Η πρώτη μέρα της ζωής του μωρού –και της δικής σας ως μαμά – θα είναι χαρούμενη, συναρπαστική και εξουθενωτική. Για πολλές γυναίκες είναι επίσης ημέρα μεγάλου άγχους, πολλών ερωτηματικών και αμφιβολιών.

Το άρθρο αυτό έχει σκοπό να σας βοηθήσει να θηλάσετε και να αισθανθείτε σίγουρη για την απόφαση και τις ικανότητές σας.

Θέλω να σας βοηθήσω να κάνετε μια καλή αρχή, αφού ξέρω καλά ποιες είναι οι πρώτες απορίες σας ως νέα μαμά.

Όλες θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η πρώτη μέρα θα είναι ιδανική– το μωρό γεννιέται, ανταλλάσουμε βλέμματα λατρείας με τον σύντροφό μας, το μωρό προσκολλάται στη θηλή χωρίς καμία προσπάθεια, έχουμε άπειρο γάλα και κανείς γύρω μας δεν αμφιβάλει ότι κάνουμε το σωστό.

Ίσως για κάποιες από εσάς να γίνουν ακριβώς έτσι τα πράγματα (το εύχομαι με όλη μου την καρδιά).

Για πολλές οικογένειες όμως αυτή η ωραία εικόνα παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας και δεν είναι όλα τόσο ρόδινα.

Γι’ αυτές τις οικογένειες έγραψα αυτό το άρθρο, ώστε να τις οπλίσω με δύναμη και γνώση και να τις βοηθήσω να κάνουν μια καλή αρχή με το θηλασμό.

 

1.Αγκαλιάστε το μωρό σας, όσο πιο πολύ μπορείτε, δέρμα με δέρμα

Το μωρό μας είναι ξύπνιο και σε διέγερση τις περισσότερες από τις πρώτες 24 ώρες της ζωής του.

Χρησιμοποιήστε αυτό τον πολύτιμο χρόνο για να παρατηρήσετε τα σημάδια πείνας του μωρού σας: ψάχνει στον αέρα με το στόμα, βάζει τα χέρια στο στόμα, γλείφεται και γυρίζει το κεφάλι του από τη μια πλευρά στην άλλη.

Αυτά τα σημάδια τα βλέπουμε συνήθως κατά τη διάρκεια της ήρεμης και ξύπνιας φάσης του μωρού.

Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης να δώσουμε στο μωρό μας την ευκαιρία να εκπαιδευτεί και να μάθει τη σωστή προσκόλληση στο στήθος.

Τα μωρά σταδιακά γίνονται όλο και πιο ληθαργικά μετά από μερικές ώρες, άρα αυτό το κρίσιμο στάδιο μπορεί να χαθεί εάν ασχολούνται άλλοι με το μωρό μας.

Το να κρατάμε το μωρό επάνω μας σε επαφή δέρμα με δέρμα, είναι κάτι που κάνει τη μετάβαση από τη ζωή στη μήτρα, στον εξωτερικό κόσμο, πολύ πιο εύκολη, τόσο για το μωρό όσο και για μας.

Επίσης, η θερμοκρασία του μωρού διατηρείτε αυτομάτως σταθερή μ’ αυτό τον τρόπο.

2. Αποφύγετε τα μπιμπερό και τις πιπίλες

Η αναίτια εισαγωγή συμπληρωματικής τροφής ή πιπίλας στο μωρό κατά την κρίσιμη περίοδο αυτού του πρώτου 24ωρου, μπορεί να αποθαρρύνει το μωρό από το να θηλάσει από τη μαμά του.

Καθώς ο θηλασμός ηρεμεί το μωρό και η διέγερση του στήθους επιταχύνει την παραγωγή γάλακτος, οποιοδήποτε συμπλήρωμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά αυτό το θαυμαστό σύστημα.

3. Θηλάστε το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό και πολύ συχνά

Οι ειδικοί του θηλασμού πιστεύουν ότι η συχνή διέγερση του στήθους μέσω του θηλασμού, βοηθάει στην δημιουργία περισσότερων υποδοχέων προλακτίνης στο στήθος.

Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος και μεγαλύτερη συνολική διάρκεια θηλασμού.

 

4. Δώστε προσοχή στη σωστή προσκόλληση του μωρού στο στήθος

Δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις για να περιγράψω πόσο σημαντική είναι η σωστή προσκόλληση του μωρού στο στήθος, το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό.

Πολλά μωρά μπορεί να μην έχουν καλό προσανατολισμό στην αρχή. Εάν πήρατε αναισθησία για πολύ ώρα κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο αποπροσανατολισμός αυτός θα είναι προφανής.

Εάν ακούτε ήχους σαν κλικ κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εάν τα μάγουλα του μωρού ρουφιούνται προς τα μέσα, ή εάν πονάει η θηλή σας, όλα αυτά είναι σημάδια ότι πρέπει να βγάλετε το μωρό από το στήθος και να γίνει η προσπάθεια για σωστή προσκόλληση από την αρχή.

Ζητήστε βοήθεια. Εάν χρειάζεστε ακόμη περισσότερη βοήθεια, μην διστάσετε να την ψάξετε. 

5. Κρατήστε το μωρό μαζί σας στο δωμάτιο της κλινικής (συγκατοίκηση)

Όπως και με την επαφή δέρμα με δέρμα, η συγκατοίκηση με το μωρό μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε ο ένας τον άλλο. Είναι η ευκαιρία να μάθουμε τα σημάδια του μωρού μας.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι του στενού μας περιβάλλοντος μας συμβουλεύουν να δώσουμε το μωρό στις νοσοκόμες για να ξεκουραστούμε ή για να κοιμηθούμε καλύτερα το βράδυ. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Οι έρευνες έχουν δείξει αντίθετα, ότι εκείνες που δεν κοιμούνται αρκετά είναι οι μητέρες που αποχωρίζονται από τα μωρά τους.

Οι μητέρες που κρατούν το μωρό τους μαζί τους στο δωμάτιο μπορούν να ξεκουραστούν άνετα, ξυπνώντας κάθε φορά που ζητά το μωρό να θηλάσει και να έχουν την ευκαιρία να θηλάσουν όταν το μωρό τους είναι ξύπνιο και ήσυχο.

Η χαλάρωση που μας φέρνει η παρουσία του μωρού μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος μας, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μας. 

6. Κρατήστε δίπλα σας μόνο τους ανθρώπους που σας υποστηρίζουν

Το να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που πιστεύουν στο θηλασμό, στη δύναμη της φύσης και σ’ εσάς, είναι πολύ σημαντικό.

Αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν θηλάσει και οι ίδιοι τα παιδιά τους με επιτυχία, ακόμη καλύτερα.

Όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η σίτιση του μωρού με το πιο κατάλληλο γάλα, είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνο εσείς.

Αυτή η περίοδος, είναι η στιγμή που δύο διαφορετικά πλάσματα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν σαν ένα.

Το σύστημα είναι τόσο εύθραυστο, όσο και ανθεκτικό και θα πρέπει να το σέβονται όλοι όσοι βρίσκονται γύρω σας.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

 

Αφήστε μια απάντηση