θηλασμός και ύπνος μαζί με το μωρό
Image by Freepik

Είναι προφανές ότι τα μωρά που κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους θηλάζουν περισσότερο απ’ ότι τα  μωρά που κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια.

Θηλάζουν πιο συχνά και για περισσότερο καιρό.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2010 στο Pediatrics, το περιοδικό της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, επιβεβαίωσε αυτή την υπόθεση, δείχνοντας ότι ο θηλασμός είναι πιο συχνός σε οικογένειες που οι γονείς μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τα παιδιά τους.

Προστασία

Το μητρικό γάλα έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με το ξένο, στα οποία περιλαμβάνονται οι λιγότερες μολύνσεις, λιγότερες αλλεργίες και άσθμα και μεγαλύτερη ευφυΐα (Oddy, 2004).

Ακόμη,  η διάρκεια του θηλασμού σχετίζεται με μεγαλύτερη ευφυΐα και με καλύτερες μαθησιακές επιδόσεις στην παιδική ηλικία (Horwood, 1998).

Αυτή η επίδραση συναντάται ακόμα και στην ενήλικη ζωή.

Μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού σχετίζεται με μεγαλύτερη ευφυΐα κατά την ενήλικη ζωή (Mortensen, 2002).

Ο ύπνος μαζί με το μωρό είναι επίσης ωφέλιμος για το ίδιο το μωρό.

Η στενή επαφή με τους γονείς κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερο κλάμα, λιγότερα επεισόδια άπνοιας, λιγότερη ένταση και μεγαλύτερη ημερήσια ανάπτυξη (Field, 1995).

Έχει επίσης προστατευτική δράση κατά του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS).

Μια μελέτη που έγινε στην Νότια Αφρική έδειξε ότι τα μωρά που κοιμόταν μαζί με τους γονείς τους είχαν υψηλότερα επίπεδα επιβίωσης από αυτά που κοιμόταν μόνα τους  (Kibel, 2000).

Σε πολιτισμούς όπου η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη (Ιαπωνία, Χογκ Κογκ), τα περιστατικά SIDS είναι τα λιγότερα παγκοσμίως (Fukai, 2000; Lee, 1999).

Η Βρετανική έρευνα

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics συμπεριέλαβε 14.000 μωρά, τα οποία εκτιμήθηκαν 5 φορές από τη γέννηση ως τα τέσσερα τους χρόνια.

Η έρευνα έδειξε ότι η συχνότητα του θηλασμού ήταν σημαντικά πιο αυξημένη στα μωρά που κοιμόταν μαζί με τους γονείς τους κατά τους πρώτους 15 μήνες της ζωής τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου το 1/3 των Βρετανών γονέων μοιράζονται το κρεβάτι τους με τα παιδιά τους: κάποιοι μόνο κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, κάποιοι όταν τα παιδί τους είναι λίγο μεγαλύτερο και το 6% από τη γέννηση μέχρι το παιδί να φτάσει τη σχολική ηλικία (Blair, 2010).

Οι ερευνητές θέτουν το ερώτημα: «Οι μητέρες μοιράζονται το κρεβάτι τους επειδή θηλάζουν ή το μοίρασμα του κρεβατιού κάνει τον θηλασμό πιο πιθανό και πιο επιτυχημένο;».

Αναγνωρίζοντας τα οφέλη του θηλασμού, πιστεύουν ότι το μοίρασμα του κρεβατιού πράγματι κάνει τον θηλασμό ευκολότερο.

Σημειώνουν επίσης ότι οχτώ από τις έντεκα προηγούμενες έρευνες έδειξαν την θετική σχέση ανάμεσα στον θηλασμό και στο μοίρασμα του κρεβατιού (Buswell, 2007).

Ασφάλεια στον ύπνο μαζί με το μωρό

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τους πιθανούς κινδύνους για τα μωρά που κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών τους.

Πολλοί παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να βάζουν τα μωρά σε δικό τους δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Άλλοι λένε ότι αυτή η άποψη δεν είναι σωστή, δίνοντας έμφαση στο ότι με τις σωστές προφυλάξεις, το κρεβάτι των γονιών ή ένα κρεβατάκι δίπλα στων γονιών είναι το ιδανικό μέρος για να κοιμούνται τα μωρά. 

Οι θάνατοι των μωρών που κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών τους συμβαίνουν κυρίως επειδή οι γονείς δεν έχουν συναίσθηση των μωρών τους εξαιτίας της χρήσης αλκοόλ, ή ουσιών, ή υπνωτικών φαρμάκων.

Σε κανονικές συνθήκες, οι γονείς που κοιμούνται μαζί με τα παιδιά τους ανταποκρίνονται στα σημάδια τους και στις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Απλές προφυλάξεις, όπως η κάλυψη των κενών ανάμεσα στο κρεβάτι και στο στρώμα, ένα σκληρό, σταθερό στρώμα και η αποφυγή του αλκοόλ, του καπνίσματος, των ουσιών και των υπνωτικών φαρμάκων, έχουν σαν αποτέλεσμα τα μωρά να κοιμούνται με ασφάλεια στο κρεβάτι των γονιών τους.

Ο φημισμένος ανθρωπολόγος και ειδικός στον ύπνο των παιδιών James McKenna PhD, έχει επανειλημμένα δηλώσει την άποψή του για το μοίρασμα του κρεβατιού:

«Όταν γίνεται με ασφάλεια και με όλες τις προφυλάξεις, το κοινό κρεβάτι και ο θηλασμός αντιπροσωπεύουν ένα ολοκληρωμένο και εναρμονισμένο σύστημα ανατροφής με πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, που ενισχύει την επαφή, την επικοινωνία, και την ανοσολογική ικανότητα, χάρη στον θηλασμό και στην αυξημένη γονική επίβλεψη και την αμοιβαία τρυφερότητα που εμπεριέχει αυτή η πρακτική» (McKenna, 2002).

Dr. Randall Neustaedter, OMD

Πηγή

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

References

Blair PS, Heron J, Fleming PJ. Relationship Between Bed Sharing and Breastfeeding: Longitudinal, Population-Based Analysis. Pediatrics Vol. 126 No. 5 November 2010, pp. e1119-e1126 (doi:10.1542/peds.2010-1277).

Buswell SD and Spatz DL. Parent-Infant Co-sleeping and Its Relationship to Breastfeeding. Journal of Pediatric Health Care 2007; 21 (1): 22-28.

Field T, ed. Touch in Early Development. Mahway, New Jersey: Lawrence Earlbaum and Assoc., 1995.
Fukai S and Hiroshi F. 1999 Annual Report, Japan SIDS Family Association,” Sixth SIDS International Conference, Auckland, New Zealand, 2000.

Horwood LJ, Fergusson DM. Breastfeeding and later cognitive and academic outcomes. Pediatrics 1998; 101:1-7.

Kibel MA and Davies MF. Should the Infant Sleep in Mother’s Bed? Program and Abstracts, Sixth SIDS International Conference, Auckland, New Zealand, February 8-11, 2000.

Lee NP, et al., Sudden Infant Death Syndrome in Hong Kong: Confirmation of Low Incidence, British Medical Journal 298 (1999): 72.

McKenna JJ. Breastfeeding and Bedsharing Still Useful (and Important) After All These Years. Mothering Magazine 2002; 114.

Mortensen EL, et al. The association between duration of breastfeeding and adult intelligence. JAMA 2002; 287:2365-71.

Oddy WH, et al. The relation of breastfeeding and body mass index to asthma and atopy in children: A prospective cohort study to age 6 years. American Journal Public Health 2004; 94(9):1531-7.

Αφήστε μια απάντηση