Όταν το μητρικό γάλα γίνεται ξαφνικά «νερό» και η αγελάδα κάνει καλύτερο γάλα από το δικό σας

Πιστεύω ότι αν καταφέρετε να θηλάσετε για ένα χρόνο το μωρό σας, θα πρέπει να κάνετε ένα πάρτι για να το γιορτάσετε! Όλες οι μητέρες που ρώτησα συμφωνούν μ’ αυτή την ιδέα. Όταν όμως πρότεινα στις ίδιες μητέρες να γιορτάσουν τους 18 μήνες θηλασμού, όλες είπαν «όχι ευχαριστώ» – οι ίδιες μητέρες δεν ήθελαν να είναι ευρέως γνωστό ότι θήλαζαν ακόμα. Θηλάζουν αλλά δεν επιθυμούν δημόσια αναγνώριση. Προτιμούν να θηλάζουν «κρυφά» και δεν τους πειράζει καθόλου αυτό.

Η επίσκεψη στον παιδίατρο στα πρώτα γενέθλια του παιδιού είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε τα οφέλη του θηλασμού μετά τον πρώτο χρόνο. Θα προσπαθήσω να μην αναφέρω τη φράση «παρατεταμένος θηλασμός», γιατί αποκαλύπτει μια προκατάληψη που υπάρχει στη δική μου κοινωνία, αλλά μπορεί να μην υπάρχει στη δική σας. Παγκοσμίως, ο θηλασμός για 2-4 χρόνια είναι το φυσιολογικό. Και η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία λέει για τον θηλασμό και τη χρήση του μητρικού γάλακτος ότι «δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια του θηλασμού και καμία απόδειξη για ψυχολογική ή αναπτυξιακή βλάβη από το θηλασμό κατά τον τρίτο χρόνο ή και αργότερα».

Άρα τι συμβαίνει μετά τον πρώτο χρόνο; Σύμφωνα με τις κρατούσες αντιλήψεις, καθώς το όμορφο μωράκι σας κοιμάται το βράδυ πριν τα πρώτα του γενέθλια, ο κόσμος του ξαφνικά αλλάζει: την επόμενη μέρα θα καταλάβει ότι το μητρικό γάλα δεν έχει καμιά αξία. Και θα ανακαλύψει μια αγελάδα που κάνει καλύτερο γάλα από της μαμάς.

Πώς κάνεις ένα μωρό ενός έτους να το καταλάβει αυτό; Τα μωρά περιμένουν και αποζητούν την ίδια ζεστή έκφραση αγάπης και διατροφής που ήξεραν μέχρι χθες. Τι μαγικό συμβαίνει την 336η ημέρα της ζωής τους;

Ξέρω ότι αυτό δεν ακούγεται λογικό και το ενός έτους μωρό φυσικά θα μπερδευτεί, αλλά γνωρίζω κάποιες υπέροχες μητέρες που πιστεύουν ότι ακόμα κι αν συνεχίσουν να θηλάζουν μετά τον πρώτο χρόνο, το παιδί χρειάζεται συμπλήρωμα αγελαδινού γάλακτος «για να πάρει αρκετά θρεπτικά συστατικά». Αλλά το αγελαδινό γάλα είναι για τα μοσχαράκια. Και καθώς συνήθως κάνω αυτή τη συζήτηση σε επισκέψεις ρουτίνας και το παιδί βρίσκεται εκεί μπροστά μου, μπορώ να πείσω την οικογένεια ότι η εξέταση του παιδιού τους δείχνει ότι δεν είναι μοσχαράκι.

Τα συστατικά του μητρικού γάλακτος που πολεμάνε τις ασθένειες είναι ακόμα εκεί μετά τον πρώτο χρόνο: η λυσοζύμη, η λακτοφερίνη και η εκκριτική IgA είναι παρούσες σε σταθερές ποσότητες. Υπάρχουν ακόμα μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης, ασβεστίου και λιπαρών οξέων σε σύγκριση με το γάλα των τριών πρώτων μηνών, αλλά τώρα δεν μιλάμε για ένα μωρό τριών μηνών που θηλάζει αποκλειστικά. Το ενός έτους παιδί μας τρώει κι άλλες τροφές. Κι εκτός απ’ όλα αυτά, ξέρουμε επίσης ότι όσο περισσότερο θηλάσει μια μητέρα, τόσο μεγαλύτερη προστασία έχει έναντι του καρκίνου του στήθους.

Πολλοί άνθρωποι και αρκετοί επαγγελματίες υγείας, δεν καταλαβαίνουν γιατί θέλετε να θηλάσετε περισσότερο από ένα χρόνο. Αλλά δεν είναι αυτοί εκεί όταν προσπαθείτε να ηρεμήσετε ένα παιδί 15 μηνών. Απλώς λέω ότι αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε ένα παιδί 15 μηνών που κλαίει και που θα πρέπει να του αποσπάσω την προσοχή με κάθε τρόπο για να το κάνω να ησυχάσει και σε ένα παιδί που θα μπορώ να το θηλάσω και να το ηρεμήσω σε 5 λεπτά περίπου, διαλέγω το δεύτερο.

Κάποια μέρα ελπίζω ότι θα τα καταφέρω να μεταπείσω τις φίλες μου που θηλάζουν «κρυφά» και ξέρω ότι έχουμε κάνει ήδη αρκετή πρόοδο σ’ αυτό το κομμάτι της Γης που ζούμε. Ίσως έτσι καταφέρουμε να πείσουμε και τον υπόλοιπο κόσμο ότι ο θηλασμός ενός μεγαλύτερου παιδιού, είναι φυσιολογικός.

Jenny Thomas, MD, IBCLC, FAAP, FABM

Mετάφραση-Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC