της Melissa Bartick, MD

Image by Freepik

Ας είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Οι εταιρίες ξένου γάλακτος διανέμουν δωρεάν δείγματα στα νοσοκομεία για έναν και μοναδικό λόγο: για να πουλήσουν το γάλα τους.

Για την ακρίβεια, για να πουλήσουν περισσότερο και πιο ακριβά το γάλα τους.

Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να αγοράζουν το γάλα που τους έδωσαν στην κλινική.

Κι αφού πολλά μωρά έχουν προβλήματα με το ξένο γάλα, οι γυναίκες πολύ σωστά επιμένουν να αγοράζουν το γάλα που ανέχονται καλύτερα τα μωρά τους.

Γι’ αυτό και οι μεγάλες εταιρίες ξένου γάλακτος ανταγωνίζονται και μάλιστα σκληρά, για το ποια θα είναι εκείνη που θα χρησιμοποιήσει το νοσοκομείο ή η κλινική.

Όμως τα δείγματα ξένου γάλακτος δεν είναι δωρεάν μόνο για τις μαμάδες. Οι εταιρίες παρέχουν δωρεάν το γάλα τους και στις κλινικές.

Οι αντιπρόσωποι των εταιριών ξένου γάλακτος προσπερνούν όλες τις πολιτικές και τους ελέγχους ποιότητας των νοσοκομείων και φτάνουν στις μαιευτικές μονάδες, με την ελπίδα ότι οι νοσοκόμες θα διανέμουν τα δείγματά τους σαν κομφετί.

Είναι μια ιδιοφυής στρατηγική. Το προσωπικό των νοσοκομείων χαίρεται να βοηθά. Γι’ αυτό ακριβώς βρίσκονται στον κλάδο της υγείας.

Και οι εταιρίες ξέρουν πολύ καλά ότι οι νοσοκόμες, με τις καλύτερες προθέσεις, θα μοιράσουν τα δείγματά τους στις μαμάδες.

Νομίζετε ότι θα κοιμηθείτε περισσότερο εάν η νοσοκόμα πάρει το μωρό σας στην μονάδα; Αυτός είναι άλλος ένας μύθος που πουλούν οι εταιρίες ξένου γάλακτος. Όμως κάθε νοσοκόμα μπορεί να έχει υπ’ ευθύνη της πέντε ή έξι μωρά.

Δεν είναι περίεργο που οι έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά τα πάνε καλύτερα όταν βρίσκονται μαζί με τη μητέρα τους και ότι οι μητέρες κοιμούνται τις ίδιες ώρες, είτε είναι μαζί με το μωρό τους είτε χωρίς αυτό.

Για τις μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν, η άφθονη παροχή δωρεάν ξένου γάλακτος δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα απ’ ότι για τις μητέρες που επιλέγουν τη φόρμουλα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αποτυχίας του θηλασμού είναι η χορήγηση ξένου γάλακτος τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό και μάλιστα όταν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος.

Κάτι τέτοιο συνιστά εμπόδιο για την παραγωγή γάλακτος της μητέρας και για την απρόσκοπτη επαφή του μωρού με το στήθος.

Όπως θα έχετε ακούσει, το ένα μπιμπερό φέρνει το άλλο και πολύ σύντομα η παραγωγή της μητέρας μειώνεται. Όταν συμβαίνει αυτό, η μητέρα θα πρέπει να αγοράζει ξένο γάλα για τον υπόλοιπο ένα χρόνο, ακριβώς όπως ένας διαβητικός θα πρέπει να αγοράζει ινσουλίνη.

Οι εταιρίες ξένου γάλακτος πουλούν ένα προϊόν σε μια συγκεκριμένη αγορά-στόχο, τα μωρά, και γεννιούνται πάρα πολλά μωρά κάθε χρόνο. Άρα, ο μόνος τρόπος για να πουλήσουν περισσότερο γάλα είναι να πουλήσουν λιγότερο θηλασμό. Τόσο απλά.

Και τα δωρεάν δείγματα ξένου γάλακτος έρχονται στο σπίτι μαζί με το μωρό και τη μητέρα, η οποία συνήθως βρίσκεται σε αδιέξοδο στη μέση της νύχτας.

Εάν ο θηλασμός δεν ξεκινήσει σωστά στην κλινική, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιθανόν η μητέρα να μπει στον πειρασμό να δώσει ξένο γάλα όταν θα πάει στο σπίτι της. Ένα μπουκάλι έτοιμο γάλα είναι πολύ δελεαστικό, ακόμα και για τις πιο πεισματάρες. Και τότε η σχέση του θηλασμού διακόπτεται και για τα περισσότερα μωρά πάει απ’ το κακό στο χειρότερο.

Αντίθετα με ότι πιστεύεται, ο θηλασμός δεν αποτυγχάνει εξαιτίας της μητέρας. Αποτυγχάνει μάλλον εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων.

Αυτά που συμβαίνουν στις κλινικές είναι ουσιαστικά για την επιτυχία ή την αποτυχία του θηλασμού. Επιπροσθέτως, όταν υπάρχει τέτοια αφθονία ξένου γάλακτος, είναι πολύ πιο δύσκολο για τις κλινικές και τα νοσοκομεία να αλλάξουν τις πρακτικές τους και να συμμορφωθούν με τα «δέκα βήματα για επιτυχημένο θηλασμό».

Γιατί οι κλινικές προωθούν το ξένο γάλα αντί να εφαρμόσουν τα δέκα βήματα; Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε όλοι.

Θα ήταν παράλογο εάν στην καρδιολογική κλινική μοίραζαν κουπόνια για δωρεάν Μακντόναλντς. Η εμπορική διαφήμιση δεν ανήκει στα νοσοκομεία. Άσχετα με το πώς ταΐζετε το μωρό σας.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο τις μητέρες που αγωνίζονται να θηλάσουν.

Αφορά την ελευθερία όλων μας να κάνουμε τις επιλογές μας μακριά από τις τεχνικές του μάρκετινγκ και μάλιστα σε ένα μέρος όπου σίγουρα δεν ανήκουν – στο νοσοκομείο.

Μετάφραση: Βίκυ Φαρογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Πηγή

Αυτό το άρθρο έχει ένα σχόλιο

  1. Δεν με ρώτησε κανείς αν θέλω να δώσουν ξένο γάλα στο μωρό μου, και για να πω την αλήθεια δεν ήξερα καν ότι μπορούσα να ζητήσω αποκλειστικό θηλασμό μέχρι που άκουσα μια κοπέλα να το ζητάει. Ακόμα και τότε όμως το μωρό, παρ όλο που η μαίες το αρνούνταν έρχονταν ταϊσμένο. Ευτυχώς για μένα η μικρή μου άρπαξε το στήθος μου από την πρώτη φορά με τέτοια δύναμη, βεντουζάριζε και δεν το άφηνε για κανένα λόγο μέχρι να χορτάσει, που με την βοήθεια της παιδιάτρου μου δεν δυσκολεύτηκα να συνεχίσω τον θηλασμό στο σπίτι παρά την μικτή διατροφή στην κλινική.
    Στο πρώτο παιδί δεν ήξερα που παν τα τέσσερα, στο δεύτερο όμως, αν μ αξιώσει ο Θεός να αποκτήσω, θα κάνω σαματά έτσι και ξαναδώ να τρέχουν τα γάλατα απ το στόμα όταν το φέρνουν!

Αφήστε μια απάντηση