Είναι ασφαλές να θηλάζω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Θηλασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-
Image by prostooleh on Freepik

Ναι, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ιατρικές μελέτες για την ασφάλεια του θηλασμού κατά την εγκυμοσύνη και δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για αντενδείξεις.

Εάν έχετε μια δύσκολη εγκυμοσύνη με προβλήματα όπως απώλεια βάρους, αιμορραγίες ή ενδείξεις πρόωρου τοκετού, θα ήταν καλό να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Ανάλογα με το πρόβλημα αλλά και το πώς αισθάνεστε θα συναποφασίσετε εάν είναι καλύτερα να συνεχίσετε να θηλάζετε, να μειώσετε τους θηλασμούς ή να αποθηλάσετε. 

Κίνδυνοι για αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

Αυτές είναι οι συνήθεις ανησυχίες οι οποίες όμως δεν φαίνεται να έχουν βάση.

Μια ανασκόπηση των ερευνών σχετικά με τη μήτρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που έκανε η Hilary Flower, έδειξε ότι δεν υπάρχει πραγματική επιστημονική βάση ανησυχίας ότι ο θηλασμός μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό σε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Αντίθετα, η μήτρα έχει πολλούς μηχανισμούς ασφαλείας που την προστατεύουν από την αντίδραση στην ωκυτοκίνη που εκκρίνεται κατά το θηλασμό.

Αν και η μήτρα όντως συσπάται κατά το θηλασμό, αυτές οι συσπάσεις είναι συνηθισμένο μέρος της εγκυμοσύνης και σχετικά ακίνδυνες.

Παρόμοιες συσπάσεις συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, την οποία τα περισσότερα ζευγάρια συνεχίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θα επηρεάσει ο θηλασμός τη διατροφή του εμβρύου ή τα δικά μου ενεργειακά αποθέματα;

Αυτή η ανησυχία έχει βάση για τις γυναίκες που υποσιτίζονται, αλλά εάν τρέφεστε φυσιολογικά το σώμα σας θα συνεχίσει να ανταπεξέρχεται τόσο στις δικές σας ανάγκες, όσο και στις ανάγκες του εμβρύου αλλά και του μεγαλύτερου παιδιού σας.

Οι μητέρες με αναιμία, οι χορτοφάγες, αυτές που χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου ή που έχουν προβλήματα βάρους ίσως χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη προσοχή στη δίαιτα τους.

Γενικά, χρειάζεται να πάρετε τόσο βάρος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο κι αν δεν θηλάζατε.

Αφήστε την πείνα, τη δίψα και τη ζυγαριά σας να σας καθοδηγήσουν.

Η υγεία του μεγαλύτερου παιδιού.

Το παιδί σας ωφελείται από το θηλασμό ακόμα και μετά το δεύτερο χρόνο.

Το μητρικό γάλα είναι το ίδιο ωφέλιμο, όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα αλλάξει σε ποσότητα και σε γεύση και ίσως αυτό να κάνει το μεγαλύτερο παιδί να θέλει να σταματήσει το θηλασμό.

Επίσης, εφόσον λόγω της εγκυμοσύνης το παιδί παίρνει λιγότερο γάλα, τότε ανάλογα θα παίρνει και λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Πράγματι, ο απογαλακτισμός πριν τα δύο χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων για το παιδί, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Γιατρών.

Ευαίσθητες ή πληγωμένες θηλές κατά την εγκυμοσύνη.

Πολλές μητέρες έχουν την εμπειρία των πληγωμένων θηλών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άλλες αναφέρουν μεγάλη ευαισθησία στις θηλές τους.

Όλα αυτά οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές αλλά και στη μείωση της παραγωγής γάλακτος κατά την εγκυμοσύνη.

Το γάλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλές γυναίκες που θηλάζουν κατά την εγκυμοσύνη, παρατηρούν μια μείωση της παραγωγής περίπου στα μισά της εγκυμοσύνης και κάποιες ακόμα κι απ’ τον πρώτο μήνα.

Η μείωση της παραγωγής συμβαίνει ανεξάρτητα από το πόσο συχνά θηλάζει το παιδί και οφείλεται στη μετατροπή του ώριμου γάλακτος σε πρωτόγαλα.

Η παραγωγή μπορεί και πάλι να αυξηθεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης, καθώς αυξάνεται η παραγωγή του πύατος (πρωτόγαλα).

Μετά τη γέννηση του μωρού το πρωτόγαλα αρχίζει να μειώνεται και να μετατρέπεται και πάλι σε ώριμο γάλα τις επόμενες μέρες.

Πώς επηρεάζει ο θηλασμός την πρωινή αδιαθεσία;

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι για κάποιες μητέρες ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση της ναυτίας σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι η συνηθισμένη πρωινή αδιαθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος μπορεί να προκαλέσει αυτή την αίσθηση.

Το πλεονέκτημα είναι ότι η μητέρα που θηλάζει μπορεί να υποφέρει συνολικά λιγότερο από την πρωινή αδιαθεσία.

Κάποιες μητέρες αντιμετωπίζουν τη ναυτία κάνοντας αλλαγές στο πρόγραμμα του θηλασμού.

Κάποιες άλλες καταλήγουν στο ότι η μείωση των θηλασμών ή και ο απογαλακτισμός είναι η καλύτερη λύση γι’ αυτές.

Κι αν απογαλακτίσω;

Η εγκυμοσύνη κάνει πολλές γυναίκες να θέλουν να απογαλακτίσουν, ιδιαίτερα εάν ο θηλασμός μετατραπεί σε μια δυσάρεστη εμπειρία.

Είναι σημαντικό να λάβετε σοβαρά υπόψη τις δικές σας ανάγκες πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση.

Πολλές μητέρες ξεκινούν μειώνοντας τη διάρκεια του θηλασμού ή μεγαλώνοντας τα διαστήματα μεταξύ των θηλασμών.

Θα απογαλακτίσει το παιδί μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με μια μελέτη, 26% των παιδιών απογαλακτίζουν μόνα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλά παιδιά απογαλακτίζουν σε κάποια φάση της εγκυμοσύνης αλλά επανέρχονται στο στήθος αργότερα, είτε προς το τέλος της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννα.

Εάν το παιδί σας απογαλακτίσει, θα ήταν καλό να σκεφτείτε εάν είστε πρόθυμες για επαναγαλακτισμό, ώστε να είστε έτοιμες να το αντιμετωπίσετε εάν συμβεί σε εσάς!

Από το βιβλίο «Adventures in Tandem Nursing» (© 2003, LLLI) της Hilary Flower.

Βίκυ Φαρδογιάννη -Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

 

 

 

 

 

 

 

This Post Has 2 Comments

  1. Αρετή

    Καλησπέρα! Επικοινωνήσαμε ξανά, αλλά οι απορίες συνεχίζονται… Το αγοράκι μου 15μιση μηνών θηλάζει ακόμα και δεν έχω σκοπό να απογαλακτίσω. θέλω να το συνεχίσω όσο θέλει το ίδιο. Σκεφτόμαστε με τον άντρα μου για δεύτερο παιδάκι και η απορία μου είναι η εξής: εφόσον, σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, το γάλα μετατρέπεται σταδιακά σε πρωτόγαλα δεν το καταναλώνει το μεγαλύτερο παιδί, ωστέ να μειωθεί είτε σε ποσότητα είτε σε ποιότητα; Και τελικά να συνεχίσουμε άφοβα το θηλασμό του μεγαλύτερου εφόσον είναι όλα φυσιολογικά;
    Ευχαριστώ πολύ!
    Με εκτίμηση
    Α.Ρ.

    1. ΒΙΚΥ

      Αρετή καλησπέρα, ναι συνεχίζεις το θηλασμό του μεγαλύτερου παιδιού εφόσον όλα είναι εντάξει και μην ανησυχείς, το σώμα μας ξέρει και το πρωτόγαλα είναι εκεί και σε ποσότητα και σε ποιότητα μέχρι να γεννηθεί το μωρό. Γι’ αυτό άλλωστε τα περισσότερα παιδιά απογαλακτίζουν μόνα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί δεν του αρέσει αυτή η αλλαγή στο γάλα.

Αφήστε μια απάντηση