των Kelly Bonyata, IBCLC, Becky Flora, IBCLC και Paula Yount

Photo by Hu Chen on Unsplash

Ο θηλασμός δεν είναι μια διαδικασία όλα ή τίποτα. Ο νυχτερινός απογαλακτισμός είναι μια εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση για πολλές μητέρες, ενώ το μωρό συνεχίζει να λαμβάνει τα πολλά θρεπτικά οφέλη και αντισώματα του μητρικού γάλακτος.

Να θυμάστε ότι ο νυχτερινός ύπνος αποτελεί ένα αναπτυξιακό ορόσημο (όπως είναι το περπάτημα ή η εκπαίδευση τουαλέτας) όπου διαφορετικά μωρά θα φθάσουν σε αυτό σε διαφορετική χρονική στιγμή.

Κάποια στιγμή το παιδί σας θα κοιμηθεί όλη τη νύχτα, ακόμα κι αν δεν κάνετε τίποτα για να το ενθαρρύνετε.

Εάν ο νυχτερινός απογαλακτισμός δεν πηγαίνει καλά, τότε καλό θα ήταν να επανεξετάσετε την περίπτωση και να προσπαθήσετε ξανά λίγο αργότερα. Όσο πιο κοντά είναι το παιδί σας στο να φθάσει σ αυτό το αναπτυξιακό ορόσημο από μόνο του, τόσο πιο εύκολο θα είναι και για τους δύο, παιδί και γονείς, να τα καταφέρουν.

Το να καταφέρετε το μωρό σας να κοιμηθεί δεν είναι μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί, όπως τόσο συχνά απεικονίζεται στα βιβλία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο πραγματικός στόχος θα πρέπει να είναι η οικογένειά σας να καταφέρει να έχει τον ύπνο που της χρειάζεται, με παράλληλο σεβασμό των αναγκών του νεότερου μέλους της οικογένειας.

Ήπιες μέθοδοι για την ενθάρρυνση λιγότερων νυχτερινών θηλασμών

Παρακάτω ακολουθούν προτάσεις για την διευκόλυνση του μωρού σας σε πιο αραιούς νυχτερινούς θηλασμούς:

Εξάλειψη δυσφορίας

  • Οδοντοφυΐα. Αν υποπτεύεστε οδοντοφυΐα, μπορεί να βοηθήσει να δώσετε στο μωρό ένα παυσίπονο πριν τον ύπνο (συζητήστε με το γιατρό του μωρού σας τι σας προτείνει). Μερικά μωρά θηλάζουν πιο συχνά προσπαθώντας να ανακουφίσουν τον πόνο των ούλων. Ο πόνος της οδοντοφυΐας είναι συχνά πιο έντονος το βράδυ.
  • Θερμοκρασία δωματίου. Βρείτε το κατάλληλο επίπεδο θερμοκρασίας για το μωρό σας: μερικά μωρά θα ξυπνήσουν εάν ζεσταθούν ή κρυώσουν πολύ.
  • Στέρεες τροφές. Το μωρό ξεκίνησε πρόσφατα τις στέρεες τροφές; Πολλά μωρά (ιδίως εκείνα κάτω των έξι μηνών) ξεκινούν ή αυξάνουν τα νυχτερινά ξυπνήματα μετά την εισαγωγή των στερεών, λόγω προβλημάτων αφομοίωσης. Δοκιμάστε την αποφυγή στερεών το βράδυ, ή εξετάστε τη μείωση ή την εξάλειψη των στερεών μέχρι το πεπτικό σύστημα του μωρού σας να ωριμάσει περισσότερο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη στερεών στη διατροφή του μωρού, δεν βοηθά το μωρό να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα.
  • Αλλεργία. Τα μωρά με τροφικές αλλεργίες, περιβαλλοντικές αλλεργίες ή έκζεμα, μπορεί να ξυπνούν περισσότερο τη νύχτα λόγω δυσφορίας.
  • Παλινδρόμηση. Η δυσφορία λόγω παλινδρόμησης μπορεί να κρατήσει το μωρό ξύπνιο το βράδυ.
  • Ασθένεια. Ασθένειες όπως λοιμώξεις του αυτιού και κρυολόγημα μπορούν να διακόψουν τον ύπνο του μωρού και να οδηγήσουν σε αύξηση του νυχτερινού θηλασμού. Ένα βαρύ εξάνθημα από την πάνα ή κάποιο άλλο εξάνθημα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο του μωρού. Κάθε φορά που το μωρό αυξάνει ξαφνικά τα νυχτερινά του ξυπνήματα, έχετε το νού σας για κάποια ασθένεια.

Μεγιστοποίηση του θηλασμού του μωρού κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε κάθε ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας:

  • Θηλάστε περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας. Ενθαρρύνεται το μωρό να θηλάζει πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας (ίσως και κάθε 2 ώρες αντί για κάθε 3), έτσι ώστε να παίρνει περισσότερο γάλα κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών.
  • Ελαχιστοποιήστε κάθε τι που του αποσπά την προσοχή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θηλάστε σε ένα δωμάτιο που διαθέτει όσο το δυνατόν λιγότερους περισπασμούς. Σβήστε το φως, κλείστε την πόρτα, τραβήξτε τα σκούρα, κλπ. Κρατήστε τα μεγαλύτερα παιδιά σας απασχολημένα πριν ξεκινήσετε να θηλάζετε. Δοκιμάστε να θηλάσετε ενώ είστε ξαπλωμένη. Μερικές φορές στα μωρά μπορεί να αποσπάτε τόσο έντονα η προσοχή τους κατά τη διάρκεια των θηλασμών τους την ημέρα, ώστε δεν λαμβάνουν αρκετό γάλα και στη συνέχεια για να μπορέσουν να το αναπληρώσουν οδηγούνται σε πιο συχνά νυχτερινά ταΐσματα. Μια μελέτη έδειξε ότι τα μεγαλύτερα μωρά μπορούν να καταναλώσουν όσο το 25% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης τους από το γάλα της μητέρας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ίσως εν μέρει λόγω της αφηρημάδας τους κατά τη διάρκεια της μέρας.
  • Χορτάστε το πριν κοιμηθείτε. Θηλάστε συχνότερα κατά τις ώρες πριν από αυτή του ύπνου (τουλάχιστον κάθε 1-2 ώρες). Μερικές μητέρες θηλάζουν από το ένα στήθος μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, έτσι ώστε το μωρό να παίρνει περισσότερο από το υψηλότερο σε περιεκτικότητα λίπος γάλα το οποίο είναι διαθέσιμο στο τέλος της σίτισης (αυτό βοηθά το μωρό να «κρατιέται» παραπάνω μεταξύ των ταϊσμάτων). Όταν το μωρό ξυπνήσει τη νύχτα, προσπαθήστε και πάλι να το θηλάσετε από τον ένα μαστό (τον άλλο) στο σύνολο ή στο μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, έτσι ώστε το μωρό να πάρει περισσότερο από το υψηλότερο σε λιπαρά γάλα.
  • Ακούστε το παιδί. Μόνο το παιδί σας γνωρίζει αν είναι πραγματικά πεινασμένο – μην υποθέτετε αυτόματα ότι το παιδί σας δεν είναι πεινασμένο ή διψασμένο. Πολλοί ενήλικες ξυπνούν τη νύχτα για ένα ποτήρι νερό ή ακόμα και για ένα σνακ.

Μεγιστοποίηση ύπνου για όλη την οικογένεια 

  • Θηλασμός ενώ κοιμάται. Θηλάστε το λίγο πριν πάτε για ύπνο (ακόμη και αν το μωρό έχει ήδη κοιμηθεί), έτσι ώστε να μπορέσετε να κερδίσετε μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο ύπνου πριν το μωρό ξυπνήσει και πάλι. Πολλά μωρά ξυπνούν ελαφρά αυτή τη στιγμή, αλλά ωστόσο μπορούν να πάρουν μια καλή δόση θηλασμού. 
  • Προσπαθήστε να ξεκινάτε την προετοιμασία του μωρού πριν κουραστεί υπερβολικά. Μερικά μωρά δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν αν έχουν υπερένταση, οπότε παρατηρείστε τα σημάδια υπνηλίας.
  • Δοκιμάστε διαφορετικές συνήθειες ύπνου. Βρείτε ποια συνήθεια δουλεύει καλύτερα στην δική σας οικογένεια, ενώ συνεχίζετε να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του μωρού.
  • Πλήρης συνκοίμιση. Πολλά μωρά κοιμούνται καλύτερα όταν βρίσκονται κοντά στην μαμά. Σκεφτείτε τον ύπνο με το μωρό σας – πολλές οικογένειες κατέληξαν ότι το μωρό, αλλά και η υπόλοιπη οικογένεια, κοιμούνται περισσότερο με αυτόν τον τρόπο. Η συνκοίμιση με το μωρό σας και ο θηλασμός του για να κοιμηθεί, δεν διδάσκει κακές συνήθειες ύπνου. Όλα τα μωρά/νήπια που γνωρίζω και κοιμούνταν με τους γονείς, άρχισαν κάποια στιγμή να κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς κανενός είδους εκπαίδευση ή ενθάρρυνση ή αλλαγή στη θέση του ύπνου.
  • Μερική συνκοίμιση. Η μερική συνκοίμιση λειτουργεί για πολλές οικογένειες. Το μωρό κοιμάται στην κούνια του μέχρι το πρώτο νυχτερινό ξύπνημα και στη συνέχεια ενώνεται με τη μαμά και τον μπαμπά για το υπόλοιπο της νύχτας.
  • Ξεχωριστά κρεβάτια. Αν δεν νιώθετε άνετα με το μωρό στο κρεβάτι σας ή αν κοιμάστε αυτή τη στιγμή με το μωρό αλλά κανείς δεν καταφέρνει να κοιμηθεί, τότε δοκιμάστε άλλες επιλογές. Εξετάστε την πιθανότητα τοποθέτησης του μωρού σε ένα στρώμα στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι, ή τοποθετήστε την κούνια του μωρού χωρίς κάγκελο δίπλα στο κρεβάτι σας. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό θα είναι αρκετά κοντά ώστε ο θηλασμός να μη διακόπτει τον ύπνο σας (όπως όταν σηκώνεστε κάθε φορά και πάτε στο δωμάτιο του μωρού). Μια άλλη επιλογή που λειτουργεί για μερικές οικογένειες είναι η τοποθέτηση ενός κρεβατιού μόνο για τη μαμά και το μωρό στο δωμάτιο του μωρού για λίγο, ή ο μπαμπάς να επιλέξει από μόνος να κοιμηθεί αλλού.

Ήπιες μέθοδοι νυχτερινού απογαλακτισμού νηπίων: 

  • Περιορισμένη πρόσβαση. Αφού θηλάσετε, τοποθετήστε το μωρό πίσω στην περιοχή του ή σύρετε το μακριά από εσάς, έτσι ώστε η εγγύτητα να μην ενθαρρύνει τον συχνότερο θηλασμό. Φορέστε ρούχα που καθιστούν πιο δύσκολο για το μωρό να έχει πρόσβαση στο στήθος σας τη νύχτα.
  • Συμπεριλάβετε τον μπαμπά στην νυχτερινή ρουτίνα! Εάν το μωρό σας φαίνεται να ξυπνά μόνο για παρηγοριά κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να δεχτεί τον μπαμπά ως παρηγορητή (και δεν θα περιμένει τον μπαμπά του να το θηλάσει). Ο μπαμπάς μπορεί να ανακουφίσει το μωρό και με άλλους τρόπους, όπως είναι η προσφορά ενός ποτού (νερό), απλά ξαπλώνοντας δίπλα του, κρατώντας το αγκαλιά, κλπ. Ο μπαμπάς μπορεί ακόμη και να κοιμηθεί με το μωρό σε ένα άλλο δωμάτιο ή στον καναπέ, με λιγότερες διακοπές από ό,τι αν το μωρό κοιμόταν κοντά στη μαμά.
  • Αυξήστε την επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιτρέψτε απεριόριστη πρόσβαση του μωρού στο στήθος και την αγκαλιά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές φορές τα μικρά παιδιά θα αναζητήσουν το στήθος περισσότερο τη νύχτα, όταν δεν δέχονται αρκετές αγκαλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές φορές εμείς ως απασχολημένες μητέρες, ειδικά αν έχουμε και άλλα παιδιά, ξεχνάμε να αγκαλιάσουμε τα μικρά αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή απλά να καθίσουμε αγκαλιασμένοι μαζί τους. Αν μπορείτε να αυξήσετε την στενή επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να το χρειαστεί λιγότερο τη νύχτα. Αν εργάζεστε, ο νυχτερινός θηλασμός μπορεί να είναι η προσπάθεια του παιδιού να επανασυνδεθεί μαζί σας.
  • Συζητήστε με το παιδί σας. Με ένα μεγαλύτερο παιδί, είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε κάτι σαν: “Όταν ο ήλιος δύει, ή όταν πάμε για νάνι, τα με-με (ή όπως το παιδί αποκαλεί τα στήθη) πάνε κι αυτά για νάνι”. Πιθανότατα δεν θα το δεχθεί ή κατανοήσει πλήρως αυτό από την αρχή, αλλά αν το επαναλαμβάνετε κάθε βράδυ πριν τον ύπνο και ξανά κάθε φορά που ξυπνά, σύντομα θα το «πιάσει».
  • Απλά πείτε “όχι” … ή “αργότερα”. Με ένα μεγαλύτερο παιδί (άνω των 18 μηνών), νιώστε αρκετά ασφαλείς για να πείτε «όχι» (τουλάχιστον κάποιες φορές), εφόσον ταυτόχρονα παραμένετε ευαισθητοποιημένοι στις ανάγκες του παιδιού. Τη νύχτα μπορείτε να πείτε, “όχι τώρα, αλλά θα το κάνουμε αργότερα.” Μπορεί – μπορεί και όχι – να ξυπνήσει και πάλι αργότερα για να θηλάσει.
  • Χρησιμοποιήστε άλλα είδη παρηγοριάς. Μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα πράγματα για να το παρηγορήσουν, όπως ένα τρίψιμο στην πλάτη, απλά κρατώντας το, αγκαλιάζοντάς το, δίνοντας ένα ποτήρι νερό, σιγοτραγουδώντας μελωδικά, κλπ.

Είναι ο νυχτερινός απογαλακτισμός απαραίτητος προκειμένου το μωρό να κοιμηθεί όλη τη νύχτα; 

Οι άνθρωποι συχνά μπορεί να σας πουν κάτι σαν αυτό: «Εάν το παιδί σας θηλάζει τη νύχτα (ή αν κοιμάστε κοντά στο παιδί σας, ή ένα δισεκατομμύριο άλλα πράγματα), δεν θα είστε σε θέση να το διακόψετε στο μέλλον.”

Αυτό βέβαια πουλάει βιβλία, αλλά δεν είναι η πραγματικότητα!

Να θυμάστε ότι το νυχτερινό ξύπνημα στα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι προσωρινό!

Τα παιδιά μεγαλώνοντας σταματούν να ξυπνούν τη νύχτα, ακόμη και αν δεν κάνουμε τίποτα για να το ενθαρρύνουμε. Αυτή η χρονική περίοδος θα είναι ένα πολύ μικρό τμήμα του χρόνου του παιδιού σας μαζί σας.

Το εσωτερικό χρονοδιάγραμμα νυχτερινού ύπνου ενός παιδιού, μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από παιδί σε παιδί. Μερικοί γονείς είναι άνετοι στο να αφήνουν το παιδί να τους οδηγήσει σε ότι αφορά στον νυχτερινό απογαλακτισμό, αλλά για άλλους ο νυχτερινός θηλασμός πραγματικά επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.

Αν ο νυχτερινός θηλασμός δεν λειτουργεί για σας, τότε προχωρήστε σε αλλαγές λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανάγκες του παιδιού σας.

Ο στόχος σας είναι να μεγιστοποιήσετε τον ύπνο του κάθε μέλους της οικογένειας και αν αυτό που κάνετε έχει αποτέλεσμα, τότε κατακτήσατε το στόχο σας.

Αν δεν λειτουργεί (ή σταματήσει να λειτουργεί), τότε μπορείτε να κάνετε πάντα τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Όλοι οι γονείς διαπιστώνουν ότι αλλάζουν τον τρόπο που κάνουν τα πράγματα καθώς το παιδί τους μεγαλώνει και φτάνει σε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια – ο ύπνος είναι απλώς άλλο ένα πράγμα που αλλάζει καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.

Πηγή: http://kellymom.com/parenting/nighttime/weaning-night/#necessary

Μετάφραση: Ευτυχία Πολυχρονάκη 

 

This Post Has 3 Comments

  1. mairy

    γεια σας δεν ξερω που να απευθυνθω θελω να μοιραστω το προβλημα μου (οχι ακριβως προβλημα)αλλα για εμενα αρχιζει τελος παντων να μην λειτουργει πολυ καλα ο νυχτερινος θηλασμος.να τι συμβανει,η μπεμπα μου 11 μηνων πια θηλαζει επιτυχως αποκλειστικα μεχρι κ τωρα.αλλα, επισης κοιμοταν κ ολο το βραδυ μεχρι περιπου τους 8 μηνες,μετα σιγα σιγα αρχισε να ξυπναει μια φορα τη νυχτα κ εγω νομιζωντας οτι ισως πειναει την εβαζα να θηλασει κ μετα αμεσως κοιμοταν .μετα ομως κ απο λιγες μερες ξανα αρχισε να ξυπναει 2 φορες την νυχτα κ εγω θεωρωντας οτι φταιει κ η οδοντοφυια παλι την εβαζα να θηλασει.να υπενθυμησω οτι τρωει κανονικα ολα τα γευματα της ημερας(φρουτοκρεμα,φαγητο,γιαουρτακι).κ τωρα πια μεσα σε διαστημα 2 μηνων που ξεκινησε να το κανει αυτο ξυπναει 3 ΦΟΡΕΣ!!! μες στη διαρκεια της νυχτας με αποτελεσμα να μην κοιμαμαι πια κ ψυχολογικα αυτο αρχιζει κ με φθειρει τα νευρα μου ειναι υπερευαισθητα εως κουρελια πια.η συμβουλη του παιδιατρου ειναι οτι δεν τιθεται θεμα πεινας αφου η αναπτυξη της ειναι πολυ καλη,η δικη του ερμηνεια ειναι οτι αφου καταλαβαινει πια αυτο που κανει η μπεμπα ειναι η προσκολληση προς τη μαμα δηλαδη απαιτει με τον τροπο αυτο εμενα διπλα της.η δικη του συμβουλη ειναι να αρχισουμε τη μεθοδο του κλαματος δηλαδη να την αφησω σιγα σιγα να μην ανταποκρινομαι στο καθε καλεσμα της κ να την αφησω να κλαψει μεχρι να το καταλαβει κ να το παρει αποφαση κ ετσι θα κοιμηθει αντε να της δινω μια φορα τη νυχτα να συμπληρωσει.σας παρακαλω δωστε μου τα φωτα σας δεν αντεχω αλλο νιωθω οτι καταρρεω απο ολες τις αποψεις.σημειωση εαν μονο την παρω μονο αγκαλια κ δεν τη βαλω να θηλασει κλαιει.ευχαριστω πολυ!!συγνωμη αν κουρασα αλλα ζηταω βοηθεια!!!

    1. ΒΙΚΥ

      Στο άρθρο υπάρχουν διάφορες καλές ιδέες, τις οποίες θα μπορούσες να δοκιμάσεις. Το έκανες;
      Επίσης διάβασε το άρθρο: “Βοήθεια, το μωρό μου δεν κοιμάται τα βράδια”..

    2. xara pappa

      γεια σου mairy,diabasa το θεμασου και σε καταλαβαινω απολυτα…..το ιδιο μα το ιδιο θεμα εχω κι εγω,εμενα μου το ξεκινησε απο 5μηνων κι τωρα ειναι 1χρονων….τελεικα βρηκες ακρη;

Αφήστε μια απάντηση