Image by rawpixel.com on Freepik

Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια του θηλασμού, τόσο πιο αυξημένη είναι η νοημοσύνη, καθώς επίσης και το μορφωτικό επίπεδο, στην ενήλικη ζωή του ατόμου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Βραζιλία και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet Global Health, παρακολούθησε 3,500 παιδιά για σχεδόν 30 χρόνια.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η συνολική διάρκεια του θηλασμού καθώς και ο αποκλειστικός θηλασμός είχαν θετική συσχέτιση με υψηλότερο δείκτη ευφυΐας, μορφωτικό επίπεδο και καλύτερη οικονομική κατάσταση στην ηλικία των 30 ετών.

Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στη χρονική διάρκεια του θηλασμού και στις κατοπινές επιδόσεις του ατόμου (εξυπνάδα, μόρφωση, εισοδήματα). Όσο πιο πολύ καιρό είχε θηλάσει κάποιος, τόσο πιο ωφελημένος ήταν αργότερα.

Ενδεικτικά, ένα μωρό που είχε θηλάσει επί ένα έτος, εμφάνιζε ως ενήλικο άτομο μεγαλύτερο δείκτη (IQ) τέσσερις μονάδες κατά μέσο όρο, είχε σπουδάσει ένα έτος περισσότερο και είχε εισόδημα περίπου 30% πάνω από τον μέσο όρο, σε σχέση με κάποιον που ως μωρό είχε θηλάσει λιγότερο από ένα μήνα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες εκτός από το θηλασμό που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την εξυπνάδα, αν  και προσπάθησαν να αποκλείσουν κάποιους παράγοντες, όπως η εκπαίδευση της μητέρας, το οικογενειακό εισόδημα και το βάρος στη γέννηση.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Bernardo Lessa Horta, του Federal University of Pelotas, στη Βραζιλία, δήλωσε ότι η νέα έρευνα προσφέρει σημαντικά στοιχεία επειδή στον πληθυσμό που μελετήθηκε ο θηλασμός μοιραζόταν εξίσου σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Τα περισσότερα μωρά, άσχετα από την κοινωνική τους τάξη, θήλαζαν, ορισμένα λιγότερο από ένα μήνα και άλλα περισσότερο από 1 χρόνο.

Ο Dr Horta, πιστεύει ότι το μητρικό γάλα μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει πλεονέκτημα επειδή είναι καλή πηγή κορεσμένων λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, τα οποία τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Όσο περισσότερο γάλα θηλάζει κανείς, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των ουσιών απορροφά, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο στην κατοπινή ζωή του.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή:   http://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(15)70002-1/abstract

Αφήστε μια απάντηση