designed by Bearfotos – Freepik.com

Οι οδηγίες που ακολουθούν ισχύουν για υγιή τελειόμηνα νεογέννητα.

Αν το μωρό σας είναι πρόωρο, χαμηλού βάρους γέννησης ή άρρωστο ισχύουν γενικώς τα ίδια, μόνο που ίσως χρειαστείτε βοήθεια για να το κάνετε να προσκολληθεί σωστά και να θηλάσει για ώρα.

Για οποιαδήποτε βοήθεια απευθυνθείτε σε Πιστοποιημένες/ους Συμβούλους Θηλασμού και Γαλουχίας IBCLC ή στο Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδας (La Leche League Greece).

 

A. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

  • Βάλτε το μωρό σας να θηλάσει το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό.
  • Θηλάστε αποκλειστικά. Μη δίνετε συμπλήρωμα, τσάι, νερό ή πιπίλα τουλάχιστον για τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του μωρού σας.
  • Θηλάστε πολύ συχνά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό θα περνά περισσότερες από 18 ώρες το 24ωρο θηλάζοντας, ώσπου να σαραντίσει. Κάτι τέτοιο είναι τελείως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Αυτό το διάστημα, ίσως να μην προλαβαίνετε να ασχοληθείτε με τίποτε άλλο. Κάθε φορά που το μωρό ψάχνει με το στόμα, βάζει τα χέρια στο στόμα ή κλαίει βάλτε το αμέσως στο στήθος, ακόμα κι αν θήλαζε ακατάπαυστα για 3 ώρες μέχρι πριν από 5 λεπτά. Εάν έχετε θηλάσει τα μεγαλύτερα παιδιά σας θα έχετε εξαρχής άφθονο γάλα και οι ώρες θηλασμού θα είναι πολύ λιγότερες. Τα νεογέννητα μπαίνουν από μόνα τους σε κάποιο πρόγραμμα όταν γίνουν 40 ημερών και μειώνουν πάρα πολύ τις ώρες θηλασμού όταν γίνουν 3 μηνών.

Πρέπει να ξυπνάω το μωρό;
Πρέπει να ξυπνάτε το νεογέννητο ώσπου:
1. Na γίνει 2 εβδομάδων και
2. Να έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης και 200 γρ. επιπλέον και
3. Να κάνει τσίσα 8 φορές το 24ωρο.

Ξυπνήστε το νεογέννητο ανά 2 ώρες από την έναρξη του προηγούμενου θηλασμού κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανά 3 ώρες την νύχτα και θηλάστε το. Εάν δεν ξυπνά εύκολα και δεν μπορείτε να το κάνετε να προσκολληθεί στο στήθος και να θηλάσει, τότε γδύστε το ή/και βρέξτε το πρόσωπό του με δροσερό νερό για να ξυπνήσει.

Αφού γίνουν τα παραπάνω, σταματήστε να το ξυπνάτε τη νύχτα. Μπορείτε να το ξυπνήσετε νύχτα μόνο εάν εσείς ξυπνήσετε με πολύ πρησμένο στήθος και πρέπει να θηλάσει για να σας αποσυμφορήσει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μόνο αν δεν ξυπνά μόνο του ξυπνήστε το ανά 3ώρο.

Πότε αλλάζω στήθος;

  • Κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες, αν το νεογέννητο γκρινιάζει ή χάσει το ενδιαφέρον του την ώρα που θηλάζει, μπορείτε να το βάλετε να θηλάσει από το άλλο στήθος. Αλλιώς, ολοκληρώνετε το θηλασμό από το ίδιο στήθος. Όταν κοιμηθεί βαθιά και ξυπνήσει, τότε αλλάζετε στήθος.
  • Αφού το νεογέννητο γίνει 2 εβδομάδων, θηλάστε σε κάθε γεύμα από ένα στήθος μόνο. Μην αλλάζετε στήθος όταν το μωρό σας θηλάζει καλά ή/και το ακούτε να καταπίνει, ακόμη κι αν έχουν περάσει τα πρώτα 10 λεπτά που σας είπαν (λανθασμένα) ότι είναι χρόνος για αλλαγή.

 Έχω αρκετό γάλα;

Τα σημάδια ότι έχετε αρκετό γάλα είναι τα εξής: ακούτε το μωρό να καταπίνει και φαίνεται ικανοποιημένο. Εσείς η ίδια διψάτε πολύ. Επίσης, όταν ένα μωρό χορταίνει έχει 6-8 βρεγμένες (με τσίσα) πάνες το 24ωρο. Επειδή οι πάνες είναι πολύ απορροφητικές και τα τσίσα του μωρού πολύ λίγα, βάζετε μέσα σε κάθε καθαρή πάνα ένα κομμάτι χαρτοπετσέτα. Αν το πιάσετε σε λίγο και είναι βρεγμένο σημαίνει πως το μωρό σας έκανε τσίσα. Επίσης, θέλουμε το μωρό τις πρώτες ημέρες της ζωής του να κάνει κακά σε ποσότητα περίπου 4 κουταλιές της σούπας συνολικά το 24ωρο.

Β. ΣΤΑΣΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Image by bearfotos on Freepik

H σωστή στάση θηλασμού είναι ως εξής:

Καθίστε με το μωρό στην αγκαλιά σας. Το σώμα του μωρού πρέπει να είναι ολόκληρο στραμμένο προς το σώμα σας. Η κοιλιά του μωρού να ακουμπά το στομάχι σας. Αυτός που σας κοιτάζει πρέπει να βλέπει την πλάτη του μωρού σας. Πιάνετε το στήθος με το αντίθετο χέρι σας (αρ.χέρι-δεξί στήθος) χωρίς να ακουμπάτε τα δάχτυλά σας στη θηλή ή τη θηλαία άλω (ολόκληρο το σκούρο τμήμα δηλαδή να είναι ελεύθερο). Κουνάτε το στήθος πάνω-κάτω χαϊδεύοντας τα χείλη του μωρού με τη θηλή. Όταν ανοίξει διάπλατα το στόμα του, φέρτε το μωρό πιο κοντά, να πιάσει το στήθος. Πρέπει να έχει στο στόμα του όχι μόνο τη θηλή αλλά και μεγάλο τμήμα γύρω από τη θηλή, την περιοχή που λέγεται θηλαία άλως.
Ο θηλασμός δεν πονά. Αν πονάτε κάτι έχει γίνει λάθος. Πρέπει να βγάλετε το μωρό από το στήθος και να το τοποθετήσετε σωστά. Βγάζετε το μωρό από το στήθος με τον εξής τρόπο: γλιστράτε το μικρό σας δάχτυλο (αριστερό χέρι-δεξί στήθος) στο στόμα του μωρού βαθιά περίπου 3 εκατοστά, ώστε το μωρό να θηλάσει το δάχτυλο σας και να αφήσει την θηλή. Ξανακάνετε την προσπάθεια να το τοποθετήσετε σωστά στο στήθος όσες φορές χρειαστεί για να έχει το μωρό στο στόμα όλη τη θηλή, μεγάλο τμήμα της θηλαίας άλω (το καφέ τμήμα γύρω απ’ τη θηλή), να μην πονάτε, να φαίνεται ικανοποιημένο και να ακούγεται να καταπίνει. Για να θηλάσετε ξαπλωμένη ή σε άλλες στάσεις ζητήστε να σας το δείξουμε.

  • Θηλάστε πάντα σε αναπαυτική για εσάς στάση. Υποστηρίζετε το σώμα σας με σκληρά μαξιλάρια κάτω από τα χέρια σας, στον αυχένα κι επάνω στα πόδια σας, ώστε να μην σηκώνετε το βάρος του μωρού, απλώς να το συγκρατείτε σε σωστή στάση. Τα μαξιλάρια θηλασμού βοηθούν πολύ.
  • Το να θηλάζεις είναι πολύ πιο εύκολο από το να διαβάζεις πώς γίνεται.

Γ. ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

  • Μην πλένετε τις θηλές σας με οτιδήποτε. Οι θηλές έχουν το ίδιο δέρμα με τα χείλη μας: όπως δεν τα σαπουνίζετε για να φιλήσετε το μωρό, έτσι δεν χρειάζεται να πλένετε τις θηλές. Ότι τεχνητό κάνετε θα τις ξεράνει και θα σας πονούν. Η μόνη περιποίηση των θηλών είναι να τρέχει επάνω τους νερό καθώς κάνετε μπάνιο ή ντους. Τις άλλες ώρες αφήνετε το γάλα να στεγνώσει επάνω τους μετά το θηλασμό: αυτό τις καθαρίζει με τον πιο σωστό τρόπο.
  • Πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά πριν βγείτε από την τουαλέτα. Έτσι θα είναι πάντα καθαρά για να πάρετε το μωρό αγκαλιά και να το θηλάσετε ανά πάσα στιγμή.

Δ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

  • Κατά τη διάρκεια του θηλασμού σίγουρα διψάτε και επιτρέπεται να πίνετε, κυρίως νερό, ποτέ κάτι ζεστό γιατί μπορεί να πέσει πάνω στο μωρό και να το κάψετε. Πρέπει να πίνετε συνολικά περισσότερα από 3 λίτρα νερό το 24ωρο. Το μωρό δεν παθαίνει τίποτα, αν η μητέρα του τρώει ή πίνει την ώρα που το θηλάζει.
  • Φάτε καλά. Τρώτε τρία καλά μεγάλα γεύματα το 24ωρο (π.χ. για βραδινό όχι ένα μήλο, αλλά φαγητό, σαλάτα, φρούτο) και 2 ενδιάμεσα μικρότερα (φρούτο, γιαούρτι, αυγόφετες, παγωτό, ξηρούς καρπούς, κλπ). Είναι απαραίτητο το καλό φαγητό για να ξαναβρείτε τους ρυθμούς σας και να αρχίσετε να απολαμβάνετε το μωρό σας. Δε θα παχύνετε. Η σωστή διατροφή είναι ο μόνος τρόπος για να αντέξετε την κούραση των πρώτων εβδομάδων με το καινούριο μωρό. Επιτρέπεται να τρώτε τα πάντα. Αποφύγετε μόνο το γάλα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Επίσης, μην πίνετε αλκοόλ ώσπου να σαραντίσετε. Δε χρειάζεται να τρώτε και να πίνετε τίποτα εάν δεν σας αρέσει.
  • Κοιμηθείτε όποτε βρίσκετε την ευκαιρία. Πρέπει να καταφέρνετε να κοιμάστε πάνω από 6 ώρες συνολικά το 24ωρο. Ένας μεσημεριανός ύπνος θηλάζοντας, βοηθά πολύ να κοιμηθείτε και να ξεκουραστείτε και οι δυο.
  • Καλοδεχθείτε κάθε δυνατή βοήθεια που θα σας κάνει να ασχολείστε μόνο με το μωρό. Ζητήστε να σας μαγειρεύουν και να σας καθαρίζουν το σπίτι αν είναι δυνατόν.
  • Κατά την περίοδο της γαλουχίας, και ειδικά αφού σαραντίσετε, επιτρέπεται να έχετε μια φυσιολογική δραστηριότητα αν θέλετε και αν προλαβαίνετε. Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, π.χ. από σεξ μέχρι βάψιμο μαλλιών, κι από γυμναστήριο μέχρι αποτρίχωση.
  • Συζητήστε για τα προβλήματά σας σχετικά με το θηλασμό μόνο με φίλες σας που κατάφεραν να θηλάσουν για πολύ καιρό ή με ειδικούς. Όλοι οι άλλοι θα σας μπερδέψουν και θα σας φοβίσουν.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για την σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος:

ANNA ΠΑΤΣΟΥΡΟΥ – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ IBCLC

This Post Has 46 Comments

  1. perithilasmou

    Οχι, δεν επηρεάζει το Τ4 το γάλα σου. Στην πραγματικότητα παίρνεις απλώς με το χάπι την ορμόνη που σου λείπει, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα..

    1. vikifar

      Εξαρτάται απ’ το βάρος που έχει τώρα. Εάν το βάρος και όλες οι άλλες μετρήσεις του μωρού είναι καλές, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα.

  2. Anastasia

    Το μωράκι μου είναι 30 ημερών και θηλάζω αποκλειστικά. Ακόμα τα γεύματα είναι πολύ ακατάσταστα, πότε ανά 1-2 ώρες , πότε ανά 3. Τις τελευταίες μέρες οι κολικοί έχουν περιπλέξει τα πράγματα, καθώς το μωρό ζητά το στήθος για πιπίλισμα πολύ συχνά και δεν καταλαβαίνω αν τρώει ή όχι , ενώς το στήθος δεν είναι γεμάτο σχεδόν ποτέ. Έχω βασικά τρία θέματα:1)Το αριστερό μου στήθος που είναι και μικρότερο , φαίνεται να παράγει πολύ λιγότερο γάλα. Υπάρχει τρόπος να αυξήσω την παραγωγή του? (γενικά είμαι μικρόστηθη). 2) Το μωρό τρώει σχεδόν πάντα από τον ένα μαστό τη φορά καθώς κοιμάται και αποχωρίζεται τον μαστό μετά από μισή και πλέον ώρα, οπότε δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τον άλλο μαστό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το μωρό φάει ανά 3ωρο ο κάθε μαστός θα θηλασθεί ανά 6ωρο. Ανησυχώ για την παραγωγή του γάλακτος. Υπάρχει όντως πρόβλημα? 3) Οι μαστοί μου γεμίζουν συνήθως το βράδυ, ενώ την ημέρα γίνονται σχεδόν άδειοι. Γιατί γίνεται αυτό? Πως μπορώ να είμαι ομοιόμορφα παραγωγική μέρα -νύχτα?

    1. vikifar

      Γεια σου Αναστασία! Αν οι μετρήσεις και οι ενδείξεις του μωρού σου ως τώρα είναι καλές, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα, ούτε να αλλάξεις κάτι στον τρόπο που θηλάζεις. Οι μαστοί μας είναι διαφορετικοί και ανεξάρτητοι μεταξύ τους και είναι δυνατόν να παράγουν διαφορετική ποσότητα γάλακτος, χωρίς αυτό να είναι πρόβλημα. Το στήθος σου γεμίζει το βράδυ μάλλον γιατί το μωρό κοιμάται και περνάει περισσότερη ώρα ανάμεσα στους θηλασμούς. Ούτε αυτό ειναι πρόβλημα εάν δεν πονά το στήθος σου. Θα υπάρξει σύντομα ισορροπία και σε αυτό. Keep breastfeeding!

  3. ΕΙΡΗΝΗ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ… ΕΙΜΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 31 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΘΥΛΑΖΩ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ..ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 2550 38 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 3220… ΤΡΩΕΙ ΑΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΘΕ 2 ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΥΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑ Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ 1 ΚΙΛΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΙΝΑΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ..ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΣΑΓΑΚΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΝΑΚΙΑ…ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΘΥΛΑΖΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 5 ΜΕ 6 ΜΗΝΩΝ …Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΥΛΑΣΩ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ?? ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΙΣΜΩΣΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ??

    1. ΒΙΚΥ

      Γεια σου Ειρήνη. Το μωρό πρέπει να θηλάζει όσο συχά θέλει και για όση ώρα θέλει και όχι απαραίτητα ανά 2-3 ώρες όπως λανθασμένα σου είπανε. Το βάρος του είναι λίγο μεν, όχι απαραίτητα ανησυχητικό όμως εάν η υπόλοιπη ανάπτυξη είναι εντάξει. Συνέχισε ακάθεκτη να θηλάζεις!

