Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχομαι από τις μαμάδες που θηλάζουν, είναι για το πότε το μωρό τους θα αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα ή για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσει να ξυπνάει τόσο συχνά για να θηλάσει.

Image by cookie_studio on Freepik

Αυτή ομολογώ ότι ήταν και δική μου απορία με το πρώτο μου παιδί, το οποίο ξυπνούσε τις νύχτες κάθε μία ώρα (κυριολεκτικά!) επί 2,5 συνεχόμενα χρόνια…

Ήταν σαν να είχε ένα εσωτερικό ρολόι, ήταν πολύ εντυπωσιακό, ξυπνούσε ας πούμε στις 12:15 και μετά στις 1:15 και στις 2:15 και στις 3:15, κοκ, μέχρι το πρωί που ξυπνούσε και δεν ξανακοιμόταν πια.

Δεν κατάφερνε ποτέ να μπει σε βαθύ ύπνο, μόλις περνούσε στην επόμενη φάση ύπνου, ξυπνούσε και με ζητούσε.

Μόνο εμένα φυσικά, για να θηλάσει και να ξανακοιμηθεί.

Από κάποια ηλικία και μετά, νομίζω περίπου όταν ήταν ενός έτους, ήταν αρκετό να είμαι δίπλα του για να ξανακοιμηθεί, κι αυτό σήμαινε να τον χαϊδέψω, να τον παρηγορήσω και να τον διαβεβαιώσω ότι είμαι εκεί.

Τους πρώτους μήνες αυτό δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα: κοιμόμασταν μαζί κι έτσι σχεδόν δεν ξυπνούσα το βράδυ, αφού το μωρό θήλαζε ενώ εγώ συνέχιζα τον ύπνο μου.

Λίγο αργότερα ο ύπνος του και τα ξυπνήματά του ήταν όλο και πιο ανήσυχα, και για μένα που αγαπώ πολύ τον ύπνο, αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα…

Συνέχισε να ξυπνάει και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών και ακόμα και μετά τον απογαλακτισμό του. Ακόμα κι όταν σταμάτησα το νυχτερινό θηλασμό, εκεί γύρω στον πρώτο χρόνο, συνέχισε να ξυπνάει για να βεβαιωθεί ότι είμαι δίπλα του.

Επαναλαμβάνω ότι αυτό για μένα ήταν μια χαρά για λίγους μήνες, αλλά δυστυχώς εξελίχθηκε σε μεγάλο πρόβλημα.

Τώρα, που έχω πάρει την απαραίτητη απόσταση από τα πράγματα, η αλήθεια είναι ότι αναπολώ τις νύχτες που κοιμόμασταν αγκαλιά και σας διαβεβαιώνω ότι αυτοί οι μήνες ή και τα χρόνια που τα μωρά σας θα είναι μικρά, περνάνε πάρα πολύ γρήγορα και ταυτόχρονα είναι πολύ καθοριστικά για τη ζωή των παιδιών μας.

Και σίγουρα θα ήμουν πιο ήσυχη στην καρδιά και στο μυαλό μου, αν ήξερα όλα τα παρακάτω.

Αντικρουόμενες απόψεις

Είναι πολύ συνηθισμένο οι μητέρες που θηλάζουν να ανησυχούν όταν το μωρό τους δεν κοιμάται όλη τη νύχτα.

Στο κάτω-κάτω όλοι γύρω μας πιστεύουν ότι έτσι θα έπρεπε να γίνεται. Βομβαρδιζόμαστε από παντού με άρθρα και βιβλία που αναπαράγουν το μύθο ότι τα μωρά δεν πρέπει να έχουν ανάγκες τη νύχτα.

Κάποιοι γιατροί συστήνουν νυχτερινό απογαλακτισμό ή μεθόδους κατά τις οποίες αφήνουμε το μωρό να κλαίει, εάν δεν κοιμάται συνεχόμενα όλη τη νύχτα όταν είναι 6 μηνών ή και νωρίτερα πολλές φορές.

Ακόμα κι αν η ίδια η μητέρα δεν έχει πρόβλημα με τα νυχτερινά ξυπνήματα του μωρού της, ανησυχεί και πάλι γιατί στην κουλτούρα μας αυτό θεωρείται πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα.

Εάν οι προσδοκίες μας για τον ύπνο των μωρών δεν ήταν τόσο διαφορετικές από τις προσδοκίες των ίδιων των μωρών, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Ξέρω από πρώτο χέρι ότι οι νέοι γονείς περνάνε μια δύσκολη φάση προσαρμογής τον πρώτο καιρό μετά τη γέννηση, ειδικά όταν οι προσδοκίες τους δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν η κουλτούρα μας έχει διδάξει ότι τα παιδιά μας πρέπει να έχουν συγκεκριμένες ανάγκες/επιθυμίες και τα παιδιά μας δεν ταιριάζουν μ’ αυτές.

