Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τόσο οι εγκυμοσύνες όσο και ο θηλασμός δεν ασκούν καμία μόνιμη αρνητική επίδραση στην υγεία των οστών της μητέρας και στην οστική πυκνότητα μετάλλων.

Αντίθετα είναι πιθανόν να επιδρούν θετικά στην δομή των οστών της γυναίκας σε βάθος χρόνου.

Επιστήμονες από την Φινλανδία θέλησαν να τεστάρουν την υπόθεση ότι μακρά περίοδος γαλουχίας μπορεί να προάγει την εναπόθεση οστού περιοστικά (κάτω από την μεμβράνη των οστών) και επομένως να αυξάνει την δύναμη των οστών της μητέρας.

Ένα δείγμα από 145 γυναίκες μέσης ηλικίας 48 ετών (με ηλικιακό εύρος από 36 έως 60 ετών) που είχαν τον τελευταίο τους τοκετό 16 με 20 χρόνια νωρίτερα, πέρασαν από ενδελεχή εξέταση των οστών τους και του ερειστικού τους συστήματος (σύνθεση σώματος, οστική έκταση, πυκνότητα μετάλλων στα οστά, ολική πυκνότητα μετάλλων σε όλο το σώμα και στον αριστερό μηρό και στην αριστερή κνήμη, χρησιμοποιώντας τις απεικονιστικές μεθόδους DXA και pQCT).

Επίσης υπολογίστηκε ο δείκτης δύναμης του ισχύου και ο δείκτης δύναμης της κνήμης (HIS, TBSI). Παράλληλα οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για το ιατρικό τους ιστορικό, τον τρόπο ζωής και το ιστορικό θηλασμού. Από τα ιατρικά αρχεία των γυναικών βρέθηκε το βάρος τους κατά την εγκυμοσύνη και η αύξησή του σε κάθε εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μητέρες που είχαν θηλάσει στην ζωή τους ένα ή περισσότερα παιδιά για παραπάνω από 33 μήνες, είχαν σημαντικά υψηλότερες εκτιμήσεις στην οστική δύναμη του ισχύου και της κνήμης, ενώ είχαν σημαντικά μεγαλύτερο οστικό όγκο στο σώμα τους, συγκρινόμενες με γυναίκες που είχαν θηλάσει στην ζωή τους για λιγότερο από 12 μήνες.

Οι διαφορές αυτές ήταν ανεξάρτητες από άλλους παράγοντες, όπως το ύψος και το βάρος των γυναικών, εάν είχαν εμμηνόπαυση, χρήση ορμονικών σκευασμάτων και το επίπεδο δραστηριότητας και άθλησης.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο θηλασμός είναι πολύτιμος για την υγεία και την δύναμη των οστών των γυναικών δεκαετίες αργότερα και ότι μακρά περίοδος θηλασμού (3 χρόνια) στην ζωή μιας γυναίκας προσφέρει ακόμα πιο σημαντική υγεία στα κόκαλά της πολύ αργότερα, στην μέση και στην τρίτη ηλικία.

Αθροιστικά, όσα περισσότερα χρόνια έχει θηλάσει στην ζωή της μια γυναίκα, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει πιο μεγάλο όγκο οστών και περισσότερη δύναμη στα οστά κατά την μετέπειτα ζωή της.

Για να θυμηθούμε λίγο: κάποιες παλιές γιαγιάδες, ίσως οι δικές μας, μητέρες παιδιών που θήλασαν για πολλά χρόνια, που πέρασαν στην ζωή τους πάρα πολλές κακουχίες, μάλλον περισσότερες από τις νεότερες γενιές των αστών. Ναι, αυτές οι γυναίκες ήταν από άλλο «σκαρί», από γερό σκαρί, δυνατές στα βαθιά γεράματα, δεν ήξεραν τι θα πει καρκίνος μαστού, υπέρταση από τα 40, χοληστερίνη από τα 50, οστεοπόρωση από τα 60.

Για αυτό το ανώτερο επίπεδο υγείας αυτών των ανθρώπων σίγουρα δεν ευθύνεται μόνο ο θηλασμός, η μακρά διάρκεια γαλουχίας πάντως είμαι σίγουρος ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο..

Οι Ελληνίδες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν μια τεράστια ευκαιρία να επιστρέψουν το επίπεδο υγείας τους κατά την διάρκεια της ζωής τους σε αυτό των γιαγιάδων τους εάν ακολουθήσουν το σύγχρονο ρεύμα της επιστροφής στον μητρικό θηλασμό και θηλάσουν το παιδί ή τα παιδιά τους για όσο το δυνατόν περισσότερους μήνες και χρόνια.

Wiklund PK et al. Lactation is associated with greater maternal bone size and bone strength later in life. Osteoporos Int. 2011 Sep 17. [Epub ahead of print]

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011

Αφήστε μια απάντηση