στους συντρόφους να δουν ο ένας τον άλλο ερωτικά. Τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Οι νέες μητέρες πολύ συχνά βρίσκονται σε κατάσταση πανικού στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν σε μια καινούρια ρουτίνα που περιλαμβάνει ένα μωρό που θηλάζει ατελείωτες ώρες, που πρέπει να αλλαχθεί, να πλυθεί, να έχει καθαρά ρούχα, κουβέρτες, σεντόνια και πάνες, να ησυχάσει όταν κλαίει και να κοιμηθεί έστω και λίγο. Πολύ συχνά είμαστε άυπνες, απίστευτα κουρασμένες, πολύ αγχωμένες, ίσως πονάμε στο στήθος ή στα ράμματα ή και στα δύο και το τελευταίο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας είναι το σεξ.

Πολλές από εμάς νιώθουμε άσχημα για το σώμα μας μετά τη γέννα, δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε από πάνω μας τις πυτζάμες όλη την ημέρα, κυκλοφορούμε με τα στήθη έξω τις περισσότερες ώρες, είμαστε αναμαλλιασμένες, άβαφες και ξενυχτισμένες. Και φυσικά οι περισσότερες περνάμε μια ελαφρά κατάθλιψη, κατά τη διάρκεια της οποίας αισθανόμαστε άχρηστες, αβοήθητες, μόνες, ανυπεράσπιστες, που κανείς δεν μας καταλαβαίνει, που μας φταίνε όλοι και όλα, που κλαίμε με το παραμικρό κι αναρωτιόμαστε αν θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω ποτέ ξανά…  Όμως όλα αυτά περνάνε σύντομα, είναι θέμα χρόνου (και ορμονών), αν και το μικρό διάστημα των 20, 30 ή 40 ημερών ξέρω ότι μπορεί να μοιάζει με αβάσταχτη αιωνιότητα. Ίσως σας ανακουφίζει το να ξέρετε ότι οι 2 στις 3 γυναίκες περνάνε την ίδια κατάσταση, είτε θηλάζουν είτε όχι.

Ακόμα κι αν δεν βιώνετε τίποτα από τα παραπάνω, κατά τη διάρκεια του θηλασμού παρατηρείται μια μεγάλη πτώση των οιστρογόνων, η οποία προκαλεί αμηνόρροια, ξηρασία στην περιοχή του κόλπου και ίσως πόνο (εξαιτίας της ξηρασίας) κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αυτός είναι ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας για τη διάθεση της γυναίκας για επαφή, κάτι που αντιμετωπίζεται όμως με τη χρήση λιπαντικών ουσιών στην περιοχή (άμα θέλει ο άνθρωπος…).

Αυτό που μπορεί επίσης να περιορίζει ένα ζευγάρι από το να κάνει έρωτα, είναι ο χρόνος αλλά και ο τόπος. Πολύ συχνά την ώρα της επαφής το μωρό ξυπνάει για να θηλάσει, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, και η διαδικασία διακόπτεται. Ή μπορεί το μωρό να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο ή ακόμα και στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς κι αυτό αποτρέπει τα ζευγάρια από το να κάνουν έρωτα. Αυτό διορθώνεται αν γίνετε λίγο πιο ευέλικτοι όσον αφορά το πότε και το πού.  Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε έρωτα αμέσως μετά το θηλασμό του μωρού, ώστε να έχετε (ίσως) περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας. Όσον αφορά το πού, μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας, ειδικά για μένα και νομίζω για πολλές από τις γυναίκες που θηλάζουν, είναι ότι μετά από μια εξαντλητική ημέρα ατελείωτων ωρών θηλασμού και αγκαλιάς, δε θέλουμε  να μας αγγίζει κανείς άλλος! Δεν αντέχουμε ούτε ένα ακόμα χάδι, ούτε ένα άγγιγμα. Πόσο μάλλον την επαφή που προϋποθέτει το σεξ! Ντρέπομαι λίγο που το λέω, αλλά…. μπουχτίζουμε τις αγκαλιές (αν είναι δυνατόν!)..

Πολλοί άντρες επίσης δεν βλέπουν τις γυναίκες τους σεξουαλικά για αρκετό καιρό μετά τη γέννηση του μωρού, θεωρώντας ότι το σώμα της είναι πια περισσότερο τροφή για το παιδί τους, παρά οτιδήποτε άλλο. Ακόμα, τα στήθη, που για πολλά ζευγάρια είναι πηγή μεγάλης ευχαρίστησης και παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της επαφής, θεωρούνται «απαγορευμένος καρπός» κι ότι ανήκουν τώρα πια μόνο στο παιδί. Ή πολύ συχνά συμβαίνει να τρέχει γάλα από τα στήθη της γυναίκας κατά τη διάρκεια της επαφής, κι αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση πολλά ζευγάρια τα οποία αποθαρρύνονται τελικά. Και αυτό διορθώνεται αν κάνετε έρωτα αμέσως μετά το θηλασμό του μωρού και γενικά, αν συζητήσετε με αμοιβαία κατανόηση του λόγους που μπορεί να σας περιορίζουν.

Ο φόβος μιας νέας εγκυμοσύνης αμέσως μετά τη γέννηση, αποτρέπει επίσης πολλές γυναίκες από το να κάνουν έρωτα και είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να απογαλακτίσουν πολύ νωρίς. Εκτός του ότι ο αποκλειστικός θηλασμός θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης (LAM- Lactational Amenorrhea Method), οπωσδήποτε οι γυναίκες είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουν και οποιαδήποτε άλλη μέθοδο από το να σταματήσουν το θηλασμό.

Τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν συνδυασμό προγεστερόνης και οιστρογόνων θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν μείωση της παραγωγής γάλακτος. Όμως τα χάπια που περιέχουν μόνο οιστρογόνα δεν επηρεάζουν την παραγωγή, ειδικά εάν χρησιμοποιηθούν μετά τις πρώτες 6 εβδομάδες από τη γέννηση.

Γενικά, ΚΑΝΤΕ ΕΡΩΤΑ – ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ!  Όλα ξεπερνιούνται με υπομονή, συζήτηση και πολύ αγάπη και κατανόηση. Οι πρώτες δύσκολες εβδομάδες θα δώσουν τη θέση τους σε πολύ πιο ευχάριστες μέρες και μήνες, και το σεξ θα γίνει πάλι πηγή χαράς και ικανοποίησης και για τους δύο συντρόφους.

Ας μην ξεχνάμε ότι το σεξ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικογένειας. Και στο κάτω-κάτω, από αυτό ξεκίνησαν όλα!

 

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

 

 

Τι σημαίνει να είσαι Διεθνώς Πιστοποιημένος/η Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC!

Όταν ακούμε τον όρο «σύμβουλος θηλασμού» έχουμε την ελπίδα ότι αυτός που έχει τον τίτλο έχει και κάποιου είδους εξειδίκευση, σωστά; Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον τίτλο, δεν είναι ένας κατοχυρωμένος τίτλος. Οποιοσδήποτε στη γη μπορεί να διαφημίσει τον εαυτό σου ως «σύμβουλος θηλασμού» χωρίς να έχει στην πραγματικότητα ούτε μια ώρα αντίστοιχης εκπαίδευσης, θεωρητική ή πρακτικής, και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Ρίξτε μια ματιά στα αποτελέσματα του google αν χτυπήσετε «definition: lactation consultant»:

ibclc

Αυτό που βλέπετε είναι στην πραγματικότητα ο ορισμός του «Διεθνώς Πιστοποιημένου Συμβούλου Θηλασμού και όχι ενός «συμβούλου θηλασμού». Αυτό ακριβώς είμαι: εν συντομία, IBCLC. Ποιος μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του IBCLC; Μόνο 27.000 περίπου από εμάς σ’ όλο τον κόσμο – ένας IBCLC για κάθε 4.800 μωρά που γεννιούνται στον κόσμο κάθε χρόνο – κάθε ένας από εμάς θα έπρεπε να μπορεί να δει 14 παιδιά την ημέρα για να βοηθήσει όλες τις οικογένειες στη γη.

Πολύ συχνά με πλησιάζουν άνθρωποι και με ρωτούν πώς μπορεί κάποιος να γίνει Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και ζητούν τη βοήθειά μου για να ξεκινήσουν. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μέχρι στιγμής, ούτε ένας από αυτούς δεν έκανε ούτε τα μισά που απαιτούνται για την πιστοποίηση. Το να γίνει κανείς IBCLC χρειάζεται ΠΟΛΥ δουλειά. ΠΟΛΥ.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να μπορέσεις να δώσεις τις εξετάσεις και όλοι απαιτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον τομέα της υγείας, τουλάχιστον 90 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης στον θηλασμό και 300-1000 ώρες άμεσης πρακτικής εξάσκησης.

Μόνο όταν συμπληρώσει κανείς τα παραπάνω προαπαιτούμενα, μόνο και μόνο τότε μπορεί να κάνει αίτηση και να πληρώσει τις μερικές εκατοντάδες ευρώ που χρειάζονται για να δώσει τις εξετάσεις, οι οποίες κρατούν περίπου 8 ώρες και δίνονται μόνο μία φορά το χρόνο!

Όλο αυτό που μόλις περιέγραψα, δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν γίνεται να πάρεις την πιστοποίηση επειδή έχεις παρακολουθήσει ένα σεμινάριο και απάντησες σε μερικές ερωτήσεις. Δεν γίνεσαι IBCLC μετά την παρακολούθηση ενός μαθήματος και βλέποντας την προσκόλληση ενός μωρού στο στήθος μέσα από ένα βίντεο.

Να λοιπόν τι έκανα εγώ μερικά χρόνια πριν, για να γίνω Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού:

 • Δούλεψα 10 χρόνια δίπλα σε άλλη Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC, εκ των οποίων μόνο τα τελευταία 5 μετρούσαν για να γίνω δεκτή στις εξετάσεις.
 • Παρακολούθησα εξειδικευμένα μαθήματα στο διαδίκτυο για την γαλουχία (ανατομία μαστού, φυσιολογία, βιοχημεία μητρικού γάλακτος, κλπ.), στην αγγλική γλώσσα, για τα οποία έπρεπε να δώσω εξετάσεις και να πάρω πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.
 • Συνέταξα επιστολή, στην αγγλική γλώσσα, στην οποία εξηγούσα ποια είμαι, τι κάνω, τι ζητώ και γιατί θέλω να γίνω δεκτή στις εξετάσεις.
 • Αγόρασα όλη την προτεινόμενη βιβλιογραφία, χιλιάδες σελίδες, μόνο στην αγγλική γλώσσα, και διάβαζα ενδελεχώς και επισταμένως για μήνες, προκειμένου να κατακτήσω την πιο πρόσφατη, απαιτούμενη θεωρητική γνώση για την γαλουχία.
 • Συμπλήρωσα την αίτηση και μάζεψα όλα τα χαρτιά που χρειαζόταν, κάτι που μου πήρε πολλές εβδομάδες, και επιπλέον πλήρωσα περίπου 300 ευρώ για την κατάθεσή της.
 • Ξόδεψα πάνω από 1000 ευρώ για όλα τα παραπάνω, και ατελείωτες ώρες διαβάσματος και αποχωρισμού από την οικογένειά μου, για να κατακτήσω τον στόχο: να γίνω δεκτή στις εξετάσεις!
 • Έδωσα τις πιο δύσκολες εξετάσεις της ζωής μου, στην αγγλική γλώσσα, επί 8ωρο, στην Αθήνα, ταυτόχρονα με πολλούς άλλους συν-υποψήφιους ανά την υφήλιο και περίμενα 3 μήνες για να μάθω τα αποτελέσματα.
 • Πέρασα τις εξετάσεις και πήρα την πιστοποίηση!
 • Φέτος, 5 χρόνια μετά, θα πρέπει να επαναπιστοποιηθώ για να διατηρήσω τον τίτλο, είτε δίνοντας και πάλι γραπτές εξετάσεις, είτε καταθέτοντας πιστοποιητικά για παρακολούθηση πολλών ωρών σε συνέδρια, σεμινάρια, κλπ. ανά τον κόσμο, τα τελευταία 5 χρόνια, πράγμα που αποδεικνύει την συνεχή μου επιμόρφωση.
 • Θα πρέπει να κάνω το ίδιο κάθε 5 χρόνια….

Όπως ανέφερα ήδη, υπάρχουν τρεις τρόποι για να γίνει κανείς δεκτός στις εξετάσεις και μπορώ να πω ότι κανένας απ’ αυτούς δεν είναι εύκολος.  Όμως δεν πιστεύω ότι μπορεί να θέλει να γίνει κάποιος IBCLC για πλάκα, θέλω να πιστεύω ότι όλοι το κάνουν γιατί πραγματικά νοιάζονται και είναι ταγμένοι στο να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες.

Κι αυτός είναι ο λόγος που πάντα λέω στους ανθρώπους ότι δεν είμαι «σύμβουλος θηλασμού». Είμαι Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC.

Ίσως αυτό το κομμάτι της γνώσης μου να φαίνεται σε κάποιους μικρό και ανούσιο, όμως εγώ ξέρω ότι είναι πολύ-πολύ σημαντικό και δεν ήθελα τίποτα λιγότερο για τον εαυτό μου….

Βίκυ Φαρδογιάννη – Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

 

Η ιστορία της Ευρώπης: επαναγαλακτισμός στον 6ο μήνα.. (γιατί όλα μπορεί να συμβούν!)

Έχοντας  μια δύσκολη εγκυμοσύνη, με αίμα, χαμηλό pap-a test, τροφοβλάστη, πάλι αίμα, συσπάσεις, εισαγωγή στο νοσοκομείο, iugr μωρού και ελάχιστο αμνιακό υγρό, γέννησα τη μικρή Ισμήνη με εσπευσμένη καισαρική Τρίτη και 13 Οκτωβρίου με βάρος 2190.

Όλα πήγαν καλά, ευτυχώς, δεν χρειάστηκε θερμοκοιτίδα και ξεκίνησε ο θηλασμός κανονικά – σχεδόν αποκλειστικά λόγω καισαρικής. Τα μαθήματα που είχα παρακολουθήσει στο Ιπποκράτειο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοήθησαν αρκετά, αλλά και οι μαίες στο νοσοκομείο.

Όμως την τρίτη ημέρα αναχώρησης από το νοσοκομείο η μικρή ανέβασε ίκτερο. Γυρίσαμε μεν στο σπίτι αλλά κάθε μέρα πηγαίναμε πίσω στο νοσοκομείο για μετρήσεις. Κάποιες φορές και το απόγευμα. Άγχος, ξύπνημα του μωρού κάθε μία ώρα, καθώς θήλαζε λιγάκι και την έπαιρνε ο ύπνος, κούραση, αϋπνία  και ο ίκτερος δεν έπεφτε. Αντιθέτως ανέβαινε. Έτσι χρειάστηκε να μείνει δύο μέρες μέσα στο νοσοκομείο για φωτοθεραπεία και εκεί ξεκίνησαν τα καλά.

Ευρώπη και Ισμήνη 8 ημερών

Έβγαζα το γάλα μου και το πηγαίναμε πρωί απόγευμα να της το δώσουν, σε μπουκάλι φυσικά. Αφού γύρισε η μικρή στο σπίτι και έχοντας τη θηλή του μπουκαλιού ως τελευταία ανάμνηση, έπιανε με δυσκολία το στήθος με αποτέλεσμα να έχω πληγωμένες θηλές και φραγμένους πόρους. Μπήκα στις ομάδες άρχισα να διαβάζω αρχεία, έκανα όλα όσα υπήρχαν και ο πόνος δεν έφευγε.

Πέρασα δύο εβδομάδες ανυπόφορες από πόνο. Δοκίμασα ότι υπήρχε: μαλάξεις, στάσεις θηλασμού , ζεστά ντουζ, αποσυμφόρηση στήθους με το χέρι, έπειτα κρύο, ψευδοθηλές, αλλά ο πόνος δεν έφευγε. Κατέληξα πως μάλλον θα έχω μυκητίαση καθώς σε κάθε ρουφηξιά της μικρής ένιωθα μέσα στο στήθος μου σαν κομμένα γυαλιά να με τσιμπάνε ατελείωτα. Έσφιγγα τα δόντια και έλεγα υπομονή, τόσες γυναίκες πώς θηλάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Θα τα καταφέρω. Ξεκίνησα και ειδική διατροφή για την καταπολέμηση της μυκητίασης, αποκλείοντας τελείως όλα τα σάκχαρα, τα άλευρα και τα παράγωγά τους από το διαιτολόγιό μου.

Μέχρι που δεν άντεξα άλλο και μια μέρα κλαίγοντας και λέγοντας σε μια φίλη και την ξαδέρφη μου πως είμαι έτοιμη να τα παρατήσω, μου είπαν και οι δύο κατηγορηματικά: πάρε τηλέφωνο τη Βίκυ και ζήτα της να έρθει να σας δει από κοντά στο σπίτι, ως τελευταία ευκαιρία για το παιδί και το θηλασμό. Όπως και έγινε.

Το επόμενο απόγευμα ήρθε «η καλή μας η νεράιδα» όπως την αποκαλεί και μία άλλη φίλη, να μας δει. Αφού πήρε το ιστορικό μας, έβαλε τη μικρή να θηλάσει για να δει την κατάστασή μας. Όντως μας βοήθησε πολύ και στο θηλασμό του μωρού, και για να ηρεμήσει το στήθος μου αλλά και ψυχολογικά!

Ευρώπη και Ισμήνη 8 ημερών 2

Και πάνω που άρχισαν όλα να πηγαίνουν καλύτερα και αναπτερώθηκε και το ηθικό μου, περάσαμε τρεις μέρες με γκρίνια, αϋπνία, πάλι να θηλάζει για λίγο και να κοιμάται και φυσικά έκανε κόμπους το στήθος μου από φραγμένους γαλακτοφόρους αδένες. Την επόμενη πήγαμε εμείς στη Βίκυ για να μας δει και κατάλαβε πως και πάλι η μικρή είχε ανεβάσει ίκτερο. Την ξυπνούσαμε, τις έτριβε αυτάκια και πατούσες, την ξέντυσε, την έβρεξε αλλά τίποτα. Αυτή ήταν φυσικά και η αιτία φραγής των πόρων. Ξανά στο νοσοκομείο λοιπόν, όπου διαγνώστηκε στα κόκκινα για τη μικρή ο ίκτερος, αφυδάτωση και 6 μέρες παρακολούθηση. Μαζί και με τις αλοιφές της μυκητίασης φυσικά!

Από την αρχή οι γιατροί κατηγορηματικά μας είπαν «ή θα δώσεις ξένο γάλα ή μπουκάλι με το δικό σου το γάλα για να ξέρεις πόσο πίνει η μικρή. Και αυτό θα γίνει για τουλάχιστον ένα μήνα και μέχρι να ξαναπάτε στην παιδίατρο». Έτσι λοιπόν ξεκίνησε το νοσοκομειακό θήλαστρο να κάνει δουλειά ανά 2ωρο στην αρχή και 3ωρο τις επόμενες ημέρες.

Ατελείωτες ώρες αντλήσεων και υπομονής δικής μου, του συζύγου και της μητέρας μου!. (Ευτυχώς είχα στήριγμα και αυτούς – διαφορετικά δεν θα τα κατάφερνα). Η επώδυνη μυκητίαση τελικά έφυγε στο 2ο μήνα και έπειτα από επίσκεψη σε μαστολόγο!  Η μικρή έβαλε 1 ολόκληρο κιλό μέσα στον μήνα, αλλά φυσικά όταν άρχισα τις προσπάθειες να την ξαναγυρίσω στο στήθος δεν τα κατάφερα και δεν θυμόταν πια να κάνει καμία κίνηση θηλαστική στο στήθος!!! Προσπάθησε και η τότε παιδίατρός μας να την κάνει να ξαναθηλάσει, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν αποστροφή τελείως της μικρής.

Ευρώπη και Ισμήνη 2 μηνών

Δεν σας κρύβω την απελπισία μου σε αυτή τη φάση!!! Θα έμενα με το θήλαστρο αγκαλιά ? Για πόσο? Δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Όπου και να πήγαινα, ότι και να κάναμε, σε μία ώρα το πολύ έπρεπε να γυρίσω πίσω στο σπίτι για άντληση. Το μόνο που με παρηγορούσε ήταν πως η μικρή πίνει το γάλα μου. Το οποίο άρχισε να λιγοστεύει  στον 3ο μήνα. Ξανά απελπισία, άρχισα να δίνω και ξένο. Πήρα όμως χάπια για να έχω κι άλλο γάλα! Πήρα και από μια φίλη 5 – 6 γεύματα μητρικού, που έχει 40 μέρες μεγαλύτερο μωρό. Θα έκανα υπομονή όσο πήγαινε, όσο άντεχα δηλαδή.. ! Γλίτωσα και 3 φορές από μαστίτιδα..

Αλλά τρωγόμουν, ήθελα η μικρή να γυρίσει στο στήθος, στην αγκαλιά μου. Πήγα σε συναντήσεις τις La leche, μίλησα και με συμβούλους εκεί. Μου είπαν για το sns. Δεν ενθουσιάστηκα η αλήθεια. Μου φαινόταν δύσκολο μια που η μικρή δεν έπιανε καθόλου το στήθος. Έτσι μιλώντας και πάλι με τη Βίκυ και συζητώντας για τις εναλλακτικές μας, αποφάσισα να ξαναπροσπαθήσω τον απευθείας θηλασμό. Συνέχιζε η μικρή όμως να μην κάνει καμία θηλαστική κίνηση και να αρνείται το στήθος πεισματικά.

Ευρώπη και Ισμήνη 3 μηνών

Διαβάζοντας όλα τα αρχεία των ομάδων και του κ.Παπαβέντση, αποφάσισα να πάω στον ίδιο για επαναγαλακτισμό. Μου είπε πως συνήθως στο 75% των παιδιών  γίνεται, αλλά βλέποντας και κάνοντας. Ήταν ήδη 4 μηνών η Ισμήνη. Κάθε μέρα έκανα προσπάθειες με δέρμα με δέρμα επαφή, παιχνίδι και προσφορά του στήθους. Τίποτα η μικρή. Μα κανένα ένστικτο αναρωτιόμουν?! Μετά το μήνα άρχισα να απογοητεύομαι και πάλι. «Πίνει όμως το γάλα σου!» μου ανέφερε ο κ.Παπαβέντσης. «Μη σταματάς να τη βάζεις έστω μέρα παρά μέρα και μπορεί να πιάσει κάποια στιγμή , αν και έχουμε φύγει από την ημέρα γέννησης κατά 5 μήνες». Όπως και έκανα.

Εκεί γύρω στον 6ο μήνα άρχισε μια ανεξήγητη γκρίνια η μικρή και ενώ κοιμόταν καλά και δεν είχαμε θέματα, ήθελε συνεχώς την αγκαλιά μου. Προσπάθησα να της δώσω και πιπίλα, καθότι τα μωρά χρειάζονται το πιπίλισμα για να χαλαρώνουν. Ελάχιστες φορές βοήθησε για να κοιμηθεί και την έφτυνε μετά. Βρισκόμασταν σε άλμα από ότι είδα. Και η συν-κοίμηση βοήθησε αρκετά! Ξεκινήσαμε σιγά σιγά δοκιμές στερεών και νερού. Μέσα σε μια εβδομάδα έμαθε το κουταλάκι και το εκπαιδευτικό ποτηράκι.

Και ένα βράδυ, ύστερα από σχεδόν μιας ώρας γκρίνια και αγκαλιά πριν τον ύπνο, δοκίμασα και πάλι να της προσφέρω το στήθος. Με ένα απίστευτα απλό και μαγικό θα έλεγα τρόπο, έπιασε τη θηλή και ξεκίνησε να θηλάζει!!!!! Επί 10 ολόκληρα λεπτά έπινε γάλα από το στήθος μου!!! Η χαρά μου δεν περιγραφόταν! Ήθελα να φωνάξω, να τσιρίξω  αλλά να μην την τρομάξω κιόλας! Έμεινα απλά να την κοιτάζω και να κλαίω από χαρά! Ήρθε και ο σύζυγος να δει εάν όλα ήταν καλά και αν είχε κοιμηθεί και φυσικά έπαθε πλάκα και αυτός! Συγκεκριμένα μου ανέφερε «Με αυτό το παιδί δεν θα βαρεθούμε ποτέ!!!». Και ήταν όντως έτσι!

Ευρώπη και Ισμήνη 7,5 μηνών

Τις πρώτες μέρες θήλαζε μόνο τα βράδια. Τις επόμενες και το ξημέρωμα. Πήρα τη Βίκυ να της το πω και δεν το πίστευε! Πήρα όλες μου τις φίλες! Η χαρά ήταν απερίγραπτη! Μέσα σε 10 ημέρες αντικατέστησε 4-5 γεύματα. Περάσαμε και άγχος αποχωρισμού και ήταν κάποιες φορές επί μία ώρα τουλάχιστον στο στήθος! Και έτσι, μαζί με την εισαγωγή στερεών, στο μήνα επάνω θήλαζε αποκλειστικά! ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ! ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ!!!

Τόσες ώρες, μέρες, μήνες προσπαθειών, έπιασαν τόπο! Τόσο διάβασμα αρχείων στις ομάδες θηλασμού! Τόσες ερωτήσεις σε φίλες ¨διαβασμένες¨ για το θηλασμό.  Τόση υπομονή, με άγχος και πολλές φορές απελπισία ναι. Αλλά τώρα μπορώ να το πω με σιγουριά! Με τη σωστή καθοδήγηση από τους ειδικούς του θηλασμού ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ! Στο μήνα επάνω έβαλε 350γραμμάρια και είναι πια 7,5 μηνών (διορθωμένη 6,5) 6.400! Αφού συνέβη σε εμάς, γιατί όχι και στους άλλους!?! Ένα Τεράστιο Ευχαριστώ στη Βίκυ Φαρδογιάννη για τη Δικιά της Υπομονή, Στήριξη και Καθοδήγηση όλο αυτό το διάστημα!!

Μια υπερήφανη και ευτυχισμένη μαμά!

Ευρώπη και Ισμήνη 7 μηνών

Μητρικό γάλα από το στήθος!

Τα μωρά που θηλάζουν κατευθείαν από το στήθος υποφέρουν λιγότερο από λοιμώξεις των αυτιών σε σύγκριση με τα μωρά που σιτίζονται με μητρικό γάλα από μπουκάλι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

High angle view of a mother breastfeeding her baby boy

High angle view of a mother breastfeeding her baby boy

Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει ότι τα μωρά που σιτίζονται με μητρικό γάλα, είτε από το στήθος είτε με μπουκάλι, έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάρροιες.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 500 νέες μητέρες με τα μωρά τους και βρήκαν ότι ένας μήνας θηλασμού από το στήθος σχετιζόταν με 4% μικρότερο κίνδυνο για λοιμώξεις των αυτιών. Θηλάζοντας αποκλειστικά για 6 μήνες, το ποσοστό ανέβαινε στο 17%.

Συγκρινόμενα με τα μωρά που θήλαζαν αποκλειστικά από το στήθος, τα μωρά που έπιναν αντλημένο μητρικό γάλα είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις των αυτιών. Και ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 115% για τα μωρά που έπιναν αντλημένο μητρικό γάλα για 6 μήνες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Pediatrics.

«Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο γιατί οι λοιμώξεις των αυτιών σχετίζονται με την σίτιση από το μπουκάλι, αλλά η αιτία μπορεί να είναι ότι τα μπουκάλια δημιουργούν αρνητική πίεση κατά τη διάρκεια του ταΐσματος. Αυτή η αρνητική πίεση μεταφέρεται από το μπουκάλι στο αυτί του μωρού, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες», λέει η επικεφαλής της έρευνας Sarah Keim.

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι τα μωρά που έπιναν μητρικό γάλα, είτε απευθείας από το στήθος είτε αντλημένο με μπουκάλι, για 6 μήνες, είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο διάρροιας, ενώ τα μωρά που έπιναν φόρμουλα για 6 μήνες είχαν 34% αυξημένο κίνδυνο για διάρροιες.

Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι το είδος της τροφής και όχι η μέθοδος ταΐσματος, σχετίζεται με τον κίνδυνο ενός μωρού για διάρροιες.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι μητέρες που έδιναν στα μωρά τους μόνο μητρικό γάλα, ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τις μητέρες που έδιναν στα μωρά τους φόρμουλα και ότι οι μητέρες που έδιναν στα μωρά τους φόρμουλα ήταν πιο φτωχές σε σύγκριση με αυτές που θήλαζαν.

«Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που δείχνουν θετική συσχέτιση ανάμεσα στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το θηλασμό. Η έναρξη και η συνέχιση του θηλασμού μητέρων καλύτερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι μητέρες αυτές έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης», λέει η Keim.

Πηγή

Τα οφέλη του θηλασμού και η σημασία τους για τη μητέρα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Τον Νοέμβριο του 2000, όταν γεννήθηκε η κόρη μου, οι γιατροί μου με συμβούλεψαν να μην τη θηλάσω. Η άποψη τους ήταν ότι ο θηλασμός θα επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας μου, (ΣΚΠ) θα με κούραζε και δεν θα μου επέτρεπε να παίρνω τα φάρμακα μου. Επειδή εγώ όμως είχα ήδη κάνει την έρευνα μου σχετικά με τη σημασία του θηλασμού αγνόησα τη συμβουλή τους.

Σήμερα, η Έλλη και εγώ συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε το θηλασμό, η υγεία της Έλλης είναι εξαιρετική, και η δική μου είναι σχεδόν όπως ήταν και πριν από την εγκυμοσύνη. Θέλω λοιπόν να μοιραστώ την εμπειρία μου (που επιβεβαιώνεται από τις σχετικές έρευνες), και να παρουσιάσω με ποιον τρόπο πιστεύω ότι ο θηλασμός βοηθά ιδιαίτερα τη μητέρα με ΣΚΠ.

Συγκεκριμένα:

 1. i. Πως επηρεάζει ο θηλασμός την υγεία του παιδιού και της μητέρας,

και τη σχέση του μωρού με τη μητέρα του;

 1. ii. Ειδικότερα, τι ρόλο παίζει στη ζωή της μητέρας με ΣΚΠ ο θηλασμός;
 • Και τι γίνεται αν η μητέρα πρέπει να παίρνει φάρμακα;

Ο θηλασμός καταρχήν είναι απαραίτητος για την υγεία του παιδιού. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι η φυσιολογική μέθοδος διατροφής των βρεφών, τελειοποιημένη κατά τη διάρκεια εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης των θηλαστικών.

Το μητρικό γάλα είναι μία ολοκληρωμένη βρεφική τροφή που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά σε εύπεπτη μορφή και στις ιδανικές αναλογίες για την βέλτιστη ανάπτυξη του ανθρώπου. Ο θηλασμός ενισχύει το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού προσφέροντας προστασία απέναντι σε μία πλειάδα οξέων ασθενειών κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, και απέναντι σε μία σειρά χρόνιων ασθενειών για όλη του τη ζωή.

Ο θηλασμός δεν επιβαρύνει την υγεία της μητέρας. Καμία πάθηση που προϋπήρχε της εγκυμοσύνης δεν έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σύμφωνα με τη National MS Society των Ηνωμένων Πολιτειών, ο θηλασμός δεν έχει αρνητική επίδραση στην πορεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Έχει αποδειχθεί, αντίθετα, ότι ο θηλασμός κάνει καλό και στη μητέρα. Βοηθάει το σώμα της να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη και στην αποφυγή αιμορραγίας από τη μήτρα. Μακροπρόθεσμα την προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, και από την οστεοπόρωση, με αποτέλεσμα τη μείωση των καταγμάτων του μηριαίου οστού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας λόγω της σκλήρυνσης.

Πολύ σημαντικά είναι επίσης και τα συναισθηματικά οφέλη του θηλασμού. Ο μητρικός θηλασμός δεν είναι μόνο ένας τρόπος διατροφής, αλλά ένας τρόπος φροντίδας και ανατροφής του μωρού. Κάθε φορά που η μητέρα βάζει το μωρό της στο στήθος, ικανοποιεί φυσικά και αβίαστα τις ανάγκες του για άγγιγμα, ζεστασιά, αποδοχή. Οι συχνές ευκαιρίες για επαφή προσφέρουν σημαντικά ερεθίσματα που ωφελούν την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Η αλληλεπίδραση αυτή βοηθά τη μητέρα να ανταποκριθεί με ευκολία και φυσικότητα στις ανάγκες του μωρού, και δημιουργεί μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί.

Για τη μητέρα που πάσχει από ΣΚΠ, όπως είναι η περίπτωση μου, τα πλεονεκτήματα του θηλασμού μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή της και να βοηθήσουν στην διατήρηση και της δικής της υγείας.

Συγκεκριμένα, για τη μητέρα με ΣΚΠ παίζουν μεγάλο ρόλο τα εξής:

Η ευκολία και η ασφάλεια του μητρικού γάλακτος, που είναι πάντα διαθέσιμο, αμέσως, τη μέρα και τη νύχτα, όπου και να βρίσκονται το μωρό και η μητέρα, και πλήρως αποστειρωμένο. Αντίθετα η αγορά του τεχνητού γάλακτος, η αποστείρωση των μπιμπερό, και η προετοιμασία του γεύματος είναι χρονοβόρα και κοπιαστική, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν όμως το μωρό θηλάζει, η μητέρα μπορεί να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί από την υπόλοιπη, πιο απαιτητική, φροντίδα του, και τη νύχτα να ξανακοιμηθεί με ελάχιστη αναστάτωση.

Η καλύτερη υγεία που εξασφαλίζει ο θηλασμός στα παιδιά σημαίνει καλύτερη υγεία για όλη την οικογένεια: λιγότερη ανησυχία, λιγότερα ξενύχτια, λιγότερη κούραση για τους γονείς, λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς, λιγότερα φάρμακα, λιγότερα έξοδα. Για τη μητέρα με ΣΚΠ αυτό έχει πολλαπλή σημασία. Όταν αρρωσταίνει το παιδί επιβαρύνεται και η δική της υγεία, τόσο άμεσα, γιατί συνήθως κολλάει και η ίδια, όσο και έμμεσα, με την επιπλέον αγωνία και κούραση.

Oι «μητρικές» ορμόνες οκυτοκίνη και προλακτίνη που εκκρίνονται κατά τη γαλουχία χαλαρώνουν και ηρεμούν τη μητέρα, τη βοηθούν στη δημιουργία του «αισθήματος» της μητρότητας, στο να είναι δεκτική στα μηνύματα και στις ανάγκες του μωρού και στην ανάπτυξη ενός πολύ ισχυρού συναισθηματικού δεσμού μεταξύ τους.

Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ορμόνες οκυτοκίνη και προλακτίνη βοηθούν τις μητέρες που θηλάζουν να αποφύγουν την επιλόχεια κατάθλιψη, τα baby blues.

Η πολύ στενή σωματική επαφή που έχει το μωρό με τη μητέρα του όταν θηλάζει συμπεριλαμβάνει και αναπτύσσει όλες του τις αισθήσεις: την αφή, τη γεύση, την όσφρηση, την όραση, την ακοή. Με το θηλασμό δημιουργείται έτσι ένα μικροπεριβάλλον που αποτελεί την ενδιάμεση φάση ανάμεσα στη ζωή στη μήτρα και την ανεξάρτητη ύπαρξη, και διευκολύνει την ομαλή μετάβαση από το ένα στο άλλο. Η μητέρα έχει μία ανάλογη εμπειρία: η ευχαρίστηση της στενής σωματικής επαφής με το μωρό της, η αίσθηση ότι το σώμα της συνεχίζει να το τρέφει και να το προστατεύει, δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας και ολοκλήρωσης. Αυτή η εμπειρία τονώνει την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά της μητέρας ότι μπορεί να φροντίσει σωστά το μωρό της, και μπορεί να βελτιώσει ιδιαίτερα την ψυχική διάθεση της μητέρας με ΣΚΠ.

Με το θηλασμό τα μωρά ηρεμούν πολύ πιο εύκολα απ΄ ότι με το μπιμπερό ή με κούνημα. Πολλά από τα συνηθισμένα προβλήματα στη ζωή της νέας μητέρας αποφεύγονται με την εδραίωση μίας καλής σχέσης θηλασμού. Για πρακτικά ζητήματα καθημερινής φροντίδας του μωρού, όπως το να ηρεμήσει, να παρηγορηθεί, και να κοιμηθεί, ο θηλασμός είναι ένα μέσο που έχει τελειοποιηθεί στη διάρκεια χιλιάδων ετών. Φέρνει σχεδόν πάντα αποτέλεσμα, η μητέρα θηλάζει καθιστή ή ξαπλωμένη στο κρεβάτι, κι έτσι ξεκουράζεται και η ίδια. Τη νύχτα τα μωρά κοιμούνται ευκολότερα και οι κύκλοι ύπνου τους είναι συντονισμένοι με τους κύκλους των μητέρων. Έτσι και οι δύο (και ο πατέρας!) κοιμούνται καλύτερα και περισσότερες ώρες.

Ειδικά για μία μητέρα με προβλήματα κινητικότητας όπως σπαστικότητα, έλλειψη ισορροπίας, ο θηλασμός είναι ένα ανεκτίμητο και αναντικατάστατο μέσο να φροντίσει το μωρό της χωρίς να επιβαρυνθεί με επιπλέον κούραση.

Φαρμακευτική αγωγή

Τι γίνεται όμως αν η μητέρα έχει ένα επεισόδιο ΣΚΠ, ή αν πριν από την εγκυμοσύνη έπαιρνε φάρμακα όπως η ιντερφερόνη;

Συνήθως στις μητέρες συνιστάται να μην θηλάσουν για να μπορούν να παίρνουν τα φάρμακα τους, τα οποία ίσως να περνάνε στο γάλα και να βλάψουν το παιδί. Στην πραγματικότητα όμως ο απογαλακτισμός σπάνια είναι απαραίτητος. Η σχετική βιβλιογραφία αναφέρει ότι ελάχιστα φάρμακα είναι επικίνδυνα για το βρέφος που θηλάζει. Κάποια φάρμακα επίσης είναι ακίνδυνα αν το μωρό δεν θηλάσει για λίγες ώρες μετά τη χορήγηση τους, ή αν η χορήγηση είναι μόνο περιστασιακή. Για πολλά νεότερα όμως, όπως η ιντερφερόνη, δυστυχώς δεν έχουν γίνει έρευνες για την επίδραση τους στο βρέφος, ούτε καν για το αν περνάνε στο γάλα!

Στις περιπτώσεις που το φάρμακο θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία του μωρού, ή είναι άγνωστη η επίδραση του, η επιλογή μεταξύ αγωγής και θηλασμού κρίνεται απαραίτητη. Τότε ο γιατρός μαζί με τη μητέρα χρειάζεται να σταθμίσουν τα οφέλη του φαρμάκου σε σχέση με τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία του παιδιού, της μητέρας, καθώς και για και τη σχέση τους. Ο πρόωρος απογαλακτισμός μπορεί να παρουσιάσει πολλές δυσκολίες για τη μητέρα. Το να ικανοποιηθούν οι πρωταρχικές ανάγκες του μωρού για ασφάλεια, τρυφερότητα, αποδοχή χωρίς τη συμβολή του θηλασμού, είναι μία πρόκληση που απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ειδικά για τη μητέρα με ΣΚΠ αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην έχει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει.

Τελικά, έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για τη μητέρα με πολλαπλή σκλήρυνση το αν θα θηλάσει ή όχι;

Οι άνθρωποι με ΣΚΠ γνωρίζουν από την εμπειρία τους πόσο σημαντικό αγαθό είναι η υγεία. Συνήθως, εκτός από τις διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, προσπαθούν να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και γενικότερα υγιεινής ζωής, και να ενημερώνονται για ζητήματα προληπτικής ιατρικής. Είναι φυσικό για μία μητέρα με ΣΚΠ να θέλει το παιδί της να έχει την καλύτερη δυνατή διατροφή στην αρχή της ζωής του, η οποία επιπλέον  είναι και προληπτικό φάρμακο. Πως θα μπορούσε να μη θέλει να θηλάσει το μωρό της;

Μία ασθενής με ΣΚΠ υφίσταται μεγάλη ταλαιπωρία από τις στερήσεις και τους περιορισμούς που επιφέρει στην καθημερινότητα της η πάθηση. Πιθανόν οι δραστηριότητες της να έχουν μειωθεί, και να νιώθει ότι δεν μπορεί πια να κάνει μία φυσιολογική ζωή. Όσα νευρολογικά προβλήματα και να έχει όμως, μπορεί θαυμάσια να θηλάσει το παιδί της, να του προσφέρει και να απολαύσει και αυτή, όπως όλες οι άλλες μητέρες, τα πλεονεκτήματα του θηλασμού. Κανένας άλλος δεν μπορεί να την αντικαταστήσει σε αυτή την πράξη, και σε αυτή τη σχέση. Η δυνατότητα που έχει μόνο αυτή η ίδια να φροντίσει το παιδί της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς να παρεμποδίζεται από την πάθηση, τονώνει την αυτοπεποίθηση της και αποκαθιστά μία αίσθηση ομαλότητας στην καθημερινή ζωή. Για τη μητέρα με ΣΚΠ, αυτό ίσως να είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημα του θηλασμού.

 

Ευχαριστίες οφείλονται στην παιδίατρο και σύμβουλο θηλασμού κα. Άννα Πατσούρου για τις πληροφορίες, τις παρατηρήσεις της , όπως επίσης και στις Συμβούλους του Διεθνούς Συνδέσμου Θηλασμού για τον ενθουσιασμό και την υποστήριξη τους στην Έλλη και σε μένα.

 

Μυρτώ Χρονάκη – Σύμβουλος La Leche League

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:

 1. William & Martha Sears, The Baby Book, Little, Brown 1990
 2. Leader’s Handbook, Schaumburg, Illinois, La Leche League International 1998, www.lalecheleague.org
 1. AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS, Work Group on Breastfeeding,        Breastfeeding and the Use of Human Milk (RE9729)
       Pediatrics, Volume 100, Number 6, December 1997, pp 1035-1039
 1. The Womanly Art of Breastfeeding, Sixth Revised Edition, Schaumburg, Illinois, La Leche League International 1997
 1. World Health Organization www.who.int
 2. A Pisacane, N Impagliazzo, M Russon, R Valiani, A Mandarini, C Florio, P Vivo, Breast feeding and multiple sclerosis, BMJ 1994;308:1411-1412 (28 May)
 1. National MS Society www.nationalmssociety.org
 2. Ito S: Drug therapy for breast-feeding women. N Engl J Med. 2000 Jul 13;342(2):118-26
 1. AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS, Committee on Drugs, The Transfer of Drugs and Other Chemicals Into Human Milk, Pediatrics, Volume 108, Number 3, September 2001, pp 776-789
 2. Norma Jane Bumgarner, Mothering your nursing toddler, Schaumburg, Illinois La Leche League International 2000

 

Με χρησιμοποιεί σαν πιπίλα!

πιπίλα

Είναι ίσως η πιο συνηθισμένη συζήτηση στις ομάδες θηλασμού και στα φόρουμς των μητέρων και κάθε φορά κρατιέμαι να μην φωνάξω «Ναι, τα μωρά θηλάζουν και για ανακούφιση, το έχουν απόλυτη ανάγκη, γι’ αυτό άλλωστε εφευρέθηκαν οι πιπίλες!».

Ναι, τα μωρά είναι εξαρτημένα και αντλούν ανακούφιση και παρηγοριά από τη μητέρα τους. Είναι τα σταθερό σημείο αναφοράς τους. Πού είναι το πρόβλημα;;; Δεν είναι άραγε προτιμότερο και πιο φυσιολογικό τα μωρά να είναι εξαρτημένα και να έχουν ως σταθερό σημείο αναφοράς τη μαμά τους, παρά ένα αντικείμενο;

Ξέρω ότι η κοινωνία μας ασκεί τρομερή πίεση να κάνουμε τα παιδιά μας ανεξάρτητα όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά τα μωρά είναι τόσο μικρά και αβοήθητα και εξαρτημένα από μας για τόσο λίγο καιρό….. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτός ο καιρός περνάει πολύ γρήγορα και το μωρό σας θα είναι πολύ απασχολημένο με την εξερεύνηση του κόσμου γύρω του, πολύ απασχολημένο για να θέλει να είναι μαζί σας και ο καιρός που η μαμά μπορούσε να ικανοποιήσει κάθε του ανάγκη με το σώμα της θα έχει περάσει για πάντα. Το στήθος μας έχει την μαγική ικανότητα να ικανοποιεί κάθε ανάγκη του μωρού: ορμόνες για να το βοηθήσουν να κοιμηθεί (ναι, γι’ αυτό θηλάζει για να κοιμηθεί, ναι, είναι φυσιολογικό και όχι, δεν κρατάει για πάντα!), τροφή, αντισώματα, ζεστασιά, ασφάλεια, παρηγοριά, η λίστα είναι πολύ μεγάλη…..

Μη θρεπτικός θηλασμός (ή «θηλασμός για ανακούφιση») είναι η απαλή θηλαστική κίνηση που κάνει το μωρό προς το τέλος του θηλασμού, όταν ο ρυθμός απομύζησης-κατάποσης έχει μειωθεί. Έχει τεράστια σημασία για το μωρό, για πολλούς λόγους: νευρολογικά, ψυχολογικά και αναπτυξιακά, τόσο μεγάλη που αν ένα μωρό τρέφεται από το μπιμπερό, θα πρέπει να έχει πρόσβαση και σε μια πιπίλα.

Αλλά τι είναι στ’ αλήθεια η πιπίλα; Είναι μια τεχνητή θηλή, ένα αντίγραφο, ένα υποκατάστατο του αληθινού. Όταν ένα μωρό που θηλάζει αρνείται την πιπίλα και προτιμά την αληθινή θηλή, θα πρέπει στ’ αλήθεια να σοκαριζόμαστε; Τα μωρά μας δεν είναι χαζά!

Αν κάποια μητέρα θέλει να χρησιμοποιεί πιπίλα και είναι ενημερωμένη για τις πιθανές συνέπειες από την χρήση της, είναι δικαίωμά της. Όμως έχουμε φτάσει στο σημείο όπου μια μητέρα που θηλάζει το μωρό της για ανακούφιση προκαλεί πανικό στις άλλες μητέρες και ακούει ατάκες όπως «του μαθαίνεις κακές συνήθειες», «σε χρησιμοποιεί», «δεν θα κοιμηθεί ποτέ μόνο του», και πολλούς ακόμα μύθους.

Τα μωρά έχουν ένστικτα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που αποδέχεται η κοινωνία μας σήμερα. Το μωρό του ανθρώπου γεννιέται με ανεπτυγμένο μόνο το 25% του εγκεφάλου του. Το υπόλοιπο 75% αναπτύσσεται μετά την γέννηση. Ως συνέπεια αυτής της ανωριμότητας, το μωρό εξαρτάται πλήρως από την μητέρα του, ειδικά τους πρώτους 6-12 μήνες της ζωής του.  Είναι προγραμματισμένα να βρίσκονται κοντά στη μαμά τους, να τρώνε λίγο και συχνά και να κλαίνε όταν απομακρύνονται από αυτήν.

Αντί όμως να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του μωρού μας, πολλοί είναι αυτοί που μας λένε να δώσουμε στο μωρό πιπίλα κι έτσι βλέπουμε παιδιά με την πιπίλα στο στόμα μέχρι τα 4 ή 5 τους χρόνια.

Η ανακούφιση του μωρού μέσω του θηλασμού και η ανταπόκριση στις ανάγκες του δεν θα το κάνει πιο γκρινιάρικο, απαιτητικό, αντικοινωνικό, εξαρτημένο ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό ακούσετε – η ανακούφιση μέσω του θηλασμού είναι αναμενόμενη από βιολογικής άποψης. Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν  ότι όσο πιο πολύ ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του μωρού, τόσο πιο ανεξάρτητο, ασφαλές και κοινωνικό γίνεται το παιδί. Αν το καλοσκεφτείτε αυτό έχει ένα νόημα σε σχέση με την ανθρώπινη φύση – όσο πιο ασφαλείς αισθανόμαστε, τόσο πιο σίγουροι για τον εαυτό μας είμαστε. Η εκβίαση της ανεξαρτησίας και της αποχώρησης από την μητέρα, στην πραγματικότητα οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, σε ένα παιδί που ψάχνει για πάντα την επιβεβαίωση και την αποδοχή.

Όπως αναφέραμε ήδη, το στήθος είναι το φυσιολογικό και η πιπίλα το υποκατάστατο και με την τελευταία έχουμε κάποιους πιθανούς κινδύνους. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει διάφορα θέματα που προκύπτουν από την χρήση της πιπίλας και ενώ οι έρευνες δεν μπορούν ποτέ να αποδείξουν κάτι με ακρίβεια 100%, όταν πολλές έρευνες έχουν παρόμοια αποτελέσματα, τότε αξίζει τον κόπο να τις λάβουμε υπόψην πριν πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Κάποια μωρά χρησιμοποιούν την πιπίλα χωρίς καμία φανερή συνέπεια ή πρόβλημα, ενώ σε κάποια άλλα η χρήση της προκαλεί προβλήματα σχεδόν αμέσως. Ο χρόνος χρήσης παίζει σημαντικό ρόλο – πχ. η χρήση της πιπίλας κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ή για να καθησυχάσουμε το ένα δίδυμο την ώρα που ασχολούμαστε με το άλλο, ειδικά όταν ο θηλασμός έχει πια εδραιωθεί, μπορεί φυσικά να είναι πολύ χρήσιμη και χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες στα περισσότερα μωρά. Αλλά η συχνή και παρατεταμένη χρήση της μπορεί να δημιουργήσει «εθισμό», παιδιά που δεν τα βλέπεις ποτέ χωρίς αυτήν στο στόμα. Βλέπω επίσης πολλές μητέρες που δίνουν πιπίλα στα μωρά για να μην φωνάζουν, ή μόλις έχουν τελειώσει το θηλασμό και παρόλο που φαίνονται απολύτως ευχαριστημένα. Για μένα τέτοιου είδους χρήση είναι εντελώς ακατάλληλη….

πιπίλα

 • Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (ΣΑΒΘ)– Ενώ κάποιες έρευνες φαίνεται να δείχνουν μειωμένο κίνδυνο με την χρήση της πιπίλας, κάποιες άλλες καταλήγουν στο ότι οι πιπίλες αυξάνουν τον κίνδυνο επειδή ασκούν αφύσικη πίεση στη στοματική κοιλότητα και στο λάρυγγα. Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως αυτών των ερευνών δείχνει ότι η διακοπή της χρήσης πιπίλας δημιουργεί τον πιο μεγάλο κίνδυνο.
 • Αλλαγές στην στοματική ανάπτυξη – πολλές μελέτες έχουν καταλήξει σε αρνητικά αποτελέσματα σε σχέση με την χρήση της πιπίλας και την οδοντοφυΐα, την τερηδόνα και την σύγκλειση των σιαγόνων (Bowden, Paunio, Rautava & Sillanpaa,Karjalainen, Ronning, et al,Ollila, Niemela, et al, Gizani, Vinckier & Declerck). Η μακροχρόνια χρήση της επίσης έχει συνδεθεί με αλλαγές στην δομή του στόματος και του προσώπου, καθώς  και με μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως η υπνική άπνοια (αν και ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για τα παιδιά που δεν θηλάζουν καθόλου).
 • Μειωμένη διάρκεια θηλασμού – πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την πρόωρη χρήση του μπιμπερό και της πιπίλας με μικρότερη διάρκεια θηλασμού. Μια από αυτές συμπεραίνει: «Οι πιπίλες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αποθηλασμού από μητέρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το θηλασμό». Και μια άλλη μελέτη καταλήγει: «Ανάμεσα σε 249 παιδιά που θήλαζαν ακόμα τον πρώτο μήνα, ο κίνδυνος να αποθηλάσουν οποτεδήποτε μεταξύ 1-24 μηνών ήταν μεγαλύτερος στα παιδιά που έπαιρναν πιπίλα, παρά σ’ αυτά που δεν έπαιρναν».
  Εδώ πιστεύω ότι το πώς χρησιμοποιείται η πιπίλα παίζει σημαντικό ρόλο. Ένα μωρό που έχει την πιπίλα για «ανακούφιση», είναι πολύ πιο πιθανό να αποθηλάσει και να «κολλήσει» σε ένα άλλο αντικείμενο παρηγοριάς – αυτά είναι τα μωρά που αποθηλάζουν μόνα τους πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό μέσο όρο. Αυτό ταιριάζει και με τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης, η οποία βρήκε ότι όσο περισσότερες φορές την ημέρα χρησιμοποιείται η πιπίλα, τόσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος για πρόωρο αποθηλασμό.
 • Λιγότερος χρόνος στο στήθος – τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, η πείνα ρυθμίζεται από μια ορμόνη που λέγεται CCK (Χολοκυστοκινίνη). Μετά το τάισμα το μωρό έχει υψηλά επίπεδα αυτής τη ορμόνης, που σημαίνει ότι είναι χορτάτο, όμως τα επίπεδα πέφτουν στα επόμενα 10-20 λεπτά, και τότε νομίζει ότι πεινάει ξανά. Μπορεί αυτός ο κύκλος να γίνει πολλές φορές την ημέρα, πριν το μωρό πέσει τελικά σε βαθύ ύπνο. Υπάρχει μια υπόθεση η οποία λέει ότι αυτό το σύστημα επιτρέπει στο μωρό να γεμίσει όλο το πεπτικό του σύστημα, ώστε η πείνα να μην ταράξει τελικά τον βαθύ ύπνο του μωρού. Το σημείο-κλειδί είναι ότι το πιπίλισμα και όχι η κατάποση είναι αυτό που κάνει το παιδί να αισθάνεται χορτάτο και άρα οι πιπίλες μπορεί να κάνουν το μωρό να χάσει γεύματα κι αυτό έχει σαν περαιτέρω συνέπεια τα εξής:
 • Μειωμένη παραγωγή γάλακτος – καθώς ο θηλασμός εδραιώνεται, ο μόνος τρόπος για να παράγει αρκετό γάλα το σώμα της μητέρας είναι το μωρό να θηλάζει συχνά και να αδειάζει το στήθος αποτελεσματικά. Όταν δίνουμε πιπίλα από την αρχή στο μωρό, μπορεί να χάνει γεύματα εξαιτίας της και άρα να αποτρέπει το σώμα της μητέρας από το να παράγει αρκετό γάλα. Έχοντας υπόψη ότι η πιο συνηθισμένη αιτία μη θηλασμού είναι η «ανεπαρκής παραγωγή γάλακτος» (είτε αληθινή είτε όχι) και ότι τα περισσότερα μωρά παίρνουν από την αρχή πιπίλα, είναι προφανές ότι αυτός είναι ένας αποτρεπτικός μηχανισμός.
 • Μειωμένη πρόσληψη βάρους – διάφορες μελέτες έχουν βρει ότι η συχνή χρήση της πιπίλα σχετίζεται με λιγότερους θηλασμούς και μικρότερη πρόσληψη βάρους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα των μωρών που έπαιρνε πιπίλα θήλαζε περίπου μία φορά λιγότερο την ημέρα και είχε 15-30 λεπτά θηλασμού λιγότερα κατά τη διάρκεια των πρώτων 4 μηνών της ζωής, απ’ ότι η ομάδα που δεν χρησιμοποιούσε πιπίλα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 μηνών τα μωρά που χρησιμοποιούσαν πιπίλα είχαν κατά μέσο όρο 0,5 λιγότερους θηλασμούς ανά ημέρα και 15-30 λεπτά μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των θηλασμών, απ’ ότι αυτά που δεν έπαιρναν πιπίλα.
 • Σύγχυση θηλών – ο θηλασμός μιας τεχνητής θηλής είναι εντελώς διαφορετικός από το θηλασμό στο στήθος. Η πιπίλα είναι σκληρή και άκαμπτη. Η θηλή μας είναι μαλακή και ευέλικτη. Το μωρό πρέπει να ανοίξει το στόμα του διάπλατα για να προσκολληθεί στο στήθος σωστά και η θηλή φτάνει μέχρι πίσω στο στόμα του, μακριά από τα ούλα και την γλώσσα. Η μητέρα μπορεί να πιέσει για να βάλει την πιπίλα στο κλειστό στόμα του μωρού, αλλά όχι και το στήθος της. Οι μύες του στόματος, του προσώπου και της γλώσσας κινούνται διαφορετικά όταν το μωρό έχει στο στόμα την πιπίλα. Η κίνηση που κάνει σε ένα μπιμπερό ή σε μια πιπίλα δεν θα βγάλει ποτέ γάλα από το στήθος. Το να προσφέρεις ταυτόχρονα στήθος και πιπίλα ή μπιμπερό τις πρώτες εβδομάδες ζωής, μπορεί να μπερδέψει πάρα πολύ ένα μωρό που μαθαίνει να θηλάζει. Ένα μωρό που προσπαθεί να θηλάσει από το στήθος με τον τρόπο που θηλάζει την τεχνητή θηλή, πολύ σύντομα θα εκνευριστεί, θα κλάψει και θα αρνηθεί να θηλάσει. Δεν μπορεί να πιεί μ’ αυτόν τον τρόπο γάλα και θα δυσκολευτεί πολύ να μάθει να θηλάζει αποτελεσματικά. Επίσης, η διαφορετική τεχνική που χρειάζεται για να μείνει η πιπίλα στο στόμα του μωρού, σύμφωνα με μελέτη, διπλασιάζει τον κίνδυνο για προβλήματα θηλασμού (73% παρουσίασαν προβλήματα σε αντίθεση με το 30% που δεν παρουσίασαν).
 • Ωτίτιδες – διάφορες μελέτες έχουν βρει συσχέτιση, με μία από αυτές να συμπεραίνει ότι ο κίνδυνος διπλασιάζεται εάν το μωρό παίρνει πιπίλα 5 ή περισσότερες φορές την ημέρα.
 • Μυκητίαση – καθώς οι μύκητες που προκαλούν μυκητίαση αναπτύσσονται σε θερμοκρασία δωματίου και σε υγρές επιφάνειες, η πιπίλα αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους και την μεταφορά τους στο στήθος και στο στόμα του μωρού. Οι μύκητες σχετίζονται επίσης με ανάπτυξη της τερηδόνας.
 • Αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων και αντοχής στα αντιβιοτικά – μια έρευνα έχει βρει μεγάλη ποικιλία μικροβίων και μυκήτων σε πιπίλες που χρησιμοποιούν τα μωρά. Οι ερευνητές προσθέτουν επίσης ότι στις πιπίλες δημιουργείται ένα βιοφιλμ βακτηρίων το οποίο αλλάζει την χλωρίδα του στόματος του μωρού. Αυτό το βιοφιλμ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να αυξήσει τον κίνδυνο για γαστρεντερικά προβλήματα, όπως οι κολικοί ή ακόμα και μολύνσεις των αυτιών. Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι τύποι βακτηρίων που βρέθηκαν σε μια κοινή πιπίλα, έχουν συσχετιστεί με καρδιαγγειακές ασθένειες, μεταβολικά σύνδρομα, αλλεργίες, άσθμα και αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτό όμως που προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα μικρόβια που βρέθηκαν στις χρησιμοποιημένες πιπίλες, ήταν ανθεκτικά στα συνηθισμένα αντιβιοτικά.
 • Προσκόλληση – πολλά παιδιά χρησιμοποιούν την πιπίλα ως μέσο ανακούφισης και παρηγοριάς και δυσκολεύονται πολύ χωρίς αυτήν. Αυτό οδηγεί σε μακροχρόνια εξάρτηση, παρόλο που το αντίθετο είναι ο στόχος! Επίσης, σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στο λόγο και στην επικοινωνία γενικά.
 • Λιγότερος ύπνος – πάρα πολλά μωρά ξυπνούν αμέσως μόλις καταλάβουν ότι δεν έχουν την πιπίλα τους (πέφτει από το στόμα τους κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου) και πρέπει ο γονέας να ξυπνήσει για να την βρει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας!

Άρα, την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει «σε έχει για πιπίλα» θυμηθείτε να του πείτε ότι στην πραγματικότητα τα μωρά χρησιμοποιούν την πιπίλα αντί για το στήθος και μερικές φορές με κάποιες συνέπειες.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC 

Πηγές:

1. Tom Glass, D.D.S., Ph.D., professor, forensic sciences, pathology and dental medicine, and adjunct professor, microbiology, Oklahoma State University, Tulsa, Okla.; Ben Hoffman, M.D., pediatrician and medical director, Children’s Safety Center, Doernbecher Children’s Hospital, Oregon Health & Science University, Portland, Ore.; Nov. 2, 2012, presentation, American Society for Clinical Pathology meeting, Boston

2. http://www.analyticalarmadillo.co.uk/2010/09/baby-is-using-you-as-dummy-its-just-for.html?m=1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα μωρά είναι φυσιολογικό να ξυπνούν τη νύχτα!

Νέα έρευνα αμφισβητεί την ιδέα ότι τα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται όλη τη νύχτα και καταρρίπτει το μύθο ότι η διακοπή του θηλασμού μπορεί να τα βοηθήσει να κοιμούνται περισσότερο τα βράδια. 

1

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Swansea, ρώτησε 715 γυναίκες με μωρά 6-12 μηνών πόσο συχνά τα μωρά τους ξυπνούσαν τη νύχτα και αν τα τάιζαν όταν ξυπνούσαν. Εξέτασαν επίσης το αν θήλαζαν ή όχι, πόσα γεύματα γάλακτος έδιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας και πόσο συχνά έδιναν γεύματα στερεών τροφών.