Αυτή την αντίθεση μεταξύ των προσδοκιών μας και της πραγματικότητας μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τη δεχτούμε και να την ξεπεράσουμε, πόσο μάλλον να προσαρμοστούμε.

Κάποια παιδιά ενθαρρύνονται ή πιέζονται ή πείθονται να ταιριάξουν με τις προσδοκίες μας, και τα καταφέρνουν θαυμάσια.

Κάποια άλλα, ενώ τελικά τα καταφέρνουν, αυτό γίνεται με κόστος στην αυτοπεποίθησή τους, στην γνώση του εαυτού τους, στην άποψή τους για τον κόσμο, στην εμπιστοσύνη τους σ’ εμάς.

Ίσως πουθενά αλλού οι προσδοκίες της κουλτούρας μας και η πραγματικότητα των αναγκών των παιδιών δεν έρχονται σε τόσο μεγάλη σύγκρουση, όσο στο θέμα της συχνότητας του θηλασμού και του ύπνου.

Τι είναι φυσιολογικό στο θέμα του ύπνου;

Η αλήθεια είναι ότι τα μωρά είναι βιολογικά προγραμματισμένα να ξυπνούν συχνά τη νύχτα τόσο για φαγητό όσο και για στοργή.

Τα μωρά μας είναι «σχεδιασμένα» (από τη φύση ή από το Θεό, όπως θέλετε πείτε το), να κοιμούνται με τους γονείς τους.

Τα μωρά των ανώτερων θηλαστικών κοιμούνται με τους γονείς τους για πολλά χρόνια μετά τη γέννηση και συχνά και μετά τον απογαλακτισμό.

Το αναμενόμενο είναι η μητέρα και το μωρό να κοιμούνται μαζί και το μωρό να μπορεί να θηλάζει όποτε θέλει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα υγιή, φυσιολογικά νεογέννητα δεν είναι «σχεδιασμένα» να κοιμούνται όλη τη νύχτα συνεχόμενα (δηλ. 7-9 ώρες), μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 3-4 ετών.

Ο Dr James McKenna ο οποίος έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με το θέμα του ύπνου των μωρών, δείχνει ξεκάθαρα με τις έρευνές του τους κινδύνους που ενέχει ο μοναχικός, συνεχόμενος ύπνος των μωρών και τη σύνδεσή του με το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

Ο μηχανισμός είναι απλός: όταν τα μωρά εκπαιδεύονται να κοιμούνται συνεχόμενα, μόνα τους και πέφτουν σε βαθύ ύπνο, είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσουν εάν έχουν κάποιο επεισόδιο πχ. άπνοιας.

Όταν η μητέρα κοιμάται μαζί με το μωρό, ελέγχει τον ύπνο του, την αναπνοή του και τη θερμοκρασία του ακόμα κι όταν εκείνη κοιμάται.

Εάν το παιδί έχει ένα επεισόδιο άπνοιας, η μητέρα του το ξυπνάει με τις κινήσεις της και με το άγγιγμά της.

Ο ύπνος μαζί με το μωρό επιτρέπει στη μητέρα να ελέγχει το μωρό της κατά τη διάρκεια της νύχτας και να προσφέρει το ασφαλές, φυσιολογικό περιβάλλον που έχει ανάγκη το μωρό της.

Είναι αυτό βολικό για τους γονείς; ΟΧΙ!

Είναι δύσκολο για κάποιους γονείς να το κάνουν; ΝΑΙ!

Καμιά αμφιβολία περί αυτού. Το χάσμα ανάμεσα στο αναμενόμενο από την κουλτούρα μας (διάβασέ του μια ιστορία, κλείσε τα φώτα και μην το ξαναβλέπεις για τις επόμενες 8 ώρες) και την πραγματικότητα του πώς κοιμούνται τα παιδιά μας, είναι τεράστιο.

Αν όμως συνειδητοποιήσουμε την απλή αλήθεια ότι το να μην κοιμούνται τα παιδιά μας συνεχόμενα όλο το βράδυ μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών είναι φυσιολογικό και ότι αυτό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι σωτήριο για τα ίδια τα παιδιά, τότε μπορεί να μας είναι πιο εύκολο να συνεχίσουμε να είμαστε γονείς και τη νύχτα.

Κάθε μωρό φυσικά είναι διαφορετικό και κάποια κοιμούνται όλη τη νύχτα σε μικρότερη ηλικία από άλλα και συνήθως ο τρόπος διατροφής δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό.

Το μωρό μας μπορεί να πεινάει ή απλώς να χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαζί μας. Τα μωρά των μαμάδων που δουλεύουν, πολύ συχνά παρατηρούμε ότι θηλάζουν περισσότερο το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, μάλλον για να επανασυνδεθούν με τη μητέρα τους.

