Photo by freestocks on Unsplash

Ποια η επίδραση της εβδομάδας εγκυμοσύνης στην επιτυχία ή όχι του μητρικού θηλασμού;

Η κλινική εμπειρία είναι πολύ ξεκάθαρη, έρχεται τώρα να επιβεβαιωθεί και από έρευνα.

Ερευνητές από τη Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η εβδομάδα εγκυμοσύνης στην οποία γεννιέται ένα παιδί επηρεάζει την πιθανότητά του να θηλάσει τη μητέρα του.

Αναλύθηκαν αναδρομικά όλα τα δεδομένα από έναν πληθυσμό γεννήσεων σε νοσοκομείο του Οντάριο, μεταξύ 2009 και 2010.

Συνολικά 92. 364 βρέφη μελετήθηκαν, από τα οποία το 87% θήλαζαν αποκλειστικά ή μερικώς κατά το εξιτήριο από το μαιευτήριο.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσα γεννήθηκαν early term (μεταξύ 37 και 39 εβδομάδων κύησης) είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες να θηλάζουν, σε σύγκριση με όσα γεννήθηκαν μετά τις 40 εβδομάδες κύησης.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες χαμήλωναν με κάθε μία εβδομάδα λιγότερη στην κοιλιά της μητέρας:

• Στις 40 εβδομάδες aOR 0.93
• Στις 39 εβδομάδες κύησης aOR 0.87
• Στις 38 εβδομάδες κύησης aOR 0.81
• Στις 37 εβδομάδες κύησης aOR 0.74

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα βρέφη που γεννιούνται στις 40, 39, 38 και 37 εβδομάδες κύησης έχουν αυξανόμενα μικρότερες πιθανότητες να θηλάζουν, συγκριτικά με βρέφη που γεννιούνται στις 41 εβδομάδες.

Αυτό είναι μια κλινική διαπίστωση που επαληθεύεται καθημερινά και στην χώρα μας.

Τα βρέφη που γεννιούνται late preterm (34 με 37 εβδομάδων) και early term (37 με 39 εβδομάδων) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα στον θηλασμό, μη καλή αρχή και χορήγηση ξένου γάλακτος, τόσο μεγαλύτερη όσο λιγότερες οι εβδομάδες.

Η αρνητική επίδραση των μικρών εβδομάδων στον θηλασμό είναι τόσο πιο έντονη, όσο το περιβάλλον των μαιευτηρίων είναι μη φιλικό προς τα βρέφη. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

• Ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία των παρεμβάσεων τοκετού (πρόκληση, προγραμματισμένη καισαρική τομή) πριν τις 39 εβδομάδες κύησης, και

• Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να γνωρίζουν τις αυξημένες δυσκολίες σε μικρότερες ηλικίες κύησης και να αναγνωρίζουν αυτά τα βρέφη ως ομάδα κινδύνου για πρόωρο αποθηλασμό, να εφαρμόζουν δε όλες τις απαιτούμενες από την σύγχρονη τεκμηριωμένη επιστήμη πρακτικές για το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα αυτών των νεογνών στον θηλασμό: για εντατικοποίηση του αποκλειστικού θηλασμού από την γέννηση, παροχή έξτρα βοήθειας με τον θηλασμό στις μητέρες και για βελτιστοποίηση του αποκλειστικού και αποτελεσματικού θηλασμού από την αρχή της ζωής (optimization of effective and exclusive breastfeeding).

Πηγή: Lutsiv O et al. A Population- Based Cohort Study of Breastfeeding According to Gestational Age at Term Delivery. J Pediatr. 2013 Aug 3. pii: S0022-3476(13)00815-9. doi: 10.1016/j.jpeds.2013.06.056. [Epub ahead of print]

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2013

Αφήστε μια απάντηση