Το 78% των μωρών αυτής της ηλικίας ξυπνούσαν τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας και το 61% έπαιρνε τουλάχιστον ένα γεύμα γάλακτος τη νύχτα.

Η έρευνα έδειξε ότι αν και οι μητέρες που θήλαζαν είχαν την τάση να θηλάζουν περισσότερο τη νύχτα, δεν υπήρχε διαφορά στον αριθμό των ξυπνημάτων των μωρών, ανεξάρτητα από το αν θήλαζαν ή έπιναν φόρμουλα, πόσα γεύματα με γάλα ήπιαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πόσες φορές έφαγαν στερεές τροφές.

Η Dr Amy Brown, επικεφαλής της μελέτης, λέει: «Τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα καθώς αμφισβητούν την ιδέα καταρχήν ότι τα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται όλη την νύχτα μετά τις πρώτες εβδομάδες ζωής και κατά δεύτερον, ότι αυτό με το οποίο ταΐζουμε τα μωρά θα τα βοηθήσει να κοιμηθούν. Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι το γάλα φόρμουλα ή το να δίνουμε στο μωρό περισσότερο φαγητό θα το βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα και αυτή η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Βρήκαμε όντως ότι οι μητέρες που θηλάζουν το κάνουν περισσότερο μέσα στη νύχτα, αλλά αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο θηλασμός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να ξανακοιμηθούν τα μωρά γρήγορα! Τα μωρά που έπιναν φόρμουλα επίσης ξυπνούσαν, απλώς δεν ταΐζονταν».

Η Victoria Harries, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, δήλωσε: «Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η ανακάλυψη ότι όσο πιο πολύ γάλα έπιναν τα μωρά ή όσο πιο πολλές στερεές τροφές έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο απίθανο ήταν να φάνε την νύχτα, αν και εξακολουθούσαν να ξυπνούν τόσο συχνά, όσο και τα μωρά που έτρωγαν λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα μωρά συνεχίζουν να ξυπνούν τη νύχτα για άλλους λόγους, εκτός από την πείνα, και το να προσπαθήσει κανείς να δώσει περισσότερο φαγητό την ημέρα δεν σταματά το μωρό από το να ξυπνάει τα βράδια. Η προσπάθεια να ταΐσουμε περισσότερο ένα μωρό την ημέρα με την ελπίδα να μην ξυπνάει τα βράδια, μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και ενέχει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και, όπως έδειξε η έρευνα, δεν εμποδίζει το μωρό από το να ξυπνάει τα βράδια».

Η Dr Brown επισημαίνει: «Υπάρχει μεγάλη πίεση προς τις μητέρες να κάνουν τα μωρά τους να κοιμούνται όλη τη νύχτα και μια κερδοφόρα αγορά εκατομμυρίων που προσπαθεί να τις πουλήσει πράγματα για να το καταφέρουν. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς μας θα ανακουφίσουν τις μητέρες που το μωρό τους ακόμα ξυπνάει τις νύχτες, δείχνοντάς τους ότι πολλά μωρά κάνουν το ίδιο. Ελπίζουμε επίσης ότι θα τους δώσει αυτοπεποίθηση ώστε να συνεχίσουν να θηλάζουν και να δίνουν στέρεες τροφές σταδιακά, καθώς θα ξέρουν ότι το να σταματήσουν να θηλάζουν δεν θα κάνει ως δια μαγείας το μωρό τους να κοιμάται».

Η Victoria Harries προσθέτει: «Γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός και η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών είναι σημαντικά για την υγεία τόσο των μωρών όσο και των μητέρων, αλλά πολλές έρχονται αντιμέτωπες με την πίεση να δώσουν στα μωρά τους φόρμουλα ή πολύ φαγητό, ειδικά αν τα μωρά τους δεν κοιμούνται όλη την νύχτα. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι είναι φυσιολογικό τα μωρά να ξυπνούν τη νύχτα και θα πρέπει αυτοί που στηρίζουν την μητέρα να βρουν άλλους τρόπους για να τη βοηθήσουν αντί να προσπαθούν να την επηρεάσουν ως προς τον τρόπο που ταΐζει το μωρό της. Ο θηλασμός δεν σχετίζεται με τα ξυπνήματα του μωρού».

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έρευνα εδώ: http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/bfm.2014.0153

 

 

 

 

 

 

 

Νέα έρευνα για μια παλιά διαμάχη: Θα κακομάθω το μωρό μου με την αγκαλιά;

Mother holding newborn baby girl

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Notre Dame τονίζει ότι τα παιδιά των οποίων  η ανάγκη για αγκαλιά ικανοποιείται, γίνονται πιο υγιείς, λιγότερο καταθλιπτικοί, πιο παραγωγικοί και με ικανότητα ενσυναίσθησης ενήλικες.

Η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου, Darcia Narvaez, μελέτησε περισσότερους από 600 ενήλικες και βρήκε ότι αυτοί που δέχθηκαν περισσότερες αγκαλιές ως παιδιά, εξελίχθηκαν σε  ενήλικες με λιγότερο άγχος, καλύτερη ψυχική υγεία και καλύτερα προσαρμοσμένους.

Η μελέτη τονίζει επίσης ότι, εκτός από την αγκαλιά, μια θετική παιδική ηλικία με πολύ τρυφερότητα, στοργή και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, οδηγεί σε πιο υγιείς ενήλικες που μπορούν να τα βγάλουν πέρα πιο εύκολα.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί σύντομα στο περιοδικό Applied Developmental Science, αλλά μπορείτε να το πείτε από τώρα στις γιαγιάδες ότι δεν γίνεται να κακομάθεις ένα μωρό παίρνοντάς το αγκαλιά όταν κλαίει.

Πολλές έρευνες έχουν γίνει ως τώρα για τα θετικά αποτελέσματα της αγκαλιά στα πρόωρα μώρα, αλλά τώρα οι ερευνητές βρίσκουν οφέλη που φτάνουν ως την ενηλικίωση.

Στην πραγματικότητα η Narvaez λέει ότι όχι μόνο είναι αδύνατον να κακομάθουμε ένα μωρό ικανοποιώντας τις ανάγκες του, αλλά αντίθετα καταστρέφουμε πολλές από τις δυνατότητές του αν το αφήνουμε να κλαίει.

«Η συμπεριφορά των γονιών τους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου για όλη του τη ζωή, συνεπώς πολύ αγκαλιά, άγγιγμα και κούνημα είναι ότι ακριβώς χρειάζονται τα μωρά. Μεγαλώνουν καλύτερα μ’ αυτό τον τρόπο»..

Γονείς, ανοίξτε άφοβα την αγκαλιά σας! Τα παιδιά σας, αλλά και ο κόσμος, θα σας ευγνωμονούν. Ένας καλύτερος κόσμος είναι στα χέρια σας!

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Πηγή 

Τι αλλάζει στη σύνθεση του μητρικού γάλακτος μετά τον πρώτο χρόνο;

This week is national breastfeeding awareness week, although if you visit the Department of Health website you'd be forgiven for thinking they'd forgotten. There are loads of benefits to breastfeeding, some of which I'll repeat here! Breastmilk gives babies all the nutrients they need for the first six months of life and helps protect them from infection and diseases. It also reduces mothers' chances of getting certain diseases later in life. Breastfeeding also allows you and your baby to get closer - physically and emotionally. So while your child is feeding, the bond between you can grow stronger. Bottle feeding does not give your baby the same ingredients as breastmilk, which is designed to be easy for your baby to absorb and is perfect to help her grow and develop. Also, bottle feeding doesn't provide protection against infection and diseases. Breastfeeding helps protect your baby against: * ear infections * gastro-intestinal infections * chest infections * urine infections * childhood diabetes * eczema * obesity * asthma. Breastfeeding helps protect mothers against: * ovarian cancer * breast cancer * weak bones later in life. Those of you who know me well know that I didn't manage to breastfeed my son James after he was born prematurely and unable to suck. I got no real help and gave up pretty quickly, though I expressed milk for a while. With Claudia I was pretty determined to succeed, and I'm pleased to say that despite one early wobble we are still going now. She is 22 months old. Of course, according to many people, some of them health professionals, that makes us weird, obscene, disgusting, you name it. I don't see it like that. I'll admit I never intended to breastfeed much beyond 6 months, I was going back to work for a start. Claudia had other ideas though, and wouldn't take a bottle. So I carried on. And carried on. And carried on. To be honest it's so easy now - she feeds most evenings and some mornings, but not much more than that, that I'm almost inclined to just carry on until she wants to stop. And if that makes me some kind of crazed lentil-knitting hippy, so be it. Well done if you got this far!!!

Eνώ η σύνθεση του μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου έχει ερευνηθεί διεξοδικά, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με την σύνθεση του μετά τον πρώτο χρόνο και τα πρωτόκολλα διαφέρουν ανάμεσα στις τράπεζες μητρικού γάλακτος παγκοσμίως, αναφορικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μητέρες μπορούν να δωρίζουν το γάλα τους.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2016 στο περιοδικό Maternal and Child Nutrition έρχεται να ρίξει φως στη σύνθεση του μητρικού γάλακτος μετά τον πρώτο χρόνο.

Ο αρχικός σκοπός αυτής της μελέτης ήταν αφενός να περιγράψει τις διαχρονικές αλλαγές στη σύνθεση του μητρικού γάλακτος μετά τον πρώτο χρόνο, αλλά και να υποστηρίξει την ανάπτυξη τεκμηριωμένων οδηγιών σχετικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι γυναίκες μπορούν να δωρίζουν μητρικό γάλα στις τράπεζες.

19 θηλάζουσες μητέρες στη B. Καρολίνα πρόσφεραν κάθε μήνα δείγματα μητρικού γάλακτος, από τον 11ο ως τον 17ο μήνα και δύο τράπεζες γάλακτος πρόσφεραν 51 μη παστεριωμένα δείγματα μητρικού γάλακτος από δότριες που θήλαζαν λιγότερο από ένα χρόνο.

Στα δείγματα μητρικού γάλακτος, μεταξύ 11-17 μηνών διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση στις συγκεντρώσεις της ολικής πρωτεΐνης, της λακτοφερίνης, της λυσοζύμης, της ανοσοσφαιρίνης Α, των ολιγοσακχαριτών και του νατρίου, ενώ οι συγκεντρώσεις ψευδαργύρου και ασβεστίου μειώθηκαν και καμία αλλαγή δεν σημειώθηκε στη λακτόζη, το λίπος, το σίδηρο και το κάλιο.

Σε σχέση με τα δείγματα από τις τράπεζες, το μητρικό γάλα κατά το δεύτερο χρόνο περιείχε σημαντικά αυξημένες συγκεντρώσεις σε ολική πρωτεΐνη, λακτοφερίνη, λυσοζύμη και ανοσοσφαιρίνη Α, και σημαντικά μειωμένες συγκεντρώσεις σε ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και ολιγοσακχαρίτες.

Η αποδοχή από τις τράπεζες, μητρικού γάλακτος από γυναίκες που θηλάζουν μετά τον πρώτο χρόνο, είναι μια πιθανή πρακτική προκειμένου να αυξηθεί η συνολική ποσότητα δωρεάς μητρικού γάλακτος, αλλά ίσως το γάλα αυτό να χρειάζεται εμπλουτισμό με μεταλλικά στοιχεία.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mcn.12239/full

Ο θηλασμός θα μπορούσε να σώσει 800.000 παιδιά από το θάνατο κάθε χρόνο

 

78984

Το μητρικό γάλα μπορεί να κάνει τον κόσμο μας πιο υγιή, πιο έξυπνο και πιο ίσο.

Οι θάνατοι 823.000 παιδιών και 20.000 μητέρων κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον αύξηση του θηλασμού παγκοσμίως, και το οικονομικό όφελος θα ανερχόταν στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έρευνα αυτή, μια από τις μεγαλύτερες και πληρέστερες έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα, και παρουσιάστηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet, επιβεβαιώνει τα οφέλη του θηλασμού όσον αφορά τις λιγότερες λοιμώξεις, την μεγαλύτερη ευφυΐα, την πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη για τα παιδιά, καθώς και την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου για τις μητέρες.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι καινούρια. Το 2013, άλλη μια έρευνα επιβεβαίωσε ότι 800.000 θάνατοι παιδιών θα είχαν αποφευχθεί με το θηλασμό και έστελνε μήνυμα για περισσότερη υποστήριξη του θηλασμού. Όμως, παρά τις ισχυρές αποδείξεις που έχουμε τα τελευταία χρόνια για τα οφέλη του θηλασμού, και ειδικά όσον αφορά το οικονομικό όφελος, πολύ μικρή πρόοδος έχει γίνει παγκοσμίως για την υποστήριξή του.

Τα ποσοστά του θηλασμού έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Είναι μια από τις λίγες πρακτικές που έχουν όφελος για την υγεία, η οποία είναι πιο συνηθισμένη στις φτωχές απ’ ότι στις πλούσιες χώρες. Στις φτωχές χώρες τα περισσότερα παιδιά θηλάζουν ακόμα στα πρώτα τους γενέθλια, ενώ στις πιο πλούσιες θηλάζει λιγότερο από το 20% των παιδιών.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιες γυναίκες αποφεύγουν ή σταματούν το θηλασμό, είναι πολλοί: ιατρικοί λόγοι, κουλτούρα, ψυχολογικοί λόγοι, δυσκολίες στην καθημερινότητα, προβλήματα θηλασμού, κα. Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι σημαντικοί και πολλές μητέρες που δεν έχουν σωστή υποστήριξη καταλήγουν στο ξένο γάλα. Εάν προσθέσουμε και το επιθετικό μάρκετινγκ και τα εμπορικά συμφέροντα των εταιριών, οι συνέπειες είναι καταστροφικές για το θηλασμό και την υγεία των επόμενων γενεών.

Υπάρχει ωστόσο φως στην άκρη του τούνελ. Η αύξηση της άδειας μητρότητας, σε συνδυασμό με διαλλείματα την ώρα της εργασίας για αντλήσεις και η ασφαλιστική κάλυψη των θηλάστρων, είναι κινήσεις που, σύμφωνα με την έρευνα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ποσοστά του θηλασμού κατά 25%.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι η άμεση δέσμευση από τις κυβερνήσεις για να καθιερώσουν το νέο φυσιολογικό, όπου κάθε γυναίκα θα έχει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται για να καταφέρει να θηλάσει.

 

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή

Γυναίκα αστυνομικός θήλασε νεογέννητο που το είχαν εγκαταλείψει και του έσωσε τη ζωή..

30221D2800000578-3397810-Doctors_believe_new_mother_Luisa_Fernanda_Urrea_saved_the_baby_s-m-12_1452704364525-e1452797657318

Η Λουίζα Φερνάντα Ουρέα, είναι αστυνομικός από την Κολομβία και η πράξη της να διασώσει ένα νεογέννητο εγκαταλελειμμένο κοριτσάκι με το θηλασμό, έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση. Το βρέφος ήταν παρατημένο κάτω από ένα δέντρο, και το βρήκε μια περαστική γυναίκα η οποία κάλεσε την αστυνομία. Το βρέφος ήταν φανερό ότι είχε γεννηθεί πριν από λίγες ώρες αφού δεν ήταν καθαρισμένο, και ο ομφάλιος λώρος δεν ήταν καλά δεμένος. Το μωρό είχε υποθερμία και οι χτύποι της καρδιάς του έπεφταν….

Όταν η αστυνομικός αντίκρισε το βρέφος κατάλαβε αμέσως ότι το νεογέννητο ξεψυχούσε από εξάντληση και πείνα. Η Φερνάντα είναι και η ίδια νέα μητέρα που διανύει την δική της περίοδο θηλασμού. Έτσι έβαλε το μωρό στο στήθος της και του χάρισε ζωή!…

Ο διοικητής του τμήματος τόνισε ότι το βρέφος ήταν σε κατάσταση υποθερμίας και ότι αν δεν ήταν η Φερνάντα δεν θα ήταν στη ζωή. Τη επιμέλεια του μωρού έχει αναλάβει η Πρόνοια όπου αναζητεί την κατάλληλη ανάδοχη οικογένεια….

Louiza2-600x400

 

Χωρίς καμία κάλυψη και χωρίς ντροπή

Διαρκώς περισσότερες μητέρες, σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές χώρες, μιλούν για την ανάγκη, αλλά και την επιθυμία τους να θηλάζουν τα μωρά τους, ακόμα και σε δημόσιους χώρους, όταν εκείνα ζητούν φαγητό. Τι γίνεται, όμως, με όσους αντιδρούν, βρίσκοντας το θέαμα… αποκρουστικό; Σε άρθρο του αμερικανικού περιοδικού «The Atlantic», η συντάκτρια Olga Khazan περιγράφει την εμπειρία της από ένα ταξίδι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου ο δημόσιος θηλασμός όχι μόνο δεν είναι ντροπή, αλλά, αντιθέτως, ενθαρρύνεται με όλους τους τρόπους:

vrazilia-ipa-1-0-i-proti-exei-katarripsei-ta-tabou-i-defteri-paramenei-kollimeni.col-8

«Πριν μερικές μέρες, είδα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο κάτι που σπάνια βλέπω στην Ουάσινγκτον. Μια νεαρή γυναίκα με ένα μωρό στην αγκαλιά, καθόταν στο διπλανό τραπέζι από εμένα σε ένα καφέ. Όταν το αγοράκι άρχισε να γκρινιάζει, η μητέρα απλώς σήκωσε την μπλούζα της και άρχισε να το ταΐζει μπροστά σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Ρίο. Χωρίς την κάλυψη καμίας κουβέρτας. Και χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής.

Δεν είναι μόνο ότι οι Βραζιλιάνες νιώθουν πιο άνετα με το σώμα τους συγκριτικά με τις Αμερικάνες. Αυτή η χώρα προωθεί το θηλασμό πολύ δυναμικά και ενδεχομένως, αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι τόσο διαδεδομένος. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, περισσότερες από τις μισές μητέρες τρέφουν τα παιδιά τους αποκλειστικά με αυτό τον τρόπο μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις Αμερικάνες φτάνει μόλις το 16%.

Παράλληλα, για τις γυναίκες που αδυνατούν να θηλάσουν, η χώρα προσφέρει “τράπεζες γάλακτος”. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οι δωρητές φυλάσσουν το γάλα τους σε γυάλινα βαζάκια σε θερμοκρασίες κατάψυξης και, στη συνέχεια, αυτά μεταφέρονται σε 214 τράπεζες σε όλη τη χώρα, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν από μητέρες που δεν “παράγουν” αρκετό για τα μωρά τους.

Παράλληλα με δεκάδες άλλες χώρες – μεταξύ των οποίων, δεν περιλαμβάνονται οι Η.Π.Α. – η Βραζιλία απαγορεύει τη διαφήμιση ή την προβολή βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, ενώ τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας δεν επιτρέπεται ούτε να έχουν ετικέτες, όπως “ιδανικό για το μωρό σας”.

Επιπλέον, τον περασμένο Μάρτιο, η τοπική αυτοδιοίκηση του Σάο Πάολο ενέκρινε ένα διάταγμα για επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις ή οργανισμούς εμποδίζουν τις γυναίκες να θηλάζουν σε δημόσιους χώρους.

Η συγκεκριμένη κίνηση ακολουθήθηκε από αυτό που οι ακτιβιστές, οι οποίοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μητέρων, ονόμαζαν ως “μια σειρά περιστατικών, όπου οι γυναίκες δέχτηκαν επίπληξη ή αισθάνθηκαν ντροπή καθώς τάιζαν τα παιδιά τους μπροστά στα μάτια των περαστικών”. Το τελευταίο πλήγμα, μάλιστα, δόθηκε όταν το μοντέλο Πρισίλα Ναβάρο Μπουένο δέχτηκε παρατήρηση από φύλακα του Μουσείου Εικόνας και Ήχου του Σάο Πάολο, επειδή θέλησε να θηλάσει εκεί την 7 μηνών κόρη του. Το περιστατικό οδήγησε άλλες 40 γυναίκες να εισβάλουν στο μουσείο και να κάνουν το ίδιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Χάρη στην προβολή του θηλασμού, πάντως, εκτιμάται ότι έχει μειωθεί η παιδική θνησιμότητα περισσότερο από 60% μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στο παρελθόν, οι φτωχότερες Βραζιλιάνες πουλούσαν το γάλα από το στήθος τους αφήνοντας τα δικά τους μωρά χωρίς τροφή ή χρησιμοποιούσαν σκόνη βρεφικού γάλακτος με μολυσμένο νερό. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικά θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του βρέφους για μια σειρά από λόγους με τους οποίους αυτός ωφελεί την υγεία του.

Απόδοση: Αλεξάνδρα Καστάνια

Πηγή

Άλλη μια διάσημη ηθοποιός που θηλάζει χωρίς ντροπή, δημόσια, το μωρό της

alyssa-milano-breastfeeding-3

 

H διάσημη ηθοποιός και υπέρμαχος του θηλασμού Alyssa Milano μοιράστηκε για άλλη μια φορά φωτογραφία θηλασμού στο Instagram σχολιάζοντας: «Σχεδόν 16 μήνες θηλασμού με την Elisabella. Είναι μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου το να θηλάζω τα παιδιά μου».

Η συγκεκριμένη φωτογραφία πήρε πάνω από 38.000 likes και πάρα πολλοί την ευχαρίστησαν για την συνεχή της προσπάθεια υπέρ του θηλασμού.

Τον Σεπτέμβριο, στα πρώτα γενέθλια του μωρού, είχε ανεβάσει άλλη μια φωτογραφία στην οποία θηλάζει την νεογέννητη Elisabella.

0

Η φωτογραφία αυτή είχε δεχθεί πολλά αρνητικά σχόλια, κάτι που έκανε την ηθοποιό να σχολιάσει:

«Όλοι είναι ευχαριστημένοι όταν οι θηλές της Miley Cyrus είναι έξω. Νομίζω ότι οι άνθρωποι συσχετίζουν πολύ πιο εύκολα το στήθος με το σεξ, παρά με τον λόγο για τον οποίο πραγματικά υπάρχει, δηλαδή για να θρέφει έναν άλλο άνθρωπο».

Υποστηρίζει ότι ο δεσμός μεταξύ μητέρας και μωρού μέσω του θηλασμού, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται.

Κατά την διάρκεια του Haloween, η Alyssa είχε ανεβάσει άλλη μια φωτογραφία στην οποία θήλαζε το μωρό της μεταμφιεσμένη σε Wonder Woman.

Alyssa Milano breastfeeding dressed as Wonder Woman

Και λίγο νωρίτερα είχε ανεβάσει αυτή την φωτογραφία στην οποία θηλάζει την Elizabella καθώς ετοιμάζεται για μια τηλεοπτική εμφάνιση.

0305-alyssa-main-300x400

 

 

alyssa_milano_1a62n0j-1a62n0u

«Αν γίνει ο θηλασμός και πάλι φυσιολογικός, θα ενισχυθεί η δύναμη της γυναίκας και θα απενοχοποιηθεί το στήθος. Ναι, είναι όμορφο και έχει έναν ρόλο στην γυναικεία σεξουαλικότητα. Αλλά ο βασικός του ρόλος είναι να μεγαλώσει έναν άλλο άνθρωπο».

 

Η θαυμαστή ιστορία της Sarah

Η Sarah Whitney σχεδίαζε έναν όμορφο τοκετό στο νερό με την μαία της, αλλά κοντά στην 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού τρίτου σταδίου. Υποβλήθηκε σε μαστεκτομή στον αριστερό μαστό μερικές μέρες μετά και ξεκίνησε αμέσως χημειοθεραπείες ενώ ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί.

644431_10153213765456093_3596595054654957477_n

Την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι μετά από πρόκληση τοκετού. Ήθελε πάρα πολύ να θηλάσει, έστω και για λίγες μέρες, μιας και τα σχέδιά της για έναν φυσιολογικό τοκετό είχαν ναυαγήσει. Πολύ σύντομα μετά τον τοκετό θα έπρεπε να συνεχίσει τις χημειοθεραπείες. Το μωρό θήλασε αμέσως μόλις γεννήθηκε, από τον μοναδικό μαστό. Αυτή η φωτογραφία, γεμάτη δύναμη και αγάπη, είναι της φωτογράφου Kate Murray. Προσωπικά, δεν έχω λόγια, μόνο σεβασμό και…….υποκλίνομαι…..

ΥΓ. Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης του 2010, ο θηλασμός μετά από θεραπεία για καρκίνο του μαστού, είναι ασφαλής: http://www.thilasmos.com/asfalis-o-thilasmos-meta-apo-karkinos-tou-mastou/

10007006_10153213763621093_4868598107172147168_n

 

Πηγή: https://www.facebook.com/GentleBirthOptions/

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Είμαι Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού και να τι ΔΕΝ κάνω……

images

 

Πριν από 4 χρόνια έδωσα και πέρασα τις πανάκριβες και εξουθενωτικές εξετάσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Εξεταστών Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας, (αφού πρώτα απέδειξα ότι έχω αρκετά χρόνια πρακτικής εμπειρίας και εκπαίδευσης ώστε να γίνω δεκτή στις εξετάσεις), κι από τότε μπορώ πια να αποκαλώ τον εαυτό μου IBCLC (Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας).

Αν και η γαλουχία είναι μια από τις πιο βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, μπορεί να μην είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη υπόθεση. Και τότε είναι που εμφανιζόμαστε εμείς.

Σε μας τους συμβούλους, έχουν δοθεί κάθε είδους ονόματα. Έχουμε φυσικά τον επίσημο τίτλο μας, αλλά έχουμε και μερικούς άλλους, καθόλου κολακευτικούς τίτλους, όπως «ναζί του θηλασμού», «λακτιβίστριες», «αστυνομία του θηλασμού», «αίρεση», «μαφία του θηλασμού» κα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας (IBCLC), βοηθούν τις γυναίκες να θηλάσουν ή/και να αντλήσουν μητρικό γάλα, προσφέρουν υποστήριξη, καθοδήγηση και πληροφόρηση γύρω από το θέμα του μητρικού θηλασμού και αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με το θηλασμό.

Φυσικά, μπορεί να μην πιστεύετε τις καλές μας προθέσεις, ειδικά αν διαβάζετε τα δημοφιλή άρθρα αντι-θηλασμού των τελευταίων ετών. Η ιστορία είναι, όπως λένε αυτά τα άρθρα, ότι οι σύμβουλοι θηλασμού θα αρπάξουν το στήθος σου, το οποίο φυσικά είναι το καλύτερο, και θα το χώσουν στο στόμα του μωρού ανεξάρτητα από τα αισθήματά σου, το ιστορικό σου, την φαρμακευτική αγωγή σου, τις προτιμήσεις σου, την ψυχική σου υγεία. Δεν θα ενδιαφερθούν για τίποτα, αρκεί να βάλουν το αθώο μωρό στο Ιερό Στήθος.

Εμείς οι «γκάγκστερ της γαλακτοφορίας” (αυτό είναι το πιο καινούριο!), λένε ότι δεν σταματάμε πουθενά μα πουθενά, μέχρι να σε κάνουμε να θηλάσεις, κι αν δεν μπορείς, θα σου πούμε ότι είσαι άχρηστη μάνα και δηλητηριάζεις το παιδί σου. Προσθέτουν δε ότι η τάδε διασημότητα δεν θήλασε και είναι μια χαρά και ούτε δηλητηριάστηκε, ούτε πέθανε, εκτός κι αν πέθανε από γηρατειά, περίπτωση η οποία αποδεικνύει περίτρανα ότι ο θηλασμός δεν σταματάει το θάνατο από γηρατειά, άρα είτε θηλάσεις είτε όχι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία τελικά…..

Και κάπως έτσι μαίνεται ο «πόλεμος των μαμάδων», ο οποίος δεν θα σου πω ότι δεν υφίσταται  και ότι ποτέ κανείς δεν είπε άσχημες κουβέντες στις γυναίκες που χρησιμοποιούν φόρμουλα, γιατί όλοι  ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια.

Αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να σου πω και που δεν θα διαβάσεις ποτέ σ’ αυτού του είδους τα άρθρα:  δεν με νοιάζει για το στήθος σου και τι κάνεις με αυτό, εκτός κι αν μου ζητήσεις να νοιαστώ.

Δεν πρόκειται να προσπαθήσω να σε πείσω να θηλάσεις, ούτε να ακουμπήσω το στήθος σου χωρίς την έγκρισή σου.

Το μόνο που με νοιάζει, σαν άνθρωπο πρωτίστως και μετά σαν σύμβουλο θηλασμού, είναι να σε βοηθήσω να χρησιμοποιήσεις το στήθος σου όπως θέλεις εσύ. Μπορεί να θέλεις να θηλάσεις, μπορεί και όχι. Μπορεί να θέλεις μόνο να αντλείς ή να θέλεις να δίνεις και φόρμουλα κάποιες φορές. Η δουλειά μου δεν είναι να σου πω τι να κάνεις. Η δουλειά μου είναι να σε βοηθήσω να φτάσεις στο δικό σου στόχο, όποιος κι αν είναι αυτός.

Την τελευταία φράση την συναντούμε πολύ συχνά στα βιβλία των IBCLC και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας. Αν κάποιος σύμβουλος θηλασμού δεν σας υποστηρίζει στο δικό σας στόχο, τότε δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Τελεία. Τόσο απλά.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι σύμβουλοι θηλασμού καλοί στη δουλειά τους και όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες. Όμως εκεί έξω υπάρχουν επίσης εξαιρετικοί γιατροί με απαράδεκτους τρόπους. Όπως υπάρχουν μπαρίστες πολύ συμπαθητικοί, που κάνουν χάλια καφέ.

Ωστόσο, νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε ότι όλοι οι σύμβουλοι θηλασμού δεν είναι ίδιοι, δεν συμπεριφέρονται όλοι αντιεπαγγελματικά και ότι δεν ενδιαφέρονται όλοι οι άνθρωποι πραγματικά για το τι τρώει το μωρό σας, αρκεί να τρώει. Και όχι, δεν σε κατακρίνουν συνεχώς όλοι, εκτός και αν κατακρίνεις εσύ η ίδια συνεχώς τον εαυτό σου.

Να τι κάνω όταν βοηθάω μια γυναίκα να θηλάσει: ρωτάω πώς πάνε τα πράγματα και όχι μόνο πώς πάει ο θηλασμός. Ρωτάω αν υπάρχει κάτι που θα ήθελε να αλλάξει. Ρωτάω οτιδήποτε σχετικό, σκέφτομαι με κριτική σκέψη ανάλογα με την περίπτωση και προσπαθώ να κάνω ένα πλάνο κατά το οποίο το μωρό θα τρέφεται επαρκώς αλλά και θα διατηρείτε σταθερή η παραγωγή γάλακτος, κατά τέτοιο τρόπο που να είναι όλοι ευχαριστημένοι και που να είναι εφικτός. Προσφέρω επίσης ενθάρρυνση και κατανόηση.

Και να τι ΔΕΝ κάνω: δεν κυνηγάω, ούτε κατηγορώ τις γυναίκες που δεν θέλουν να θηλάσουν, ούτε τις ρωτάω γιατί. Δεν τους λέω ότι πρέπει να θηλάσουν τα μωρά τους πάση θυσία. Ούτε τις κατακρίνω για τις επιλογές τους.

Όμως, το να μην θηλάσεις ενώ το θέλεις πολύ, είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Αυτό ακριβώς θα πρέπει να καταλάβει και να προσπαθήσει να εμποδίσει από το να συμβεί, κάθε σύμβουλος θηλασμού. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε.

Κάποιες φορές παρόλη την προσπάθεια, δεν έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα κι αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά ή καλύτερα. Αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά. Και πολλές φορές η απάντηση είναι κάτι σαν «έλα μωρέ, και τι έγινε που δεν θήλασε»;

Και να ένα ακόμα μυστικό: ο θηλασμός έχει σημασία για πάρα πολλούς ανθρώπους. Γι’ αυτό μαθαίνουμε τις ιστορίες τους, γιατί ο θηλασμός είχε για κάποιους μεγάλη σημασία και επειδή δεν πήγε καλά, αυτό τους πληγώνει. Δεν θα ήταν καλύτερα αν είχαμε λιγότερους πληγωμένους ανθρώπους; Όταν αισθανόμαστε ότι κάποιος είναι δίπλα μας και μας υποστηρίζει, τότε πονάει λιγότερο.

Οι άνθρωποι που ψάχνουμε ως ειδικούς στον τομέα της γαλουχίας συνήθως δεν  είναι και τόσο αγαπητοί από τους συναδέλφους τους, αλλά πρωτίστως από τις οικογένειες τις οποίες έχουν υποστηρίξει και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι μελλοντικοί σύμβουλοι θα ακολουθήσουν τα βήματά τους και θα προσφέρουν έγκυρη και σωστή πληροφόρηση στις οικογένειες.

Αν και δεν θέλουν όλες οι γυναίκες να θηλάσουν, σύμφωνα με  την έκθεση του Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού, περίπου 90% των μωρών που γεννιούνται στην Ελλάδα ξεκινούν να θηλάζουν. Στους 6 μήνες, λιγότερο από το 20% των ίδιων μωρών συνεχίζουν το θηλασμό και σίγουρα κάποιοι γονείς αισθάνονται «αποτυχημένοι».

Ο στόχος μου ως σύμβουλος θηλασμού είναι λιγότερο να κάνω τις γυναίκες να θηλάσουν αποκλειστικά και περισσότερο να τις βοηθήσω να φτάσουν το στόχο τους, όποιος κι αν είναι αυτός. Τι με νοιάζει πιο πολύ; Με νοιάζει να μην αισθανθείς ότι απέτυχες.

 

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

 

 

 

 

Παζάρι του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece

Poster

Φθινοπωρινό Παζάρι του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος

La Leche League Greece

 

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού διοργανώνει και φέτος, Φθινοπωρινό Παζάρι, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, 11π.μ.-4μ.μ., στον Παιδικό Σταθμό-Νηπιαγωγείο «Κοκκινοσκουφίτσα» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης (Σωκράτους 15).

Στο Παζάρι θα βρείτε μπουφέ, γλυκά & ποτά, χειροποίητα είδη, ρούχα από δεύτερο χέρι, βιβλία, αντικείμενα και παιχνίδια για βρέφη και παιδιά, ενώ κατά τη διάρκειά του θα υπάρχουν δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, καθώς και δυνατότητα για προσωπική συζήτηση για θέματα θηλασμού με τις Συμβούλους.

Όλα τα έσοδα από το Παζάρι θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συνδέσμου, ενώ όσα προϊόντα δεν διατεθούν την ημέρα εκείνη, θα προωθηθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για την ανακούφιση των προσφύγων μητέρων και παιδιών.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την εκδήλωση στο Facebook: Παζάρι Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (https://www.facebook.com/events/391452781052153/).

 

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον Διεθνή Σύνδεσμο Θηλασμού (La Leche League International, www.llli.org). Η LLLI ιδρύθηκε το 1956 στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτει ομάδες σε 67 χώρες παγκοσμίως και θεωρείται η μεγαλύτερη και παλαιότερη οργάνωση θηλασμού στον κόσμο που συμβουλεύει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τη UNICEF, για θέματα σχετικά με τον θηλασμό. Στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε από μητέρες, το 1979 και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 ομάδες υποστήριξης στην Αθήνα, 2 ομάδες στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Κρήτη (Ηράκλειο και Ρέθυμνο) και από μία, στον Βόλο, στη Δράμα, στην Κόρινθο, στη Μυτιλήνη, στην Ξάνθη και στις Σέρρες. Υπάρχουν επίσης Κέντρα Πληροφόρησης Θηλασμού στο στη Σύρο και τη Λαμία. Οι Σύμβουλοι Θηλασμού του Συνδέσμου είναι μητέρες με πείρα στο θηλασμό που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά μέσα στον Διεθνή Σύνδεσμο για να υποστηρίζουν εθελοντικά τις μητέρες που θηλάζουν, συντονίζουν Μηνιαίες Συναντήσεις όπου συζητάνε με μητέρες για οποιοδήποτε θέμα τις απασχολεί σχετικά με το θηλασμό ενώ επίσης δέχονται τηλεφωνήματα από θηλάζουσες ή μέλλουσες μητέρες και τις επισκέπτονται, όταν αυτό είναι αναγκαίο και δυνατό.

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2015 – Θηλασμός και εργασία: Ας το κάνουμε να πετύχει!

11224764_468759193306613_5130611773986665277_n

Το θέμα της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού «Θηλασμός και εργασία – Ας το κάνουμε να πετύχει!» επικεντρώνεται στην ενίσχυση των δράσεων, ώστε να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των εργαζόμενων μητέρων να προσφέρουν στα μωρά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, με την υποστήριξη ισχυρότερων εργασιακών πολιτικών που προωθούν το μητρικό θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός βοηθά τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σωστά, επιτρέποντας τα βρέφη να αντέχουν λοιμώξεις, παρέχοντας κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για τη νοητική και σωματική τους ανάπτυξή και ενισχύει το δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού. Επιπλέον, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή. Παρόλα αυτά, μόνο το 38% των βρεφών σε όλο τον κόσμο σήμερα θηλάζουν αποκλειστικά, ακόμη και για τους συνιστώμενους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας έχει θέσει ένα παγκόσμιο στόχο για την αύξηση των ποσοστών αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στα παιδιά κάτω των έξι μηνών, τουλάχιστον στο 50% μέχρι το 2025. Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου και πολύ σημαντικού στόχου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα εμπόδια για το μητρικό θηλασμό.

Η UNICEF και η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA) επισημαίνουν πως για επαρκή προστασία της μητρότητας οι γυναίκες χρειάζονται:

 • Χρόνο – επαρκή άδεια μητρότητας με αποδοχές πριν και μετά τον τοκετό με πρόβλεψη επιπλέον άδειας για πρόωρα ή ευάλωτα βρέφη, διαλείμματα με αποδοχές για το θηλασμό ή μείωση των ωρών εργασίας και ευέλικτο ωράριο εργασίας για θηλασμό.
 • Χώρο – Βρεφικοί σταθμοί στο χώρο εργασίας ή πλησίον αυτού, εγκαταστάσεις για άντληση και αποθήκευση του μητρικού γάλακτος και κατάλληλο περιβάλλον για το θηλασμό.
 • Υποστήριξη – Πληροφόρηση σχετικά με την εθνική νομοθεσία για τη μητρότητα, θετική στάση από εργοδότες και συναδέλφους, πληροφόρηση για την υγεία της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, υποστήριξη από τα σωματεία εργαζομένων και ασφάλεια για τη διατήρηση της εργασίας και έλλειψη διακρίσεων για λόγους μητρότητας και θηλασμού.

Επιπρόσθετα, η UNICEF Ελλάδος στην έκθεσή της «Η Κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα» προτείνει: — την ενθάρρυνση της άδειας πατρότητας, — τη διευκόλυνση εγκύων εργαζομένων για προγεννητικές εξετάσεις και — τη δημιουργία δομών στήριξης για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών σύμφωνα με τις ανάγκες των γονέων – εργαζομένων.

Τα κράτη θα πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών, θέτοντας το μητρικό θηλασμό ως πολιτική προτεραιότητα στα εθνικά αναπτυξιακά τους σχέδια, με την αύξηση των πόρων για προγραμματισμό που υποστηρίζει το μητρικό θηλασμό, και σε συνεργασία με τις κοινότητες και τις οικογένειες να προωθήσουν τα πλήρη οφέλη του μητρικού θηλασμού. Σήμερα, από τα περίπου 830 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες στον κόσμο, οι περισσότερες δεν επωφελούνται από πολιτικές στο χώρο εργασίας που υποστηρίζουν τις θηλάζουσες μητέρες. Και ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες που εργάζονται με άτυπη, εποχιακή ή μερική απασχόληση – συχνά οι φτωχότερες γυναίκες στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στη συνέχιση του θηλασμού των μωρών τους.

Με την προώθηση και προστασία του μητρικού θηλασμού στο χώρο εργασίας, μπορούμε να βοηθήσουμε τις εργαζόμενες μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους και να αποκομίσουν τα οφέλη για τις ίδιες, για τα παιδιά τους, καθώς και για την υγεία και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

Πανελλαδικός ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός 2015

1 Νοεμβρίου 2015

Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν,γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού.

Σε αυτές τις ομάδες, μητέρες βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους,αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο…

Σκοπός της εκδήλωσης – γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 45 πόλεις της Ελλάδας από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες υποστήριξης, μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας.

Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Δημόσιου Ταυτόχρονου Θηλασμού, θέλουμε να φωνάξουμε πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της ΔΕΝ είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

 

Βρείτε την πόλη σας: https://www.facebook.com/thilazo/posts/1009456122418556

Διοργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού

Το ημερολόγιο ενός tandem ή η ιστορία θηλασμού της Αύρας

12166159_1014006805289429_1315309974_n

Δεκέμβριος 2013… Χριστέ μου!! Είμαι έγκυος!!! Η γη έχει ήδη χαθεί κάτω από τα πόδια μου και βρίσκομαι λιπόθυμη στην τουαλέτα της δουλειάς, δεν ξέρω για πόση ώρα…. Ανασκουμπώνομαι και γυρίζω κάτωχρη στο γραφείο μου… Φυσικά δεν μιλιέμαι… Αυτό κι αν δεν το περίμενα…. Γι αυτό και ο πόνος στο στήθος μου όταν θηλάζει η Μαρίνα…. Που να φανταστώ;;… Πότε όμως ήταν η τελευταία μου περίοδος;;; Εεεεεε… Γιατί θυμάμαι ότι φορούσα καλοκαιρινά; Πφφφφφφ….. ….

Φλεβάρης 2014… Ο καιρός περνάει και κυλά σαν νερό… Αγχώνομαι…. Ίσως το » Φοβάμαι» είναι πιο σωστή λέξη…. Άραγε θα το αγαπάω το καινούργιο το μωρακι; Η Μαρίνα μου πως θα το πάρει; Η καημένη καταλαβαίνει ότι πονάω και είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της…. Παρά τους 22 μήνες της, συνειδητοποιεί τα πάντα η ζωούλα μου… Ευτυχώς η γιατρός που με παρακολουθεί, είναι υπέρμαχος του θηλασμού και δεν μου λέει να σταματήσω… Ίσως λέει η πολύ ροή να σταματήσει…. Ίσως όμως και όχι… Κάπως έτσι κι εγώ, Συνεχιζω…

Μάιος 2014… Είμαι 7 μηνών… Δείχνω λες και είμαι δεκατριών… Όλοι με ρωτάνε αν γεννάω… Τι να τους πω;; Λέω ότι κοντεύω και το κόβω εκεί… Ή κοιλιά μου είναι πραγματικά τεράστια !! Η Μαρίνα φυσικά θηλάζει… Δεν ξέρω τι, αλλά θηλάζει…. Και όσο θηλάζει χαϊδεύει την κοιλιά μου και πότε σταματά και δίνει από κανένα φιλί στον «εεεεμπεμπηηηη»…. Κι εγώ κλαίω με το παραμικρό… Νιώθω λες και την απατάω… Άτιμες ορμόνες!! ….

Ιούλιος 2014… Μετράω μέρες… Μάλλον όχι… Οι μέρες με μετράνε… Ζεσταίνονται αρρωστημένα… Κοιμάμαι με τα πέλματα μου βουτηγμένα σε μια λεκάνη με νερό… Ακόμη και το σώμα μου, δεν με χωρά από τη ζέστη… Τιμή και δόξα στις μανουλες που ήσαν έγκυες στους καύσωνες!!! Μα κυρίως φοβάμαι… Φοβάμαι για τα πάντα… Για όλα εκείνα τα άγνωστα που έρχονται… Όλοι με κοροϊδεύουν που αγχώνομαι τόσο, κι εγώ τσαντιζομαι… Με την Μαρίνα είμαστε τόσο κοντά… Τόσο » η μια για την άλλη» που δεν ξέρω αν χωράει κανέναν άλλο η αγκαλιά μας… Φυσικά θηλάζει ασταμάτητα…. Τουλάχιστον πλέον λέει από μόνη της ότι και ο Μπέμπης θα τρώει από «το ντιντι»… Ρουφάω με μανία όλο μας τον χρόνο του «μαζί» .. Λες και έρχεται ένα τέλος, που είναι αναπόφευκτο… Λες και με τον ερχομό του μπέμπη θα την στερηθω…. Κλαίω συνέχεια, μόνη μου, στο μπάνιο…. Ξανά… Άτιμες ορμόνες….

15 Ιουλίου 2014… Ποναω!! Με έναν πόνο οξύ στη μέση και στα σπλάχνα, που μου κόβει την ανάσα μαζί και το σώμα στη μέση… Ζητάω από το Μαρινάκι μου να μην θηλάσει σήμερα και με καταλαβαίνει… Παρ’ όλα αυτά πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο γιατί ξέρω ποσό αγαπά τις βόλτες με το αυτοκίνητο και δεν ξέρω ποτέ θα μας ξαναδοθεί η ευκαιρία για μια τέτοια βόλτα… Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο κεφάλαιο της ζωής μας είχε ξεκινήσει… Σε λίγες ώρες είμαι στον καρδιοτοκογράφο…. Και… Γεννάω…!!! Όχι!! Φυσικά και δεν είμαι έτοιμη!!! «Μπορώ να το κρατήσω για κανα δυο μήνες μέσα;;; Θέλω χρόνο!!! Χρειάζομαι χρόνο!!!» «Αύρα;; Εσύ ούτε τα Χριστούγεννα δεν θα είσαι έτοιμη…» μου είπε η γιατρός μου, όχι και τόσο γελώντας… Μάλλον την έχω κουράσει με την γκρίνια και την επιμονή μου.. …… Ή ώρα είναι 9 και ακούω έναν οξύ ήχο κλάματος… «Ο δικός μου κάνει έτσι;;;» ρωτάω…. Σε δευτερόλεπτα είναι στο στήθος μου και θηλάζει με μανία… Λες και ξέρει πολύ πολύ καλά πως γίνεται…. Σταματά και με κοιτάζει… Με την εικόνα μου κοιμάται … Στην πρώτη του επίσκεψη στην ονειροχώρα είχε την μορφή μου για παρέα… Σε δευτερόλεπτα ο εγκέφαλος μου έχει αδειάσει και απομένω να τον κοιτάζω… Ένας έρωτας μόλις γεννήθηκε και τον έχω στην αγκαλιά μου… 3650 και 54 εκατοστά, φωνάζει ο γιατρός μετά από λίγο…. » Χριστέ μου!! Πως θα τον χορτάσω αυτόν;;;»…. Ξέρω ότι μπορώ να τα καταφέρω… Είναι όμως που μου αρέσει και λίγο να γκρινιάζω…

5 Αυγούστου 2014… Ο Αχιλλέας είναι ένα υπέροχο, ήρεμο και βολικό μωρό… Θηλάζει ταχύτατα, κλαίει ελάχιστα, και κοιμάται ΠΟΛΥ… Η Μαρίνα τον έχει δεχτει τόσο ώριμα… Τον χαϊδεύει, τον φιλά και του δίνει όλα της τα υπάρχοντα… Θεωρώ ότι βοηθά απεριόριστα το γεγονός οτι τελικά θηλάζει και η ίδια μαζί του, χωρίς να στερηθεί τίποτα ένεκα της άφιξης του στη ζωή μας… Θηλάζει ταυτόχρονα… Στην ίδια αγκαλιά… Και τον λιώνει στα χάδια, ενώ εκείνος την κοιτά με δέος… Στην ίδια αγκαλιά…. Με τα ίδια χάδια και γλυκολογα… Ομολογώ πως… Το περίμενα πιο δύσκολο… όμως δεν ήταν….

25 Αυγούστου 2014…. Ο Αχιλλεας ζυγίζει 4680!!! Το μωρό του ταντεμ πήρε 1280 γρμ από την έξοδο μας από την κλινική και μέσα σε 35 μέρες!!! Νιωθω τόσο δυνατή … Τόσο περήφανη… Τόσο… ΜΑΜΑ όπως τότε, παλιά… Θεέ μου… Πόσο σοφά μας έπλασες..;;

Καλοκαίρι 2015…. Ο Αχιλλέας πλέον του ενός έτους και η Μαρίνα πλέον των τριών… Όχι!!! Δεν είναι ακόμη το ίδιο «ήρεμο και βολικό μωρό» που ανέφερα παραπάνω…. Είναι ένας γόης, νεαρός Ταρζάν… Μαζί με την Μαρίνα μεγαλώνουν, παίζουν, ΔΕΝ μαλώνουν, γελούν και μοιράζονται όλες τους τις στιγμές και τις σκανταλιές… Κοιμούνται αγκαλιά, τρώνε από τα ίδια κουτάλια και ρουφουν από το ίδιο καλαμάκι…

 

Γελούν με  μοναδικά ίδιο τρόπο και νιώθω ότι μου μοιάζουν… Ας είναι κατάξανθα ενώ εγώ μελαχρινή… Αν θηλάζουν ακόμη;; Ω ναι!! Και στ’ αλήθεια θαρρώ πως ο θηλασμός είναι εκείνος που τα έχει κάνει τόσο δεμένα…

Αν το συστήνω; Ανεπιφύλακτα!!!

Αν είναι δύσκολο;; Είναι!!! Όχι όμως όσο δύσκολο φαντάζει…

Αν έχω βγάλει κάποιο συμπέρασμα;; Φυσικά!! Ότι το σώμα μας είναι τόσο σοφά πλασμένο και έχει τόσο καλή γνώση για το τι πρέπει να κάνει, που είναι κρίμα να το αδικούμε λέγοντας αβίαστα «δεν έχω γάλα» ή «δεν έφτανε»…

Τέλος…

….» ας δείξουμε  εμπιστοσύνη στο σώμα μας… Ξέρει ΑΚΡΙΒΩΣ τι χρειάζεται να κάνει… Ας το προσφέρουμε στο μωράκι μας απλόχερα, παρέα με την αγκαλιά και τα χάδια μας… Και μπορώ να σας το υποσχεθώ… Όλα μα όλα, θα βρουν τους ρυθμούς τους, πολύ πολύ γρήγορα… Είναι απεριόριστη η ομορφιά που έχουμε μπροστά μας…»

Σας φιλώ!!!

Αύρα Φούκου

 

Η ιστορία θηλασμού της Πέρσας – Ο θηλασμός είναι χαρά!

Το σκέφτηκα πολύ. Τι να γράψω; Γιατί να γράψω; Έχω να πω κάτι καινούριο; Όχι. Να γράψω με την επαγγελματική μου ιδιότητα (ψυχολόγος); Όχι. Να γράψω με την ιδιότητα της μαμάς; Ναι. Τι θέλω να γράψω; Ότι θηλάζω. Ε και; Η πρώτη είμαι ή μήπως η τελευταία; Άλλες θηλάσανε λίγο, άλλες πολύ, άλλες καθόλου, άλλες συνεχίζουν, άλλες αρχίζουν σήμερα. Πάλι δεν βγάζει νόημα… ώσπου το σκέφτηκα λίγο διαφορετικά και μου είναι πολύ ξεκάθαρο: για την χαρά μου θέλω να γράψω.

Θηλάζω το παιδάκι μου 7 μήνες και είμαι πολύ χαρούμενη! Με εξαίρεση το 1ο βράδυ που του έδωσαν ξένο στο μαιευτήριο, το παιδάκι μου πίνει μόνο μαμαδόγαλα. Είμαι χαρούμενη γιατί ξέρω ότι παίρνει αυτό ακριβώς  που του χρειάζεται, είμαι χαρούμενη γιατί δεν χρειάζεται να γίνεται ολόκληρη διαδικασία όταν είναι η ώρα για το γεύμα του: σήκω, ζέστανε, μέτρα, υπολόγισε θερμοκρασία, επέστρεψε, τάισε.

Πιστεύω ότι ο θηλασμός είναι επιλογή. Και ο μη θηλασμός, επίσης. Παρόλο που ήθελα να θηλάσω το παιδί μου, δεν ήμουν σίγουρη για το αν θα τα καταφέρω. Ο θηλασμός δεν ήταν στην κουλτούρα ούτε της δικής μου πατρικής οικογένειας, αλλά ούτε και του συζύγου μου. Η πεθερά μου έλεγε «αν έχεις καλό γάλα, να θηλάσει. Αλλά αν δεν έχεις; Θα στο κόψει ο γιατρός!». Η μαμά μου έλεγε «φυσικά και να προσπαθήσεις. Και μακάρι να τα καταφέρεις. Αλλά θα ξέρουμε πόσο τρώει; Πόσο πρέπει να πίνει;».

Προσωπικά, αυτό που ήθελα πιο πολύ και από τον θηλασμό, ήταν να ξέρω ότι αυτός που μου μιλάει, το κάνει υπεύθυνα και έχοντας γνώση για αυτά που λέει. Το να μην μπορώ όντως να θηλάσω, δεν θα με ενοχλούσε τόσο, όσο το να καταλάβω αργότερα ότι δεν θήλασα γιατί μου έδωσαν λάθος οδηγίες.

Δύο μήνες  πριν γεννήσω, ήρθε στο σπίτι η Βίκυ και είπαμε όσα έπρεπε να ξέρω για τον θηλασμό. Μερικά τα ήξερα ήδη λόγω της δουλειάς μου αλλά και από προσωπικό διάβασμα, μα υπήρχαν και πολλά που δεν τα γνώριζα καθόλου. Τα είπαμε, κάναμε πρόβα και με το μαξιλάρι θηλασμού και την κούκλα που είχε φέρει μαζί της και θεώρησα ότι το καλύψαμε το θέμα. Στην θεωρία! Γιατί στην πράξη – όπως φάνηκε – και τα μαιευτήρια το έχουν καλύψει….

Ο θηλασμός ξεκίνησε με το μωρό να πιάνει το στήθος σχετικά καλά και τις μαίες/ νοσοκόμες να δίνουν διάφορες και διαφορετικές μεταξύ τους οδηγίες. Τόσο διαφορετικές όμως, που αν τις άκουγα δεν θα πήγαινε μακριά η βαλίτσα: «μόνο 10 λεπτά στο κάθε στήθος, και ότι προλάβει, πρόλαβε. Μετά από 3 ώρες πάλι». Ή «μην το αφήνεις στο στήθος συνέχεια, θα στο κάνει πιπίλα». Ή «δεν ξέρεις πόσο τρώει, δώσε ξένο να μετράς». Ευτυχώς δεν άκουγα!

Όταν επιστρέψαμε σπίτι, ήρθε ο παιδίατρος να μας δει. Άλλη ιστορία εκεί: «και πώς ξέρεις ότι το μωρό χορταίνει; Να! Γκρινιάζει γιατί πεινάει και το γάλα σου δεν φτάνει». Ή «το παιδί έχει ίκτερο, δώσε ξένο να φύγει. Αν δεν φύγει, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί. Γιατί να το ταλαιπωρείς; Αν φύγει, μπορεί να ξαναθηλάσεις». Κάπου εκεί, οι αντοχές μου τελείωσαν. Εξακολουθούσαν και οι ορμόνες να κάνουν πάρτι στο σώμα μου, οπότε λίγο πριν την κατάθλιψη, πήρα το μωρό και πήγα σε παιδίατρο – σύμβουλο θηλασμού και πήρα τηλέφωνο την Βίκυ να έρχεται στο σπίτι κάθε μέρα για να βλέπει ότι πορευόμαστε σωστά.

Προφανώς η γυναίκα το θεώρησε υπερβολικό, αλλά το έκανε γιατί έβλεπε πόσο πολύ είχα αγχωθεί με όλα αυτά που άκουγα. Ας μη μιλήσω για τις ευθύνες που μου ζητούσαν να αναλάβω. Ειδικά αυτό με τον ίκτερο, με έκανε κομμάτια. Ο άντρας μου μπορεί να μην ήταν φουλ υποστηρικτικός, με την έννοια του να κάτσει να διαβάσει και να ενημερωθεί ο ίδιος, αλλά τουλάχιστον δεν προσπαθούσε να μου αλλάξει γνώμη. Πράγμα που τώρα εκτιμώ αφάνταστα.

Θεωρώ πως ένας επαγγελματίας χρειάζεται να έχει σφαιρική γνώση – όσο γίνεται – επί του αντικειμένου του. Για αυτό και θεωρώ ότι ο παιδίατρος καλό θα είναι να είναι και σύμβουλος θηλασμού. Αλλά επίσης πιστεύω ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του, για αυτό και είναι άλλο πράγμα ο παιδίατρος και άλλο πράγμα ο σύμβουλος.

Κάπως έτσι κλείσαμε 7 μήνες θηλασμού. Ούτε που το φανταζόμουν όταν γέννησα, μέσα Σεπτέμβρη. Έλεγα θα σαραντήσουμε άραγε; Και μετά έλεγα, θα αντέξουμε ως τα Χριστούγεννα; Και μετά είπα, θα τα καταφέρουμε άραγε μέχρι να κλείσει τους 6 μήνες; Τώρα αρχίζω να πιστεύω ότι μάλλον τα καταφέραμε!!!

Εδώ χρειάζεται να σημειώσω ότι όταν το μωρό ήταν 2.5 μηνών, επέστρεψα στο γραφείο μου, καθότι ελεύθερη επαγγελματίας. Από τέλη Νοεμβρίου, λοιπόν, μέχρι και σήμερα, όπου πάω έχω μαζί μου είτε το μωρό είτε το θήλαστρο! Και ένα από τα μεγαλύτερα άγχη μου είναι μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος και χαλάσει η τράπεζα γάλατος….

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη στις θηλάζουσες μανούλες, καλή αρχή και καλούς θηλασμούς στις εγκυούλες που επιλέγουν να προσπαθήσουν να θηλάσουν και καλή συνέχεια στις μανούλες που δεν θήλασαν είτε λόγω επιλογής, είτε λόγω λάθους οδηγιών από επαγγελματίες.

Βίκυ σε ευχαριστούμε πάρα πολύ, οικογενειακώς!!! Εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσεις να βοηθάς και να εμπνέεις σιγουριά σε όλες τις μαμάδες που θέλουν να θηλάσουν αλλά δεν ξέρουν ή δεν φαντάζονται ή δεν πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

Πέρσα Χατζηλάμπου

 

Aν θέλετε να μοιραστείτε και
τη δική  σας ιστορία θηλασμού μαζί μου και με τις άλλες μαμάδες, την περιμένω στο thilasmos-blog@yahoo.gr

Σεμινάριο θηλασμού στη Θεσσαλονίκη: Θηλασμός – Μια αρχαία τέχνη σε μια νέα κοινωνία

11960192_455768284595110_518755725276830342_n

 

Δικαίωμα Συμμετοχής
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, σε όσους ασχολούνται με την δυάδα μητέρα-βρέφους αλλά
και σε μητέρες που θέλουν να ενημερωθούν. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πιστοποιητικό – Μοριοδότηση
Στην εκδήλωση θα χορηγηθούν 13,75 L(Lactation) CERPs – Πιστοποιημένες Διδακτικές Μονάδες Συνεχούς Εκπαίδευσης, σε όσους είναι ή επιθυμούν να γίνουν Διεθνώς Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας
(International Board Certified Lactation Cosultan).
Για την παραλαβή του πιστοποιητικού και των CERPs απαιτείται η παρακολούθηση του 80% του συνολικού
χρόνου του επιστημονικού προγράμματος και η παρακολούθηση των βιωματικών σεναρίων – ενδιαφέροντα
περιστατικά. Θα υπάρχει σύστημα καταμέτρησης ωρών (bar code). Τα πιστοποιητικά θα σταλούν ηλεκτρονικά,αφού πρώτα κατατεθεί στη γραμματεία το έντυπο τεστ αξιολόγησης και έχουν απαντηθεί σωστά οι 20 από τις 30 ερωτήσεις.
Επίσης ο αριθμός και ο τύπος των CERPs θα αναγράφονται στο πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Εγγραφές
Συμπληρώνεται και αποστέλλεται το ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο email : thess.thilasmos@yahoo.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας αυστηρά, σε σχέση με την παραλαβή υλικού του συνεδρίου και στο σύστημα barcode. Η αίθουσα θα είναι περιορισμένων θέσεων οπότε σας παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή μόνο αν είστε σίγουροι για την προσέλευση σας.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

11954751_1642213702718151_4334255556595197172_n

11904645_1642213699384818_8464458937241687621_n

Η σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook

20 tips για την αντιμετώπιση της μαστίτιδας

“Ότι αξίζει πονάει, κι είναι δύσκολο”. Έτσι κι ο θηλασμός, αν και όχι πάντα. Μπορεί να είναι όμορφος, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να είναι και δύσκολος, πολύ δύσκολος. Ο θηλασμός του πρώτου μου παιδιού ήταν πολύ επώδυνος στην αρχή. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα πέρασα εγώ η ίδια μερικές μαστίτιδες και, στα χρόνια που δουλεύω στο χώρο του θηλασμού, πολλές από τις γυναίκες που υποστήριξα βίωσαν την ίδια εμπειρία. Έτσι, μέσα από όλη αυτή την γνώση, κατέληξα σε μια λίστα με όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε και, αν το ζήσετε, να το ζήσετε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και να περάσει πιο γρήγορα.

 1. Ξεκουράσου, ξεκουράσου, ξεκουράσου… Ξέρω είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά το σώμα σου πραγματικά έχει ανάγκη από ξεκούραση για να αναρρώσει.
 2. Πιες άφθονα υγρά. Κυρίως νερό.
 3. Φόρεσε άνετα, χαλαρά ρούχα.
 4. Φόρεσε σουτιέν και ρούχα που ανοίγουν εύκολα για να θηλάσεις.
 5. Άδειασε τελείως το στήθος σου, αντλώντας γάλα μετά από κάθε θηλασμό. Ένα καλό θήλαστρο θα βοηθήσει, αν το μωρό δεν θηλάζει αρκετά ή δεν αδειάζει καλά το στήθος σου.
 6. Μην παραλείπεις θηλασμούς κι αν δεν μπορείς να θηλάσεις, τουλάχιστον άντλησε το γάλα σου.
 7. Μαλάκωσε το στήθος σου πριν το θηλασμό με ζεστές κομπρέσες ή ζεστό ντους, για να ανοίξουν οι πόροι.
 8. Εάν πονάς πολύ όταν θηλάζεις, βάλε μια κρύα κομπρέσα στο στήθος σου.
 9. Εάν έχεις σκληρά σημεία, θήλασε το μωρό με το πηγούνι του στραμμένο προς εκείνη την πλευρά.
 10. Κάνε μασάζ στο στήθος σου συχνά, για να μαλακώσεις τα σκληρά σημεία.
 11. Μην κοιμάσαι μπρούμυτα!
 12. Θήλασε περισσότερο από το στήθος με την μαστίτιδα για λίγες μέρες.
 13. Πάρε αντιβίωση για 10-14 μέρες, όχι για λιγότερες.
 14. Ζήτα από μια έμπειρη θηλάζουσα μητέρα, ή από έναν πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού, να παρακολουθήσει ένα θηλασμό και να δει αν συμβαίνει κάτι περίεργο ή αν κάτι δεν γίνεται σωστά κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
 15. Φόρεσε μαλακά και άνετα σουτιέν, χωρίς ραφές, που δεν σε πιέζουν πουθενά.
 16. Ζήτα από τον σύντροφό σου να θηλάσει από το πονεμένο στήθος για να το αδειάσει.
 17. Στήριξε το στήθος σου από την κάτω του πλευρά, κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
 18. Μην παραλείπεις θηλασμούς και μην τους διακόπτεις.
 19. Πρόσεξε αν κάτι πιέζει το στήθος σου, πχ. ρούχο, εσώρουχο, τσάντα, κλπ., και μην το χρησιμοποιήσεις ξανά!
 20. Κοιμήσου από την άλλη πλευρά.

Η μαστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα. Γι’ αυτό αν πονάτε πολύ, αν το στήθος σας είναι πολύ κόκκινο και πολύ σκληρό ή αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν παρά την λήψη αντιβίωσης, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την μαστίτιδα, εδώ.

Εάν πέρασες από την εμπειρία της μαστίτιδας, μοιράσου αν θέλεις την ιστορία σου μαζί μας και πες μας τι σε βοήθησε περισσότερο….

 

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

 

 

Διαγωνισμός! Κερδίστε ένα χειροποίητο Ring sling ή ένα Mei tai, προσφορά του thilasmos.com

ring-sling-mei-tai-contest

Τα οφέλη του babywearing είναι γνωστά. Τα μωρά μας θέλουν να βρίσκονται στην αγκαλιά μας όσο περισσότερη ώρα γίνεται και η ιδανικότερη λύση για μαμάδες πιο ξεκούραστες και μωρά ευτυχισμένα είναι το babywearing. Με τα Ring slings και τα Mei tais το babywearing γίνεται παιχνίδι!

Το thilasmos.com χαρίζει ένα χειροποίητο Ring sling ή ένα Mei tai σε μια τυχερή αναγνώστρια του www.mommyandthecity.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.mommyandthecity.gr/index.php/2015/06/19/diagwnismos-kerdiste-ring-sling-mei-tai/

Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Θηλασμού IBCLC

Ας μιλήσουμε για τον ύπνο…

Μεγάλο ζήτημα! Κάποιες οικογένειες δεν αντιμετωπίζουν κανένα θέμα. Κάποιες άλλες ζορίζονται. Υπάρχουν κάποιες που πραγματικά υποφέρουν. Υπάρχουν και κάποιες που είναι πότε έτσι και πότε αλλιώς…

Ελάτε να δούμε τι συμβαίνει με το θέμα του ύπνου: τι είναι ο ύπνος, από τι καθορίζεται, τι σημαίνει όταν ένα μωρό δεν κοιμάται; Φταίει το μωρό; Φταίει ο γονιός; Ποια είναι τα κυριότερα μοντέλα ύπνου;

Στη συνάντηση μας θα καλύψουμε σίγουρα τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και όσα προλάβουμε από αυτά που ίσως φέρετε εσείς και αφορούν στον ύπνο του παιδιού σας.

11204427_841564315912034_9187817405745218794_n

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΙΟΥ, 18:00, ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΘΗΛΑΣΜΟΣ», ΘΕΜ. ΣΟΦΟΥΛΗ 4 – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Τη συνάντηση συντονίζει η κα Πέρσα Χατζηλάμπου – Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στα τηλέφωνα 2310.407365 και 6948.513168.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ!

Η εκδήλωση στο Facebook

3ο σεμινάριο μητρικού θηλασμού στη Ρόδο

Για 3η συνεχή χρονιά διοργανώνεται το εκπαιδευτικό σεμινάριο μητρικού θηλασμού στο νησί της Ρόδου στις 23 και 24 Μαΐου 2015. 

10368269_1053853774644602_2708336867996236309_n

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας: γιατρούς (παιδίατρους, γυναικολόγους, γενικούς γιατρούς), μαίες, νοσηλευτές, διαιτολόγους, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές , σε γονείς και σε όποιον ενδιαφέρεται για το μητρικό θηλασμό.

Θα χορηγηθούν διεθνή μόρια θηλασμού (CERPs) από τη διεθνή επιτροπή IBCLE για συμμετοχή στις εξετάσεις για απόκτηση ή ανανέωση διπλώματος πιστοποιημένου συμβούλου γαλουχίας IBCLC.

Οι μη επαγγελματίες υγείας θα πάρουν απλή βεβαίωση συμμετοχής.

Το σεμινάριο δεν επιχορηγείται απο εταιρίες παρασκευής υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο omada.thilasmou.rodou@gmail.com

ή εδώ: http://kentrothilasmou.blogspot.gr/2015/03/3-elysium-resort-and-spa-24-2015-omada.html

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 23 Μαΐου 2015
18.00-18.30 Εγγραφές – Παραλαβή υλικού συνεδρίου
18.30-19.30 Προβολή ντοκιμαντέρ  «Microbirth»
Θα ακολουθήσει συζήτηση με επαγγελματία υγείας.
Κυριακή 24 Μαΐου 2015
 
09.30-10.00 Εγγραφές – υλικό συνεδρίου
10.00-10.30 Παρεμβάσεις στον τοκετό και πώς επηρρεάζουν τον μητρικό θηλασμό – Κωνσταντίνα Γραμματικού, Μαία
10.30-11.00 Ικτερος και θηλασμός. Πότε ανησυχούμε. – Ελισσάβετ Διαμαντή, Παιδίατρος -Νεογνολόγος
11.00-11.15 Η πρώτη ώρα μετά τον τοκετό και η σημασία της  – Νικόλαος Βαράκης , Παιδίατρος
11.15-11.45 Τεχνική Μητρικού Θηλασμού (σύλληψη, απομύζηση, στάσεις) – Κωνσταντίνα Γραμματικού, Μαία
11.45-12.15 Κίνδυνοι από το μη θηλασμό για μητέρα και παιδί – Νικόλαος Βαράκης , Παιδίατρος
12.15-12.30 ερωτήσεις
12.30-13.00  διάλειμμα – καφέ
13.00-13.30 O κοινός ύπνος και η σημασία της αγκαλιάς τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού – Αντιγόνη Συμεωνίδου, Ψυχολόγος
13.30-13.45 Ο ρόλος του πατέρα στο Μητρικό Θηλασμό – Νικόλαος Βαράκης , Παιδίατρος
13.45-14.00 Επιστροφή στην εργασία και Πρακτικές οδηγίες ατομικής τράπεζας μητρικού γάλακτος –  Κωνσταντίνα Γραμματικού, Μαία
14.00-14.30 Αποθήκευση και εμπλουτισμός του μητρικού γάλατος. Τι πρέπει να γνωρίζουμε. – Ελισσάβετ Διαμαντή, Παιδίατρος -Νεογνολόγος
14.30-15.00 Μακροχρόνιος  Μητρικός θηλασμός και  φυσικός αποθηλασμός  – Νικόλαος Βαράκης , Παιδίατρος
15.00-15.15 ερωτήσεις
15.15 – 17.30 Μεσημεριανό Διάλειμμα                   
17.30-18.00 Η σημασία του μητρικού γάλατος στη νοσηρότητα των πρόωρων νεογνών  – Ελισσάβετ Διαμαντή, Παιδίατρος -Νεογνολόγος
18.00-18.30 Εναλλακτικοί τρόποι σίτισης – βοηθήματα Μητρικού Θηλασμού  – Κωνσταντίνα Γραμματικού, Μαία
18.30-19.00  Αλλεργία και Μητρικός Θηλασμός – Νικόλαος Βαράκης , Παιδίατρος
19.00-19.30 Επιλόχειος κατάθλιψη και η σχέση της με το μητρικό θηλασμό  – Αντιγόνη Συμεωνίδου, Ψυχολόγος
19.30 -19.45 Ερωτήσεις
19.45-20.15 Εξετάσεις για μόρια LCerps ( IBCLC)

20.30 ΚΛΗΡΩΣΗ ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΥ

Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League Greece

Οι Σύμβουλοι είναι εθελόντριες μητέρες με μικρά παιδιά που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους από το σπίτι τους.

Σημαντική Διευκρίνηση: Οι Σύμβουλοι Θηλασμού του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece) σε καμία περίπτωση δε θα τηλεφωνήσουν σε μητέρες με το αίτημα να τις επισκεφθούν στο σπίτι τους, παρά μόνο εάν τους το ζητήσουν οι ίδιες οι μητέρες. Για λόγους ασφαλείας, μην επιτρέπετε την είσοδο σε άτομο το οποίο ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο χωρίς να του έχετε ζητήσει να σας επισκεφθεί.

Για βοήθεια σε θέματα θηλασμού, για πληροφορίες για τις Συναντήσεις ή για να προμηθευτείτε το ενημερωτικό υλικό, παρακαλούμε καλέστε το 210 6003249 ή επικοινωνήστε με μία από τις παρακάτω Συμβούλους Θηλασμού της La Leche League Greece:

 • Αν μένετε στην Αττική, να προτιμήσετε να καλέσετε τις Συμβούλους της Αττικής. 
 • Αν μένετε εκτός Αττικής, να προτιμήσετε να καλέσετε τις Συμβούλους στις άλλες πόλεις, εκτός Αττικής.


Αττική : Βόρεια Αθήνα 

 • Eleni Alexandri-Frangos ( Ελληνικά/Αγγλικά ) : 210 8073666
 • Laura Foti-Liverakοs ( Αγγλικά ) : 210 6232527, laura@liverakos.info. Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις 8:30-13:00 τα Σαββατοκύριακα. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1 ημέρας
 • Gabi Grupe-Canellopoulou ( Ελληνικά / Γερμανικά / Αγγλικά ) : gabi@gabi.gr. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1 ημέρας.
 • Geesje de Jong Bensoussan ( Ελληνικά / Αγγλικά / Ολλανδικά ) : 210 674 7330     geesjedejong@yahoo.com. Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις όλες τις ημέρες τα απογεύματα από τις 17:00-21:00.
 • Μαρία Μποβολή (Ελληνικά / Αγγλικά / Γαλλικά  )
 • Άντα Παλαντζιάν ( Ελληνικά / Αγγλικά / Αρμένικα ): adapalandjian@gmail.com. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1 ημέρας.
 • Ιωάννα Κρικέλλα ( Ελληνικά / Αγγλικά ): 2294091983/ προσωρινά λόγω μετακόμισης: 2294051186 , joanna.krikella@gmail.com. Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις απογευματινές ώρες.
 • Μιρέλλα Μάνεση ( Ελληνικά / Αγγλικά ): 210 6618395, manesaki@hotmail.com Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις απογευματινές ώρες.
 • Μαρία Φερτάκη ( Ελληνικά / Αγγλικά )
 • Patty Dulligan-Varelas ( Αγγλικά )
 • Βίλλυ Κάλτσα ( Ελληνικά / Αγγλικά )


Αττική : Νότια Αθήνα

 • Ουρανία Κωνσταντάτου (Ελληνικά):  constantatou@hotmail.com  Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις όλες τις ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα εκτός από 15:00-17:00.
 • Μόνικα Φραγκούλη ( Ελληνικά / Αγγλικά / Γαλλικά / Ολλανδικά ): 22960 63222 Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις όλες τις ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα.
 • Rebecca Werwath (Ρεβέκκα Βέρβατ) (Ελληνικά / Αγγλικά ): 2291071248, werwr@hotmail.com Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις πρωινά-απογεύματα όλη την εβδομάδα αλλά και Σαββατοκύριακα, απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1 ημέρας.
 • Χρυσάνθη Σιβρή (Ελληνικά / Αγγλικά ): 210 8956189, chrisivri@yahoo.com Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις Δευτέρα έως Παρασκευή από 17:30 -20:30. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 2-3 ημερών.
 • Πηνελόπη Καραγκούνη ( Ελληνικά / Αγγλικά ): 210 3456037, penelope.kar@hotmail.gr Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-14:00.
 • Κατερίνα Μιχαηλίδου ( Ελληνικά / Αγγλικά ): katerinamich@gmail.com Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1 ημέρας.
 • Κορίνα Μουζάκη ( Ελληνικά / Αγγλικά ): korinamouzaki@yahoo.gr
 • Katelena Out-Christodoulou ( Ελληνικά / Ολλανδικά / Αγγλικά )
 • Γεωργία Φραγκάκη ( Ελληνικά / Γαλλικά / Αγγλικά ): 210 9229279, 1fragaki@otenet.gr Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις καθημερινά από τις 17:00-22:00. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1-2 ημερών.


Υπόλοιπη Ελλάδα 

Θεσσαλονίκη 

 • Ζωή Τριανταφυλλίδου (Ελληνικά / Αγγλικά ): 2311 247 894
 • Ξανθούλα Καραβασίλη (Ελληνικά / Αγγλικά): 23960 24560 Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις 7 ημέρες την εβδομάδα 17:30-21:30.
 • Νατάσσα Διάκου ( Ελληνικά / Αγγλικά / Γαλλικά ): 2310 343026 Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις καθημερινά μετά τις 17:00 και τα Σαββατοκύριακα όλη την ημέρα.
 • Εύα Δουκάκη (Ελληνικά / Αγγλικά): 2310 677053, eva_doukaki@yahoo.gr Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-20:00. Τα Σαββατοκύριακα δέχεται κλήσεις πρωί και απόγευμα. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1 ημέρας.
 • Νατάσσα Καψάλη ( Ελληνικά / Αγγλικά ): Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες μόνον σχετικά με τις Συναντήσεις.
 • Μαρία Νικολαΐδου (Ελληνικά/Αγγλικά)
 • Δήμητρα Μωυσιάδου-Εφραιμίδου (Ελληνικά )

 

Βόλος 

 • Μυρτώ Χρονάκη ( Ελληνικά / Αγγλικά ): 24210 30758, myrto.ch@gmail.com Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις Δευτέρα-Παρασκευή 15:00-21:00 και τα Σαββατοκύριακα όλη την ημέρα. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε 1-2 ημέρες.

Δράμα

 • Κάλλη Μαλαμάτου ( Ελληνικά ) : 25210 67365, kalli-apo@hotmail.com . Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις 7 ημέρες την εβδομάδα από 10:00-14:00 και 18:00-21:00. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1 ημέρας

Ιωάννινα

 • Άσπα Ματσανιώτη (Ελληνικά) : 2651112929 , aspasia_marina@yahoo.gr

Κόρινθος

 • Κωνσταντία Καπετανοπούλου ( Ελληνικά ) : 27410 86321, perigialiotisa@gmail.com. Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις επτά ημέρες την εβδομάδα 17:00-21:00. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1-2 ημερών. 

Κρήτη

 • Βίκυ Μπαζούλα-Παπαδάκη ( Ελληνικά / Αγγλικά ) : 2810 316607 vicky@itcrete.eu. Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις Τρίτη και Πέμπτη 9:00-12:00. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1 ημέρας.
 • Αλίκη Παναγιωτάκη ( Ελληνικά / Αγγλικά): 2831030323 apanagiotaki@windowslive.com. Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις όλες τις ημέρες από τις 9:00-14:00 και από 18:00-21:00. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1 ημέρας.
 • Αφροδίτη Κλεινάκη ( Ελληνικά / Αγγλικά ), Χανιά: 6976999897, 28210 43394, afroditivenus@yahoo.gr  Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις όλες τις μέρες στο κιν. ενώ στο σταθερό 17:00-21:00. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 1 ημέρας.

Λαμία

 • Σοφία Παύλου (Ελληνικά): 22313 04160

Μυτιλήνη 

 • Μαργαρίτα Βουλγαροπούλου ( Ελληνικά / Αγγλικά )
 • Ελένη Κουφάκη ( Ελληνικά ) : 69735 29322, mapremmaya@gmail.com. Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-21:00.

Ξάνθη 

 • Δέσποινα Μασάκη ( Ελληνικά): 25410 93438 lidia_agapi@hotmail.com  Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις καθημερινά 8:00 -13:00 και από τις 17:00-20:30. Απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 2 ημερών.

Σέρρες

 • Ελισάβετ Ειρήνη Μιχαηλίδου: 23210 32640,  elisabeth_th@yahoo.com – Δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις πρωινά και απογεύματα 7 ημέρες την εβδομάδα.

 

Εκτός Ελλάδος: 

Ελληνίδα Σύμβουλος στη Γερμανία:

 • Ελένη Μπακοπούλου ( Ελληνικά ) : 0049 72622044197

 

Ελληνίδα Σύμβουλος στο Ηνωμένο Βασίλειο:
 • Φλωρεντία Χρυσικού ( Ελληνικά ): 0044 117 9240661


Ελληνίδα Σύμβουλος στην Αυστραλία:

 • Σοφία Μαυροπούλου ( Ελληνικά/ Αγγλικά ): 0061 2 57130170   

      

Ελληνίδα Σύμβουλος στη Νέα Ζηλανδία
 • Πάνια Λασκαράτου (Ελληνικά/ Αγγλικά): 0064 210 657 401Άλλη μια ιστορία αποκλειστικού θηλασμού με θήλαστρο…..

Είμαι η Μαίρη, μαμά της Κατερίνας, 29 μηνών! Ήθελα πολύ να γίνω μαμά, είχα μια υπέροχη εγκυμοσύνη, δεν γνώριζα τι εστί καισαρική, είχα διαβάσει μόνο για φυσιολογικό τοκετό και ήμουν σίγουρη πως θα θηλάσω γιατί αυτό θεωρούσα φυσιολογικό αλλά, ενημερώθηκα ελάχιστα!

598763_370103153073335_884724547_n

Η Κατερίνα ήρθε στον κόσμο, όταν ήμουν 25 ετών με προγραμματισμένη καισαρική στις 38 βδομάδες.. Γέννησα σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.. Μέχρι τον 8ο μήνα κύησης δεν είχα πάει στο νοσοκομείο, και όταν έγινε αυτό, μου είπαν πως δε μπορούν να με αναλάβουν για φυσιολογικό τοκετό γιατί παλαιότερα είχα υψηλή μυωπία και είχα κάνει διορθωτικό laser.. Τους πήγα χαρτί από τον οφθαλμίατρο μου, με τα αποτελέσματα της βυθοσκόπησης που μου έκανε και ήταν όλα φυσιολογικά αλλά η απάντηση ήταν η ίδια, πως δεν έπαιρναν το ρίσκο να με αναλάβουν! Ο ιδιώτης γυναικολόγος που πήγαινα δε μου είχε αναφέρει ποτέ το laser σαν λόγο για καισαρική!

Δυστυχώς πείστηκα πως αυτό ήταν το ασφαλέστερο να κάνω.. Δεν φανταζόμουν πόσο μεγάλη πληγή θα άφηνε στο κορμί και στην ψυχή μου.. Το βράδυ πριν την καισαρική μας ″ενημέρωσε″ ένας ειδικευόμενος για το θηλασμό.. Κάποιες από τις συμβουλές του ήταν: ″5’ στο κάθε στήθος″, ″Μην αφήνετε το μωρό να πιπιλάει, το στήθος σας δεν είναι πιπίλα, σας ανήκει″! ″Μην τρώτε όσπρια, μην τρώτε λαχανικά, προκαλούν  κολικούς στο μωρό″! ″Κι όσες γεννήσετε με καισαρική, το πιο πιθανό είναι να μην τα καταφέρετε με το θηλασμό γιατί αργεί πολύ να κατέβει το γάλα″!! Ειδικά αυτό το τελευταίο, με σκότωσε και ήταν αυτός ο οποίος μου είπε πως η καισαρική είναι μονόδρομος! Και πολλές άλλες λανθασμένες οδηγίες!

Μπήκα στο χειρουργείο, μου έκαναν ραχιαία αναισθησία, (ούτε καν επισκληρίδιο κάνουν) κι αφού έβγαλαν το μωρό, άκουσα το κλάμα της, ένιωσα πως δε μπορώ να αναπνεύσω.. Κάτι πήγε στραβά με τη ραχιαία αναισθησία και τελικά μου έκαναν και ολική νάρκωση.. Ξύπνησα μετά από 3 ώρες στην αίθουσα ανάνηψης, πανικόβλητη, γιατί δεν ήξερα που βρισκόμουν, δεν είχα το μωρό μαζί μου και νόμιζα πως κάτι της συνέβη.. Με πήγαν ευτυχώς αμέσως στο δωμάτιό μου, για να τη δω! Μου απαγόρευσαν να κουνηθώ στο ελάχιστο λόγω ραχιαίας αναισθησίας, γιατί θα μου δημιουργούσε πονοκεφάλους.. Ούτε μια μαία δε φιλοτιμήθηκε να με βοηθήσει να βάλω το μωρό στο στήθος την πρώτη μέρα! Αντ’ αυτού, μας δόθηκε ένα χαρτί από τον παιδίατρο για τα γεύματα του μωρού, με αναλυτικές οδηγίες για τις αναλογίες τσαγιού-νερού (σαν 1ο γεύμα, για να αποβάλει το μηκώνιο..!!) κι έπειτα οι αναλογίες γάλακτος-νερού για τα επόμενα γεύματα..!!

Την 1η μέρα το μωρό δεν τοποθετήθηκε καθόλου στο στήθος, σιτιζόταν μόνο με μπουκάλι και ξένο γάλα, το στήθος μου δεν πήρε κανένα ερέθισμα.. Τη 2η μέρα αφού σηκώθηκα και μου έβγαλαν τον καθετήρα, έβαλα το μωρό στο στήθος αλλά δεν ″έπιανε″ με τίποτα, φώναζα τις μαίες να με βοηθήσουν, κάποιες είχαν και θέληση και λίγες γνώσεις, άλλες, δεν είχαν τίποτα από τα δύο! Η προϊσταμένη μάλιστα μου έβαλε τις φωνές, πως δε μπορούν να ασχολούνται συνέχεια μαζί μου και πως μάλλον δεν έχω θηλή για να μην πιάνει το μωρό, όλα αυτά, χωρίς να μ’ έχει βοηθήσει ποτέ πριν! Έλεγαν να ρίξω λίγο τσαγάκι στη θηλή για να ″γλυκαθεί″ και να πιάσει.. Ο γυναικολόγος δε, μόλις του είπα ότι δεν πιάνει στήθος μου είπε, «κι ακόμα δεν έχεις πάρει χάπι να κόψεις το γάλα?»!

Την 3η μέρα ήμουν χάλια, ψυχολογικά και σωματικά, είχε πρηστεί το στήθος μου και πονούσα, μου είπαν πως μπορώ να αντλήσω με το νοσοκομειακό θήλαστρο και να το πετάω αφού δεν ήταν αποστειρωμένο αλλά, μου ήταν αδύνατο να πετάξω το πολύτιμο πρωτόγαλα οπότε πήρα ένα χειροκίνητο θήλαστρο της κακιάς ώρας και ξεκίνησα τις αντλήσεις! Δεν είχα ιδέα για το τι έπρεπε να κάνω! Αντλούσα και προσπαθούσα να βάλω το μωρό στο στήθος αλλά τίποτα, η συμβουλή που μου είχαν δώσει οι μαίες στο νοσοκομείο, ήταν ″Άσε το μωρό να πεινάσει για να πιάσει″! Φυσικά αφού την άφηνα να πεινάσει ήταν πάντα τόσο εκνευρισμένη στο στήθος, που ήταν αδύνατο να προσπαθώ πάνω από 5’ τη φορά!

Με είχε πιάσει εμμονή, έψαχνα συνέχεια στο διαδίκτυο για τις αντλήσεις, τη σύγχυση θηλών κι έτσι ξεκίνησα να ακολουθώ το πρωτόκολλο αντλήσεων, με ακατάλληλο θήλαστρο, το οποίο χαλούσε συνέχεια.. Την πρώτη βδομάδα έδινα μητρικό και ξένο, κι έπειτα κατάφερα να καλύψω τις ανάγκες του μωρού μου.. Κάπου στις 20+ μέρες δεν άντεχαν τα χέρια μου, γιατί αντλούσα περίπου ανά 2 ώρες και με μία ώρα σχεδόν διάρκεια άντλησης! Έχανα τις ελπίδες μου για φυσιολογικό θηλασμό, οπότε πήρα ένα απλό μονό ηλεκτρικό θήλαστρο, πάλι ακατάλληλο για τη δουλειά που το ήθελα αλλά τουλάχιστον πιο ξεκούραστο! Ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή, με πολλά πετρώματα γιατί δεν ήξερα να αδειάζω καλά το στήθος, με πληγωμένες θηλές, νεύρα, στεναχώρια κτλ!

Είχα απογοητευθεί γιατί έπαιρνα την άρνηση του μωρού, σαν απόρριψη, παρόλα αυτά συνέχιζα να την βάζω πριν από κάθε τάισμα στο στήθος.. Όλη μέρα αντλούσα, τάιζα το μωρό, έπλενα-αποστείρωνα μπουκάλια και ξανά από την αρχή! Μέχρι περίπου τον 7ο-8ο μήνα αντλούσα 8 φορές την ημέρα, είχα γεμίσει ό,τι καταψύκτη υπήρχε στο σπίτι, κι έδινα γάλα σε άλλα δύο μωράκια.. Μείωσα τις αντλήσεις σε 5 και πολύ μετά το χρόνο τις έκανα 3! Αν δεν έκανα τόσες πολλές αντλήσεις, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, το πιο πιθανό είναι να είχε μειωθεί δραματικά η ποσότητα του γάλακτος, λόγω ακατάλληλου θηλάστρου..

Έχω περάσει σε φάση αποθηλασμού αλλά τελικά η διακοπή είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι την περίμενα! Στη φάση αποθηλασμού που βρισκόμαστε, δεν έφτανε το γάλα μου να καλύψει τις ανάγκες της κόρης μου κι έτσι, της έδωσα γάλα και από μια φίλη μου.. Ο δρόμος του θηλασμού, δεν είναι δυστυχώς εύκολος.. Για να τα καταφέρουμε, πρέπει να διαβάσουμε πολύ, να ενημερωθούμε, δε μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από μαίες, γυναικολόγους, παιδιάτρους γιατί σίγουρα κάποιος από αυτούς, αν όχι όλοι, θα μας δώσουν λανθασμένες συμβουλές που μπορούν να μας οδηγήσουν σε πρόωρο αποθηλασμό!

Πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στο σώμα μας, το οποίο ήταν ικανό να θρέψει ένα μωράκι για εννέα ολόκληρους μήνες και μπορεί να συνεχίσει για άλλους τόσους και τόσους, αφού βγει από την κοιλιά μας! Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πείσει ότι είστε ανίκανη να γεννήσετε φυσιολογικά και να θηλάσετε! Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα, συμβουλευτείτε ένα σύμβουλο θηλασμού ή μια θηλάζουσα μαμά! Δεν αντλώ από επιλογή μου, ήταν μια λύση ανάγκης προκειμένου να πιει το μωρό μου το γάλα μου! Ο μητρικός θηλασμός είναι κάτι ανώτερο, υπέροχο, ιερό! Δεν είναι μόνο τροφή για το κορμάκι του μωρού, είναι τροφή και για την ψυχή του! Εμπιστευτείτε το σώμα σας και το ένστικτο σας!

ΥΓ. Η Μαίρη αποθήλασε όταν το κοριτσάκι της ήταν 2,5 ετών. Μερικούς μήνες μετά γέννησε με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC) το δεύτερο παιδί της, το οποίο θηλάζει αποκλειστικά και χωρίς θήλαστρο αυτή τη φορά!

 

Aν θέλετε να μοιραστείτε και
τη δική  σας ιστορία θηλασμού μαζί μου και με τις άλλες μαμάδες, την περιμένω στο thilasmos-blog@yahoo.gr

Θηλασμός για υψηλότερο IQ και στην ενήλικη ζωή

 

Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια του θηλασμού, τόσο πιο αυξημένη είναι η νοημοσύνη, καθώς επίσης και το μορφωτικό επίπεδο, στην ενήλικη ζωή του ατόμου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Βραζιλία και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet Global Health, παρακολούθησε 3,500 παιδιά για σχεδόν 30 χρόνια.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η συνολική διάρκεια του θηλασμού καθώς και ο αποκλειστικός θηλασμός είχαν θετική συσχέτιση με υψηλότερο δείκτη ευφυΐας, μορφωτικό επίπεδο και καλύτερη οικονομική κατάσταση στην ηλικία των 30 ετών.

Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στη χρονική διάρκεια του θηλασμού και στις κατοπινές επιδόσεις του ατόμου (εξυπνάδα, μόρφωση, εισοδήματα). Όσο πιο πολύ καιρό είχε θηλάσει κάποιος, τόσο πιο ωφελημένος ήταν αργότερα.

Ενδεικτικά, ένα μωρό που είχε θηλάσει επί ένα έτος, εμφάνιζε ως ενήλικο άτομο μεγαλύτερο δείκτη (IQ) τέσσερις μονάδες κατά μέσο όρο, είχε σπουδάσει ένα έτος περισσότερο και είχε εισόδημα περίπου 30% πάνω από τον μέσο όρο, σε σχέση με κάποιον που ως μωρό είχε θηλάσει λιγότερο από ένα μήνα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες εκτός από το θηλασμό που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την εξυπνάδα, αν  προσπάθησαν να αποκλείσουν κάποιους παράγοντες, όπως η εκπαίδευση της μητέρας, το οικογενειακό εισόδημα και το βάρος στη γέννηση.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Bernardo Lessa Horta, του Federal University of Pelotas, στη Βραζιλία, δήλωσε ότι η νέα έρευνα προσφέρει σημαντικά στοιχεία επειδή στον πληθυσμό που μελετήθηκε ο θηλασμός μοιραζόταν εξίσου σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Τα περισσότερα μωρά, άσχετα από την κοινωνική τους τάξη, θήλαζαν, ορισμένα λιγότερο από ένα μήνα και άλλα περισσότερο από 1 χρόνο.

Ο Dr Horta, πιστεύει ότι το μητρικό γάλα μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει πλεονέκτημα επειδή είναι καλή πηγή κορεσμένων λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, τα οποία τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Όσο περισσότερο γάλα θηλάζει κανείς, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των ουσιών απορροφά, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο στην κατοπινή ζωή του.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή:   http://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(15)70002-1/abstract

Μητρικό γάλα: Νέα ένδειξη θεραπείας για την ατοπική δερματίτιδα στα βρέφη

Σε βρέφη με ατοπική δερματίτιδα, η τοπική εφαρμογή του μητρικού γάλακτος έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με αλοιφή υδροκορτιζόνης 1%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στοInternational Journal of Dermatology.

 

eczema

Σύμφωνα με τον Hengameh Kasrae και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Arak στο Ιράν, περίπου το 50% των βρεφών εκδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα κατά τα πρώτα χρόνια ζωής τους.

Προκειμένου να εξεταστεί η βραχυχρόνια αποτελεσματικότητα της τοπικής εφαρμογής του μητρικού γάλακτος έναντι αλοιφής υδροκορτιζόνης σε βρέφη με ήπια έως μέτρια ατοπική δερματίτιδα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν τυχαίες κλινικές δοκιμές. Σε παιδιατρική μονάδα, βρέφη με ατοπική δερματίτιδα επιλέχθηκαν τυχαία, ώστε άλλα να λάβουν ανθρώπινο μητρικό γάλα και άλλα υδροκορτιζόνη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τις ημέρες 0, 7, 14 και 21, οι παρεμβάσεις και στις δύο ομάδες έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα.

«Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι το μητρικό γάλα μπορεί να βελτιώσει το ατοπικό έκζεμα στο βρέφος με τα ίδια αποτελέσματα όπως η αλοιφή υδροκορτιζόνης,» κατέληξαν οι ερευνητές.

«Συνιστούμε την χρήση του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος για τη θεραπεία του ατοπικού εκζέματος στο βρέφος λόγω της θεραπευτικής δράσης του.»

Πηγή

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού… ή οι κίνδυνοι από τη χορήγηση ξένου γάλακτος

Written by Μπαλάσκα Κατερίνα Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc (HONS), RD, MSc Διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας (IBCLC)

BABY_2698324b

Συχνά ακούμε να γίνεται λόγος για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού ως μέσο προώθησής του. Επαινούμε το «αυτονόητο» και το «φυσικό» χωρίς να αναφερόμαστε στους κινδύνους που εγκυμονούν αν κάποια μητέρα αποφασίσει να μην ακολουθήσει το «δρόμο της φύσης».

Αντιθέτως, όταν κάποιος μας ζητήσει τη συμβουλή μας για το αν πρέπει να καπνίζει ή όχι, σπεύδουμε να του απαριθμήσουμε τους κινδύνους της συνέχισης του καπνίσματος, χρησιμοποιώντας όλα τα στατιστικά νούμερα που έχουμε πλέον διαθέσιμα από πολυετείς έρευνες. Δεν προσπαθούμε να τον «πείσουμε» να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τα «οφέλη της εισπνοής καθαρού αέρα»!

Είναι λοιπόν αξιοπερίεργο, πώς με το μητρικό γάλα που βοήθησε το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει και να εξελιχθεί τις τελευταίες 100,000 γενιές, φτάσαμε στο σημείο να «πρέπει» να πείσουμε τις νέες μητέρες και τους συγγενείς τους, ώστε να το «εμπιστευτούν» και να το «δοκιμάσουν»!

Παρακάτω δε θα γίνει καμία αναφορά στα αυτονόητα οφέλη του μοναδικού βιολογικού υγρού (του μοναδικού ανθρώπινα παραγόμενου «super food») που ονομάζεται μητρικό γάλα και που είναι το μοναδικό υγρό που μπορεί από μόνο του να κρατήσει στη ζωή και να μεγαλώσει ένα ανθρώπινο βρέφος για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

Θα μιλήσουμε μόνο για τους κινδύνους που έρχονται αντιμέτωπες οι μητέρες και τα βρέφη τους, αν δεν το χρησιμοποιήσουν, αν δεν θηλάσουν…

Σίγουρα υπάρχει μία θετική συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας της τεχνητής βρεφικής διατροφής με την νεογνική θνησιμότητα και νοσηρότητα σε κάθε χώρα του κόσμου. Είναι όμως πολύ πολύπλοκο να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία της κάθε ασθένειας στα βρέφη, γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν, π.χ. διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής σε διαφορετικές χώρες, ποιότητα και ποσότητα της τροφής (πολύ λίγη τροφή ή πολύ περισσότερη τροφή), έκθεση σε μικρόβια, έκθεση στο κάπνισμα, κλπ. Επίσης πολλές ασθένειες έχουν πολύπλοκους βιοχημικούς, γενετικούς και περιβαλλοντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι επηρεάζουν τελικά την εμφάνισή τους / εξέλιξή τους, ή όχι.

Ο Hanson (2004), μας υπενθυμίζει, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα συμπεράσματα που βγάζουμε όσον αφορά τα προστατευτικά οφέλη του μητρικού θηλασμού. Ίσως ο σωστότερος τρόπος να το δούμε να είναι ότι τα θηλάζοντα βρέφη έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν το υψηλότερο επίπεδο υγείας σύμφωνα με τις γενετικές τους προδιαγραφές και τις κοινωνικό-πολιτιστικές συνθήκες στις οποίες ζουν. Τα βρέφη που τρέφονται με ξένο γάλα (τεχνητή διατροφή) δε θα φτάσουν να είναι ποτέ όσο υγιή θα μπορούσαν να είναι.

Τα νεογνά και βρέφη που σιτίζονται με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος κινδυνεύουν περισσότερο από τα συνομήλικα θηλάζοντα να νοσήσουν από:

 1. Ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος
 2. Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα
 3. Σήψη και Μηνιγγίτιδα
 4. Ασθένειες του Αναπνευστικού (πνευμονία, άσθμα, βρογχιολίτιδα)
 5. Ωτίτιδες
 6. Ουρολοιμώξεις
 7. Αλλεργίες
 8. Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS)

Τα παιδιά ή οι έφηβοι που ως βρέφη σιτίστηκαν με ξένο γάλα κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες όπως:

 1. Σακχαρώδη Διαβήτη (Τύπου 1 και 2)
 2. Κοιλιοκάκη
 3. Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο του Crohn’s
 4. Παχυσαρκία
 5. Άσθμα
 6. Αλλεργίες
 7. Σκλήρυνση κατά πλάκας
 8. Παιδικούς καρκίνους
 9. Τερηδόνα και ορθοδοντικές ανωμαλίες

Τέλος, η σίτιση με ξένο γάλα έχει συσχετιστεί με μικρότερα νούμερα IQ στην ηλικία των 6,5 ετών. Είναι και αυτό αξιοπερίεργο… Γιατί ένα τρόφιμο που αποδεδειγμένα προκαλεί πνευματικό/νοητικό «έλλειμμα» στα παιδιά μας, έχει εγκριθεί να χρησιμοποιείται από όλα τα βρέφη (όχι μόνο από αυτά που δεν έχουν εναλλακτική) και μάλιστα του επιτρέπεται και η διαφήμιση/προώθηση στις μητέρες τους… Ενδιαφέρον, ε;

Οι μητέρες που αποφασίζουν να μη θηλάσουν τα μωρά τους και να τα ταΐσουν με ξένο γάλα κινδυνεύουν από:

 1. Αναιμία
 2. Παχυσαρκία
 3. Οστεοπόρωση
 4. Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
 5. Καρκίνο του στήθους
 6. Καρκίνο του ενδομητρίου
 7. Καρκίνο των ωοθηκών

Για να συνοψίσουμε…

Μία γυναίκα θα έπρεπε να προσεγγίζεται και να ενημερώνεται όχι για τα γνωστά και αυτονόητα οφέλη του μητρικού θηλασμού, αλλά για τους πιθανούς κινδύνους για αυτήν και το μωρό της σε περίπτωση που αποφασίσει να δώσει τροποποιημένο γάλα αγελάδας. Ίσως θα πρέπει να της γίνει πιο ξεκάθαρο ότι το κάθε είδος σε αυτόν τον πλανήτη τρέφεται με το γάλα της μαμάς του…

Δεν συναντούμε συχνά μοσχαράκια να θηλάζουν κατσίκες ή ελεφαντάκια να πίνουν γάλα καμηλοπάρδαλης, ή μήπως όχι;

Πηγή

Σύνδρομο Angelman: η ιστορία ενός διαφορετικού αγγέλου

 

10965364_10153082543149321_1918493864_n

Παιδί με ιδιαιτερότητες και η διαφορετικότητα… Όποτε σκεφτόμουν τον εαυτό μου στον ρόλο της μαμάς, ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό πως θα μπορούσε να συμβεί σε εμένα και πάντα έβλεπα με θαυμασμό και ευαισθησία τις οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά με ιδιαιτερότητες.

Τελικά στην ζωή μου τα όνειρά μου διαφοροποιήθηκαν κατά πολύ. Η μικρή μας ή ο μικρός μας άγγελος όπως συνηθίζουμε να λέμε, έπειτα από μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων διαγνώστηκε με Σύνδρομο Angelman ή Άγγελμαν. Στην περίπτωσή μας τυχαίο γεγονός,  δεν οφείλεται πουθενά!

Το Σύνδρομο Angelman είναι μια νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει 1 στις  15.000 γεννήσεις. Χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακή καθυστέρηση, επιληψία, δυσκολίες συντονισμού κινήσεων, διαταραχές ύπνου και έλλειψη λόγου. Τα παιδιά με Σύνδρομο Angelman μπορεί να μην μπορούν να μιλήσουν, ωστόσο μπορούν να επικοινωνήσουν με εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και μάλιστα έχουν πολλά να πουν. Μαθαίνουν με αργό ρυθμό, αλλά για μια ζωή. Έχουν ένα μοναδικό χαμόγ