  4. Το μωρακι μας είναι 5 ημερών και ενώ θηλαζει πολυ συχνά έχει να κάνει κακά του πάνω απο δυο ημέρες. Είναι κάτι που πρέπει να ανησυχώ;

    1. ΒΙΚΥ

      Ηρώ καλημέρα και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Δεν πειράζει που δεν έχει κάνει κακά, αρκεί να κάνει πολλά τσίσα και να φαίνεται γενικά καλά το μωρό. Σήμερα πώς είστε; Έχετε κάνει κακά τελικά;

  5. xara doykissa

    kalispera …eimai i xara kai t mwraki moy einai 17 imerwn …st nosokomeio i ali8ia einai oti den me voi8isan ka8oloy me tn 8ilasmo…ola ayta poy grafei parapanw einai pollu kala …alla k i praxi toys einai dyskoli mono me ypomoni…m eipan oti oi anagkes toy mwroy m einai 30ml mexri k prox8es tn edina mono diko moy giati tn eftane evgaza k me t 8ilastro k toy to apo8ikeya st psigeio gia ena 24wro …twra omws exei 3 meres poy trwei 80ml den toy ftanei t gala moy oyte me t 8ilastro vgainei oso evgaine k t mwro m koimatai otan tn 8ilazw episis m eipan gia na exw parapanw gala na pinw mpyra xwris alkool na pairnw xapia magias k na pinw tsai glukaniso….alla tipota …

    1. ΒΙΚΥ

      Γεια σου Χαρά και να σου ζήσει το μωράκι σου. Ναι, είναι δύσκολο να κάνεις όλα αυτά που λέει το άρθρο, αλλά μην ξεχνάς ότι θηλάζοντας κάνεις το καλύτερο για το μωρό σου. Γιατί βγάζεις με το θήλαστρο; Το θήλαστρο δεν είναι ένδειξη του πόσο γάλα έχουμε… Βάζε το μωρό στο στήθος όσο συχνά κι αν θέλει να θηλάσει και για όση ώρα θέλει και όλα θα πάνε καλά. Αν κοιμάται γρήγορα στο στήθος, άλλαζε στήθος κάθε 5-10 λεπτά για να ξυπνάει και να ξανατρώει.

  6. maria

    για σας είμαι η Μαρία . το μωράκι μου είναι 17 ημερών και από την κλινική δε με άφησαν για αποκλειστικό θηλασμό διότι θεωρητικά δεν έφτανε τώρα αύριο επιστρέφω στη δουλειά , το μωρό το θηλάζω αλλά δεν μπόρώ να βγάλω με θήλαστρο !!αναγκαστικά ξένο γάλα τώρα ;;

    1. ΒΙΚΥ

      Αν νοικιάσεις νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης και αντλείς συστηματικά, θα καταφέρεις μάλλον να αυξήσεις την παραγωγή σου και ίσως να μη χρειαστεί να του δίνεις ξένο. Διάβασε τα σχετικά άρθρα για τις αντλίες και τη χρήση τους εδώ: http://thilasmos.com/tag/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82/

  7. ΔΙΟΝΥΣΙΑ

    Γειά σας η μικρούλα μου είναι μόλις 10 ημερων. η παιδίατρος μου είπε να τη ξυπναω κάθε 3 ώες για να τη ταίζω, καθώς θηλάζω αποκλειστικά αλλα το καημένο κοιμάται πολύ βαθειά και λυπάμαι να το ξυπνάω. Καθε φορά που την ξυπνάω μας παίρνει τουλάχιστον 1 ωρα ώστε να ξυπνήσει ενταλώς και να φάει, μήπως δεν κάνω καλά που προσπαθω να τη ξυπνάω? γεννηθηκε 2600 και τη πηρα από το νοσοκομείο 2380 ειναι μικρούλα αλλα τρώει καλά καθώς λερώνουμε τη πάνω κάθε φορά που τρώμε δλδ τουλάχιστον 8 φορές τη μερα.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ??

  8. andromachi24

    γεια σας το μωρακι μου ειναι 35 ημερων και εχει παθει τοξικη δερματιτιδα στην ευαισθητη περιοχη.λογω μιας ιωσης αναγκαστηκε να νοσηλευθει σε θερμοκητιδα και φαινεται δεν την καθαριζανε οπως επρεπε και εκανε πληγες απο τις ακαθαρσιες.οι γιατροι μου ειπανε πως για να κλεισουνε οι πληγες του θα πρεπει να σταματησς το θηλασμο διοτι το γαλα μου κανει τα κακα του πιο ρευστα και του δυσκολευουνε την επουλωση.εγω ομως δεν θελω διοτι το μωρακι μου ηρεμει απο τους αφορητους πονους του αμεσως μολις πιασει τη θηλη μου.αλλα επισης δεν θελω να συνεχιστει αυτη η κατασταση και να τελεισει γρηγορα.εχετε να μου προτεινετε κατι αλλο η’ να σταματησω μεχρι να επουλωθει κ να το αρχισω μετα ξανα???????????????????????????

    1. andromachi24

      επισης θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι καλο που θελει να τρωει συνεχεια.μου εχουνε πει να μη του δινω οποτε θελει για θα το φουσκωσω το στομαχακι του.αλλα κλαιει και ζηταει συνεχεια στηθος ακομα και μετα το ξενο γαλα που μπορει να φαει καποιες φορες.δεν εχει συγκεκριμενο ωραριο.ειδικα τωρα που ποναει οπως ειπα πριν με καθε δυνατο κλαμα πονου σταματαει μονο με στηθος και μου ειπανε να μη του δινω γιατι θα πριστει και δεν πειναει πραγματικα αλλα το κανει για παρηγορια.σαςευχαριστω!

      1. Και πού είναι το κακό να παρηγορήσεις το μωρό σου με το θηλασμό; Αν δεν το παρηγορήσεις εσύ, τότε ποιος; Κι αν όχι τώρα, πότε; Φυσικά και είναι εντάξει να θηλάζει το μωρό όποτε θέλει. Όλες αυτές οι οδηγίες που σου δώσανε είναι οδηγίες αποθηλασμού. Αυτό πάλι με το ότι το μητρικό γάλα δυσκολεύει την επούλωση, πρώτη φορά το ακούω…. Αντίθετα, θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις σαν φάρμακο επάνω στις πληγές του μωρού! Το μωρό σου είναι πολύ ταλαιπωρημένο (νοσηλεία, δερματίτιδα) και το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το θηλάζεις χωρίς πρόγραμμα, όποτε θέλει.

  9. andromachi24

    mou to eipane giati to mhtriko gala dhmiourgei sunexws kenwseis k den afhnei tis plhges na stegnwsoune. se euxaristw polu giauto giati de stamataei me tipota allo ektos ap auto.epishs thelo na xerw an einai ok na trwei akanonista (k se mish wra as poume)h na to afhno na perasei toulaxiston miamisi.k oi trwfes pou den kanei na trww poies einai?na tou dinw na trwei 2 wres afou faw?kafes epitrepete h’ sokolata???

    1. Δεν υπάρχει ωράριο στον αποκλειστικό θηλασμό. Το μωρό είναι καλό να θηλάζει όποτε θέλει, ακόμα και κάθε μισή ώρα όπως λες. Πέταξε τα ρολόγια και κοίτα το μωρό. Δεν υπάρχουν τροφές που απαγορεύονται, ο καφές επιτρέπεται (αν και σε κάποια μωρά μπορεί να δημιουργήσει υπερένταση, οπότε βλέποντας και κάνοντας) και γενικά μπορείς να φας και να πιείς ότι θέλεις.

      1. andromachi24

        na xeres poso me anakoufizeis,de mporw na katalavw giati ta lene ola auta.prosexe ti trws pote to taizeis kathe pote exw mperdeutei k epeidh exw perasei apo olh auth th dokimasia ths thermokitidas k twra me tis plhges k tous kolikous tou to mwraki mou klaiei sunexws k egw apo thn 7 mera zwhs tou mexri twra den exw stamathsei n eimai agxwmenh k to mualo mou xreiazete mia hremia k anakoufish.k ola auta to mono pou kanoun einai na me kanoune na niwthw oti den to vohthaw pragmatika ki oti kati kanw lathos.

        1. Δεν θα κάνεις τίποτα λάθος αν θηλάζεις το μωρό σου όποτε θέλει και στο θηλασμό γενικά δεν υπάρχουν περιορισμοί. Όλα αυτά που σου λένε είναι απλώς μύθοι.

  10. andromachi24

    geia sou vicky tha ithela na mou peis tropous gia na katevasw perissotero gala.to mwro mou trwei ana duo wres tis pio polles fores kai epeidh to stithos mou de to niwthw pote polu gemato molis to valei sto stomataki tou meta apo ena lepto gkriniazei.profanws nomizw oti einai epeidh den exw arketo gala kai den ikanopoioeite.ti na kanw gia na katevasw pio polu???

      1. andromachi24

        th deutera ginete 2 mhnwn.ths dinw h to apogeuma h’ to brady na xortasei na koimhthei kala.mono ena mpoukali tha ths dwsw sumplhrwma th mera.kai auto giati fovamai oti den trwei kala dioti kathe apogeuma exei tromerh gkrinia.ma kathe apogeuma omos.kai nomizw pws einai apo auto.

          1. ΒΙΚΥ

            Τα περισσότερα μωρά γκρινιάζουν τις απογευματινές ώρες. Και επίσης εμείς είμαστε περισσότερο κουρασμένες. Εάν αισθάνεσαι ότι το μωρό πονάει, βάλε μια ζεστή πετσέτα στην κοιλιά του, κάνε του λίγο μασάζ και κράτα το αγκαλιά με τρόπο που η κοιλιά του να πιέζεται ελαφρά. Επίσης, δοκίμασε να το βγάλεις μια βόλτα έξω μέσα σε μάρσιπο. Αυτό συνήθως σταματάει την γκρίνια τους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με το γάλα σου και την παραγωγή σου. Το ότι δεν νιώθεις το στήθος σου ποτέ γεμάτο, είναι φυσιολογικό.

  11. καλησπερα.εχω ενα κοριτσακι 34 ημερων.Θυλαζω αποκλειστικα εκτος απο 2 φορες που εδωσα χαμομηλι λογο του οτι καθε απογευμα εχουμε λιγους κολικουςκαι ειπα να δοκιμασω αν σταματησουν.Τις 2 τελευταιες μερες ομως καθε φορα που παω να την βαλω στο στηθος τρωει 3 λεπτα και μετα εκνευριζετε και αρχιζει να με γρατσουναει και να κλαιει .δεν μπορω να καταλαβω τι μπορει να φταιει.

    1. ΒΙΚΥ

      Γιατί το αγελαδινό γάλα είναι η πιο αλλεργιογόνος τροφή και την αποφεύγουμε για να περιορίσουμε τις πιθανές διαταραχές στο μωρό.

  12. kiki exarhou

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΠΑΙΡΝΩ ΑΝΤΙΕΠΙΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ TRILEPTAL 600mg, 2 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ? ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ…

    1. ΒΙΚΥ

      Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ την ηλικία του παιδιού σου; Προσπάθησα να σου στείλω μέιλ, αλλά η διεύθυνσή σου είναι λάθος….

  13. Stefania

    Καλησπέρα,

    Εχω ενα κοριτσακι 10 ημερων και απο την κλινικη μου ειπαν να τη θηλαζω 10 λεπτα απο καθε στηθος και στη συνεχεια να της δινω συμπληρωμα. Επειδη δε νιωθω το στηθος μου πρησμενο νομιζω οτι δεν εχω αρκετο γαλα και οτι δε θα καταφερω να θηλασω αποκλειστικα. Νομιζετε οτι μπορω να ακολουθησω καποιο προγραμμα ωστε σταδιακα να κοψω το συμπληρωμα; επισης εχω το εξης θεμα: την πιανει πολυ ευκολα ο υπνος και δεν μπορω με τιποτα να την ξυπνησω. Αν τη βαλω στο κρεβατι της σε 10 λεπτα ξυπναει κλαιγοντας και τρωγοντας τα χερια της. Τι να κανω;

    Ευχαριστω προκαταβολικα.

    1. ΒΙΚΥ

      Στεφανία να σου ζήσει το μωρό σου. Αν διαβάσεις το άρθρο προσεκτικά θα καταλάβεις ότι δεν ισχύει ο κανόνας των 10 λεπτών από το κάθε στήθος και ότι το μωρό μπορεί και πρέπει να θηλάζει όσο θέλει και όποτε θέλει. Επίσης, δεν χρειάζεται να νιώθεις το στήθος σου πρησμένο για να έχεις αρκετό γάλα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να θηλάζεις απεριόριστα το μωρό σου!

  14. katerina

    γεια σας.εχω ενα μωρο 2μηνων .το θηλαζω αποκλειστικα αλλα τον τελευταιοκαιρο ενω τρωει ξεκιναει τοκλαμα.τι μπορει να φταιει?εχει κολικους και σκευτομαι μηπως ειναι αυτο?

    1. Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες. Μπορεί να έχεις πολύ γάλα, μπορεί να μην έχεις αρκετό, μπορεί να φταίνε οι κολικοί, μπορεί….οτιδήποτε. Μόνο αν κάποιος σας δει από κοντά ίσως να μπορέσει να καταλάβει τι συμβαίνει. Δείτε από κοντά κάποιον σύμβουλο γαλουχίας IBCLC.

  15. argiro.kar

    Καλησπερα σας! Θα μπορούσα να σας απασχολησω και εγώ λιγάκι; Το μωρακι μου σήμερα κλείνει μήνα και από τη γέννηση το θηλάζω αποκλειστικά (δυο συμπληρώματα έδωσαν στην κλινικη, αχρείαστα ήταν κατ έμε). Γεννήθηκε 3490 και σήμερα είναι 4.900, δεν έχω παράπονο..και οι πάνες του είναι γεμάτες καθημερινά και όρεξη έχει να φάει συχνά πυκνά. Από την 2-3η εβδομάδα ωστόσο, κατά τη διάρκεια του θηλασμού (μετά από κάποια λεπτά)θα παραπονεθεί έντονα και θα κλάψει, άλλες φορές πιο λίγο και άλλες απαρηγόρητα.. Αυτό του περνάει ή δεν εκδηλώνεται έντονα όσο είναι ήρεμο από τον ύπνο και χαλαρό..όποτε είμαι συνέχεια στην τσίτα με μασαζ, τραγουδάκια κτλπ. Κάνει συχνές γουλιές και ρεύεται συχνά και εύκολα, ενώ έχω παρατηρήσει ότι βγάζει κ από τη μυτούλα καμία φορά γάλα και μια φορά είχε τάση προς εμετό χωρις να κάνει. Είναι σημάδια παλινδρόμησης μήπως; Τέλος να επισημάνω ότι όταν τον “πιάσει”, τραβιέται απο τη θηλή ενώ δεν θέλει γιατί αμέσως τον πιάνει πιο δυνατό κλάμα και ψάχνεται..είναι ένας αέναος κύκλος..πίνει πονά, βγαινει και πάλι κλαίει γιατι θέλει παρηγοριά. Πλέον σχεδόν κάθε μέρα. Τι μπορώ να κάνω; Μήπως είναι κάτι άλλο;

Αφήστε μια απάντηση