Πολλές, σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος του παγκρέατος, η νόσος του Πάρκινσον και ο διαβήτης μπορούν ίσως να θεραπευτούν με τη χρήση βλαστοκυττάρων που βρίσκονται στο μητρικό γάλα, σύμφωνα με την νέα ανακάλυψη Ελληνίδας ερευνήτριας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλία (UWA).

Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια κα Φωτεινή Χασιώτου ίσως να έσπασε τελικά τον γρίφο στην έρευνα των βλαστοκυττάρων – τη δυνατότητα δηλαδή να πάρουμε βλαστικά κύτταρα χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Η ανακάλυψή της ότι τα βλαστικά κύτταρα από το μητρικό γάλα μπορούν να μετατραπούν σε άλλους κυτταρικούς τύπους όπως σε κύτταρα λίπους, οστών ή σε εγκεφαλικά κύτταρα, μπορεί να μειώσει την ανάγκη για χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

Η έρευνα της Dr Χασιώτου είναι συνέχεια της έρευνας του 2008 του ίδιου Πανεπιστημίου, η οποία αποκάλυψε την ύπαρξη βλαστοκυττάρων στο μητρικό γάλα.

Η δουλειά της τιμήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με εθνικό βραβείο και τώρα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της σε παγκόσμιο συνέδριο.

Η ίδια λέει ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά γιατί τα βλαστοκύτταρα του μητρικού γάλακτος μπορούν να αποκτηθούν χωρίς ιατρική παρέμβαση, αντίθετα από ότι συμβαίνει με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, και να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού.

«Το μητρικό γάλα μας δίνει αυτή την δυνατότητα», λέει η Dr. Χασιώτου. «Προσφέρει πολλά απ’ αυτά και μπορούν να απομονωθούν από το μητρικό γάλα και να τα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης, κλπ».

Η Dr Χασιώτου θα επιβεβαιώσει την υπόθεση τους επόμενους μήνες κάνοντας μεταμοσχεύσεις σε ζώα.

Η πρόεδρος της εταιρίας AusBiotech, Deborah Rathjen, η οποία προσέφερε το βραβείο, δήλωσε: «Η έρευνα για τα βλαστοκύτταρα είναι ένα πεδίο σε εξέλιξη και η έρευνα της Φωτεινής μας βοηθάει να ξεπεράσουμε ένα από τα εμπόδια της μελέτης τους κι αυτό είναι ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε μια πηγή βλαστοκυττάρων με έναν μη παρεμβατικό τρόπο και πιο «ηθικό».

«Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι η θεραπεία του μέλλοντος. Το να μπορούμε να έχουμε αυτά τα κύτταρα σε μεγάλες ποσότητες και με «ηθικό» τρόπο και το να ξέρουμε ότι μπορούν να μετατραπούν σε άλλου είδους κύτταρα και να βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

Η Dr Rathjen λέει επίσης ότι η ανακάλυψη αυτή δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην αξία του μητρικού γάλακτος για τα μωρά.

Η Dr Χασιώτου λέει ότι το βραβείο θα δώσει ώθηση τόσο στην έρευνά της όσο και στην σημασία του μητρικού γάλακτος. «Είναι πολύ σπουδαίο γιατί οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι και ίσως σε λίγα χρόνια να μπορούμε να θεραπεύσουμε ασθένειες, να καταλάβουμε τον καρκίνο και ίσως να ανακαλύψουμε και τη θεραπεία του. Επίσης θα γίνει πιο γνωστή η αξία του μητρικού γάλακτος ».

Πηγή: http://www.smh.com.au/wa-news/uwa-discovers-ethical-embryoniclike-stem-cells-in-breast-milk-20111017-1lt97.html

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση