Η UNICEF έφτιαξε ένα σύντομο animated βιντεάκι για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Το βίντεο συντάχθηκε στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας για την προώθηση του θηλασμού στην Κίνα, αλλά έκανε γρήγορα το γύρο του κόσμου.

Δείχνει ότι όλα τα θηλαστικά στη γη θηλάζουν φυσικά τα παιδιά τους.

Όλα;

Αυτό που δεν περίμενε κανείς είναι το τέλος του βίντεο. Σε αφήνει άναυδο. Σου φέρνει δάκρυα! Και ενώ είναι τόσο σοκαριστικό αλλά και αληθινό, ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Γυναίκες που δεν θήλασαν, είτε από επιλογή είτε επειδή υπήρχε άλλος λόγος, βρήκαν το βίντεο προσβλητικό.

Θεώρησαν ότι δεν περνάει το μήνυμα που θα έπρεπε να περάσει και ότι ήταν ένα λάθος της UNICEF.

«Προσπαθώντας να πουν ότι ο θηλασμός είναι φυσικός δείχνοντας ζώα να θηλάζουν και μετά να περνάνε το μήνυμα ενοχοποιώντας τη φόρμουλα δεν θα καταφέρουν τίποτα» σχολίασε μια γυναίκα.

«Οι γυναίκες δεν θηλάζουν γιατί τις πιέζει η κοινωνία να θηλάσουν. Ντροπή σου UNICEF! Να αποσύρετε το βίντεο τώρα!» είπε μια άλλη.

Η απάντηση της UNICEF

«Με αυτό το βίντεο όπως και με τα υπόλοιπα που δημοσιεύουμε στα πλαίσια προώθησης του μητρικού θηλασμού, δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να κρίνουμε τις μητέρες που δεν θήλασαν ή δεν μπόρεσαν να θηλάσουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών είναι σε θέση να θηλάσουν, αλλά μόνο το 39 % το κάνει για τους πρώτους έξι μήνες.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες αυτές (τουλάχιστον όσες είναι σε θέση να το κάνουν, αλλά δεν το κάνουν) δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται από τους παρόχους φροντίδας, την κυβέρνηση και την κοινότητά τους .

Η UNICEF προωθεί το θηλασμό και συνεργάζεται με κυβερνήσεις για τη βελτίωση της υποστήριξης του θηλασμού στις μητέρες, διότι τα παιδιά που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους από ό, τι τα μη θηλάζοντα παιδιά – και η έναρξη του θηλασμού κατά την πρώτη ημέρα της γέννησης μπορεί να μειώσει την κίνδυνο θανάτου του νεογέννητου κατά 45 %.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας.

Νούμερο ένα στις προτεραιότητες μας είναι να προληφθούν οι θάνατοι των παιδιών, συνυπολογίζοντας σε αυτό, ότι ο θηλασμός είναι η φθηνότερη και πιο αποτελεσματική λύση στην ιστορία για να σώζει ζωές.

 Έχουμε την ελπίδα ότι αυτό βοηθάει, αλλά αν κάποιοι ένιωσαν προσβεβλημένοι σας βεβαιώνουμε ότι σίγουρα δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας” . 

Αξίζει να συμπληρώσουμε ότι στην Κίνα, για την οποία δημιουργήθηκε και προβλήθηκε το βίντεο, οι πωλήσεις ξένου γάλακτος φόρμουλα, αυξήθηκαν κατά 29% μέσα στο 2012 με κέρδος  95.200.000.000 yuan (δηλαδή 15,4 δισ. δολάρια), ένα μέγεθος τετραπλάσιο από αυτό της Αμερικής.

Φανταστείτε ότι η Αμερική είναι μια χώρα όπου το γάλα φόρμουλα έχει τεράστια κέρδη και ο μητρικός θηλασμός πολύ χαμηλά ποσοστά. Και η Κίνα την ξεπερνάει κατά πολύ.

Πρόσφατα η Κίνα προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, επειδή η ισχυρή ζήτηση των καταναλωτών της για βρεφικά γάλατα προκάλεσε ελλείψεις σε άλλες χώρες. Οπότε μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος.

Η Κίνα είναι από τους κορυφαίους πελάτες φόρμουλα, έχει πολύ μικρά ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού, δεν έχει χώρους για θηλάζουσες σε δημόσιους χώρους και ένα πολύ μικρό ποσοστό μητέρων κατανοούν τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.

Η Xiaoyu Su από την Κίνα λέει ότι «Το θέαμα μιας μητέρας να θηλάζει το παιδί της είναι σπάνιο στην Κίνα».

Η ίδια έπρεπε να πολεμήσει την οικογένεια και τους φίλους της για να θηλάσει το νεογέννητο της για τους πρώτους έξι μήνες. « Οι φίλοι και η οικογένειά μου έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να με πείσουν να δώσω στην κόρη μου άλλη τροφή», είπε.

«Στην Κίνα αν δεν είστε δυνατές για να κρατήσετε τις πεποιθήσεις σας, είναι πολύ εύκολο να επηρεαστείτε από τους άλλους και να εγκαταλείψετε το θηλασμό.»

Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να πούμε άραγε ότι το βίντεο θα έπρεπε να αποσυρθεί επειδή μπορεί να προσβάλει τις μητέρες που έδωσαν γάλα φόρμουλα στα παιδιά τους;

Μερικές φορές όταν ο σκοπός είναι η γνώση και η ευαισθητοποίηση για θέματα ζωής, τότε υπερβαίνει κατά πολύ την πιθανότητα ενόχλησης κάποιων.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση