Μαλλιοτράβηγμα για το θηλασμό;

Κάθε φορά που γράφω ή διαβάζω κάτι σχετικό με το θηλασμό σχεδόν πάντα θα υπάρχει από κάτω τουλάχιστον ένα σχόλιο που θα λέει πάνω-κάτω: «δηλαδή εμείς που δε θηλάσαμε, δεν είμαστε καλές μάνες;»… και κάπως έτσι ξεκινάει σχεδόν πάντα ένα πολιτισμένο  ιντερνετικό μαλλιοτράβηγμα..
Για σταθείτε βρε κορίτσια, από πότε ξεκίνησε ο διαγωνισμός της καλύτερης μαμάς; Γιατί δεν το πήρα χαμπάρι κι αφού τα παιδιά μου μεγάλωσαν ΠΟΛΥ πια, μάλλον θα βγω τελευταία κι ας θήλασα συνολικά 4,5 χρόνια τα παιδιά μου!

Όχι στ’ αλήθεια τώρα, πρέπει να μου πείτε, ποιος είναι ο ορισμός της καλής μαμάς; Ποια είναι τα κριτήρια; Ποιες οι προδιαγραφές; Μήπως υπάρχει και όριο ηλικίας και αντικειμενικά κριτήρια; Σας έχει πει κάποιος ότι ένα από τα κριτήρια είναι το αν θα θηλάσετε ή όχι; Επειδή οι γυναίκες που θηλάζουν το λένε και το καμαρώνουν, ή περιγράφουν πώς ξεπέρασαν τις δυσκολίες τους, πρέπει απαραιτήτως όλες οι υπόλοιπες να μην καλές μάνες; Από πού κι ως πού;

Και ειλικρινά, εγώ τίποτα δεν διάβασα για το θηλασμό τόσα χρόνια που να περιγράφει το θηλασμό σαν κάτι πολύ εύκολο, ρόδινο και απλό. Αντιθέτως, διαβάζω τόσα χρόνια και εκπαιδεύομαι στο να λύνω τα προβλήματα του θηλασμού. Για να βοηθήσω κάθε γυναίκα που έχει κάνει την επιλογή να θηλάσει και ζητάει βοήθεια. Ακριβώς γιατί ο θηλασμός δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση. Γιατί όλη η καλή πρόθεση του κόσμου δεν θα βοηθήσει μια γυναίκα που έχει πληγωμένες θηλές επειδή το μωρό της δεν πιάνει σωστά το στήθος. Ή μια μητέρα που της έχουν πει, σχεδόν πάντα λανθασμένα, ότι θα πρέπει να σταματήσει το θηλασμό εξαιτίας κάποιων φαρμάκων που πρέπει να πάρει. Ή μια μητέρα που η παραγωγή της δεν είναι αρκετή γιατί δεν είχε τις σωστές πληροφορίες. (Ας μη γελιόμαστε – οι συμβουλές των επαγγελματιών υγείας είναι η πιο συχνή αιτία αποτυχίας και διακοπής του θηλασμού)!

Αλλά συγνώμη κιόλας, επειδή κάποιες γυναίκες που δε θήλασαν νιώθουν ενοχές, θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να μη μιλάμε γι’ αυτό το θέμα για να μην τις κάνουμε να νιώθουν άσχημα;
Είναι δηλαδή λογικό, πχ. να μη μιλάμε για τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ για να μη νιώθουν τύψεις οι χιλιάδες άνθρωποι που πίνουν γύρω μας; Παράδειγμα τραβηγμένο θα μου πείτε, αλλά το χρησιμοποιώ για να καταλάβετε για τι μιλάμε. Το να ΜΗΝ πίνουμε αλκοόλ είναι το φυσιολογικό. Ο θηλασμός είναι επίσης το φυσιολογικό. Όχι η καλύτερη διατροφή για το μωρό, όχι ένας ισχυρός ανοσοποιητικός παράγοντας, όχι προστατευτικός για πολλές ασθένειες, απλά ο πιο φυσικός τρόπος διατροφής του μωρού.

Εάν όμως οι μητέρες έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση και βοήθεια για τον θηλασμό, αλλά καταλάβουν ότι ο θηλασμός δεν τους ταιριάζει, δεν αισθάνονται ένοχες. Έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή.
Και ειλικρινά δεν έχω τίποτα εναντίον του ξένου γάλακτος. Ευτυχώς που υπάρχει. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι πολλές φορές μερικά μπουκάλια ξένου γάλακτος έχουν σώσει το θηλασμό. Επίσης είναι πολύ χρήσιμο όταν μια μητέρα αποφασίσει συνειδητά να μην θηλάσει, ή όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας στη μητέρα ή στο μωρό.
Αλλά δεν είναι λογικό να αναγάγουμε το υποκατάστατο-αγελαδινό γάλα σε φυσιολογικό και το μητρικό σαν αυτό που το δίνουν μόνο μερικές τρελές που δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν.  Είναι παράλογο το καταλαβαίνετε;

Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται και να ενθαρρύνονται να θηλάσουν και όλες θα πρέπει να έχουν την καλύτερη υποστήριξη για να αρχίσουν να θηλάζουν αμέσως μόλις γεννηθεί το μωρό τους. Το αν θα τα καταφέρουν και αν θα αποφασίσουν να το συνεχίσουν, είναι μια τελείως προσωπική απόφαση που δεν κάνει καμιά μαμά καλύτερη ή χειρότερη από την άλλη.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC