Photo by Victoria Volkova on Unsplash

Το γεγονός ότι αισθάνεστε αρνητικά μετά τη γέννα του μωρού σας μπορεί να σας προκαλεί σύγχυση.

Αρκετές νέες μητέρες που περνούν επιλόχεια κατάθλιψη έχουν φίλες ή συγγενείς για τις οποίες η περίοδος της λοχείας φαινόταν να ήταν πολύ εύκολη.

Η σύγκριση της προσωπικής σας εμπειρίας με εκείνη κάποιας άλλης μητέρας μπορεί να επιβαρύνει τα αισθήματα της αποθάρρυνσης και της λύπης που ήδη αισθάνεστε. 

Το πενήντα με εβδομήντα τοις εκατό όλων των νέων μητέρων περνούν επιλόχεια κατάθλιψη, παρόλο που πολλές από αυτές δεν τη συζητούν.

Αυτή η ελαφριά και προσωρινή πάθηση προκαλείται από την κατακόρυφη μείωση του επιπέδου των ορμονών μετά τη γέννα, από την κούραση, από την έντονη αίσθηση ευθύνης για το νέο μωρό, από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, από τις αλλαγές στην εικόνα για το σώμα μας, καθώς επίσης και σε κληρονομικούς παράγοντες.

(Αν η μητέρα ή η αδελφή σας πέρασε επιλόχεια κατάθλιψη, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να την περάσετε και σεις.)

Αν η αίσθηση της θλίψης και η απελπισίας γίνει πολύ έντονη, η αναστάτωση που νοιώθετε μέσα σας ενταθεί και η αϋπνία επιμείνει ή τα συμπτώματα κρατήσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Οι παρακάτω ιδέες μπορεί να σας βοηθήσουν σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο:

  1. Περάστε την ώρα σας μαζί με το μωρό σας!  Μην ξεχνάτε πόσο καιρό περιμένατε για να κρατήσετε στην αγκαλιά σας το αγγελουδάκι σας.
  1. Ξεκουραστείτε! Ξεκουραστείτε! Ξεκουραστείτε! Απολαύστε τον χρόνο που περνάτε μαζί με το καινούργιο σας μωρό. Αφήστε τους άλλους να σας φροντίσουν. Απολαύστε την φροντίδα τους για λίγες μέρες μετά το μαιευτήριο (περισσότερες αν γεννήσατε με καισαρική ή αν υπήρξαν επιπλοκές).
  1. Φέρτε το μωρό στο δωμάτιο ή το κρεβάτι σας, για να μπορέσετε να ξεκουραστείτε λίγο περισσότερο.
  1. Αποφύγετε τα αυστηρά προγράμματα, τα οποία προσθέτουν υπερβολικό άγχος στις νέες μητέρες. Ακολουθήστε τα μηνύματα του μωρού και το ένστικτό σας.
  1. Αποφύγετε την υπερκόπωση. Μειώστε τη διάρκεια και τον αριθμό των επισκέψεων από φίλους και συγγενείς. Όταν έχετε επισκέπτες, μην προσπαθήσετε να παίξετε τον ρόλο της τέλειας οικοδέσποινας. Για παράδειγμα, αν οι επισκέπτες σας βρουν με την ρόμπα, τότε πιθανότατα δεν θα παρακάτσουν.
  1. Η λίγη άσκηση κάνει καλό. Παρατηρήστε πότε αισθάνεστε αδύναμη και μην το παρακάνετε. Η κούραση και ο πόνος επιδεινώνουν τα αρνητικά συναισθήματα.
  1. Όταν το μωρό κοιμάται, ξεκουραστείτε ή κοιμηθείτε και σεις. Αυτή ΔΕΝ είναι η στιγμή για να σηκωθείτε και να κάνετε όλες αυτές τις 40 δουλειές που σκεφτόσασταν ότι πρέπει να γίνουν!
  1. Να τρώτε καλά. Να έχετε πάντα διαθέσιμο κάτι υγιεινό για να φάτε. Κάτι θρεπτικό που ετοιμάζεται εύκολα είναι και το καλύτερο. (Δώστε τον μπακλαβά πίσω στη γιαγιά!) Βεβαιωθείτε ότι τρώτε μια ποσότητα υδατανθράκων (ψωμί, καλαμπόκι, ρύζι, σίκαλη, βρώμη, πατάτες, φρυγανιές ολικής άλεσης κλπ) κάθε τρεις ώρες, έτσι ώστε να κρατήσετε υψηλή την ποσότητα σακχάρου στο αίμα σας.
  1. Πίνετε αρκετά υγρά. Το σώμα σας αναρρώνει και λίγα επιπλέον υγρά είναι απαραίτητα για το θηλασμό. Πίνετε κυρίως νερό και φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη. Αποφύγετε την καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά. Αποφύγετε ή περιορίστε σημαντικά τα αλκοολούχα ποτά.
  1. Ζητήστε βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού και τα άλλα παιδιά. Δεχθείτε τις προσφορές βοήθειας από φίλους που σας λένε «Αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι, μη διστάσεις να μου το πεις». Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.
  1. Βάλτε προτεραιότητες προκειμένου να διαφυλάξετε τις δυνάμεις σας. Όλες οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι το ίδιο σημαντικές.
  1. Ευχαριστείστε τον μπαμπά όταν βοηθάει στο σπίτι, για παράδειγμα με το μαγείρεμα ή τα μεγαλύτερα παιδιά. Η λίγη ευγνωμοσύνη πιάνει τόπο αυτήν την περίοδο.
  1. Το σφίξιμο το χεριού, οι αγκαλιές και τα φιλιά με το σύντροφό σας, θα σας βοηθήσουν και τους δυο να βρείτε το κουράγιο για να συνεχίσετε.
  1. Φροντίστε τον εαυτό σας, το αξίζετε. Κάντε μια μάσκα ομορφιάς ή ένα μανικιούρ. Φτιάξτε τα μαλλιά σας. Κάντε ένα μπάνιο μόνη σας ή με το μωρό σας. Διαβάστε ένα «ελαφρύ» βιβλίο.
  1. Βγείτε έξω. Απολαύστε τον φρέσκο αέρα. Πάρτε το μωρό μαζί σας για μια βόλτα με το καρότσι. Μην προσπαθήσετε να κάνετε πολύ σύντομα υπερβολικά πράγματα. Προχωρήστε με αργό ρυθμό. Ακούστε το σώμα σας.
  1. Περιβάλλετε τον εαυτό σας από άλλες μητέρες. Βρείτε ομάδες νέων μητέρες με τις οποίες μπορείτε να συζητήσετε και να κάνετε πράγματα μαζί με τα μωρά σας. Ορισμένα παραδείγματα είναι: οι συναντήσεις μετά τη γέννα των ομάδων ανώδυνου τοκετού, οι ομάδες του Συνδέσμου της La Leche League, ομάδες γιόγκα ή γυμναστικής για μαμάδες και μωρά, ή διαφορετικά μπορείτε να ξεκινήστε εσείς μια ομάδα.
  1. Μάθετε ασκήσεις χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης. Μάθετε να επωφελείστε από τα λίγα λεπτά ηρεμίας που έχετε. Μην ξεχνάτε τις ασκήσεις χαλάρωσης που είχατε μάθει για τη γέννα σας.
  1. Συγκεντρώστε την προσοχή σας στο «τώρα». Συγκεντρωθείτε σ’ αυτό που κάνετε τώρα, αυτές οι πολύτιμες στιγμές «φεύγουν» πολύ γρήγορα.
  1. Διασκεδάστε μαζί με το μωρό σας. Παρακολουθήστε ένα τμήμα γυμναστικής για μαμάδες και μωρά, φορέστε του ωραία ρουχαλάκια, πηγαίντε μια βόλτα στην παιδική χαρά, στο πάρκο για να ταΐσετε τις πάπιες ή στην εξοχή κλπ.
  1. Γυμναστείτε, με την έγκριση του γιατρού. Ζητήστε συγκεκριμένες ασκήσεις και ρωτήστε για το διάστημα που θα πρέπει να περιμένετε μετά τη γέννα, πριν τις ξεκινήσετε.
  1. Να είσαστε επιεικής με τον εαυτό σας, αφήνοντάς του αρκετό περιθώριο για να αναρρώσει. Η σωματική, ορμονική και ψυχολογική ανάρρωση μετά την εγκυμοσύνη και τη γέννα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι περιμένατε.
  1. Παρόλο που είναι φυσιολογικό να περάσετε μια ελαφριά επιλόχεια κατάθλιψη, αν τα αισθήματα ενταθούν ή επιμείνουν, μη διστάσετε να τα συζητήσετε με το γιατρό σας. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε όλη την υποστήριξη/συμπαράσταση που χρειάζεστε μέσα σ’ αυτήν την περίοδο.
  1. Μην παίρνετε τοις μετρητοίς όλες τις συμβουλές που σας δίνουν. Ακολουθήστε το μητρικό σας ένστικτο. Εσείς ξέρετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ποιο είναι το καλύτερο για το όμορφο μωρό σας.

Η Dr Lois Nightingale που έχει γράψει αυτό το φυλλάδιο, είναι κλινική ψυχολόγος και έχει γράψει επίσης τα βιβλία: “A Quiet Τime for New Mothers”, “Overcoming Postpartum DepressionA Doctors Own Story” και το “My Parents StillLove Me Even Though Theyre Getting Divorced”.

Αυτό το φυλλάδιο είναι μετάφραση του φυλλαδίου Νο. 986-27 “Tips for Handling the Baby Blues” (January 2001) – © 2000 Lois VNightingalePhDClinical Psychologist & © 2001 LLLI

Μετάφραση: Φλωρεντία Χρυσικού                                                  

Αφήστε μια απάντηση