Image by Freepik

1.Ο θηλασμός για τα μωρά είναι μια ενστικτώδης, φυσική διαδικασία.

Εάν στον τοκετό (τόσο πριν απ’ αυτόν, όσο και μετά) δεν  υπάρξουν παρεμβάσεις (πρόκληση, φάρμακα, ναρκωτικές ουσίες, εγχείρηση, πόνος), τα μωρά γεννιούνται με το ένστικτο του θηλασμού και θηλάζουν αμέσως, εάν τους δοθεί η ευκαιρία και αφεθούν να ακολουθήσουν το ένστικτό τους.

2. Για εμάς τις μητέρες, ο θηλασμός είναι μια τέχνη που πρέπει να μάθουμε.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να χρειαζόμαστε αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση, ειδικά τον πρώτο καιρό και να χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι να αισθανθούμε σίγουρες για τον εαυτό μας όσον αφορά το θηλασμό.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις γυναίκες που ζουν σε κοινωνίες όπου ο θηλασμός δεν είναι μέρος της κουλτούρας, δηλαδή σε κοινωνίες όπου οι γυναίκες μεγαλώνουν χωρίς να βλέπουν άλλες μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους και να αντιμετωπίζουν όλων των ειδών τα προβλήματα θηλασμού.

3. Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθάει τα μωρά να θηλάζουν πιο εύκολα και αποτελεσματικά και επίσης βοηθάει ορμονικά στην παραγωγή γάλακτος. Όταν ένα μωρό, οποιασδήποτε ηλικίας, αφεθεί γυμνό πάνω στο γυμνό στήθος της μητέρας του, είναι πιο εύκολο να ακολουθήσει το ένστικτό του και να προσκολληθεί σωστά στο στήθος.

4. Τα σημάδια που μας δείχνουν ότι το μωρό πεινάει, είναι τα εξής:

  • Πιπιλίζει το δάχτυλό του,
  • Πιπιλίζει τη γροθιά του,
  • Κουνάει το κεφάλι του απ’ τη μια πλευρά στην άλλη,
  • Ανοιγοκλείνει  το στόμα του σαν το ψάρι,
  • Χτυπάει τα χείλη του,
  • Βγάζει έξω τη γλώσσα του.

Το κλάμα είναι το τελευταίο σημάδι πείνας του μωρού και θα προσκολληθεί στο στήθος πιο εύκολα πριν φτάσει σ’ αυτό το σημείο.

Φανταστείτε τον εαυτό σας να πεινάει και να μην μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό. Τι θα κάνετε; Πρώτα θα προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε την ανάγκη σας με όποια μέσα διαθέτετε.

Εάν η ανάγκη σας δεν ικανοποιείτε, τελικά θα κλάψετε απεγνωσμένα, παρακαλώντας κάποιος να σας δώσει σημασία. Το ίδιο κάνουν και τα μωρά.

Το στομάχι τους είναι πολύ μικρό, ειδικά τους πρώτους μήνες ζωής και παρόλο που γεμίζει πολύ εύκολα, εξίσου εύκολα αδειάζει και πολύ σύντομα το μωρό σας ζητάει να θηλάσει ξανά.

Μαθαίνοντας τα σημάδια του μωρού σας και ανταποκρινόμενες άμεσα στις ανάγκες του μωρού, θα καταφέρετε να θηλάσετε με επιτυχία και θα έχετε ένα ευτυχισμένο και ικανοποιημένο μωρό.

5. Εάν την ώρα που θηλάζετε κάνετε απαλό μασάζ στο στήθος σας προς την θηλή, βοηθάτε το μωρό σαν να παίρνει περισσότερο γάλα και μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα εάν το μωρό σας  κοιμάται  γρήγορα στο στήθος.

Εάν επίσης περνάτε απαλά το δάχτυλό σας επάνω στο λαιμό ή στο μάγουλο του μωρού, μπορεί να το βοηθήσετε να πάρει περισσότερο γάλα πριν αποκοιμηθεί.

