Photo by freestocks on Unsplash

Τι σημασία έχει αν υπάρχουν διαφημίσεις με μπιμπερό και ξένα γάλατα; Όποια μητέρα θέλει να θηλάσει, θα θηλάσει..

Η παραπάνω είναι μια συνήθης γνώμη ανάμεσα στους γονείς. Ισχύει;

Σίγουρα όχι. Το γνωρίζουν καλύτερα από όλους και οι διαφημιστές, και οι εταιρίες υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, εδώ και πολλά χρόνια.

Τώρα έρχονται να το επιβεβαιώσουν και ανεξάρτητοι φορείς δημόσιου συμφέροντος, όπως το US Food and Drug Administration.

Ερευνητές λοιπόν από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ θέλησαν να εξακριβώσουν κατά πόσο η έκθεση των εγκύων σε μάρκετιγκ ξένου γάλακτος μέσα από μέσα μαζικής ενημέρωσης επηρεάζει τις συμπεριφορές τους ως προς την πρόθεσή τους να θηλάσουν το παιδί τους, την έναρξη θηλασμού και την διάρκεια θηλασμού.

Εξέτασαν λοιπόν τι επίδραση έχουν διαφορετικοί τύποι προώθησης στα μίντια και έκθεσης σε πληροφορίες σχετικά με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος, αλλά και έκθεσης σε πληροφορίες για τον μητρικό θηλασμό, όλα αυτά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από μια μεγάλη παναμερικανική μελέτη, την Infant Feeding Practices Study 2, μια προοπτική μελέτη παρακολούθησης από την εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου της ζωής του παιδιού, με δείγμα 2530 μητέρων.

Βρέθηκε ότι η έκθεση σε γραπτό πληροφοριακό υλικό και φυλλάδια από εταιρίες ξένου γάλακτος (υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, ΥΜΓ) συνδεόταν με σημαντικά συντομότερη επιδιωκόμενη διάρκεια αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στις εγκύους.

Έκθεση σε πληροφοριακό υλικό για υποκατάστατα μητρικού γάλακτος από ιστοσελίδες συνδεόταν με σημαντικά λιγότερες πιθανότητες τόσο επιδιωκόμενης έναρξης θηλασμού όσο και πραγματικής έναρξης θηλασμού.

Αντίθετα, έκθεση σε πληροφορίες θηλασμού από ιστοσελίδες συνδέθηκε με σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα τόσο για επιδιωκόμενη έναρξη θηλασμού αμέσως μετά την γέννηση όσο και για πραγματική έναρξη θηλασμού, αλλά και με μεγαλύτερη επιδιωκόμενη συνολική διάρκεια μητρικού θηλασμού.

Έντυπο πληροφοριακό υλικό για τον θηλασμό συνδεόταν με μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι μητέρες που εκτίθενται σε πληροφορίες σχετικά με ΥΜΓ από έντυπο υλικό ή από ιστοσελίδες είναι πιο πιθανό να σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ΥΜΓ ή να σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν νωρίτερα και λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν μητρικό θηλασμό, σε σύγκριση με μητέρες που στην εγκυμοσύνη τους δεν θυμούνται να εκτέθηκαν σε τέτοιες πληροφορίες.

Όλα λοιπόν έχουν την σημασία τους. Το γνωρίζουν πολύ καλά διαφημιστές και εταιρίες, αλλά με έκπληξη διαπιστώνει κανείς ότι πολλοί γονείς αδυνατούν να το κατανοήσουν, πιστεύοντας ότι το να θηλάσει μια μητέρα ή όχι είναι μια «ελεύθερη» απόφαση δική της, που δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες.

Πηγή: Zhang Y, Carlton E, Fein SB. The Association of Prenatal Media Marketing Exposure Recall with Breastfeeding Intentions, Initiation, and Duration. J Hum Lact. 2013 May 17. [Epub ahead of print]

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Σ Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2013

Αφήστε μια απάντηση