Μετά τους πρώτους μήνες, το μωρό αρχίζει να συνδέει το στήθος με την κάλυψη πολύ  περισσότερων αναγκών, εκτός  από την πείνα και τη δίψα του.  Είναι ένας τόπος ασφάλειας, ζεστασιάς, οικειότητας, άνεσης, παρηγοριάς.

Ο θηλασμός είναι πολλά περισσότερα από τρόπος διατροφής.

Και μην ξεχνάμε ότι οι ανάγκες αυτές είναι ίδιας αξίας με τις φυσικές ανάγκες της πείνας και της δίψας και η κάλυψη αυτών των αναγκών από εμάς είναι το ίδιο σημαντική για τη συνολική ανάπτυξη του μωρού μας.

Εάν οι νυχτερινοί θηλασμοί του μωρού σας δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα για εσάς, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσετε να το αλλάξετε. Δεν κάνετε κάτι κακό στο μωρό σας με το να το θηλάζετε όποτε θέλει. Κάνετε κάτι πολύ καλό.

Όταν θηλάζουμε το μωρό μας τη νύχτα δεν του μαθαίνουμε μια κακή συνήθεια: του μαθαίνουμε ότι είμαστε δίπλα του όποτε μας χρειάζεται. Μήπως η ανάγκη για ασφάλεια είναι μια κακή συνήθεια;

Βήμα ανάπτυξης

Το μωρό σας θα αρχίσει να μην σας χρειάζεται και να κοιμάται περισσότερες ώρες συνεχόμενα, όταν έρθει η δική του ώρα αναπτυξιακά.

Εάν το μωρό σας θέλει να θηλάζει το βράδυ, είναι γιατί πραγματικά το χρειάζεται, είτε γιατί πεινάει, είτε γιατί έχει ανάγκη να είναι κοντά στη μαμά του.

Ο συνεχόμενος βραδινός ύπνος είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα (αντίστοιχο με το να μάθει να περπατάει ή με το να πάει μόνο του στην τουαλέτα), το οποίο το παιδί θα κατακτήσει όταν θα είναι το ίδιο έτοιμο.

Το να εκπαιδεύσουμε το μωρό να το κάνει πριν να είναι έτοιμο, μπορεί να σημαίνει άλλα προβλήματα στο μέλλον

Αν έχετε μια πιο χαλαρή στάση απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα και εμπιστευτείτε το μωρό σας ότι θα τα καταφέρει κάποια στιγμή, θα δείτε ότι το μωρό σας τελικά θα γίνει ένας καλός υπναράς!

Και τότε θα είστε ήσυχοι και περήφανοι ότι τα κατάφερε μόνο του, όταν το ίδιο αισθάνθηκε αρκετά ασφαλές για να το κάνει, κι όχι επειδή πιέστηκε και δεν είχε άλλη επιλογή από το να ησυχάσει μόνο του, αφού κανείς δεν θα βρισκόταν στο πλάι του.

Γιατί το μωρό μου ξυπνάει τη νύχτα;

Τα μωρά μπορεί να ξυπνούν τη νύχτα για πολλούς λόγους. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι:

  • Το μωρό χρειάζεται περισσότερο χρόνο με τη μαμά του.
  • Οδοντοφυΐα.
  • Εξελικτικό στάδιο (π.χ. πριν ή μετά το στάδιο του μπουσουλήματος, ή της ομιλίας).
  • Κάποια αρρώστια, αλλεργική αντίδραση ή σύγκαμα.
  • Πείνα (συμπεριλαμβάνονται οι φάσεις ταχείας ανάπτυξης).
  • Ανάποδος κύκλος: κάποια μωρά μητέρων που δουλεύουν, δεν τρώνε καθόλου όταν λείπει η μαμά τους και «βγάζουν τα σπασμένα» το απόγευμα και το βράδυ που αυτή είναι στο σπίτι. Επίσης, εάν η μαμά είναι πολύ απασχολημένη κατά τη διάρκεια της μέρας (πχ. με ένα μεγαλύτερο παιδί), αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανάποδο κύκλο.

Αυτοί και άλλοι πολλοί είναι οι λόγοι που τα μωρά ξυπνάνε τη νύχτα και μπορεί να συνυπάρχουν δύο ή και τρεις αιτίες όταν συμβαίνει αυτό.

Θα κοιμηθεί περισσότερο αν του δώσω ξένο γάλα ή φαγητό;

Η ιδέα αυτή έχει καταρριφθεί από πολλές ιατρικές μελέτες. Το να δώσετε στο μωρό σας στερεές τροφές ή ξένο γάλα σε μια προσπάθεια να κοιμηθεί περισσότερο, δεν είναι καλή ιδέα και δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι βοηθάει.

Πολλά μωρά μάλιστα κοιμούνται χειρότερα, λόγω αλλεργικής αντίδρασης στο ξένο γάλα ή σε κάποια τροφή (πόνοι στην κοιλιά, στο έντερο, κλπ.), ειδικά εάν το μωρό είναι μικρότερο των 6 μηνών.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος των μωρών δεν σχετίζεται με τον τρόπο διατροφής και ότι το ξένο γάλα ή η εισαγωγή στερεών τροφών δεν βοηθάει τα μωρά να κοιμούνται περισσότερο.

Θα κρατήσει για πάντα;

Θυμηθείτε ότι τα νυχτερινά ξυπνήματα του μωρού είναι φυσιολογικά και προσωρινά!

Τα μωρά ξεπερνάνε αυτό το στάδιο ακόμα κι αν εμείς δεν κάνουμε τίποτα. Αυτή η περίοδος είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ζωής του παιδιού μαζί σας.

Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να έχετε όλοι στην οικογένεια αρκετές ώρες ύπνου, ενώ ταυτόχρονα σέβεστε τις ανάγκες του μωρού. Εάν πετυχαίνετε αυτό το στόχο, τότε αγνοήστε οποιονδήποτε σας λέει ότι τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά.

Τα πρώτα χρόνια των παιδιών μας είναι τα πιο πολύτιμα και καθοριστικά της ζωής τους. Και περνάνε πολύ γρήγορα.

Όμως το να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες των παιδιών σας αυτά τα πρώτα χρόνια, θα σας ανταμείψει με πολλούς τρόπους στο μέλλον.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

This Post Has 35 Comments

      1. καλησπερα,θα ηθελα να σας ρωτησω κατι που με απασχολει.εχω ενα κοριτσακι 7 μηνων κ σε λιγοτερο απο 2 μηνες θα παω στη δουλεια.το μεσημερι οταν κοιμαται η μικρη ειναι ακριβως μετα το θηλασμο εκεινης της ωρας κ ανησυχω πως θα κοιμαται οταν θα την εχει ο συζυγος μου κ εχει συνηθισει με αυτο το ρυθμο.εχω αρχισει να δοκιμαζω να την βαζω για υπνο πιο μετα το θηλασμο για να μπορει να συνηθισει,αλλα δεν ειναι συνεργασιμη κ καταληγω παλι στο θηλασμα κ μετα κοιμαται,εστω κ αν εχει φαει πριν.εχει την αναγκη της μυρωδιας μου για να κοιμηθει.τι πρεπει να κανω αργοτερα που θα λειπω στην δουλεια για να μην χαλασει το προγραμμα της?

        1. ΒΙΚΥ

          Μην ανησυχείς καθόλου, ο άντρας σου που θα είναι μαζί της θα βρει σίγουρα τρόπο να την κοιμίζει.
          Το μωρό σου ζητάει από σένα να θηλάσει για να κοιμηθεί, αλλά αν δεν είσαι εκεί θα προσαρμοστεί μια χαρά με τον μπαμπά του και θα βρουν μαζί τον τρόπο που θα είναι ο καλύτερος! Αν χρειαστεί να αλλάξει λίγο το πρόγραμμα, δεν πειράζει, αστους να κάνουν όπως τους βολέψει τελικά.. Τα προγράμματα επιτρέπεται να αλλάζουν αν χρειάζεται, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

  1. Sofia

    Έχεις απόλυτο δίκιο.Έχω μία κορούλα 6ετών τη θήλασα 9 υπέροχους μήνες το μοναδικό πρόβλημα μέχρι 3ετών ήταν ο βραδυνός ύπνος απλά ξύπναγε συνέχεια καθέ μία ώρα άλλες φορές καθε δύο ώρες. Οταν την πήγαμε στο δωμάτιο της 9μηνών είχαμε εκπαιδευτει και κομόμασταν σαν υπνοβάτες στην διαδρομή απο κούνια κρεβάτι Είχα πιάσει τον άντρα μου να ρωτάει με παράπονο φίλους με παιδιά ¨το δικό σας.. κοιμάται τα βράδια ?¨Σε ερώτηση που είχα κάνει στο παιδίατρο μου ανέφερε δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του παιδιού και αυτή η φάση ολοκληρώνετε περίπου 3ετών ..και έτσι έγινε .Το τελευταίο διάστημα (ίδιος τώρα που πήραμε την απόφαση για ένα δεύτερο παιδάκι)σκέφτομουν πολύ έντονα μήπως είχα κάνει έγω κάτι λάθος άλλα βρήκα τις απάντησεις μου σε αυτό το άρθρο σε ευχαριστώ πολύ Συμπέρασμα ΑΠΛΑ ΥΠΟΜΟΝΗ

  2. Ελευθερια

    Έχω και γω έναν μπέμπη 8 μηνών τον οποίο τον θηλάζω αποκλειστικά. Έχει ακριβώς αυτή τη συμπεριφορά που περιγράψατε, τους τελευταίους 3 μήνες. Στην αρχή κοιμόταν μόνος του στο κρεβατάκι του και αν ξεχάσουμε τις πρώτες μέρες, μετά τον 2 μήνα ξυπνούσε μόνο 1-2 φορές….
    Κάπου στον 4-5, δεν έπαιρνε βάρος και ο γιατρός μου σύστησε να τον ξυπνάω κάθε 3 ώρες για να τρώει. Δεν ξέρω αν φταίει αυτό που άλλαξε το μωρό συμπεριφορά το βράδυ ( και τη μέρα αμα νυστάζει) και ξυπνάει κάθε 2 ώρες ή και λιγότερο και κοιμάται μόνο με το στήθος!!! Ακούω άλλες μαμάδες με μωρά που κοιμούνται σερί και ζηλεύω!! Εντάξει, δεν θέλω να μην ξυπνάει καθόλου, αλλά όχι και τόσες πολλές φόρες!!!Δηλώνω απογοητευμένη όσο και αν ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη….κάθε βράδυ κάνω το σταυρό μου για να ξυπνήσει λίγες φορές….όχι ότι γίνεται και τίποτα!!! Έχω αρχίσει να σκέφτομαι τον αποθηλασμό, αλλά σκέφτομαι και το μικρό μου που θα κλαίει….δεν ξέρω τι να κάνω….και ευτυχώς που δεν έχω πάει ακόμα στη δουλειά….όταν πάω να δω τι θα γίνει….
    Όλοι μου λένε να αποθηλάσω και ότι το στομαχάκι του μωρού δεν μπορεί να αντέξει γάλα κάθε 2 ώρες και φαγητό και ότι θα γίνει χοντρό…..Είμαι πολύ απογοητευμένη…..
    Απλά ήθελα σε κάποιον “να πω τον πόνο μου” και να με καταλάβει…Σας ευχαριστώ!!!

  3. Ελευθερία

    Σε συνέχεια του παραπάνω σχολίου μου, θα ήθελα να σας πω ότι μια γνωστή μου μαία, μου σύστησε όταν ξυπνάει το μωρό το βράδυ να του δίνω νερό ή χαμομήλι με το μπιμπερό αφού δεν παίρνει την πιπίλα…

    1. ΒΙΚΥ

      Όπως λέει και το άρθρο, το μωρό θα σταματήσει να ξυπνάει όταν θα είναι ώριμο και έτοιμο το ίδιο. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να το ζεις αυτό ως μαμά, αλλά για το παιδί είναι φυσιολογικό! Από την εμπειρία μου η χορήγηση άλλου υγρού αντί για το μητρικό γάλα όταν ξυπνάει το μωρό, δεν λύνει το πρόβλημα.. Υπομονή!

  4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΒΙΚΥ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ 3 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΜΑΤΑΙ 7-8 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ 9 ΩΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗΣΕ ΔΕΝ ΞΥΠΝΑΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΕΙ ΥΨΟΣ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΩΝ ΜΩΡΟ. ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΠΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΓΑΛΑ ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΞΥΠΝΑΝΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥΣ,ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΟΤΙ ΣΘΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΜΩΡΑΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΓΑΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΝΩ ΕΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΘΗΛΑΖΑ ΤΟΥ ΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ.

    1. Λουκία, αν όλα ως τώρα είναι εντάξει, βάρος, ύψος, ψυχοκινητική ανάπτυξη, δεν χρειαζεται να ανησυχείς καθόλου! Υπάρχουν και τέτοια μωρά, απλώς είναι η εξαίρεση..

  5. ΜΑΡΙΑ Α.

    Καλησπερα Βικυ
    το αρθρο σου ειναι υπεροχο!! Εχω κι εγω μια μπεμπα 7 μηνων η οποια δεν λεει να κοιμηθει ποτε και για κανενα λογο τη νυχτα!!! κοιματια με δυσκολια κατα τις 11-12 τη νυχτα και καθε 2 με 3 ωρες ξυπναει με αποτελεσμα να ειμαι ρακος βεβαια ολη την υπολοιπη μερα διοτι δεν μου κοιμαται και την ημερα!!! αν κοιμηθει κανενα 20λεπτο κανω παρτυ!!! Αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι πως ενω δεν μου κοιμαται 7 μηνες ολο το βραδυ οταν ειχαμε παει στο χωριο διακοπες το Πασχα 2 εβδομαδες κοιμοταν 7 ωρες συνεχομενες και την ημερα κοιμοταν 2 ωρες το μεσημερι!!!!! Γιατι εδω στην Αθηνα δεν μου κοιμαται?

    1. Μαρία ευχαρστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά δεν έχω ιδέα γιατί συνέβη αυτό.! Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι και θα έπρεπε να ψάξουμε τις λεπτομέρειες για να βρούμε ίσως την αιτία που ξαφνικά κοιμόταν το παιδί στο χωριό τόσο καλά..

  6. γιωτα

    Καλησπέρα, νομίζω ότι με συγκλόνισε το άρθρο σχετικά με το πως σκεφτόμαστε και πόσο απέχουμε από την πραγματικότητα… Δηλαδή και εγώ που έχω μια μπουμπου 14 μηνών που θηλάζει ακόμα (και τα βράδια) και θέλει να κοιμάται μαζί μας (από τις 2 τα μεσάνυχτα που είναι το πρώτο ξύπνημα και μετά) να μην ανησυχώ ότι κάνω κάτι λάθος;;;; και να μην βιαστώ να την απομακρύνω από το δωμάτιό μας;;;

    1. Και βέβαια να μην ανησυχείς! Όσο για το αν θα βιαστείς, νομίζω ότι πρέπει να πάρεις τις πληροφορίες και να αποφασίσετε μαζί με τον άντρα σου πώς θα συνεχίσετε. Αυτή είναι απόφαση οικογενειακή και για την κάθε οικογενεια ξεχωριστή!

  7. Ματίνα Κούγκια

    Μεγάλη ανακούφιση η ανάγνωση αυτού του άρθρου. Έχω ένα κοριτσάκι που είναι 13 μηνών και συνεχίζει να ξυπνάει 4-10 φορές κάθε βράδυ. Ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει κάνει συνεχόμενο ύπνο πάνω από 3 ώρες και αυτό επίσης έχει γίνει ελάχιστες φορές. Θηλάζουμε αποκλειστικά ενώ από τον 8ο μήνα της έχω επιστρέψει στην δουλειά. Το πρώτο πράγμα που κάνει μόλις με δει όταν γυρίσω στο σπίτι είναι να θηλάσει και φυσικά και κάθε φορά που ξυπνά το βράδυ. Είναι αλήθεια πως η αϋπνία είναι πολύ δύσκολο πράγμα, αλλά ακόμη πιο δύσκολο είναι οι συνεχόμενες πιέσεις από όλους γύρω μου (ευτυχώς όχι από τον σύντροφο μου) ότι φταίει ο θηλασμός και πρέπει να τον κόψω. Και όταν λέω πιέσεις εννοώ και από παιδιάτρους, όχι μόνο από το οικείο περιβάλλον, που με γεμίζουν με τύψεις λέγοντάς μου ότι δεν είναι καλό για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού μου να μην κάνει βαθύς και συνεχόμενους ύπνους. Είναι τρομερό να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του μωρού σου, παραμερίζοντας τις δικές σου ανάγκες και να σου λένε ότι του κάνεις κακό……

  8. Γιούλη

    καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο σας καθώς και για όλες τις συμβουλές που μας δίνετε. Συμφωνώ με όλα όσα θέσατε αλλά αντιμετωπίζω την εξής δυσκολία: ο 25 μηνών γιος μου δεν έχει κοιμηθεί ποτέ, παρά μόνο 2-3 φορές συνεχόμενα το βράδυ/ ξυπνάει και θέλει να θηλάσει. Μέχρι πριν από λίγο καιρό τον θήλαζα και 3-4 φορές μέσα στην νύχτα (και συχρόνως κοιμόμουν κι εγώ) και τώρα σταδιακά προσπαθώ να του αρνηθώ χαιδευοντας τον, τραγουδώντας του αλλά κοιμάται για λίγο και μετά από μισή ώρα ξαναξυπνάει και πάλι τα ίδια με αποτέλεσμα να μένουμε όλη νύχτα άυπνοι. Να σημειώσω ότι δεν έχει συμβεί κάποια αλλαγή τελευταία στη ζωή του, είναι ένα πάρα πολύ χαρούμενο παιδάκι και κατα τ΄άλλα θηλάζει πρωί – μεσημέρι(όχι πάντα) και πριν κοιμηθεί. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω, θέλω σιγά – σιγά να αποθηλάσω γιατί εργάζομαι και νιώθω απίστευτα εξαντλημένη & επίσης σκέφτομαι να ξαναμείνω έγκυος αλλά με την εξάντληση που νιώθω δεν μπορώ να φανταστώ να έχω και ένα ακόμα μωρό να φροντίσω.
    Σας ευχαριστώ πολύ

    1. ΒΙΚΥ

      Γιούλη, δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να καταφέρεις το μωρό να κοιμάται όλο το βράδυ, εκτός αν το κάνει μόνο του το μωρό, ή αν το αφήσεις να κλαίει, κάτι που δεν συστήνω.. Καταταλαβαίνω την κούρασή σου και θα πρότεινα να προσπαθήσει λίγο και ο μπαμπάς τα βράδυα να κοιμίσει το μωρό. Εφόσον δεν θηλάζεις πια τα βράδυα, ίσως για το μωρό να ήταν πιο εύκολο να κοιμηθεί με τον μπαμπά του. Επίσης, πολλά παιδιά σ’ αυτή την ηλικία κοιμούνται καλύτερα όταν κοιμούνται μόνα τους (και δεν αισθάνοται κοντά τους τη μαμά τους), ή αντίθετα, κοιμούνται καλύτερα όταν κοιμούνται με τους γονείς τους. Απ’ οτι κάνεις δηλαδή ως τώρα, δοκίμασε το αντίθετο. Πολλές φορές πιάνει!

