breastfeeding-babiesΠολλά στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν ότι  θηλασμός έχει ζωτική σημασία για την άριστη ανάπτυξη των μωρών και του εγκεφάλου τους.

Μια έρευνα που εκδόθηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό ‘’ Pediatrics’’ , ανακάλυψε πως  τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερο μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής τους, έχουν περισσότερη φαιά ουσία σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου τους στην ηλικία των 7,  σε σύγκριση με τα παιδιά που καταναλώνουν λιγότερο.

Η φαιά ουσία αποτελείται από νευρώνες και είναι  εκεί όπου η γνωστική λειτουργία και η επεξεργασία του μυαλού, παίρνει μέρος.

Τα παιδιά που είναι 7 χρονών και θήλασαν περισσότερο στον πρώτο μήνα, είχαν μεγαλύτερους βαθμούς σε τεστ IQ, μνήμης, μαθηματικών και σε κινητικές δεξιότητες.

Η έρευνα ενισχύει τις μέχρι τώρα ενδείξεις ότι τα μωρά που θήλασαν, έχουν γενικά μεγαλύτερους  βαθμούς  σε τεστ γνώσεων.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στο ‘’Pediatrics Research’’ βρήκε πως τα βρέφη με υψηλά ποσοστά κατανάλωσης μητρικού γάλακτος  στην διατροφή τους είχαν υψηλότερο IQ  και τα αγόρια που έπιναν περισσότερο γάλα είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο από αυτά που δεν έπιναν.

Αυτές οι έρευνες συμπεραίνουν ότι τα συστατικά που περιέχει το μητρικό γάλα βοηθούν  τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί καλύτερα και να μεγαλώσει περισσότερο.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neurolmage’’ το 2013, βρήκε ότι από την ηλικία των 2, τα βρέφη που έχουν θηλάσει έχουν 20-30 % περισσότερη λευκή ουσία, η οποία εμπλέκεται στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, σε σύγκριση με αυτά που πήραν φόρμουλα.

Η έρευνα του ‘’Pediatrics’’ παρακολούθησε  180 πρόωρα βρέφη από την στιγμή της γέννησής  τους  έως και τα 7 τους χρόνια, με διεξαγωγή μαγνητικών εξετάσεων και τεστ εγκεφάλου σε διάφορες ηλικίες.

Τα μωρά υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε μονάδες εντατικής  θεραπείας  νεογέννητων και τους δόθηκε όσο περισσότερο μητρικό γάλα ήταν δυνατόν, αλλά όχι σε ίσες ποσότητες.

“‘Ολο αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τις μαμάδες, αλλά και για τα νοσοκομεία, τους υπαλλήλους, τους φίλους και τα μέλη των οικογενειών, ώστε να μπορούν να παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζονται οι μητέρες που έχουν άγχος και παλεύουν να θηλάσουν τα μωρά τους’’, είπε η συγγραφέας της έρευνας  Mandy Brown Belfort, Φυσικός και Ερευνήτρια του Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης, σε δήλωση της.

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση