Image by shurkin_son on Freepik

Ο θηλασμός είναι γνωστό ότι προλαμβάνει τις λοιμώξεις στα παιδιά, αλλά μια νέα έρευνα από την Αμερική συμπεραίνει ότι η προστασία αυτή κρατάει πολύ περισσότερο από την βρεφική ηλικία.

Ανάμεσα σε χιλιάδες 6χρονα παιδιά που παρακολουθήθηκαν από την γέννησή τους, αυτά που θήλασαν είχαν πολύ λιγότερες λοιμώξεις των αυτιών, του λαιμού και των ρινικών κόλπων αργότερα, στην παιδική ηλικία.

Και όσο πιο πολύ καιρό είχαν θηλάσει αυτά τα παιδιά, τόσο λιγότερες οι λοιμώξεις μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

«Η έρευνα μας δίνει ισχυρές αποδείξεις ότι τα οφέλη στην υγεία από τον θηλασμό, κρατούν πολύ πέρα από την βρεφική ηλικία και ο θηλασμός φαίνεται να είναι το καλύτερο μέσον για την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων», λέει η Dr. Ruowei Li, επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) και επικεφαλής της έρευνας.

«Μόνο στην Αμερική και μόνο για ωτίτιδες πηγαίνουν στο νοσοκομείο 24 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο” προσθέτει η ίδια.

Η Dr.Li και οι υπόλοιποι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από γυναίκες που είχαν πάρει μέρος σε μια άλλη μεγάλη έρευνα σχετικά με τους τρόπους σίτισης των παιδιών, η οποία είχε διεξαχθεί από το Υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων και από τον CDC την περίοδο 2005-2007.

Οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με 1281 γυναίκες το 2012, όταν τα παιδιά τους ήταν περίπου 6 ετών και τις ρώτησαν για τον αριθμό και τον τύπο των κοινών λοιμώξεων που πέρασαν τα παιδιά τους προηγούμενους 12 μήνες. Τις ρώτησαν επίσης πόσες φορές επισκέφθηκαν τον παιδίατρο.

Η ομάδα των ερευνητών βρήκε ότι 66% των παιδιών είχαν περάσει κρυώματα ή λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού τον προηγούμενο χρόνο, 25% των παιδιών είχαν περάσει ωτίτιδα, 24% λοιμώξεις του λαιμού και 16% λοιμώξεις των ρινικών κόλπων. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού και των πνευμόνων δεν ήταν συχνές.

Όταν η ομάδα σύγκρινε τα παιδιά ως προς το αν και πόσο είχαν θηλάσει, βρήκαν ότι μόνο το 15% των παιδιών που είχα θηλάσει είχαν περάσει ρινοκολπίδες, σε σύγκριση με το 22% των παιδιών που δεν είχαν θηλάσει.

Περίπου το 24% των παιδιών που είχαν θηλάσει πέρασαν λοιμώξεις του λαιμού, σε σύγκριση με το 30% των παιδιών που δεν είχαν θηλάσει ποτέ.

Και 25% των παιδιών που είχαν θηλάσει πέρασαν ωτίτιδες, σε σύγκριση με το 28% των παιδιών που δεν είχαν θηλάσει.

Δεν υπήρχαν διαφορές στον αριθμό των περιπτώσεων που αφορούσαν κρυώματα, πνευμονίες και άλλες παθήσεις των πνευμόνων.

Αλλά για τα αυτιά, το λαιμό και τους ρινικούς κόλπους, οι ερευνητές κατέληξαν ότι όσο πιο πολύ είχαν θηλάσει τα παιδιά, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να περάσουν τέτοιου είδους λοιμώξεις.

«Η έρευνα δείχνει ότι όσο πιο πολύ καιρό θηλάσει μια μητέρα και όσο πιο πολύ περιμένει πριν κάνει εισαγωγή στερεών τροφών και ποτών άλλων, εκτός του μητρικού γάλακτος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να υποφέρει το παιδί της από λοιμώξεις των αυτιών, του λαιμού και των ρινικών κόλπων», προσθέτει η Dr. Li.

«Οι μητέρες θα πρέπει να υποστηρίζονται τόσο από τους επαγγελματίες υγείας, όσο και από το εργασιακό τους περιβάλλον, αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία, για να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας όσον αφορά στο θηλασμό».

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγές:

http://www.foxnews.com/health/2014/09/12/breastfeeding-tied-to-fewer-ear-sinus-infections-in-children/

http://pediatrics.aappublications.org/content/134/Supplement_1/S13

Αφήστε μια απάντηση