6.  Το στήθος της κάθε γυναίκας έχει διαφορετική δυνατότητα αποθήκευσης κι αυτό επηρεάζει την συχνότητα που θηλάζει το κάθε μωρό ή το αν το μωρό θα θηλάσει μόνο από το ένα ή και από τα δύο στήθη σε κάθε θηλασμό.

Μια μητέρα με μικρή δυνατότητα αποθήκευσης είναι πιο πιθανό να θηλάζει πιο συχνά κι αυτό είναι φυσιολογικό για αυτήν την γυναίκα και το μωρό της και δεν σημαίνει ότι δεν έχει αρκετό γάλα.

Κάποια άλλη γυναίκα, με μεγαλύτερη αποθηκευτική δυνατότητα, μπορεί να έχει ένα μωρό που θηλάζει σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα κι αυτό είναι επίσης φυσιολογικό για την συγκεκριμένη γυναίκα και το μωρό της.

Όλες οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, θηλάζοντας πιο συχνά.

Οι προσαρμογές στην παραγωγή γάλακτος γίνονται πιο εύκολα κατά τις πρώτες 30 μέρες.

Μετά απ’ αυτό το διάστημα, όλα γίνονται πιο δύσκολα και γι’ αυτό είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα να θηλάζετε όποτε ζητάει το μωρό.

7. Το συχνό άδειασμα του στήθους στέλνει στον οργανισμό μας το μήνυμα να παράγει περισσότερο γάλα, άρα, όσο πιο συχνά θηλάζει μια γυναίκα ( ή όσο πιο συχνά αντλεί γάλα), τόσο περισσότερο γάλα θα  έχει.

Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης.

Το σώμα μας παράγει περισσότερο, όταν παίρνει το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε περισσότερο, μέσω των συχνών θηλασμών ή των συχνών αντλήσεων.

Εάν δίνουμε συμπλήρωμα, τότε ο αριθμός των θηλασμών ή/και των αντλήσεων μειώνεται, στέλνοντας στο σώμα μας το μήνυμα ότι το μωρό μας δεν χρειάζεται τόσο πολύ γάλα και η παραγωγή μας μειώνεται.

Αυτός είναι ο λόγος που όταν δίνουμε συμπλήρωμα (νομίζοντας ότι δεν έχουμε αρκετό γάλα) καταλήγουμε πραγματικά να μην έχουμε αρκετό γάλα, προκαλούμε δηλαδή αυτό το οποίο φοβόμαστε.

Εάν η μητέρα αντλεί γάλα, θα πρέπει να αντλεί μέχρι να αδειάσει τελείως το στήθος της, που σημαίνει να συνεχίζει την άντληση 3 λεπτά μετά την τελευταία σταγόνα, ή για 25 λεπτά, όποιο απ’ τα δύο γίνει πρώτο.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

 

 

This Post Has 2 Comments

  1. Melina Anastasopoulou

    ειμαι μητερα 4 παιδιων κ το μωρακι μου ειναι 3 μηνων.
    θηλαζω κ το απολαμβανω, αλλα κοντευει ο καιρος για να επιστρεψω στη δουλεια κ ανησυχω, γιατι αυτο το μωρακι μου αρνειται να δοκιμασει μπιμπερο κ πιπιλα. τι μου προτεινετε για να συνεχισω να θηλαζω επιτυχως το μωρο μου, αλλα κ ν αρχισω να πηγαινω στη δουλεια?

    1. ΒΙΚΥ

      Όταν θα πας στη δουλειά αγαπητή Μελίνα, αυτός που θα κρατάει το μωρό σου οπωσδήποτε θα καταφέρει να του δώσει και μπιμπερό και πιπίλα. Τα παιδιά προσαρμόζονται με όποιον είναι μαζί τους, όπως σίγουρα ξέρεις καλά με 3 ακόμα παιδιά, και δεν θα έχετε κατά πάσα πιθανότητα κανένα πρόβλημα όταν είσαι στη δουλειά…

Αφήστε μια απάντηση