Τα μωρά που θηλάζουν κατευθείαν από το στήθος υποφέρουν λιγότερο από λοιμώξεις των αυτιών σε σύγκριση με τα μωρά που σιτίζονται με μητρικό γάλα από μπουκάλι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Image by Freepik

Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει ότι τα μωρά που σιτίζονται με μητρικό γάλα, είτε από το στήθος είτε με μπουκάλι, έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάρροιες.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 500 νέες μητέρες με τα μωρά τους και βρήκαν ότι ένας μήνας θηλασμού από το στήθος σχετιζόταν με 4% μικρότερο κίνδυνο για λοιμώξεις των αυτιών.

Θηλάζοντας αποκλειστικά για 6 μήνες, το ποσοστό ανέβαινε στο 17%.

Συγκρινόμενα με τα μωρά που θήλαζαν αποκλειστικά από το στήθος, τα μωρά που έπιναν αντλημένο μητρικό γάλα είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις των αυτιών.

Και ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 115% για τα μωρά που έπιναν αντλημένο μητρικό γάλα για 6 μήνες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Pediatrics.

«Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο γιατί οι λοιμώξεις των αυτιών σχετίζονται με την σίτιση από το μπουκάλι, αλλά η αιτία μπορεί να είναι ότι τα μπουκάλια δημιουργούν αρνητική πίεση κατά τη διάρκεια του ταΐσματος.

Αυτή η αρνητική πίεση μεταφέρεται από το μπουκάλι στο αυτί του μωρού, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες», λέει η επικεφαλής της έρευνας Sarah Keim.

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι τα μωρά που έπιναν μητρικό γάλα, είτε απευθείας από το στήθος είτε αντλημένο με μπουκάλι, για 6 μήνες, είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο διάρροιας, ενώ τα μωρά που έπιναν φόρμουλα για 6 μήνες είχαν 34% αυξημένο κίνδυνο για διάρροιες.

Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι το είδος της τροφής και όχι η μέθοδος ταΐσματος, σχετίζεται με τον κίνδυνο ενός μωρού για διάρροιες.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι μητέρες που έδιναν στα μωρά τους μόνο μητρικό γάλα, ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τις μητέρες που έδιναν στα μωρά τους φόρμουλα και ότι οι μητέρες που έδιναν στα μωρά τους φόρμουλα ήταν πιο φτωχές σε σύγκριση με αυτές που θήλαζαν.

«Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που δείχνουν θετική συσχέτιση ανάμεσα στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το θηλασμό.

Η έναρξη και η συνέχιση του θηλασμού μητέρων καλύτερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι μητέρες αυτές έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης», λέει η Keim.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση