Δημόσιος θηλασμός διαμαρτυρίας στο Cosmos

Η ψυχολόγος και μαμά Σάντυ Κουτσοσταμάτη έγραψε προχθές στο Facebook:

“Προχθές ήμουν το πρωί στο Cosmos μαζί με την μικρή μου. Είχε πολύ λίγο κόσμο και κάθισα σε ένα από τα παγκάκια να την θηλάσω έχοντας σκεπαστεί με ένα κασκολ που είχα μαζί. Μετά από λίγα λεπτά με πλησιάζει ένας από τους Security και μου λέει με ειρωνικό ύφος “Υπάρχει ειδικός χώρος για να θηλάσετε, εδώ περνάει κόσμος” (άσχετα αν ο μόνος εκει γύρω ήταν εκείνος…)

Τον ρώτησα αν θεωρεί προκλητικό τον θηλασμό και μου απάντησε “Ε, όσο να ναι“.

Ένιωσα απογοήτευση και οργή. Θεωρώ ότι έχω αρκετά αντικειμενικά κριτήρια για το τι είναι προκλητικό και τι όχι. Είμαι σίγουρη οτι η εικόνα μου εκείνη την στιγμή κάθε άλλο παρά προκλητική ήταν. Ίσως μια κοπέλα με ένα κοντό σορτσάκι και ένα ανοιχτό μπλουζάκι να ήταν πραγματικά προκλητική όμως κανείς δεν την υποχρέωσε να κρυφτει σε κάποιον ειδικό χώρο. Και όλο αυτό επειδή θήλαζα την μικρή μου… Τι κρίμα!!…”

Η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου απάντησε στη σελίδα μου στο Facebook Thilasmos – Θηλασμος:

Αναφορικά με τον θηλασμό στους κοινόχρηστους χώρους του εμπορικού κέντρου θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η διεύθυνση του Mediterranean Cosmos υποστηρίζει το θηλασμό σε δημόσιο χώρο, συνεπώς δεν υπάρχει κάποια τέτοια οδηγία προς την ομάδας φύλαξης, παρά μόνο να ενημερώνουν για την διευκόλυνση των μητέρων που θηλάζουν ότι υπάρχουν δύο ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στην περίπτωση που το επιθυμούν. Ζητούμε συγνώμη για το λάθος ανθρώπινο χειρισμό από την πλευρά του συγκεκριμένου ατόμου της ομάδας φύλαξης και να γνωρίζετε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συστάσεις και διευκρινίσεις προς τον υπεύθυνο της ομάδας φύλαξης. Επιπλέον, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το εμπορικό κέντρο απευθύνθηκε με επιστολή του προσωπικά στην κυρία Σάντυ Κουτσοσταμάτη ζητώντας συγγνώμη για την τυχόν αναστάτωση που έχει προκαλέσει το εν λόγω περιστατικό

Παρ’ ολ’ αυτά, σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 στις 16:00, θηλάζουσες μαμάδες της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν στο εμπορικό κέντρο (στο εσωτερικό συντριβάνι), για να θηλάσουν όλες μαζί δημοσίως τα μωρά τους, όχι μόνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μα πάνω απ’ όλα για απόδειξη του αυτονόητου: ενα μωρό έχει δικαίωμα να θηλάζει όποτε και όπου θέλει. Ο θηλασμος δεν είναι προκλητικός, ούτε ντροπιαστικός.

Όσες μανούλες θέλετε και μπορείτε, να είστε εκεί!