O θηλασμός μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενός παιδιού για παχυσαρκία μέχρι και 25%, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που διεξήχθη και συμπεριλάμβανε 6 χώρες.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίοι ηγήθηκαν της Ευρωπαϊκής αυτής έρευνας, κάνουν έκκληση για περισσότερη βοήθεια και ενθάρρυνση προς τις γυναίκες που θηλάζουν και συγκράτηση της προώθησης γάλακτος-φόρμουλα, η οποία αποπροσανατολίζει τις γυναίκες από το θηλασμό και τις κάνει να πιστεύουν ότι το μητρικό γάλα δεν είναι απαραίτητα καλύτερο.

 «Χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα ενθάρρυνσης του θηλασμού, όπως καλά αμοιβόμενες άδειες μητρότητας» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Joao Breda, από το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα και Πρόληψη Ασθενειών.

«Χρειαζόμαστε λιγότερη προώθηση και διαφήμιση του γάλακτος-φόρμουλα, η οποία μπορεί να οδηγήσει κάποιες μητέρες να πιστέψουν ότι είναι τόσο καλό για τα μωρά τους όσο το μητρικό γάλα».

Η έρευνα βρήκε ότι 77% των παιδιών στην Ευρώπη θηλάζουν, αλλά τα ποσοστά ποικίλουν πολύ ανάμεσα στις χώρες.

Στην Ιρλανδία 46% των μητέρων δεν είχαν θηλάσει ποτέ, και στη Γαλλία το ποσοστό μη θηλασμού ήταν 34%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στις μητέρες έξη μήνες αποκλειστικού θηλασμού, αν μπορούν.

Τα στοιχεία προέρχονται από σχεδόν 30.000 παιδιά τα οποία τέθηκαν υπό παρακολούθηση ως μέρος του Προγράμματος Επιτήρησης Παχυσαρκίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Cosi).

Με αφετηρία το 2007, το πρόγραμμα αυτό ενημερώνεται συνεχώς και τώρα παίρνει στοιχεία από περίπου 40 χώρες για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών.

Σε απόλυτους αριθμούς, 16,8 των παιδιών τα οποία δεν θήλασαν ποτέ βρέθηκαν παχύσαρκα, σε σύγκριση με 13,2% των παιδιών που θήλασαν για κάποιο χρονικό διάστημα και με 9,3% των παιδιών που θήλασαν για 6 μήνες ή περισσότερο.

Κατόπιν προσαρμογής όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, τα παιδιά που δεν θήλασαν ποτέ είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες για παχυσαρκία και αυτά που θήλασαν για λιγότερο από 6 μήνες ήταν κατά 12% πιθανότερο να είναι παχύσαρκα απ’ ότι τα παιδιά που θήλασαν για 6 μήνες ή περισσότερο.

Η προστασία για τα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά για 6 μήνες, χωρίς καθόλου φόρμουλα ή συμπληρωματικές τροφές, ήταν ακόμη μεγαλύτερη, στο 25%.

Η έρευνα αυτή, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Obesity Facts, λέει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία.

Ο αποκλειστικός θηλασμός καθυστερεί την εισαγωγή στερεών τροφών, οι οποίες μπορεί να είναι υψηλές σε ενέργεια.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα μωρά που τρέφονται με γάλα φόρμουλα, έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει την αποθήκευση λίπους.

Άλλοι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής των οικογενειών που θηλάζουν τα παιδιά τους.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, «οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται ότι ο θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία», λέει ο Dr Breda. “O θηλασμός έχει ένα ισχυρό προστατευτικό αποτέλεσμα. Οι αποδείξεις υπάρχουν. Τα οφέλη είναι σημαντικά κι αυτό θα πρέπει να το μάθουν όλοι».  

Η Sue Ashmore, διευθύντρια της Unicef στη Μ. Βρετανία και υπεύθυνη για την πιστοποίηση νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας ως προς το θηλασμό,  Unicef UK’s Baby Friendly initiative, λέει:

«Το ανθρώπινο γάλα, το μητρικό γάλα, είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα μωρά του ανθρώπου. Όχι μόνο δρα ως το πρώτο εμβόλιο του μωρού, προστατεύοντας έτσι από ασθένειες, αλλά επίσης επηρεάζει μακροχρόνια την υγεία και δρα ως την πρώτη γραμμή άμυνας  ενάντια στην επιδημία της παχυσαρκίας».

 «Στην Αγγλία έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θηλασμού στον κόσμο.  Επιπρόσθετα, η σίτιση του μωρού είναι βαθιά συναισθηματικό  θέμα γιατί πολλές οικογένειες δεν έχουν θηλάσει ή έχουν την τραυματική εμπειρία του να έχουν προσπαθήσει πολύ και να μην τα έχουν καταφέρει.

Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη προς τις νέες μητέρες για να καταφέρουν να θηλάσουν και πολιτικές οι οποίες θα τις βοηθήσουν να συνεχίζουν να θηλάζουν για όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού».  

Μετάφραση – Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή : https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/apr/30/breastfeeding-reduces-child-obesity-risk-by-up-to-25-who-finds?fbclid=IwAR3LVXXrp8qbEmOB00mK6g6yUOm3HCqajCY5Np0bV-ql-aS1izuFG19F2_Y

Αφήστε μια απάντηση