  9. Γιούλη

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση, θα το δοκιμάσω, όπως και σκέφτηκα να τον στείλω κανένα βράδυ στη γιαγιά – (δεν έχει κοιμηθεί κανένα βράδυ μακριά μας) και θα δούμε…!

  10. Ματινα

    Το αρθρο σας απαντησε σε ολες τις αποριες.Εχω ενα αγορακι 9 μηνων και απο τον 5 μηνα και μετα ξυπναει σχεδον καθε 1-2 ωρες την νυχτα.για να θηλασει για 10 λεπτα και ξανακοιμαται.Πιστευα οτι δεν εχω αρκετο γαλα,οτι μειωθηκε η παραγωγη μου κτλ.Μεχρι που δοκιμασα να του δωσω δικο μου γαλα (,απο αντληση),με το μπιμπερο για να ειμαι σιγουρη οτι κοιμαται χορτατος,αλλα το αποτελεσμα ηταν παλι το ιδιο.Ασε που δεν ηθελε με τιποτα το μπιμπερο.Σας ευχαριστω πολυ για την ενημερωση

  11. Σοφία

    Καλησπέρα Βίκυ,έχω ένα αγοράκι 4 1/2 μηνών και κάθε μέρα είναι και χειρότερα,ξυπνάει συνέχεια τη νύχτα κλαίγοντας,δεν ξέρω τι να κάνω,είμαι σε απόγνωση,θέλω να ανταποκρινομαι σ όλες του τις ανάγκες αλλά δεν αντέχω άλλο σωματικά και ψυχικά αυτή την κατάσταση,η παιδίατρος μου λέει ότι είναι συνήθεια να ξυπνάει κ εγώ να είμαι εκεί κ να θηλάζει,μου λέει να τον αφήσω να κλάψει.η καρδιά μου πονάει όταν κλαίει, τη μέρα κοιμάται 4-5 φορές από 30-40 λεπτά και δεν θέλει να μένει ούτε λεπτό μόνος,ανησυχώπου δεν κοιμάται γιατί ο ύπνος είναι υγεία,εμείς κοντευουμε να αρρωστησουμε με την κατάσταση αυτή. δεν θέλω να τον κακομαθω αλλά ούτε και να μην καλύπτω τις ανάγκες του,είμαι σε απόγνωση.

    1. ΒΙΚΥ

      Σοφία το μωρό σου είναι πολύ μικρό ακόμα και σε έχει απόλυτη ανάγκη. Δεν κάνεις κανένα κακό με το να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του, το αντίθετο μάλιστα…
      Θα πρότεινα απλώς να το πάρεις απόφαση ότι θα ξυπνάει για μερικούς μήνες ακόμα και να προσπαθήσεις να κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη έχοντας το μωρό σου μαζί σου στο δωμάτιό σου. Έτσι νομίζω ότι θα ξεκουράζεστε όλοι καλύτερα και θα είστε πιο ήσυχοι. Πιστεύω ότι κάθε παιδί βρίσκει το δρόμο του όταν νιώσει ασφάλεια.
      Φιλικά, Βίκυ

      1. Σοφία

        Μπορεί να κάνω κάτι λάθος και να μην νιώθει ασφάλεια?μακάρι να μην άκουγα όλους να λένε ότι τα μωρά τρώνε και κοιμούνται,αυτό με έκανε ενοχικη σαν μητέρα,ότι κάπου εγώ κάνω το λάθος και το παιδί μου δεν κοιμάται..δεν έχω νιώσει αυτοπεποίθηση,ότι κάνω το σωστό για το παιδί μου,προσπαθώ γιατί θέλω να είναι υγιής τόσοσωματικά όσο και ψυχολογικά.

  12. Βάλια Κόρακα

    Αυτό ακριβώς που έψαχνα και χρειαζόμουν τώρα, μία υπενθύμιση και παράλληλα επιβεβαίωση. 14μηνών είναι τώρα η κόρη μου και ξυπνάει τη νύχτα περισσότερες φορέ απ’όταν ήταν νεογέννητη. Οι κατηγόριες τριγύρω μου ολοένα και αυξάνονται, φταίει το γάλα μου, φταίω εγώ που δεν την εκπαιδεύω στον ύπνο, φταίει που κοιμόμαστε μαζί κτλ. Το εκτύπωσα ήδη και θα το μοιράσω σε κάποιους “συμβουλάτορες”!

  13. Κρατάω αυτην την φραση “ο να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες των παιδιών σας αυτά τα πρώτα χρόνια, θα σας ανταμείψει με πολλούς τρόπους στο μέλλον.” και παω ησυχη για υπνο διπλα στο μωρακι μου και στον αντρα μου .Καληνυχτα!

  14. αχ πονεμενη ιστορια ο υπνος! η μεγαλη αν κ δεν καφερα να θηλασω πανω απο δυο μηνεςσταματησε να ξυπναει τα βραδια λιγο καιρο πριν γεννηθει ο μικρος ηταν σχεδον 2 χρ, και τοτε εκοψε εντελως το γαλα. ο μικρος ειναι 20 μηνων, θηλαζει, και ξυπναι καθε τρεις και λιγο. το τι ακουω κι εγω που δνε εμαθα το παιδι να κοιμαται συνεχομενα απο 40 μερων οπως τα δικα τους παιδια, που το θηλαζω ακομα ολοκληρο γαιδουρι κι ενα σωρο αλλα. παλια νευριαζα, τωρα τους δειχνω αποδειξεις οτι κανουν λαθος.το μονο αρνητικο ειναι οτι ο μικρος το βραδυ δεν κοιμαται με κανεναν αλλο μονο με μενα και μονο αν θηλαζει-και γαλα δεν πεινει αν το βγαλω ουτε απο μπουκαλι ουτε απο ποτηρι. τωρα που γραφω ειναι η δευτερη φορα που ξυπνησε απο τις 9 που τον εβαλα για υπνο.

  15. Πολύ ωραίο άρθρο! Ευχαριστούμε! Το ανέβασα στον τοίχο μου (μπας κ το δουν μερικοί-μερικοί), αν δεν επιτρέπεται θα το σβήσω.

  16. Σοφια

    Καλησπέρα με λένε Σοφία και έχω ενα αγοράκι 13 μηνών. Το θηλάζω και δεν έχω καμία αυταπάτη οτι ετσι και αλλιώς δεν θα κοιμότανε ακόμα και να μην θήλαζε. Ωστόσο είμαι σε μια μεγάλη απόγνωση λόγω απίστευτης αυπνιας ολον αυτο τον καιρό και αφού έχω εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες να χρησιμοποιώ ήπιες μεθόδους εκπαίδευσης ύπνου. Είναι ούτως ή άλλως πολύ πολύ ζωηρός μου έχει μεγάλη αδυναμία και σε αυτή τη φάση προστίθεται και η οδοντοφυΐα. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμα και δίπλα μου στο κρεβάτι δεν ηρεμεί. ξυπνάει 8 φορές περίπου διεκδικώντας να τον θηλάσω να τον έχω αγκαλιά να μην κάθομαι…..Είναι ο 2ος και σίγουρα και αυτό του δημιουργεί επιπλέον ανασφάλεια. Τι να κάνω παλεύω με την εξάντλησή μου, με τις ενοχές μου όταν έχω νεύρα, γελάω γιατί είμαι σε αυτή τη δυσκολία με 2 στα 2 παιδιά. Η κόρη μου κοιμήθηκε στα 2 της χρόνια σερι 1η φορά. Υπάρχει κάποια δική σας συμβουλή; Θα μου ήταν αληθινά πολύτιμη!
    ΥΓ θεωρώ εξαιρετικό το βιβλίο ” The no cry sleep solution” Όμως με έχει βοηθήσει πολύ λίγο στο δια ταύτα.

    Ευχαριστώ για την οποιαδήποτε απάντηση εκ των προτέρων
    Φιλιά

    1. Σοφία μου η μόνη συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι…. υπομονή! Θα έρθει και γι’ αυτόν η ώρα που θα κοιμάται όλο το βράδυ, όπως για όλα έρχεται η ώρα αργά ή γρήγορα και για κάθε παιδί διαφορετική. Αλήθεια, δοκίμασες να τον κοιμίσεις κάποιο βράδυ μακριά σου; Καμιά φορά τα παιδιά ξυπνούν επειδή είμαστε δίπλα τους και αν τους αλλάξουμε χώρο, ξαφνικά κοιμούνται συνεχόμενα. Δοκίμασε το, δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

  17. Myrto Ferveli

    Εξαιρετικο αρθρο! Μπραβο σας! Μακαρι να του δωσουν βαση πολλες μανουλες ή μελλουσες μανουλες! Εχω βαρεθει να ακουω οτι ο γιος μου που ειναι 15,5 μηνων και ξυπναει καθε 3-4 ωρες να θηλασει και στη συνεχεια αγκαλιαζει τον μπαμπα του και κοιμαται δεν μεγαλωνει φυσιολογικα! (Αν και δεν μας απασχολει καθολου, καλα θα ηταν,ομως, τους παλιομοδιτικους μυθους να σταματησουν να τους αναπαραγουν οι νεοι γονεις!)

Αφήστε μια απάντηση