Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτούμε τις συνήθειες των διαφόρων πολιτισμών. Είναι πιο εύκολο όταν συγκρίνουμε τις συνήθειες μιας κουλτούρας μ’ αυτές μιας άλλης. Οι διαφορές και οι ομοιότητες προσδιορίζουν τις αξίες της κάθε κουλτούρας. Η δυτική κουλτούρα τείνει να δίνει μεγάλη αξία στην εκπαίδευση των παιδιών ώστε να γίνουν ανεξάρτητα.

Photo by Steward Masweneng on Unsplash

Όσον αφορά το φαγητό, ένας κοινός στόχος των δυτικών κοινωνιών είναι ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κάθονται σε καρέκλα και να χρησιμοποιούν τα κουτάλια και τα πιρούνια.

Το φαγητό σερβίρεται σε πιάτο και μασάμε το φαγητό με το στόμα κλειστό.

Οι πετσέτες βρίσκονται πάνω στα πόδια μας και οι αγκώνες δεν πρέπει να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Τρώμε τρία γεύματα την ημέρα και τα σνακ επιτρέπονται, αλλά όχι πριν το φαγητό!

Αυτοί είναι κοινοί κανόνες για τις δυτικές κοινωνίες, αλλά κατά πόσο θα πρέπει να περιμένουμε από ένα παιδί να τους ακολουθήσει;

Για κάποιους γονείς το πρόγραμμα είναι σημαντικό από τη στιγμή της γέννησης. Το μωρό θα πρέπει να τρώει και να κοιμάται συγκεκριμένες ώρες . 

Στα μισά του πρώτου χρόνου περίπου, πολλά μωρά μπορούν να κάθονται μόνα τους και αρχίζουν να τρώνε στέρεες τροφές.

Αποκτούν την ικανότητα να κρατούν το φαγητό στο στόμα τους και δείχνουν φανερό ενδιαφέρον για το φαγητό στο πιάτο των γονιών τους. Συνήθως στα μωρά επιτρέπεται να ρίχνουν φαγητό γύρω τους και κάτω τους.

Τα ενός έτους μωρά ενθαρρύνονται πολλές φορές να βάλουν τα χέρια τους μέσα στην τούρτα των γενεθλίων τους καθώς οι γονείς τους τραβούν φωτογραφίες. Αλλά καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, αυτές οι δραστηριότητες γίνονται όλο και λιγότερο αποδεκτές.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, πολλοί άνθρωποι ξεκινούν να δοκιμάζουν τροφές εκτός του μητρικού γάλακτος από τη μέρα της γέννησης.

Σε πολλές κουλτούρες το πρωτόγαλα θεωρείται επικίνδυνο για τα μωρά.

Στα μωρά μπορεί να δίνονται διάφορα αφεψήματα, ή γάλα από άλλα ζώα, ή μπορεί  να τα θηλάζει μια άλλη γυναίκα για 1-4 μέρες, μέχρι να κατέβει το γάλα της μητέρας.

Στις δυτικές κοινωνίες, στο διαιτολόγιο του μωρού συχνά προστίθεται ζαχαρόνερο ή ξένο γάλα. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούσουμε ότι σε κάποια μωρά μερικών εβδομάδων δόθηκε ρύζι ή δημητριακά. 

Σε κάποια μέρη του κόσμου το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές τροφές κατάλληλες για μωρά.

Μια έρευνα έδειξε ότι όσο αργότερα γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του μωρού, τόσο χαμηλότερη είναι η θνησιμότητα (Goldsmith 1984).

Στην Αφρική παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά ήταν υγιή μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Μετά, τα παιδιά φαίνονταν υποσιτισμένα. Αυτό συνέβαινε γιατί τα μικρότερα παιδιά, κάτω των δύο ετών, ακόμα θήλαζαν.

Ανά τον κόσμο, οι στέρεες τροφές εισάγονται με διαφορετικούς τρόπους.

Σε κάποιες κουλτούρες συνηθίζεται οι γονείς να μασούν οι ίδιοι πρώτα την τροφή και μετά να τη δίνουν στο μωρό. Ίσως γιατί κάποια ένζυμα στο σάλιο των ενηλίκων κάνουν την τροφή πιο εύπεπτη. Σίγουρα είναι ένας εύκολος τρόπος να γίνει η τροφή αρκετά μαλακή για να την καταπιεί το μωρό. Υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν τις μητέρες να δίνουν την τροφή στο μωρό κατευθείαν από το στόμα τους. Το νερό μερικές φορές δίνεται κατά τον ίδιο τρόπο.

Στην Ωκεανία μασούν την τροφή πριν την δώσουν στο μωρό τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι του δυτικού κόσμου είναι βέβαιοι ότι τα έντομα έχουν απαίσια γεύση χωρίς να τα έχουν ποτέ δοκιμάσει. Χαμηλά σε λιπαρά και με πολλές πρωτεΐνες, τα έντομα είναι εύκολο να βρεθούν και τρώγονται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Στην Πολυνησία η πρώτη τροφή των μωρών είναι ένα μείγμα από ψωμί και γάλα καρύδας.

Στην Αρκτική, οι Inuit έχουν μακρούς χειμώνες με ανέμους 40 μίλια την ώρα και θερμοκρασίες  αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Η πρώτη τροφή για τα μωρά τους είναι τα φύκια, το λίπος της φώκιας και αμέσως μετά το κρέας των καριμπού.

Στο Πουέρτο Ρίκο οι πρώτες τροφές είναι πατάτες αναμεμειγμένες με γάλα, μπανάνα, ρύζι, μάνγκο, χυμός ανανά και πολλά άλλα τροπικά φρούτα και λαχανικά. Αφεψήματα δίνονται επίσης στα μωρά πολύ συχνά.

Οι περισσότεροι γιατροί στην Ιαπωνία συστήνουν τα γεύματα να δίνονται στις 10 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι. Το πρώτο φαγητό είναι μια σούπα από ρύζι. Αργότερα το ρύζι δίνεται πιο σφιχτό μαζί με μικρά ψάρια, λαχανικά και κολοκύθι. Τα μωρά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το κουτάλι και το πιρούνι, αλλά περίπου στην ηλικία των δύο ετών τα περισσότερα μωρά τρώνε με τα ξυλάκια (chopsticks).

Σε πολλές χώρες του κόσμου το φαγητό σερβίρεται σε ασημένια σερβίτσια.

Στην Αιθιοπία το φαγητό σερβίρεται χωρίς μαχαιροπήρουνα, αλλά με κομμάτια πίτας που χρησιμεύουν για να παίρνεις το φαγητό από το πιάτο.

Οι πολιτιστικές διαφορές επηρεάζουν τον τρόπο που τρώνε τα παιδιά ανά τον κόσμο. Σε κάποιες χώρες οι γονείς εύχονται τα παιδιά τους να μάθουν να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφών, ενώ σε κάποιες άλλες οι επιλογές σε τροφές είναι πολύ περιορισμένες. Σ

Σε κάποιες χώρες οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τα πιρούνια και τα πιάτα, ενώ σε κάποιες άλλες το φαγητό τρώγεται με το χέρι από ένα πιάτο κοινό για όλους.  Κάποιες οικογένειες τρώνε σε χαμηλό τραπέζι, καθισμένοι στο χαλί, ενώ άλλες κάθονται σε καρέκλες. Κάποια μωρά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν μαχαιροπήρουνα και άλλα τρώνε με ξυλάκια.

Όλες αυτές οι διαφορές μας βοηθούν να δούμε ότι δεν υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος για τη μετάβαση των μωρών μας στις στέρεες τροφές.

Η La Leche League συστήνει να παρακολουθείτε το μωρό σας για σημάδια ετοιμότητας. Μετά, κάντε τη μετάβαση με τον τρόπο που είναι πιο κατάλληλος για εσάς και το μωρό σας.

Michelle Brode
Boulder, CO USA
From NEW BEGINNINGS, Vol. 18 No. 2, March-April 2001, pp. 64-65

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση