Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η ανοσία ενάντια στις ασθένειες περνάει από τη μητέρα στο μωρό μόνο για όσο καιρό διαρκεί ο θηλασμός και ότι αυτή η προστασία σταματά όταν σταματά και ο θηλασμός.

Image by Freepik

Γνωρίζαμε επίσης ότι η ανοσία μεταφερόταν από τις πρωτεΐνες της μητέρας, όπως τα αντισώματα, τα οποία χρησιμοποιούνταν από το ανοσοποιητικό σύστημα για να ουδετεροποίησουν τα βακτήρια και τους ιούς.

Νέα έρευνα ωστόσο που έγινε από επιστήμονες σε ποντίκια και η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Advances αποκάλυψε ότι η ανοσία μπορεί να είναι μακροχρόνια, πολύ πέρα από την περίοδο του θηλασμού.

Αποκάλυψε επίσης ότι η προστασία αυτή οφείλεται στην μεταφορά των ανοσοκυττάρων και είναι τελείως ανεξάρτητη από τα αντισώματα.

Η έρευνα έδειξε ότι μωρά ποντίκια που είχαν θηλάσει από μητέρα η οποία είχε περάσει στο παρελθόν, πριν μείνει έγκυος, κάποια συγκεκριμένη λοίμωξη, απέκτησαν προστασία εφόρου ζωής για αυτή λοίμωξη.

Η ανοσία πέρασε στο παιδί από τα κύτταρα άμυνας που υπάρχουν στο γάλα της μητέρας και όχι από τα αντισώματα της.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr William Horsnell, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων του Πανεπιστήμιου του Birmingham, στο  University of Orléans της Γαλλίας και στο Πανεπιστήμιο του  Cape Town στη Νότιο Αφρική, λέει:

«Η μεταφορά ανοσίας από τη μητέρα στο μωρό μέσω του θηλασμού είναι μια πολύ σημαντική πηγή προστασίας για τις λοιμώξεις των πρώτων μηνών ζωής.

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη απόδειξη ότι οι λοιμώξεις της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη μπορούν να μεταφέρουν κυτταρική ανοσία στα μωρά εφ’ όρου ζωής.

Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση της μητέρας σε μια λοίμωξη πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να οδηγήσει στην μεταφορά μακροχρόνιας ανοσίας στο παιδί της. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο και δίνει νέες διαστάσεις στην αντίληψη του τρόπου που μπορεί η μητέρα να επηρεάσει την υγεία μας”.

Ο Adam Cunningham, καθηγητής Λειτουργικής Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και υποδιευθυντής του BactiVac Network το οποίο βοηθά στην δημιουργία εμβολίων κατά των λοιμώξεων, προσθέτει:

«Αυτά τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέροντα και μπορούν να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε εμβόλια για τις μητέρες τα οποία θα προσφέρουν μακροχρόνια προστασία στο παιδί της.

Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση της μητέρας σε κάποια λοίμωξη μπορεί να αλλάξει για πάντα την ανοσία του παιδιού της σ’ αυτή τη λοίμωξη.

Η παρούσα εμβολιαστική στρατηγική για τις μητέρες είναι πολύ σημαντική για την προστασία των νεογνών από τις λοιμώξεις, ωστόσο η προστασία αυτή είναι παροδική.

Η έρευνα μας δείχνει ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνιμο. Αυτό  μπορεί να οδηγήσει στο σχεδιασμό νέων εμβολίων για τη μητέρα, τα οποία θα είναι ικανά να δώσουν μακροχρόνια ανοσία στο παιδί της”.

Ο καθηγητής Kai-Michael Toellner του Πανεπιστημίου του Birmingham προσθέτει:

«Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα οδηγήσει στην έρευνα σε ανθρώπους για το πώς η έκθεση της μητέρας σε παθογόνους οργανισμούς πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού της».

Πηγή:
https://neurosciencenews.com/breastfeeding-immunity-14133/?fbclid=IwAR2l50L91e8PfAmrnvN1winroBgHWMvEJUO4eQG6kkO5Ee4SvlE8FV3g2jQ

Μετάφραση – Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Original article:
https://advances.sciencemag.org/content/5/5/eaav3058

 

Αφήστε μια απάντηση