NEW YORK (Reuters Health) – Tα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερα επεισόδια σπασμών μετά τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στη Δανία.

Photo by Corryne Wooten on Unsplash

Kαι όσο πιο πολύ καιρό θηλάζουν τα μωρά, τόσο το καλύτερο, κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα μωρά που τράφηκαν με μητρικό γάλα περισσότερο από 9 μήνες είχαν λιγότερα επεισόδια σπασμών από τα μωρά που είχαν θηλάσει για λιγότερο καιρό, είπαν οι συγγραφείς στο περιοδικό Journal of Pediatrics.

“Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει κάποια σχέση μεταξύ του θηλασμού και κάποιων εγκεφαλικών διαταραχών που εμφανίζονται αργότερα, όπως η διάσπαση της προσοχής ή η σχιζοφρένεια”, είπε ο Dr. Michael Kramer, καθηγητής παιδιατρικής του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, ο οποίος δεν πήρε μέρος στην έρευνα.

“Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος ερεύνησε την πιθανή σχέση μεταξύ των επιληπτικών σπασμών και του θηλασμού.”

Ο θηλασμός κάνει καλό σε πολλά, αλλά η προστασία ενάντια στην επιληψία “πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη γιατί δεν έχει μελετηθεί αρκετά ακόμα”, είπε ο Dr. Kramer.

Επιληψία είναι όταν κάποιος έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια σπασμών, τα οποία μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα και διάρκεια, από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και αρκετά λεπτά. Οι σπασμοί προέρχονται από κάποια αφύσικη ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και δίνονται φάρμακα για να μειωθεί η συχνότητα τους.

Οι επιληπτικοί σπασμοί τυπικά αρχίζουν μεταξύ του πέμπτου και εικοστού έτους ζωής, αλλά μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Περίπου ένα στα 100 παιδιά στην Αμερική έχουν δύο ή περισσότερα επεισόδια σπασμών κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν άλλα επεισόδια μετά.

Για να εξετάσουν τη σχέση του θηλασμού με την επιληψία, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους την διατροφή περίπου 70.000 παιδιών στην Δανία, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ 1996 και 2000 και τα παρακολούθησαν μέχρι το 2008.

Μίλησαν με τις μητέρες τους και κατέγραψαν πόσα παιδιά είχαν επιληπτικούς σπασμούς μετά τον πρώτο χρόνο.

Στην έρευνα, τα παιδιά που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 3 μήνες είχαν περίπου 1 στις 135 πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία μετά τον πρώτο χρόνο.

Εάν είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 6 μήνες, αυτή η πιθανότητα έπεφτε στο 1 προς 150. Τα παιδιά που θήλασαν για τουλάχιστον 9 μήνες είχαν 1 στις 200 πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία αργότερα.

Η ομάδα των ερευνητών έλαβε υπόψη της επίσης εάν τα παιδιά έπαιρναν μόνο μητρικό γάλα ή εάν έτρωγαν παράλληλα και κάποιες στέρεες τροφές.

Εάν τα μωρά έπαιρναν μόνο μητρικό γάλα για 4 μήνες, είχαν μόνο 1 στις 175 πιθανότητες να εμφανίσουν σπασμούς αργότερα.

“Αυτή η σχέση του θηλασμού με την επιληψία δεν μας κάνει εντύπωση”, είπε η Dr. Linda Friedman, βοηθός καθηγητού νευρολογίας Οστεοπαθητικής στο New York College. “Το μητρικό γάλα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών”, είπε η Dr. Friedman. “Είναι γνωστό ότι η κακή διατροφή κατά την περίοδο ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς”.

“Αυτά τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι δίνοντας στο παιδί σας μόνο μητρικό γάλα, το προστατεύετε από την επιληψία”, λέει η Dr Friedman, και χρειάζεται περισσότερη έρευνα γι’ αυτή τη σχέση.

“Ο θηλασμός δεν είναι πάντα εύκολος”, λέει ο Dr. Kramer, “αλλά και το ξένο γάλα δεν έχει κανένα γνωστό πλεονέκτημα έναντι του μητρικού. Αντίθετα, υπάρχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα, κάποια ζωής και θανάτου, στο μητρικό γάλα”.

“Λίγοι άνθρωποι παγκοσμίως ακολουθούν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον θηλασμό”, συνεχίζει ο Dr. Kramer. “Ο ΠΟΥ συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες και μετά συνδυασμό στέρεων τροφών και θηλασμού μέχρι τα 2 χρόνια”.

“Ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι τα 16 χρόνια”, λέει η Dr Friedman και “τα πέντε πρώτα χρόνια είναι τα πιο σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου”.

Πηγή:  The Journal of Pediatrics, online January 13, 2011.

Αφήστε μια απάντηση