Μια γυναίκα γεννά… το βρέφος πλένεται, τυλίγεται, τοποθετείται στο «ειδικό» κρεβατάκι του και απομακρύνεται από τη μητέρα του, έτσι ώστε εκείνη να ξεκουραστεί.

Photo by Katie Smith on Unsplash

Παρόλες αυτές τις κοινές πρακτικές, έρευνα που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Βιολογικής Ψυχιατρικής αποδεικνύει ότι η απομάκρυνση των βρεφών από την μητέρα τους, προκαλεί έντονο άγχος στο βρέφος.

Αποτελεί πλέον συνηθισμένη πρακτική στις κλινικές, ιδιαίτερα στις Δυτικές κοινωνίες, ο αποχωρισμός μιας μητέρας από το μωρό της.

Ο αποχωρισμός επίσης αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο για βρέφη που έχουν καταπονηθεί στη γέννα ή είναι πρόωρα κι έτσι τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδα.

Οι άνθρωποι αποτελούν το μοναδικό θηλαστικό που υφίστανται αυτού του είδους τον αποχωρισμό μητέρας-νεογνού.

Ερευνητές μέτρησαν τον καρδιακό ρυθμό σε μόλις 2 ημερών νεογέννητα, χρονικής διάρκειας μιας ώρας ενώ κοιμούνταν.

Οι μετρήσεις έγιναν σε μωρά τα οποία σε αυτό το διάστημα βρίσκονταν σε δερματική επαφή με την μητέρα τους και σε άλλα τα οποία κοιμούνταν στο ειδικό κρεβάτι τους δίπλα στην μητέρα τους.

Οι λειτουργίες του νεογέννητου παρουσίαζαν αύξηση 176% και ο ήρεμος ύπνος παρουσίαζε πτώση σε ποσοστό 86% κατά τον αποχωρισμό μητέρας-βρέφους, συγκριτικά με την στιγμή της δερματικής επαφής τους.

Ο Δρ. John Krystal, συντάκτης στην Βιολογική Ψυχιατρική, σχολίασε τα ευρήματα της έρευνας:

«Η έρευνα αυτή τονίζει την σημαντική επιρροή στο βρέφος όταν αυτό αποχωρίζεται την μητέρα του. Γνωρίζαμε ότι αυτό το γεγονός του προκαλεί άγχος και ένταση, αλλά η παρούσα έρευνα δείχνει τελικά πόσο πολύ στρεσογόνος είναι αυτός ο αποχωρισμός για το μωρό

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζει και μια σημαντική αντίφαση:

Σε εργαστηριακές μελέτες που γίνονται σε ζώα, ο αποχωρισμός από την μητέρα αποτελεί κοινή πρακτική πρόκλησης άγχους, ώστε να μελετηθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του νεογέννητου.

Παρόλ’αυτα, αυτή η πρακτική εξακολουθεί να ασκείται σε βρέφη του ανθρώπινου είδους, ειδικά όταν απαιτείται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα (π.χ. θεραπεία σε θερμοκοιτίδα).

«Η δερματική επαφή με την μητέρα εξαλείφει αυτή την αντίφαση και τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αποτελούν το πρώτο βήμα στο να κατανοήσουμε πλήρως γιατί τα μωρά που θρέφονται ενώ βρίσκονται σε δερματική επαφή αναρρώνουν καλύτερα, συγκριτικά με μια θεραπεία σε θερμοκοιτίδα», εξηγεί ο Δρ. Barak Morgan.

Πλέον, είναι γνωστά τα οφέλη της δερματικής επαφής και η αδικαιολόγητη δημιουργία άγχους στο νεογέννητο είναι μη αποδεκτή.

Η νέα πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας είναι το να εντάξουν την δερματική επαφή στο πλαίσιο της καθημερινής θεραπείας των νεογέννητων σε συνδυασμό με την ασφαλή παροχή και άλλων μορφών ιατρικής περίθαλψης. 

Πηγή: http://www.mommydotcom.gr/

Αφήστε μια απάντηση